Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sie 2013, o 00:40 
Użytkownik

Ostatnio zakupiłem iście nazistowskie, acz skuteczne urządzenie do szybkiej i humanitarnej (dla oprawcy oczywiście) anihilacji owadów latających. Elektryczna packa na owady. Nic wielkiego, ale przypomniało mi się, że kiedyś gdzieś czytałem (a może oglądałem lub opowiadał mi kolega kolegi szwagra) o takim ciekawym łapaczu insektów, który to podwieszony np. do sufitu potrafi taka muszkę namierzyć i oddać precyzyjny "strzał" z diody od nagrywarki dvd. Pearl Harbor!
Zastanawiam się na jakiej zasadzie takie "działo" mogło by funkcjonować.
Od strony HW powiedzmy że 2 mikrofony zbierały by "bzyczenie", a algorytm na podstawie opóźnień lokalizował by muchę. Po ustaleniu gdzie mucha się znajduje- albo raczej będzie się znajdować- serwa ustawiają głowicę z diodą i zostaje oddawany strzał. Można oczywiście wprowadzić "mapy" i funkcje gdzie i w jakich sytuacjach strzelać nie wolno, oraz dobierać moc strzału, np na podstawie częstotliwości jaka owad wydaje w czasie lotu.
Jak myślicie- na ile i czy jest to do wykonania? Nasze owady latające są dla naszego zdrowia raczej nie szkodliwe, ale są miejsca na świecie, gdzie taka armatka ratowała by niemal życie.
A może ktoś z Was kojarzy temat albo :o widział w akcji lub skonstruował taką maszynkę?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 sie 2013, o 06:43 
Użytkownik

Ja może jedną uwagą rzucę. Nie mogą być to serwa bo według mnie nawet te najszybsze są zbyt wolne.
A tak poza tym to Już pewnie odpowiednie służby prześwietliły ten tdmat odpowiednio.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 07:09 
Użytkownik

A masz ...

a tu z tłumaczeniem

http://www.ted.com/talks/nathan_myhrvol ... laria.html

PostNapisane: 1 sie 2013, o 08:50 
Użytkownik

Pewnie, że to jest do wykonana. Fajny patent, że masz powierzchnie odbijająca falę laserową i w momencie, w której wiązka odbiła sie od owada(czas powrotu skrócił sie nowa jest wystrzeliwana i zabija go :). Możesz działać. Musisz dobrac odpowiednią gestość mocy, aby zabić owada. Jeszcze rozumiem, np. zabijanie owadów na ścianie zewnetrznej domu, np. masz kamere ona wysyła zdjęcia (często) masz program w c++ analizujący co się zmieniło na ścianie, potem porównuje pixele i definiuje obiekt, który przyleciał i wtedy strzela w niego wiązką. Pomysłów jest wiele, ale ciekawie jak z kosztami, drugi to taniocha, pierwszy to nie wiem.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:23 
Użytkownik

Kot tańszy. Wszystko, co lata po jego niebie :lol: podlega prędzej czy później zagładzie w postaci posiłku :mrgreen:
Ale najpierw jest zabawa zdobyczą i czasami wyrok, poprzedzony torturami zostaje odłożony w czasie.
Pamiętać tylko trzeba, żeby wszystkie wazony najsamprzód pochować :D

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:31 
Moderator

Potwierdzam - kot to dopiero biologiczne działo. Strąca zresztą nie tylko komary ;) muchy, ćmy ... ale wszystko co się rusza - a czasem i to co się nie rusza ... no kwiatki ... albo co gorsze firany itp .... Ostatnio się np dowiedziałem, że jak jeszcze jedna dziura pojawi się na firanie - to nie ważne kto to zrobił czy kot czy ja - to i tak ponoć razem (z kotem) dostaniemy eksmisję :lol: Chciałem nawet ostatnio na poważnie (tak sam na sam) pogadać z kotem - ale niestety - może wysłuchał pół pierwszego słowa rozmowy - po czym odwrócił się ogonem i majestatycznie odszedł ... jakby przebąkując spod nosa .... "a czochra mnie to" :lol:

PostNapisane: 1 sie 2013, o 10:37 
Użytkownik

Skąd ja to znam ;)

PostNapisane: 1 sie 2013, o 12:50 
Użytkownik

Hehe kot może być pewną "alternatywą", a jeżeli trafi nam się leniwy "indywidualista"?
Sun fajnie że już coś takiego jest, ale czy można to rozwiązać prościej? Nie żeby od razu sprowadzić to do kitu AVT, ale uprościć na tyle żeby mógł to być produkt bardziej funkcjonalny a nie rozpatrywany jako "ciekawostka"? Jakoś nie przemawia do mnie zastosowany system namierzania :)
Jeżeli najszybsze serwa są za wolne, to może rozwiązaniem mogło by być połączenie serwo plus jakieś precyzyjne namierzanie? Czy sterowanie głowicą w HDD jest wystarczająco szybkie i precyzyjne? Jeżeli "pole bitwy" podzielimy na kilkanaście lub kilkadziesiąt kwadratów, a każdy z nich na kolejne? Komar przemieszcza się przestrzeni raczej wolno.

PostNapisane: 1 sie 2013, o 14:54 
Moderator

Cytuj:
funkcjonalny a nie rozpatrywany jako "ciekawostka"?

Mi się wydaje, ale może tylko wydaje (zaznaczam) ... że to pozostanie tylko jako ciekawostka ;)

Andrzej444 napisał(a):
Jeżeli najszybsze serwa są za wolne

zapomnij o servo mechanizmach do tego .... ale ludzie, którzy robią lasery dyskotekowe i takie tam efekty np kreślenie napisów w powietrzu czy po ścianach to używają takich jakichś hmm nie pamiętam jak to się nazywa - galvo-coś tam- coś-tam, które właśnie mogą bardzo szybko sterować lusterkami a te wiązką lasera ;) możesz próbować iść w tym kierunku - no ale to sterowanie tylko. Zaś co do namierzania ... no to tu chyba nie będzie bardziej różowo niż na tych filmikach co Sun pokazał. Tak mi się wydaje ;)

Andrzej444 napisał(a):
Komar przemieszcza się przestrzeni raczej wolno

a to mi się najbardziej spodobało ;) chyba taki co to już nawpierniczał się krwi jak messershmit, i po prostu z wielkim czerwonym brzuchem po prostu opada powoli żeby przysnąć, beknąć i przetrawić płyny :lol: Bo takiego na głodniaka .... hmmm no ciekaw jestem czy jakiś laser poza kotem by upolował ;)

PostNapisane: 1 sie 2013, o 16:00 

To nie jest takie trudne ;) http://pl.scribd.com/doc/37122193/Make- ... to-Blaster

Strefa czasowa: UTC + 1