Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lut 2025, o 07:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sie 2013, o 11:54 
Użytkownik

Jak rozpoznać w tym scalaku poniżej gdzie jest góra? Obudowa nie posiada wcięcia ani wyżłobionej kropki. Wygląda to tak:
ObrazekObrazek

Jest to mosfet, symbol si9926bd. Daje w załączniku notę. Na obudowie jest namalowana (przy oznaczeniu) mała kropka ale czy jest to góra?

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:09 

Góra nie góra, tam kaj kropka tam jedynka, góra jest zawsze tam gdzie napis modelu i właśnie ta sławna kropka. Przygarnij kropka ;).

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:17 
Użytkownik

Kropkę widać gołym okiem, nie zawsze musi być wyżłobiona. Jeszcze się nie spotkałem, żeby układ nie miał tejże kropki i jakiegokolwiek oznaczenia (który to oznacza "górę"). Natomiast jeśli jakimś cudem by tego nie było, to "górę" można określić dzięki dokumentacji. Jak? Otóż otwierasz sobie Twój datasheet na stronie 6, i patrzysz jaki idą nóżki. Poza tym tak na zdrowy rozum, to "dół" jest zawsze tam, gdzie nóżki stykają się z laminatem. Bez sensu było by, gdyby producent elektronikowi kazał dodatkowo je odginać :)

Ostatnio edytowano 12 sie 2013, o 12:18 przez kiclaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:17 

A kolega kartę katalogowa do końca przeglądnął? Przecież tam jest wszystko patrz str. 6. Pin numer jeden jest na boku wzdłuż którego jest ścięcie - w tych obudowach nie ma kropki tylko jest ścięty bok wzdłuż pinów i wtedy skrajny lewy pin na tym boku jest nr 1.

Ostatnio edytowano 12 sie 2013, o 12:37 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wojtek001 napisał(a):
Jak rozpoznać w tym scalaku poniżej gdzie jest góra? Obudowa nie posiada wcięcia ani wyżłobionej kropki.

Jest to mosfet, symbol si9926bd. Daje w załączniku notę. Na obudowie jest namalowana (przy oznaczeniu) mała kropka ale czy jest to góra?

Scalak ma nóżki w postaci litery L, więc ta dolna część (tej litery L) powinna przylegać do płytki, do której zostanie przylutowany. Napisy na scalaku chyba prawie zawsze są napisane na górze scalaka, jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby były zrobione od dołu, czyli są tak umiejscowione, żeby można je było czytać nawet jeżeli układ został już wlutowany do płytki. Kropka to wzkazówka, że w tym rogu znajduje się pin numer 1. Jest jeszcze coś takiego jak aspekt właściwego leżenia przed nami napisów na scalaku, żeby rozpoznać gdzie jest pin 1, no ale to tylko wtedy gdybamy, kiedy nie ma ani kropki, ani nacięcia w obudowie, ani zeszlifowanej krawędzi umożliwiającej zidentyfikowanie pierwszego pinu, choć zawsze warto i na to krótko zwrócić uwagę, nic to nie kosztuje.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:30 
Użytkownik

Na pierwszy rzut oka na drugiej fotce górna krawędź jest ścięta bardziej niż dolna, tam właśnie masz pin nr 1.
Czyli po prawej u góry (2 fotka).

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:32 
Użytkownik

Grzegorz napisał(a):
Wojtek001 napisał(a):
Jak rozpoznać w tym scalaku poniżej gdzie jest góra? Obudowa nie posiada wcięcia ani wyżłobionej kropki.

Scalak ma nóżki w postaci litery L, więc ta dolna część (tej litery L) powinna przylegać do płytki, do której zostanie przylutowany. Napisy na scalaku chyba prawie zawsze są napisane na górze scalaka, jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby były zrobione od dołu, czyli są tak umiejscowione, żeby można je było czytać nawet jeżeli układ został już wlutowany do płytki. Kropka to wzkazówka, że w tym rogu znajduje się pin numer 1. Jest jeszcze coś takiego jak aspekt właściwego leżenia przed nami napisów na scalaku, żeby rozpoznać gdzie jest pin 1, no ale to tylko wtedy gdybamy, kiedy nie ma ani kropki, ani nacięcia w obudowie, ani zeszlifowanej krawędzi umożliwiającej zidentyfikowanie pierwszego pinu, choć zawsze warto i na to krótko zwrócić uwagę, nic to nie kosztuje.

Ale się dogadaliśmy ;) . Mi chodziło o pin nr. 1 i to miałem na myśli pisząc "góra". No do głowy mi nie przyszło że ktoś pomyśli że chciałem wlutować salaka "brzuchem do góry".

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:33 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

kiclaw napisał(a):
"dół" jest zawsze tam, gdzie nóżki stykają się z laminatem.

Dokładnie tak.

Są układy które mają opisy z obu stron obudowy.

kiclaw napisał(a):
Bez sensu było by, gdyby producent elektronikowi kazał dodatkowo je odginać

Nie chodzi o elektronika tylko o montaż automatyczny.

Nie ma czasu na doginanie końcówek, element ma być położony i zaraz potem przylutowany.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:36 

Wojtek001 napisał(a):
Ale się dogadaliśmy ;) . Mi chodziło o pin nr. 1 i to miałem na myśli pisząc "góra". No do głowy mi nie przyszło że ktoś pomyśli że chciałem wlutować salaka "brzuchem do góry".

No to tak jak ci napisałem - patrz str. 6 karty katalogowej :)

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:37 

Wojtek001 napisał(a):
Ale się dogadaliśmy . Mi chodziło o pin nr. 1 i to miałem na myśli pisząc "góra". No do głowy mi nie przyszło że ktoś pomyśli że chciałem wlutować salaka "brzuchem do góry".

No jak to? A kto pytał:

Wojtek001 napisał(a):
Jak rozpoznać w tym scalaku poniżej gdzie jest góra?

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:38 

Jaglarz napisał(a):
kiclaw napisał(a):
"dół" jest zawsze tam, gdzie nóżki stykają się z laminatem.

Dokładnie tak.

Są układy które mają opisy z obu stron obudowy.

No wygięcie nóg to oczywista oczywistość ;), sample czasem są znakowane od góry, łatwo zmywalnymi napisami, przejedziesz takiego jakimś agresywniejszym środkiem i w życiu nie dojdziesz gdzie 1. Ale góra i dół, stare układy (dwa tranzystory w jednej obudowie itp.) w.cz. miały proste nogi, albo halotrony też czasem miały proste nogi z obudowy i ciężko było rozpoznać.
Ale j/w wszystko w dokumentacji producenta jest ładnie opisane.
Po za tym przyjmuje się (no chyba że układ jest made in cccp), że napisy są czytelne jeżeli dolny lewy róg układu jest w dolnym lewym rogu ;) to wtedy napisy powinny być nie odwrócone, przekręcone etc.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:48 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Wojtek001 napisał(a):
Ale się dogadaliśmy . Mi chodziło o pin nr. 1 i to miałem na myśli pisząc "góra". No do głowy mi nie przyszło że ktoś pomyśli że chciałem wlutować salaka "brzuchem do góry".

No jak to? A kto pytał:

Wojtek001 napisał(a):
Jak rozpoznać w tym scalaku poniżej gdzie jest góra?

Spójrz na rysunek scalaka w pdf, albo na zdjecie. Nie wiem czy jestem oryginalny ale ja mam ustawiony monitor pionowo. Dlatego zapytałem gdzie jest "góra" - żeby było jednoznaczniej chodziło mi o pin 1. Dziękuje za pomoc.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Po za tym przyjmuje się (no chyba że układ jest made in cccp), że napisy są czytelne jeżeli dolny lewy róg układu jest w dolnym lewym rogu ;) to wtedy napisy powinny być nie odwrócone, przekręcone etc.

Tutaj są (co najmniej) dwa przypadki - jeżeli napisy są w poprzek na scalaku i ustawimy je sobie na czytelne, to pin 1 jest w lewym górnym rogu. Poniżej przykład:

Zdjęcie usunięte na "żądanie" autora! - Różowy J.

Zdjęcia wstawiamy na forum.atnel - Różowy J.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 12:55 

No ale jest jedno ale to DIP, i tu jest wyraźnie oznakowana jedynka, oraz gdzie jest lewa strona układu etc.
No nie wiem, trzeba już magisterke pisać, bo skróty myślowe nie docierają czy jak?

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Różowy J. napisał(a):

Zdjęcia nie będę wstawiał na serwer Waszego forum, bo to moja własność jest i decyzję o tym czy one gdzieś pozostaną i co z nimi będzie robione pozostawiam sobie. Z Shacka raczej tak szybko nie znikną, bo tego pilnuję, jestem administratorem innego forum i na swoim koncie w Shacku mam również inne materiały.

PS: jeżeli je skopiowałeś na Wasz serwer, a na to wygląda, to proszę to cofnąć

Ostatnio edytowano 12 sie 2013, o 13:06 przez Grzegorz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:03 

Grzegorz napisał(a):
rezasurmar napisał(a):

Zdjęcia nie będę wstawiał na serwer Waszego forum, bo to moja własność jest i decyzję o tym czy one gdzieś pozostaną i co z nimi będzie robione pozostawiam sobie. Z Shacka raczej tak szybko nie znikną, bo tego pilnuję, jestem administratorem innego forum i na swoim koncie w Shacku mam również inne materiały.

W takim razie zostaje skasowane.

Jest wyraźne polecenie Mirka w tej sprawie i albo będziecie się stosować do zasad albo będziemy kasować...

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaglarz napisał(a):
W takim razie zostaje skasowane.
Jest wyraźne polecenie Mirka w tej sprawie i albo będziecie się stosować do zasad albo będziemy kasować...

Kasować? No to sobie kasujcie, ale beze mnie. W takim razie zamiast zdjęcia mogłeś pozostawić przynajmniej link do niego, prawda?

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:14 

Nie, nie mogłem. Zdjęcia wstawiamy bezpośrednio do postu.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:27 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Po to jest regulamin by go przestrzegać. zniknie fota a ktoś będzie szukał info i będzie -zonk:). Sorry za off top.

Wysłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 4

PostNapisane: 12 sie 2013, o 13:55 
Moderator

Panowie, kolego Grzegorz - tu nie chodzi o to, że ktoś ma się pozbyć swojej własności wklejając zdjęcia na nasz serwer. Jeśli są one tajne, jeśli są autorskie, chronione prawami osób trzecich to po prostu w ogóle nie wstawiamy fotek. Tu nie chodzi o to żeby komuś robić na złość.

Ale niestety może sobie każdy mówić co chce ale z imageszaka znikają zdjęcia i koniec. Toż ostatnio walczymy co chwilę z tym na forum. Jaglarz i ja poprawialiśmy ostatnio wszystkie fotki kolegi mg101, który umieścił je na imageszaku, bo tuż po przesłaniu 5 z nich nie wyświetlało się ...

Poza tym nie lubię jak się z linku wchodzi na imageszaka i wyskakują mi jakieś durne okienka migające z reklamą kasyna, kosiarek do trawy z promocją w Teksasie albo inne bzdety czy wirusy.

Więc proszę to zrozumieć. A już nie wspomnę o tym, że ktoś wstawi jeszcze z innego serwisu a potem zdejmie i wątki wyglądają jak ser szwajcarski.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 14:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Panowie, kolego Grzegorz - tu nie chodzi o to, że ktoś ma się pozbyć swojej własności wklejając zdjęcia na nasz serwer. Jeśli są one tajne, jeśli są autorskie, chronione prawami osób trzecich to po prostu w ogóle nie wstawiamy fotek. Tu nie chodzi o to żeby komuś robić na złość.

Napisałem, że to są moje zdjęcia, schematy etc. i z tego względu zostawiam sobie możliwość usunięcia ich bez dyskusji z jakimś moderatorem automatem. O pozbywanie się swojej własności tutaj nie chodzi, to zupełnie inny aspekt - na coś takiego to już w ogóle nie pozwalam.

mirekk36 napisał(a):
Ale niestety może sobie każdy mówić co chce ale z imageszaka znikają zdjęcia i koniec. Toż ostatnio walczymy co chwilę z tym na forum. Jaglarz i ja poprawialiśmy ostatnio wszystkie fotki kolegi mg101, który umieścił je na imageszaku, bo tuż po przesłaniu 5 z nich nie wyświetlało się ...

Napisałem, że tego dobrze pilnuję. Jestem właścicielem innego forum i wszystkiego nie trzymam na swoim hostingu, wiele obrazków trzymam sobie (od lat) na Shacku, na którym notabene mam stały profil/-e. A nawet jakby coś zniknęło, to kopię mam.

mirekk36 napisał(a):
Poza tym nie lubię jak się z linku wchodzi na imageszaka i wyskakują mi jakieś durne okienka migające z reklamą kasyna, kosiarek do trawy z promocją w Teksasie albo inne bzdety czy wirusy.

Ja wstawiam bezpośrednie linki do swoich zdjęć, gdzie nic nie wyskakuje oprócz zdjęcia, więc piszesz nie o moim przypadku. Poza tym robię miniaturki zdjęć, bo Wasze oprogramowanie forum nie umie zeskalować wstawionego obrazka w poście. No ale mniejsza o to, Wasze forum, Wasze reguły, choć osobiście jestem tego zdania, że można zrobić wyjątek dla kogoś, kto pewnych rzeczy pilnuje przy wstawianiu fotek. Jeśli nawet zwykłego linku do zdjęcia nie wolno wstawić na tym forum (vide powyżej), to jest to chyba jakieś nieporozumienie, no chyba że moderator na chama chciał postawić na swoim - nie wiem, sam to sobie wszystko oceń i na spokojnie przemyśl. Jeżeli tak mam być tutaj traktowany, mam mieć wchodzenie buciorami w moje posty przez moderatora i pyskówki z nim, to chyba nic tu po mnie, na pewno sobie beze mnie świetnie poradzicie.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 14:49 

Ojej strzelił focha.
Kolego jeżeli wchodzisz gdzieś na forum, rejestrujesz się, to godzisz się na warunki panujące na danym forum.

Nie rozumiem tego, weź tu takiemu pomagaj to jeszcze ma pretensje, że mu zdjęcie zrobione kapciem, na którym ledwo co widać ktoś przesunął na forum.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 15:42 
Moderator

Pisałem grzecznie i tłumaczyłem a kolega na to:

Grzegorz napisał(a):
no chyba że moderator na chama chciał postawić na swoim

co już mi się mało podoba. Nikt tu na żadnego chama nic nie robi. Masz prawo mieć własne zdanie i ja je szanuję - np o tym że imageszak jest najelpszym na świecie miejscem do trzymania zdjęć i obrazków nie ważne czy w linkach czy w miniaturkach czy tam w czymkolwiek.

Ale ty, jak widzę już nie szanujesz tego co ustaliliśmy na tym forum ... co więcej zaczynają się jakieś docinki o chamstwie itp ...

A zatem pomimo, iż udzielałeś cennych podpowiedzi wielu użykownikom to jednak, takie zachowanie jakie teraz pokazałeś mnie nie przekonuje. Rzeczywiście rozważ to na spokojnie i może zmień forum na inne? W czym problem?

Grzegorz napisał(a):
Jeżeli tak mam być tutaj traktowany, mam mieć wchodzenie buciorami w moje posty przez moderatora i pyskówki z nim

No przepraszam to jest właśnie przykład pyskówki, jak przychodzisz do kogoś do domu w odwiedziny to też oznajmiasz, że nie obchodzą cię zwyczaje tam panujące i będziesz robił to co się akurat tobie żywnie podoba a gospodarzowi nie za bardzo ? zaiste dziwne podejście.

A nawiasem mówiąc to ja sam często wchodzę w posty i usuwam zdjęcia wystawione na imageszaku, i kurczę - jeszcze się nie zdarzyło aby ktoś aż tak się zbulwersował - co najwyżej wgrał je od nowa na nasz serwer.

Grzegorz napisał(a):
to chyba nic tu po mnie, na pewno sobie beze mnie świetnie poradzicie

No przykro mi, bo jak wspominałem cenię twoje podpowiedzi innym, szczególnie początkującym .... ale może się i tak okazać że sobie poradzimy.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 16:01 
Użytkownik

Coraz więcej dziwnych ludzi tu sciąga

taka sprawa może będę bezczelny ale szczerze kolego Grzegorz wcale mnie nie obchodzi co sobie będziesz
myślał .....

1. Nie szanujesz regulaminu i zasad które zaakceptowałeś podczas rejestracji
2. po chamsku zaczynasz wyzywki
3. Nie szanujesz naszego czasu i wiedzy , a tym samym właściciela forum i innych uzytkowników

Nie podobają ci się zasady to pakuj manatki i idź gdzie indziej ...
Nikt tu nie będzie chamstwa znosił , nie umiesz się dostosować to załóż swoje forum i sobie tam wyzywaj kogo chcesz.

Pokazałeś jaki jesteś i nie martw się damy radę i bez ciebie jak to wcześniej było

To tyle ....

Czujesz się urażony .... i dobrze bo tak masz sie czuć podobnie jak inni , którzy muszą czytać twoje "pyskate post"

a teraz powinieneś za zachowanie przeprosić wszystkich jeśli masz choć trochę kultury ... a jak nie
to jak pisałem pakuj walize i zmykaj

PostNapisane: 12 sie 2013, o 18:12 
Użytkownik

Ajjj.... Szkoda, szkoda bo pan Grzegorz to bardzo wartościowy człowiek i pisze ciekawe posty - życiowe.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 18:31 
Użytkownik

ZgłebiaczTajników napisał(a):
Ajjj.... Szkoda, szkoda bo pan Grzegorz to bardzo wartościowy człowiek i pisze ciekawe posty - życiowe.

czasem na zachrzaństwo i tym podobne niema się wpływu ...
powiedziałbym więcej , przytaczając znane przysłowie ... , ale nie chcę się zniżać do
wiadomego poziomu.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 19:55 
Moderator

Widzisz, ja też tak myślę i pisałem o tym. Ale to nie oznacza, że można przez to nie dostosować do zasad jakie u nas obowiązują i jeszcze z tego powodu wszczynać kłótnie :( Jak zauważyłeś kolego, a może jeszcze nie - u nas NAJWAŻNIEJSZE jest kulturalne zachowanie, chociaż wielu przeciwników mówi że u nas jest dziecinnie. Trudno.

PostNapisane: 12 sie 2013, o 20:25 
Użytkownik

Cytuj:
Jak zauważyłeś kolego, a może jeszcze nie - u nas NAJWAŻNIEJSZE jest kulturalne zachowanie, chociaż wielu przeciwników mówi że u nas jest dziecinnie. Trudno.

Oczywiście, że zauważyłem i to od pierwszego razu jak się tylko dowiedziałem, że istniejecie ;) I to jest m.in. to dlaczego tu jestem.
Jak że dziecinnie? Kto tak twierdzi... To jest moim zdaniem taki dosyć fajny styl tak jakby - "bycia". I sam staram się troche taki być i widze to u innych i to jest OK. To nie jest dziecinność tylko wrzucenie na luz :)

PostNapisane: 12 sie 2013, o 20:30 
Moderator

To nie jest dziecinność tylko wrzucenie na luz

Dokładnie ... i tak trzymajmy a będzie dobrze ;)

PostNapisane: 12 sie 2013, o 21:27 

Anty, ale cóż poradzić skoro nie wolno "dotykać" jego obrazków?

Ja wszystko rozumiem ale bez przesady.

Jakoś NIKT nie ma z tym problemów tylko on.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1