Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2013, o 14:14 
Użytkownik

Ok to by tlumaczylo dlaczego na wszelki wypadek dodali wykluczenia, co nie zmienia faktu, ze musi istniec jakies rozwiazanie (pomijając wymiane kompa :)) jak uda mi się znaleźć chwilkę żeby potestowac przejściówki to podzielę sie spostrzeżeniami.

Sent from my mobile

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sie 2013, o 21:43 
Użytkownik

Witam.Czy ktoś przeglądał http://zentoolworks.com/product_info.php?products_id=74 i mógłby dać swoją opinię ? .

PostNapisane: 17 sie 2013, o 17:54 
Użytkownik

A ja mysle, ze problemem moze byc sterowanie pinami w konkretnych odcinkach czasu (i to szybko). Jak wpadnie mi przejscioweczka to sie nia pobawie.

Sent from my mobile

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:18 
Użytkownik

Witam!

Podepnę się trochę pod temat, bo tytuł pasuje ;)

Otóż chciałbym sobie sprawić w niedługim (miejmy nadzieję) okresie czasu frezarkę CNC do celów hobbystycznych typu wyciąć coś z plexi. I tutaj mam parę pytań do znających temat. Znalazłem cenowo odpowiadającą mi frezarkę: http://allegro.pl/frezarka-cnc-mini-plo ... 12657.html
Niestety nie wiem jak podejść do tematu. Pracowałem na tokarkach i frezarkach ale manualnych i tam wiadomo jak się równa płaszczyznę to podjeżdżam nożem do powierzchni ustawiam głębokość i jadę, a w CNC na filmikach widziałem, że potrafią przytykać sondy do powierzchni w celu ustalenia położenia. Czy taka tania frezarka też posiada taką możliwość?
Jeszcze jedno pytanie: wiem, że jest forum na temat CNC ale tam maszyny zaczynają się od 50k i mniej więcej na takim poziomie są wszystkie teksty, a jak doczytuję to nowych często besztają :/ Gdzie można zdobyć wiedzę na temat tanich frezarek CNC?

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na znanym forum o CNC są również działy DIY podzielone na drewniaki,stalowe i co tam jeszcze. Jest to bardzo obszerna skarbnica wiedzy o CNC i kilka dłuuuuuuugich wątków - relacji z budowy własnych konstrukcji. Żeby się przekopać to parę tygodni trzeba.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 11:53 
Użytkownik

Mirku Twój problem chyba dotyczy wszystkich, którzy chcą aby ich obudowy ładnie wyglądały :) Sam myślę o zrobieniu taniej frezarki, która po podłączeniu do kompa wytnie mi potrzebne otworki, a póki co jeśli mam coś powielić więcej niż jeden raz to radzę sobie w następujący sposób: projektuję matrycę z otworami z blachy grubości ok 2-3mm, zamawiam jej wycięcie laserowo w lokalnej firmie co kosztuje mnie góra 5zł. Matryca taka wpasowuje mi się idealnie w obudowę po czym wiertarka w ruch, poprawka pilnikiem (nie wyjmując matrycy) i w zasadzie stosunkowo szybko mam gotowy otwór np. pod LCD. Gorzej ze ściankami bocznymi - tu już matrycy nie da się włożyć dlatego z cieniutkiej blaszki robię "wycinankę", zaginam aby oparło się na jednym z boków, odrysowuję i ... piłuję :) Wychodzi całkiem nieźle (chociaż troszkę trzeba się narobić) ale przede wszystkim powtarzalnie więc jeśli zaprojektuję później naklejkę to pasuje zawsze tak samo.

Przykład moich matryc...

Obrazek

... i efekt końcowy:

ObrazekObrazek

Sposób naprawdę prosty, a do małych serii wystarczający :)

PostNapisane: 9 lis 2013, o 12:13 
Użytkownik

@SylwekK - ladnie wyszlo :)
Ja caly czas sie zbieram zeby zamowic frezarke z Azji wlasbie z mysla o frezowaniu obudow i wykonywaniu otworów.
Mialem okazje kilka dni temu obserwowac frezarke niemieckiego producenta LPKF (za ca. 8kEUR) i jestem rozczarowany niska funkcjonalnością przy takiej cenie.
Np os Z jest tylko regulowana recznie za pomoca srubki, ktora okresla glebokosc frezowania/wierceni. Pyffel robil to duzo lepiej i taniej.

PostNapisane: 28 gru 2013, o 23:50 
Użytkownik

W końcu sie zebrałem i zamowilem frezarke z Azji. Niedawno do mnie dotarla ale jeszcze nie miałem czasu jej uruchomić. Całość wygląda solidnie. Podzielę sie opiniami po testach.

P. S. Cło wyszło całe 61zl. Oczywiście do tego podatek VAT, ale firma moze sobie go odliczyć.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 30 gru 2013, o 20:52 
Użytkownik

Daj znać jak już się pobawisz tą frezarką:)

PostNapisane: 30 gru 2013, o 21:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może jeszcze opis jak to zrobić żeby móc przejść drogę nabycia no i co to za frezareczka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1