Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lip 2013, o 13:27 
Użytkownik

Witam, ostatnio bawiłem się moim pierwszym wzmacniaczem na scalaku i stwierdziłem że nie brzmi tak jak bym chciał, więc w wyniku dedukcji doszedłem do wniosku iż przydała by się nowa zabawka, jednak tym razem na tranzystorach. Mam jakąś słabość do tych elementów bo uważam że lepiej brzmią niż kostki, ale to tylko subiektywne odczucie. Dlatego prosił bym o jakiś w miarę prosty schemacik wzmacniacza, poza tym chciałbym też wykorzystać w nim potencjometr cyfrowy, enkoder i inne pierdoły, ale to w miarę przybywania wiedzy :) Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lip 2013, o 13:34 

Polecam ci tą konstrukcje http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic220184.html, dosyć prosta, tanie elementy.
Sam robiłem ładnych parę lat temu jeden kanał do Suba z tego co wiem, chodzi do dziś ;).

PostNapisane: 26 lip 2013, o 13:46 
Użytkownik

Dzięki wielki, przeczytam cały temacik, z tego co widzę zaprezentował tam też przedwzmacniacz, przyda się. Jeżeli ktoś coś gdzieś to śmiało nie krępować się :)

Masz może gdzieś płytkę jeszcze z tego subwoofera ?

PostNapisane: 26 lip 2013, o 14:07 

Nie, robiłem na uniwersalnej ;).

PostNapisane: 26 lip 2013, o 15:38 
Użytkownik

Szkoda ze nie napisales na jakiim scalaku zlozyles wzmak, bo kostka kostce nie rowna :)
Koncowki STK naprawde daja rade, tylko ciezko je dostac i latwo o chinska "pisanke".
Jak skladasz 2+1 to to odfiltruj od kolumn to co trafia na suba ;)

PostNapisane: 26 lip 2013, o 20:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zrób sobie Uniamp'a, i będziesz zadowolony :) (jeszcze go mam) http://www.fratu.pl/irek/?uniamp-stereo-v1.0,66

Jak chcesz to załączam PCB zwrotnicy aktywnej do subwoofera - działa u mnie do dziś dnia. Ze wzmacniaczem AX14 , też załączam PCB.

Taki pakiet Ci styknie do zastosowań domowych :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 26 lip 2013, o 22:33 
Użytkownik

A ja polecam ten schemacik. Prosty jak drut a zagrać potrafi :)
Obrazek
Ja zrobiłem tak, że górna część, którą zaznaczyłem zamieniłem na TIP142 a dolną na TIP147. Moc nawet większa niż oczekujesz.

PostNapisane: 26 lip 2013, o 22:35 
Użytkownik

Tylko ponoć trudno dobrać punkty pracy. Ale miałem wzmaka na 2N3055. Ma moc.
A nawet jeśli nie punkty pracy to tranzystory z tego co pamiętam powinny być parowane.

PostNapisane: 26 lip 2013, o 23:06 
Użytkownik

Zrobiłem kostkę na TDA1554Q, kurde nie spodziewałem się takiego odzewu, propozycje są szalenie ciekawe, jak tylko wrócę z "urlopu" wybiorę jakiś i pochwalę się na forum, a co :D Dzięki wielkie !!

edit: Ten uniamp mi się spodobał, tylko że zdecydowanie za mocny jest :( jak by była wersja tak przygotowana ale tak 50, 60W to był bym wniebowzięty :)

edit2: Albo z drugiej strony nie będę wybrzydzać, biere to co jest, jak tylko wrócę to zacznę kompletować elementy, trawić płytki i pochwalę się :)

Ostatnio edytowano 27 lip 2013, o 00:04 przez Wielki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 lip 2013, o 23:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dasz mniejsze trafo (2x24V) i będzie te 50-60W/8R... Pomyśl nad nim, naprawdę jest wart polecenia, ma już zabezpieczenia itd. Jak go złożyłem to sprzedałem Amplituner Pioneer'a (dałem za niego ponad 1K), bo grał strasznie w porównaniu do Uniamp'a i nie mogłem na niego patrzeć. Dorobisz sobie radyjko na TEA, sterowanie na RC5, jakiś analizator widma, albo UV meter, subwoofer (chociaż nie koniecznie) i bajka :)

PostNapisane: 27 lip 2013, o 00:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

tda7293- możliwość pracy równoległej kilku kostek, mała rezystancja termiczna- wysokie maksymalne napięcie zasilania ;)

PostNapisane: 27 lip 2013, o 00:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolega chce coś na tranach ;) Jeszcze do wyboru dorzucę Symasym'a, nie robiłem go, ale ponoć tez ładnie gra. Znajdziesz w google dużo na jego temat.

http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_Web ... ym5_3.html
THD: ~0.005% (measured) sim'd: 0.002%
Power into 8ohm: 60 watts
Power into 4ohm: 100 watts

PostNapisane: 27 lip 2013, o 06:06 
Użytkownik

Ten SymAsym to mnie zaciekawil. Zastanawiam sie tylko na ile te parametry sa prawdziwe.
Nawiazujac jeszcze do kostek to bardzo duzy wplyw na jakosc dzwieku beda mialy elementy dyskretne, zwlaszcza w torze audio :)

Napisz jakie masz glosniki

PostNapisane: 27 lip 2013, o 13:02 
Użytkownik

Głośników brak, wszak to je się dobiera do wzmacniacza a nie na odwrót prawda. I chyba zrobię tego UniAmp'a, trafko 20 zł droższe a moc 2 razy większa :)

PostNapisane: 27 lip 2013, o 15:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wielki napisał(a):
chyba zrobię tego UniAmp'a, trafko 20 zł droższe a moc 2 razy większa :)

No i o to chodzi, przy niskim basie przyda się nadmiar mocy ;) "Będzie Pan zadowolony" :mrgreen:

Przy okazji jak będziesz kupował kondensatory 10000uF to bierz - otwór montażowy 10mm, średnica 25mm (większe już się nie zmieszczą).

PostNapisane: 27 lip 2013, o 15:52 
Użytkownik

Wielki skoro nie masz glosnikow, to w jaki sposob odsuciwales pierwszy wzmak? :)
Nejwiekszy wplyw na jakosc zestawu audio beda mialy wlasnie glsniki oraz zwrotnica, pozniej wazmacniacz i zrodlo.
Napisz cos o pomieszczeniu w ktorym bedzie odsluch.

PostNapisane: 28 lip 2013, o 13:20 

Chcesz zrobić na tranach, rób coś co nie wymaga 20tranzystorów, parowania w kalorymetrze etc. ;).
Podałem ci sprawdzoną dosyć prostą konstrukcję. Fakt trzeba posiedzieć trochę nad "wzbudzaniem" się, chociaż mnie się nie wzbudzało nic ;).
Jeżeli już na scalaku to tylko gainclone. Prosty jak budowa cepa, a dźwięk (suche dane techniczne to tylko jedna strona medalu) naprawdę klarowny i za tą kasę nic lepszego na scalaku nie poskładasz.

PostNapisane: 28 lip 2013, o 13:57 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Jeżeli już na scalaku to tylko gainclone.

Może podpytam troszkę. Szukałem trochę o tym ale nie widziałem na czym to jest robione? Co za "scalaczek" siedzi w takim gainclonie?

PostNapisane: 28 lip 2013, o 14:17 

LM3875 ;).

PostNapisane: 28 lip 2013, o 14:57 
Użytkownik

To coś z rodziny LM3886 ?

PostNapisane: 28 lip 2013, o 15:37 

Nie wiem, ;) wiem, tylko żę to LM3875 w implikacje mafijne nie wnikałem :).

PostNapisane: 2 sie 2013, o 21:36 
Użytkownik

Andrzej444 napisał(a):
Wielki skoro nie masz glosnikow, to w jaki sposob odsuciwales pierwszy wzmak? :)
Nejwiekszy wplyw na jakosc zestawu audio beda mialy wlasnie glsniki oraz zwrotnica, pozniej wazmacniacz i zrodlo.
Napisz cos o pomieszczeniu w ktorym bedzie odsluch.

Oj no, źle mnie zrozumiałeś, mam głośniki, tylko dla nowego wzmacniacza będę kupował nowe, jak szaleć to szaleć ;)

PostNapisane: 3 sie 2013, o 06:01 
Użytkownik

Wielki napisał(a):
Głośników brak, wszak to je się dobiera do wzmacniacza a nie na odwrót prawda. I chyba zrobię tego UniAmp'a, trafko 20 zł droższe a moc 2 razy większa :)

Nie prawda.
Kolumny dobiera się do pomieszczenia i warunków odsłuchowych, do nich dobiera się wzmacniacz lub wzmacniacze i na końcu robi korekcje. Ewentualnie całość uzupełnia się subwooferem.

Poprosiłeś o prosty schemat 2x50W ponieważ Twój pierwszy na TDA1554Q Ci nie "brzmiał". Zaznaczyłeś że musi być na tranzystorach bo one lepiej brzmią niż kostki. Można odnieść wrażenie że zależy Ci na jakości.
Z wszystkich propozycji które Ci koledzy podsunęli, (wstępnie) wybrałeś UniAmpa. Gdybyś kierował się jakością, to Symasym ma 10x mniejsze zniekształcenia nieliniowe.
Skoro kierujesz się mocą, to mogłeś tak zacząć od razu.
Słusznie zauważyłeś że ocena jest subiektywna, więc każdy będzie Cię zapewniał że jego wzmacniacz gra ładnie :) Jeżeli potrafisz po samym odsłuchu powiedzieć czy wzmacniacz jest na tranzystorach czy na scalaku to chylę czoła, bo kości też mają w swojej strukturze tranzystory, i w obu przypadkach mogą one być zarówno bipolarne jak i unipolarne i do tego w kilku konfiguracjach.

Wielki, głośność (i jakość) niekoniecznie idzie w parze z mocą wzmacniacza. Jeżeli składasz zestaw od podstaw to masz szanse uzyskać naprawdę bardzo dobry efekt, ale jeżeli zaczniesz w złej kolejności to możesz być rozczarowany efektem końcowym i spalisz kolumny.

PostNapisane: 15 sie 2013, o 01:12 
Użytkownik

Widzisz, źle mnie zrozumiałeś. Przede wszystkim chodzi mi o naukę, to ma być rzecz stworzona przeze mnie i która mnie nauczy kilku spraw prawda. Kostkę już złożyłem teraz czas na coś trochę bardziej skomplikowanego. Poza tym jeszcze nie zdecydowałem do końca, obecnie brak czasu i funduszy na jakiekolwiek zabawy, a więc cały czas czytam i porównuje propozycję pod względem zaawansowania oraz jak zauważyłeś mocy. Jednak nie zależy mi wcale na mega mocy, w temacie masz jak byk 2*50W, koledzy podrzucili i tak mocniejsze rozwiązania wiec nie wiem skąd wniosek że chodzi mi o moc.

Dziękuje i pozdrawiam ;)

Strefa czasowa: UTC + 1