Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 03:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2013, o 11:44 

Jako że w C# po za uruchomieniem visual studio nie ogarniam reszty ;), mam prośbę do was bardziej ogarniętych w temacie.
Potrzebuję program który zachowuje się podobnie jak putty w trybie klienta TCPIP.

Już tłumaczę o co chodzi dokładniej.
Mam moduły wizznet WizFi220, podłączony Uart, konfigurujemy tak by łączyło się po Apku, odpalamy program ustawiamy IP wizfi i po pierwsze dostajemy ( w jakimś polu tekstowym - jak w terminalu ) znaki które wysyłamy po Uarcie, no i w drugą stronę. Wpisujemy znaki w polu tekstowym a one nam wychodzą ładnie po uarcie.
Potrzebował bym mieć przynajmniej kilka takich "kontrolek" w programie by podłączyć kilka wizfi.

PS. Jak wygląda rozwiazanie, by np. raz na 1s był wysyłany jakiś Beacon, np miganie DTS, albo innym "wolnym" pinem RSa.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2013, o 14:40 
Użytkownik

A próbowałeś Wireshark?

PostNapisane: 22 sie 2013, o 14:55 

Nie zrozumiałeś mnie, to nie ma być sniffer, tylko program który pokazuje przylatujące dane, jak terminal.

PostNapisane: 22 sie 2013, o 15:02 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Nie zrozumiałeś mnie, to nie ma być sniffer, tylko program który pokazuje przylatujące dane, jak terminal.

No ale do tego właśnie używa się softu typu Wireshark ....

wątpię - choć może się mylę, żeby było coś na kształt terminala .... z jakiego powodu ?

ano z tej prostej przyczyny że w terminalu ZAWSZE WIADOMO co ma latać - znaki ASCII i KONIEC - więc łatwo można podglądać co leci

a jeśli chodzi o sockety czy datagramy to już nie jest tak chop siup ;) ... toż latające dane mogą być binarkami i nie będzie żaden program wiedział np formatu ramki czy o co chodzi ....

za to w wiresharku - wszystko to masz ładnie pokazane - dobry program do takiej analizy

PostNapisane: 22 sie 2013, o 16:29 

Co prawda nie do końca chyba potrafię przedstawić o co mi chodzi, ale od biedy może uda mi się na drucianym rekinie coś zobaczyć ;).

PostNapisane: 22 sie 2013, o 18:20 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
może uda mi się na drucianym rekinie coś zobaczyć

:lol: druciany rekin ;) .... ale spokojnie no na nim to WSZYSTKO zobaczysz hmm tzn wyłowisz

PostNapisane: 23 sie 2013, o 12:25 
Użytkownik

A nie mozesz po prostu putty uzyc? Ustawiasz opcje telnet albo raw wpisujesz IP wizza i port 8011 (to jest chyba default tak patrzac po specce).
Roznica miedzy telnet a raw jest taka, ze jesli wyslesz znaki kontrolne np VT100 to telnet je obsluzy w jako znak sterujacy (np przesuniecie kursora) a raw wyswietli ci po prostu znak sterujacy.
Teraz wystarczy tylko:
- po stronie UART przejsc w tryb komunikacji (wyslac ATA)
- na UART napisac 'BLABLA' i pojawi ci sie to w putty.
- w putty napisac 'BLEBLE' i pojawi ci sie to na uarcie.

W celu testow mozesz nawet podpiac UART (RS232) do tego samego komputera i otworzyc sobie drugie putty w trybie serial na com do ktorego podlaczyles wizza.

PostNapisane: 23 sie 2013, o 12:40 

No i tak też testuje, tylko chciałem mieć (napisać) by mieć kilka wizow w jednym oknie ;)

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 23 sie 2013, o 12:54 
Użytkownik

No to wireshark ci sie tu przyda dopiero jak cos w terminalu nie bedzie tak.
Czyli szukasz kogos kto zaimplementuje (albo powie jak to ogarnac) x klientow TCP w C#.
Jak chcesz sam to zaczalbym od google: simple tcp client in c#.

Ja niestety nie znam sie na c#, ale mam nadzieje ze udalo mi sie przelozyc twoje wymagania na bardziej zrozumialy jezyk ;)
ps. w perlu bym umial :P

PostNapisane: 23 sie 2013, o 13:16 

charsz napisał(a):
No to wireshark ci sie tu przyda dopiero jak cos w terminalu nie bedzie tak.
Czyli szukasz kogos kto zaimplementuje (albo powie jak to ogarnac) x klientow TCP w C#.
Jak chcesz sam to zaczalbym od google: simple tcp client in c#.

Ja niestety nie znam sie na c#, ale mam nadzieje ze udalo mi sie przelozyc twoje wymagania na bardziej zrozumialy jezyk ;)
ps. w perlu bym umial :P

Ooo widzisz i o to mi chodziło, jak dorwę się do kompa to poszukam.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Strefa czasowa: UTC + 1