Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lis 2012, o 14:13 

Mam takie szybkie pytanie związane z modułami RFM12 w wersji DIP.
Z tego co wywnioskowałem z dokumentacji, oraz z obrazka w książce to nóżka VDD, jest patrząc od góry, czyli strony "scalaczka" nie kwarca.

Całkiem inaczej niż by podpowiadała rutyna, czyli patrząc od strony wystających pinów wychodziło by na to, że VDD jest bliżej kwarcu???, to jak to w końcu jest.

PS. Mirku, Piszesz, na stronie 140, że ostateczny efekt pracy RFM12 można znaleźć podobnie jak w przypadku RFM70 w lekcjach wideo, ale ja tego na płytce nie mam ;), jest tylko Nadajnik Odbiornik 433Mhz, RFM70 i RFM70audio ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2012, o 14:52 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Mam takie szybkie pytanie związane z modułami RFM12 w wersji DIP.
Z tego co wywnioskowałem z dokumentacji, oraz z obrazka w książce to nóżka VDD, jest patrząc od góry, czyli strony "scalaczka" nie kwarca.

Całkiem inaczej niż by podpowiadała rutyna, czyli patrząc od strony wystających pinów wychodziło by na to, że VDD jest bliżej kwarcu???, to jak to w końcu jest.

Na prawdę nie wiem jak to z tą rutyną w tym przypadku - ale czy chcemy czy nie to wygląda to tak jak w książce pokazałem ;) no nie inaczej

Obrazek

rezasurmar napisał(a):
PS. Mirku, Piszesz, na stronie 140, że ostateczny efekt pracy RFM12 można znaleźć podobnie jak w przypadku RFM70 w lekcjach wideo, ale ja tego na płytce nie mam ;), jest tylko Nadajnik Odbiornik 433Mhz, RFM70 i RFM70audio ?

No niestety tu chyba się przeliczyłem - rzeczywiście nie mam filmiku kurka wodna z testów z RFM12 :( ... a robiłem na pewno. Tylko że jak teraz szukam na kompie (kompach) to nie mogę nigdzie znaleźć :(

PostNapisane: 2 lis 2012, o 14:58 

OK, czyli zgodnie z "rysunkiem" modułu GND bliżej kwarca.

Właśnie walczę z lekcją L08 i L09....i coś mi nie idzie ;).

PS. Da się jakoś sprawdzić komunikację z samym modułem RFM12??, bo program mam wrzucony z erratą, na putty ładnie się pokazuje Init*** (w ATB ustawionym jako RX, wgrana lekcja L08), w drugim ATB wgrana lekcja L09. Podłączenie zgodnie z rysunkiem, rezystor 10K przylutowany do FSK. hmmm coś musiałem pochrzanić po drodze, dlatego chciał bym sprawdzić czy sama komunikacja z modułami RFM12 działa, bo może je uwaliłem.

Obrazek

Wieczorem, odpalę mojego analoga C1-99 i zobaczę czy jakiekolwiek sygnały idą do RFM12 po SPI.
Sprawdziłem przed chwilą, po ISP, MISO, MOSI sygnały latają, przez przypadek ;) okazało się, że podłączając sondę pod FSK, dostajemy jakieś sygnały (śmieci TTL), a jeżeli odpalimy drugi moduł to po chwili na nodze się uspokaja, znaczy się moduły się widzą.... Będzie trzeba się wgryźć co to w ogóle jest za sygnał ;). Komunikacja nadal nie działa.

PostNapisane: 4 lis 2012, o 01:06 

Działa, mój głupi błąd ;)
miałem odkomentowaną linijkę
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Bo w oryginalnych bibliotekach jest ZAKRES_868MHZ i zamiast zmienić to ją odkomentowałem ;).

Teraz czas przejść do dalszych testów :).

PostNapisane: 4 lis 2012, o 01:33 
Moderator

No to się cieszę, że ruszyło - a już chciałem pisać, że w poniedziałek postaram się jeszcze raz sprawdzić ;)

PostNapisane: 4 lis 2012, o 01:38 

Dzięki, ale jestem uparty i drążyłem do skutku, kompilacja przechodziła bezbłędnie, stąd nie byłem pewny, czy nie uwaliłem modułów ;).

PostNapisane: 9 lut 2013, o 21:27 
Nowy

Cześć,
Nie chcę rozpoczynać nowego tematu więc spytam tutaj. Zakupiłem już RFM12 w wersji DIP i widzę że rozstaw goldpinów jest węższy niż standardowy. Czyt można gdzieś kupić gniazda na taki rozstaw pinów? A może macie jakieś inne pomysły by podłaczyć DIPowy moduł do płytki stykowej?

PostNapisane: 9 lut 2013, o 22:49 
Moderator

można kupić oczywiście - np w maritex.pl

PostNapisane: 10 lut 2013, o 23:50 
Nowy

Zajrzałem na tę stronę i znalazłem listwy o odpowiednim rastrze - dziękuję za kontakt.
Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie. Mam obie książki Mirka więc z drugiej skorzystam na pewno przy uruchamianiu komunikacji przy pomocy RFM12. Ponieważ jednak chciałbym też skorzystać z komunikacji jednokierunkowej i z tańszych modułów RFM01 i RFM02 to mam pytanie do Mirka, czy może miał okazję się tymi modułami zajmować. Przeglądałem noty i widzę że jest duże podobieństwo w ich obsłudze i obsłudze RFM12. Jednak wszelkie doświadczenie byłoby mile widziane.

PostNapisane: 11 lut 2013, o 00:46 
Moderator

Niestety pokusiłem się tylko na te dwa rodzaje RFM12 i RFM70 bo akurat te pasowały możliwościami do moich projektów które robiłem

inne będzie trzeba podobnie sobie samemu obrabiać z notą PDF

PostNapisane: 12 lut 2013, o 20:18 
Nowy

Dzięki za odpowiedź. I tak Twój opis w książce i kod na płycie dot. RFM12 to więcej niż połowa sukcesu w uruchamianiu tych tańszych modułów.... :)

A może któryś z innych kolegów na forum miał zakończoną sukcesem styczność z RFM02 i 01?

PostNapisane: 13 lut 2013, o 21:27 
Użytkownik

Sukcesem nie, porażką owszem :) nie polecam tych modułów ze względu na kiepską (beznadziejną, fatalną, nie istniejącą) dokumentację. Serio lepiej już parę złotych dopłacić i kupić RFM12 (RFM22/23 polecam).

PostNapisane: 30 lip 2013, o 23:41 
Nowy

Witam. Pisze tutaj bo tytuł się zgadza :)

Bawiąc się RFM12 wpadłem w małe tarapaty i dwa wieczory spędziłem nad znalezieniem rozwiązania..
może nie będę opisywał całej historii co i jak tylko przejdę do sedna

Uruchomiłem komunikacje z AT644P do AT88PA za pomocą modułów --> działa bezbłędnie
W drugą stroną z AT88PA do AT644P ---> raz na jakieś 50 czasami nawet i z 300 ramek poprawnie reszta błędy sumy kontrolnej
W obu uC używałem sprzętowego SPI.
Pierwsze co zrobiłem to analizatorem stanów logicznych podsłuchałem ramek inicjalizacji i wszystko było tak samo co do wartości... poza prędkością SPI w AT644P kwarc 16MHz
AT88PA wewnętrzny 1MHz. W jednym i drugim uC SPI chodziło bez dzielnika z maksymalną częstotliwością ( jak wnioskuje z noty SPI w RFM12 toleruje do 20MHz ) więc powinno działać.
Po dłuższej walce coś mnie pokusiło i zmieniłem w AT644 na wewnętrzny RC 8MHz i o dziwo zaczęło odbierać.
Gdy użyję 16MHz i dzielnika w SPI na fosc/2 również działa i odbiera.

Tutaj moje pytanie jak mają się do poprawności transmisji prędkości SPI? Wydawało mi się że odpytuje moduł o zawartość jakiegoś rejestru to jest to obojętne z jaką prędkością byle nie przekroczyć maksymalnej częstotliwości SPI i nie za wolno żeby nie stracić jakiś danych.

Proszę o wyrozumiałość :)

----
a może to wina długości kabelków łączących uC z modułem? Stosuje całkiem długie połączenie do testów ( 20cm ) a nie mam oscyloskopu żeby sprawdzić jak wygląda sygnał na wejściu modułu jednak analizator stanów logicznych wychwytuje wszystko poprawnie.

PostNapisane: 31 lip 2013, o 05:05 
Moderator

teraz tak na szybko odpowiem bo nie mam dokumentacji pod reka ale z tego co pamietam to dla rfm12 max spi to 10 albo 12 MHz

PostNapisane: 31 lip 2013, o 07:42 
Nowy

To by wyjaśniało wszystko...
Hmm ale patrząc na Timing Diagram na stronie 11 noty jest minimum value tch i tcl = 25ns
1/50ns = 20MHz
stąd myślałem że to 20MHz jest. Jak nie to wybaczcie :P

Strefa czasowa: UTC + 1