Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sie 2013, o 08:37 
Użytkownik

Witam

Posiadam program napisany w języku Bascom. Który załączał przekaźnik po włożeniu odpowiedniej karty telefonicznej. Program na pierwszy rzut oka działa na płytce lecz nie wiem w jaki sposób podłączać kartę telefoniczną aby była ona odczytywana przez mikrokontroler. Wiem że do komunikacji z kartą używało się portów ADC0-3 oraz ADC5 oraz GND. W jaki sposób można połączyć aby sobie zrobić taki unikalny zamek.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2013, o 10:47 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Nawet nie zadałeś sobie trudu przeczytania choćby pierwszych linii programu.

A w piątej linii masz:

Cytuj:
schemat podłączenia czytnika w pliku jpg

A od linii 26 do 75 są ładne deklaracje pinów. Tylko korzystać.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 16:31 
Użytkownik

Natomiast ja wyjadę z innej beczki. Sprawdziłem już sporo tego typu programów i żaden nie chciał działać. Ciekawi mnie czy ten zadziała. Na razie niestety nie mam kiedy sprawdzić więc czekam aż ktoś zda relację.
Co do podłączenia karty to linie 70 do 74, proszę:

język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 19:14 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Nawet nie zadałeś sobie trudu przeczytania choćby pierwszych linii programu.

A w piątej linii masz:

Cytuj:
schemat podłączenia czytnika w pliku jpg

A od linii 26 do 75 są ładne deklaracje pinów. Tylko korzystać.

Przeczytałem i w opisie tematu podałem które piny łączą się z kartą. Lecz nie wiem gdzie te przewodu oraz w jaki sposób połączyć z kartą który przewód w którą część chipu.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 19:36 
Użytkownik

proszę bardzo

ObrazekObrazek

PostNapisane: 12 sie 2013, o 19:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wystarczy w google wpisać iso7816 i cos takiego znajdziesz.

Obrazek Obrazek

Kartę najlepiej podłączyć przez czytnik kart.
Dla testów i jeśli nie zależy ci na karcie te kilka kabelków można przylutować do styków karty.

Pisałem pisałem i ubiegł mnie Sun :D

PostNapisane: 12 sie 2013, o 19:49 
Użytkownik

Bardzo dziękuje za pomoc. W przyszłości zdam relacje czy układ działa. Teraz muszę znaleźć taką kartę telefoniczną. Czy myślicie że na karcie sim można spróbować ?

PostNapisane: 21 paź 2013, o 20:43 
Użytkownik

Coś się zmieniło? Ktoś testował? Ja miałem ale czasu chorobcia znaleźć nie mogę.

PostNapisane: 9 lut 2014, o 12:34 
Użytkownik

Matko słodka, stary, gdzieś Ty znalazł ten program? Wreszcie jeden z kilkunastu który działa jak trzeba. Na potrzeby mojej plytki EcvAVR musiałem lekko zmodyfikować soft, ale działa jak diabli.

Znaczy testowałem tylko na dwóch kartach. Jedna to typowa karta pomarańczowego operatora a druga to karta cyfrowego polsatu.
Kartę pomarańczowego operatora zapisuje jak trzeba i otwiera zamek natomiast kartę polsatu wywala jako uszkodzoną.

Jakbym miał więcej kart telefonicznych to bym potestował. Oszukać czytnika wkładając odwrotnie kartę też się nie da bo wywala że karta uszkodzona.

A, zapamiętanie jednej karty nie działa na trzeciej pozycji. Jedną kartę można zapamiętać na pierwszej pozycji, można też zapamiętać na drugiej, ale na trzeciej wywala że zła karta.

Jest jeszcze mały kłopot z zapisywaniem kart. Dorwałem drugą kartę i niestety żadnej sprawnej nie mogę zapisać na trzecim miejscu.
Dodatkowo strasznie jest to obostrzone czasem. Jeśli tylko wstawimy jakąś dodatkową linię wyświetlającą cokolwiek podczas odczytu karty to odczyt szlag trafi i wywali że zła karta.

PostNapisane: 17 mar 2014, o 22:47 
Użytkownik

Jakiś czas temu sam wykonałem od podstaw urządzenia o takiej funkcjonalności. Udało mi się dorwać note karty i dowiedzieć się, jak odbywa się cała procedura odczytu unikalnego numeru karty. Mamy dwa sposoby: Albo odczytamy pierwsze 64 bitów z karty jako unikalny numer i to całe musimy przechowywać w pamięci(aż 8 bajtów!) albo wyślemy do karty 48 bitowe pytanie a ona po dokonaniu wewnątrz pewnych algorytmów odeśle nam 16 bitów odpowiedzi -unikalny numer- tak więc do zapisania w eepromie są tylko dwa bajty. Całość pisałem w bascomie. Jeśli będzie ktoś zainteresowany mogę dokładnie wytłumaczyć, ewentualnie pokazać kawałek kodu odpowiedzialny za to.
Schemat też bajecznie prosty( jak już wspomniałem było to jakieś dwa lata temu tak więc schemat nie wygląda najlepiej, ale połapać się można):
Obrazek

PostNapisane: 17 mar 2014, o 23:22 
Użytkownik

anonimowy napisał(a):
(...)jeśli będzie ktoś zainteresowany mogę dokładnie wytłumaczyć

No to zapodaj, bo pomimo iż powyższy kod działa to i tak jest z nim kłopot. Chętnie poznam kolejne alternatywy.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 15:39 
Użytkownik

A więc po kolei:
Na początku po wykryciu włożenia karty (krańcówka w gnieździe) musimy wykonać coś takiego:
-Stan wysoki na RST
-Impuls na CLK
-Stan niski na RST
Ponieważ u mnie procek nie robił nic innego poza odczytem karty, porównaniem z wartością zapisaną w eepromie i odpowiednim zareagowaniem to poszedłem po najmniejszej lini oporu korzystajac z poleceń waitms 8-)
język basic4gl

Oczywiście wcześniej w programie napisałem odpowiednie aliasy
język basic4gl

Następnie
-dajemy 110 impulsów na CLK
-dajemy impuls na RST
-dajemy impuls na CLK
-czekamy 10uS
język basic4gl

Teraz:
-dajemy 177 impulsów na CLK
-wysyłamy nasze 48 bitowe pytanie
język basic4gl

Nasze pytanie mam zapisane na końcu programu:
język basic4gl

To jak ono będzie wyglądało zależy już tylko od Ciebie!
Teraz zaczynamy odczytywać naszą odpowiedź
-ustawiamy linie IO jako input
-podciągamy ją do jedynki
-dajemy 160 impulsów na CLK
-czytamy pierwszy bit
-powtarzamy dwie ostatnie czynności aż do odczytania wszystkich 16 bitów
język basic4gl

Oczywiście na początku programu zmiennej N przypisujemy wartość 15
Potem to już kilkadziesiąt instrukcji warunkowych, zapisywanie i odczyt z eepromu, funkca karty master i jakieś inne wodotryski. Patrząc teraz na ten kod, wiem że kilka rzeczy zrobił bym inaczej bo nie są to zbyt profesjonalne rozwiązania, więc proszę tego nie komentować :roll:
Jeśli masz jakieś pytania pisz, pomogę w miarę możliwości.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 17:02 
Użytkownik

Jak uruchomię Bascoma to na pewno będę testował.
Dzięki za podanie kolejnego rozwiązania.

PostNapisane: 23 mar 2014, o 19:56 
Użytkownik

A ja tak z ciekawości.Czemu bawicie się w karty telefoniczne skoro dużo łatwiej i chyba wygodniej można to samo uzyskać z kartami RFID.Czytnik i karty kosztują parę zl.Oprogramować to w bascom to pestka.Numery kard można trzymać na karcie SD albo w eeprom.

PostNapisane: 23 mar 2014, o 20:11 
Użytkownik

Z pewnością coś w tym jest i też o tym myślałem. Na razie jakoś nie było czasu się tym zająć a kartę telefoniczną mam pod ręką, gniazdo do niej też.
Skoro już zabrałem głos to muszę jeszcze się odnieść do programu. Choć działa to nie do końca, czasem w ogóle nie można wgrać karty albo wgrana nie otwiera zamka.

Wszystko wskazuje na to że jednak trzeba będzie zająć się RFID. No i RFID można zastosować na zewnątrz.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 21:32 
Użytkownik

No i w bascom jest biblioteka.Karta tez chciałem sie pobawić kiedyś ale nie miałem żadnego przykładu na jakim sie moglem oprzeć.Kupilem czytnik RFID i po problemie.Z RFID w bascom mogę pomoc w razie co.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 21:50 
Użytkownik

Masz jakiś soft dla bascoma pod konkretny RFID czy działa na każdym RFID ?
Możesz podzielić się kodem i inoformacją co kupić żeby to uruchomić ?

PostNapisane: 26 mar 2014, o 20:41 
Użytkownik

Witam! Ja kupiłem ten czytnikhttp://allegro.pl/demodulator-rfid-unique-em4095-i4059203430.html tylko,ze z antena.Odczytuje kartę z odległości około 20-40 cm.Antena nie może być przykryta niczym metalowym. Kod gdzieś mam muszę poszukać,ale bascom ma biblioteki do tego i chyba w saplach jest programik.Wykorzystuje timer1 i w przerwaniu odczytuje kartę.Jak będziesz miał czytnik do odkopie schemat i jak procka skonfigurować.
edit:
język basic4gl

i w petli odczytujesz
język basic4gl

To chyba wszystko .Powycinałem to ze swojego programu ,który pisałem dawno i trochę pozapominałem.
Karty odczytuje chyba dowolne oby były 125khz.Ja numery kart odczytywałem i numery zapisywałem w eeprom i porównywałem je po odczytaniu.Ale lepiej chyba zapisywać na karcie Sd wtedy nie ma praktycznie żadnego limitu.

Strefa czasowa: UTC + 1