Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2013, o 20:20 
Moderator

Zapraszam na kolejny mini poradnik:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 maja 2013, o 20:47 
Użytkownik

Mirku nie wiem co Ty bierzesz, ale też chcę trochę :D

PostNapisane: 1 maja 2013, o 20:51 
Moderator

kiclaw napisał(a):
Mirku nie wiem co Ty bierzesz, ale też chcę trochę :D

hahaha ;) .... podprowadziłem klucze gdy Jagi przysnął - i proszę gdzie wlazłem i po co - nawet pod koniec filmu to pokazuję

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rA#t=4791s

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:36 
Użytkownik

hehe dobre :) Poradnik jak każdy wcześniejszy- mega przydatny i ciekawy!

PostNapisane: 1 maja 2013, o 21:42 
Użytkownik

Dzięki za poradnik.
Nigdy nie pomyślałbym, że można w terminalu ustawiać kolory ;)

PostNapisane: 1 maja 2013, o 23:27 
Użytkownik

Mam prośbę, czy jest możliwość wstawiania materiałów wideo również w formie torrentów?
Dla mnie to byłaby duża wygoda. Mieszkam w RPA a tutaj internet jest na dużo, dużo gorszym poziomie niż w Polsce. Zarówno jeżeli chodzi o prędkość a przede wszystkim są dawno zapomniane w kraju limity transferu. A o cenach internetu to lepiej nie wspominać, jest koszmarnie drogi.
Jak mówiłem znajomym z afryki że mam w Polsce łącze 10Mb bez limitów transferu i to nie jest nic nadzwyczajnego w Polsce, to mi nie chcieli wierzyć.

Tak więc ponawiam prośbę o torrenty, zwłaszcza te z materiałami w rozdzielczości HD.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 23:29 
Użytkownik

Przecież na łączu 10Mb spokojnie oglądniesz filmy Mirka. Ja do niedawna oglądałem na łączu 4Mb. ---no...co prawda nie w HD, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 07:50 
Użytkownik

kiclaw napisał(a):
Przecież na łączu 10Mb spokojnie oglądniesz filmy Mirka. Ja do niedawna oglądałem na łączu 4Mb. ---no...co prawda nie w HD, no ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Chyba nie zrozumiałeś, łącze 10Mb mam w Polsce a teraz mieszkam w RPA i nie mam takich luksusów jak w kraju jeżeli chodzi o internet.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 07:51 

Po co ci torrent, przecież możesz ściągnąć każdy dowolny film zwykłym firefoxem z dodatkiem DownloadHelper, sam mam tak wszystkie poradniki Mirka ściągnięte, łącznie z kursem Eagla itd.

torrenty to dziś przeżytek ;).

PostNapisane: 2 maja 2013, o 08:16 
Użytkownik

Jak zwykle genialna robota w wykonaniu Pana Mirka. Na prawdę zadziwiające wsparcie i nie spotykana chęć przekazania wiedzy.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 13:08 
Użytkownik

Mirku ja mam takie pytanie odnośnie poradnika, dlaczego np. UCUR_HIDE umieszczasz w tablicy?

Przecież można by np.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

albo w funkcji, albo po prostu jako define.

Tzn podejrzewam, że taki zapis ma jakąś przewagę nad tym co napisałem wyżej więc jeśli byłbyś łaskaw wytłumaczyć to byłbym wdzięczny :P

PostNapisane: 2 maja 2013, o 14:47 
Użytkownik

Mirku, coś Ci się z jakością wideo popsuło - jestem na 16 minucie i wideo wygląda tragicznie - chyba coś z przeplotem. Chodzi o wideo z kamerki.

------------------------ [ Dodano po: 38 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
torrenty to dziś przeżytek ;).

Nie zgodziłbym się. :)
Torrenty mają ogromną kontrolę nad procesem ściągania - można ustawić harmonogram, limity transferu, prędkości i setki innych ustawień. Poza tym struktura zdecentralizowana jest super. Bo jak padnie serwer FTP to kiszka, a jak padnie jeden komputer z kopią pliku z torrenta to nic się nie stanie. :)

No i dobre torrenty wyciągają max łącza, co poza torrentami zdarza się dość rzadko.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 14:50 
Moderator

kiclaw --> z chęcią ci wyjaśnię ale najpierw ty powiedz mi proszę co to znaczy

string ?

bo nie rozumiem do końca ? :( nie pomyliło ci się coś z C++ ?

------------------------ [ Dodano po: 42 minutach ]

Tak Ledes - troszkę próbowałem zmienić tym razem kamerkę i jak widać skończyło się to kocio :( ... ale już pracuję nad tym .... za to właśnie dostałem w łapki świeży mikrofonik RODE ;) więc mam nadzieję, że z dźwiękiem będzie już w kolejnych poradnikach dużo lepiej ;)

PostNapisane: 2 maja 2013, o 16:29 
Użytkownik

Łoszsz ale wstyd :D

Faktycznie pomyliło mi się z C++. No to teraz rozumiem dlaczego tablica char-ów. A nie define bo chciałeś wrzucić to do Flasha, i nie funkcja bo tak przejrzyściej. Zgadza się ? :P

PostNapisane: 2 maja 2013, o 17:09 
Moderator

Dokładnie ;) to tylko goły C ;) bez żadnych tam plusików i gadżetów typu string ;) ... tu samemu trzeba sobie szyć stringi, dokładniej C-Stringi

PostNapisane: 2 maja 2013, o 17:30 
Użytkownik

A tak poza tym świetny poradnik! Ukłony w stronę Mirka! Aż nie mogę się doczekać następnych poradników. ;)

PostNapisane: 2 maja 2013, o 19:11 
Moderator

Dzięki Panowie za ciepłe słowo ;)

PostNapisane: 3 maja 2013, o 12:28 
Użytkownik

Jak zwykle dobra robota! Trochu denerwowało mnie te non stop lecące w dół teksty w putty, a tu ciach i można zatrzymać wszystko w miejscu. Nawiąże do dygresji Mirka o malkontentach - kupując książkę kupujemy wędkę a nie gotową rybę, którą wypada nauczyć się obsługiwać;)

PostNapisane: 24 lip 2013, o 19:57 
Użytkownik

Taka naszła mnie myśl, czy zamiast w punkcie 3 menu wyświetlenia napisu o wyłączeniu zasilania lub wciśnieciu RESET nie można użyć spuszczonego ze smyczy Watchdoga.
Fajny pomysł z tym kolorowym terminalem, zostałem chyba fanem biblioteki MK_TERMINAL.

PostNapisane: 24 lip 2013, o 21:33 
Moderator

JarekK napisał(a):
czy zamiast w punkcie 3 menu wyświetlenia napisu o wyłączeniu zasilania lub wciśnieciu RESET nie można użyć spuszczonego ze smyczy Watchdoga

ale pomyśl - to menu nie miało ŻADNEGO sensu - to był tylko przykład - żeby coś pokazać i żeby to dotarło do wyobraźni na prostym przykładzie ;) a realizować jak czujesz i już to widzisz pewnie - ;) można mnóstwo swoich własnych i już sensownych pomysłów ;)

cieszę się że poradnik się przydał ;)

Bo przyznasz że jak się przegląda internet wzdłuż i w szerz to już od wielu wielu lat temat leżał w ogóle przez nikogo nieużywany i zapomniany. Więc uznałem że warto odkopać białego kruka ;)

PostNapisane: 25 lip 2013, o 18:27 
Moderator

Z poziomu mikroklocka NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI :( absolutnie

te efekty o których mówisz zapchanie się buforów i koniec akcji, jeśli terminal zdechł i zwolnił uchwyt (HANDLE) w windows :(

może się mylę oczywiście - ale to wynika z moich obserwacji

PostNapisane: 25 lip 2013, o 21:27 
Moderator

To już bardziej pytanie do producenta scalaka.

PostNapisane: 25 lip 2013, o 22:22 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Sprawdzaj stan linii RTS albo DTR układu. Jak uruchomisz terminal i połączysz się z portem to pojawi się tam stan niski.

PostNapisane: 22 mar 2015, o 23:38 
Użytkownik

Trochę odgrzeję kotleta.
Przerobiłem (obejrzałem i osobiście wklepałem kod) poradnik, naprawdę kawał dobrej roboty, efekty fantastyczne. Wszystko działa od strzała. Mam jednak mały problem.
Otóż Mirek wgrywa kolejne wersje programu do procesora bez zamykania terminala Putty. U mnie to nie chce działać, przed wgraniem skompilowanego programu muszę za każdym razem zamknąć putty. Przy próbie wgrania z uruchomionym putty wyświetla się w konsoli komunikat:
Please wait ...
avrdude_mk.exe: ft0 open failed

Mało tego, dotrwawszy do samego końca poradnika, do miejsca, gdzie Mirek pokazuje płytkę ATB i wciska klawisz RESET widać, że złącze KANDA nie jest podłączone do niczego. U mnie nie chce działać bez tego kabelka. Podpatrzyłem wszystkie zworki jak są podłączone i wydaje mi się, że mam tak samo zapięte. A jednak terminal za każdym razem muszę zamykać, żeby wgrać wsad.

Możecie podpowiedzieć, jak to zrobić, żeby nie trzeba go było za każdym wgrywaniem wsadu zamykać?
Próbowałem coś znaleźć sam w Putty, ale za dużo tam opcji i boję się, że skutecznie go unieruchomię :lol:

Na chacie Reza podpowiedział mi, że powinienem skorzystać z programatora zewnętrznego, a nie z przejściówki FT232, ale próbowałem i nic się nie zmieniło.

PostNapisane: 22 mar 2015, o 23:52 
Moderator

worner napisał(a):
Możecie podpowiedzieć, jak to zrobić, żeby nie trzeba go było za każdym wgrywaniem wsadu zamykać?

Kolega widzę nie chce zrozumieć jednej prostej rzeczy .... układ FT232 ma tylko jeden kanał komunikacyjny, i jeśli wykorzystujesz go jako przejściówkę USB/RS232 czyli masz podłączony Putty .... to jakim cudem chcesz go teraz przełączyć w tryb Bitbang ? czyli żeby zadziałał jak programator ? Nie ma takiej możliwości. Trzeba zamknąć Putty czyli zwolnić FT232 po to aby program AVRDUDE tym razem mógł go wprowadzić w tryb BitBang czyli tryb potrzebny do wykorzystania go jako programator.

worner napisał(a):
Na chacie Reza podpowiedział mi, że powinienem skorzystać z programatora zewnętrznego, a nie z przejściówki FT232, ale próbowałem i nic się nie zmieniło

I takimi opowieściami sam sobie kolega robi dalej problem na własne życzenie ... bez próby rozpatrzenia tego tak jak wyżej opisałem ....

Co ma wspólnego z programowaniem przez np USBASP - to że korzystasz Putty przez FT232 ? ..... No nie ma to NIC WSPÓLNEGO i to panie działa i musi działać. Więc pomyśl - coś tam spróbowałeś (nie wiadomo co bo nie piszesz) ... coś ci tam nie wyszło (nie wiadomo co bo nie piszesz) ... a za to wyciągasz wnioski dalekoidące - że to nic nie zmieniło ;)

worner napisał(a):
Otóż Mirek wgrywa kolejne wersje programu do procesora bez zamykania terminala Putty.

Bo Mirek właśnie wtedy korzysta z ATB-USBASP. I USBASP programuje spokojnie procka - w trakcie gdy całkiem inny scalak czyli FT232 w tym samym czasie trzyma sobie połączenie RS232 ... w czym problem ?

PostNapisane: 23 mar 2015, o 00:23 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Kolega widzę nie chce zrozumieć jednej prostej rzeczy ....

Trochę napastliwie, ale co ma wspólnego mój post z niechęcią? Gdybym nie chciał, to bym się nie rozpisał na tyle linijek w poście. Po prostu nie mam pojęcia, ot co. Dalszą część pominę i przejdę do konkretów, co zrobiłem i co nie wyszło.

Otóż, podłączyłem przez USB programator ATB_USB odłączywszy uprzednio zasilanie (zworkę). Kabel USB do płytki zostawiłem. Czyli płytka była podłączona przez USB oraz przez programator ATB_USB. Niestety nie potrafiłem uzyskać jakiejkolwiek komunikacji z płytką. Nie działało ani programowanie, ani komunikacja z Putty.

mirekk36 napisał(a):
układ FT232 ma tylko jeden kanał komunikacyjny, i jeśli wykorzystujesz go jako przejściówkę USB/RS232 czyli masz podłączony Putty .... to jakim cudem chcesz go teraz przełączyć w tryb Bitbang ? czyli żeby zadziałał jak programator ? Nie ma takiej możliwości. Trzeba zamknąć Putty czyli zwolnić FT232 po to aby program AVRDUDE tym razem mógł go wprowadzić w tryb BitBang czyli tryb potrzebny do wykorzystania go jako programator.

No właśnie o tym mniej więcej pisał Rezasurmar, tyle że mniej teorii zawarł.

mirekk36 napisał(a):
worner napisał(a):
Na chacie Reza podpowiedział mi, że powinienem skorzystać z programatora zewnętrznego, a nie z przejściówki FT232, ale próbowałem i nic się nie zmieniło

I takimi opowieściami sam sobie kolega robi dalej problem na własne życzenie ... bez próby rozpatrzenia tego tak jak wyżej opisałem ....

Mirek, to nie są opowieści, to się nazywa szukaniem pomocy. Rezasurmar mi podpowiedział, podjąłem próbę i dalej stoję w miejscu, do czego się przyznałem, na własne życzenie. Sam napisał, że nigdy nie musiał zamykać putty, żeby wgrać nowy wsad do procka. To tylko pogłębiło moją frustrację, że wszyscy mogą, tylko nie ja.

mirekk36 napisał(a):
Co ma wspólnego z programowaniem przez np USBASP - to że korzystasz Putty przez FT232 ? ..... No nie ma to NIC WSPÓLNEGO i to panie działa i musi działać. Więc pomyśl - coś tam spróbowałeś (nie wiadomo co bo nie piszesz) ... coś ci tam nie wyszło (nie wiadomo co bo nie piszesz) ... a za to wyciągasz wnioski dalekoidące - że to nic nie zmieniło ;)

mirekk36 napisał(a):
worner napisał(a):
Otóż Mirek wgrywa kolejne wersje programu do procesora bez zamykania terminala Putty.

Bo Mirek właśnie wtedy korzysta z ATB-USBASP. I USBASP programuje spokojnie procka - w trakcie gdy całkiem inny scalak czyli FT232 w tym samym czasie trzyma sobie połączenie RS232 ... w czym problem ?

Ano w tym, że nie widać tego ani na wizji, ani w opisie, ani w tekście pisanym czy też czytanym. A chętnie bym przeczytał/obejrzał/wysłuchał (niepotrzebne skreślić) jak to zrobić.Po to się napisałem tyle w mojej prośbie o pomoc.

Reasumując:
1. Należy płytkę ATB połączyć za pomocą złącza USB dla Putty, natomiast:
2. Programować za pomocą podłączonego do Kandy na płytce ATB_USB, tak?
I wtedy nie trzeba będzie rozłączać putty.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 00:35 
Moderator

worner napisał(a):
Trochę napastliwie, ale co ma wspólnego mój post z niechęcią?

Nie wiem czy mam dalej mówić bo .... no skąd pomysł o jakiejś napastliwości .... Może chociaż troszkę wyrozumiałości kolego do tego że nawet w niedzielę i o tej porze staram się odpowiadać , podpowiadać jak umiem ... czy ja jestem znany z napastliwości ? Masakra

worner napisał(a):
2. Programować za pomocą podłączonego do Kandy na płytce ATB_USB, tak?
I wtedy nie trzeba będzie rozłączać putty.

Dokładnie tak.

worner napisał(a):
Ano w tym, że nie widać tego ani na wizji, ani w opisie, ani w tekście pisanym czy też czytanym. A chętnie bym przeczytał/obejrzał/wysłuchał (niepotrzebne skreślić) jak to zrobić.Po to się napisałem tyle w mojej prośbie o pomoc.

A ja co zrobiłem wyżej - nie starałem się tego opisać ?

worner napisał(a):
Otóż, podłączyłem przez USB programator ATB_USB odłączywszy uprzednio zasilanie (zworkę). Kabel USB do płytki zostawiłem. Czyli płytka była podłączona przez USB oraz przez programator ATB_USB. Niestety nie potrafiłem uzyskać jakiejkolwiek komunikacji z płytką. Nie działało ani programowanie, ani komunikacja z Putty.

Czy mam rozumieć że nie działa ci ATB-USBASP ?

zestaw można zasilać albo kablem USB przez gniazdo USB na zestawie ale musi być zworka czerwona ustawiona na USB, a ty może miałeś ustawioną na EXT czyli z przetwornicy, i do tego wyłączyłeś zasilanie zworką z USBASP ... wtedy nie dziwne że nie będzie zasilania w ATB.

Tymczasem tak samo NIC by się nie stało gdybyś puścił zasilanie z USBASP (zworką) i jednocześnie kablem USB przez gniazdo USB, wtedy nawet masz większą wydajność prądową zasilania. (zakładając oczywiście że i USBASP i kabel USB są podłączone do tego samego kompa)

PostNapisane: 23 mar 2015, o 00:37 
Użytkownik

Dokladnie tak kolego jak w ostatnim twoim zdaniu.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 10:39 
Użytkownik

Drogi Mirku, rozpoczynasz swoją odpowiedź o stwierdzenia, że mi się nie chce zrozumieć. No chce mi się zrozumieć to, czego nie było w poradniku, dlatego poprosiłem na forum o pomoc. Dziękuję jednocześnie za wyłuszczenie tematu, doceniam także to, że zrobiłeś to niemal natychmiast po moim wpisie. Ale może zostawmy sprawy poboczne, skupmy się na meritum sprawy.

Czyli, żeby nie trzeba było za każdym razem zamykać Putty, należy:
1. Do programowania używać programatora zewnętrznego (ATB_USB - mam taki i działa :D ). Programator wpiąć "tradycyjnie" w złącze KANDA na płytce ATB. Zworki TX i RX (J6 i J7) zwarte.
2. Nie koniecznie trzeba rozłączać zasilanie na programatorze, może iść i z kabla USB i z programatora (obydwa podłączone do tego samego komputera).
3. Do odbioru danych z procesora i wyświetlaniu ich wPutty używać kabla USB z odpowiednio skonfigurowaną komunikacją (port COM, prędkość przesyłu).

Czy o czymś zapomniałem?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc .

PostNapisane: 23 mar 2015, o 10:47 
Użytkownik

Tak zapomniałeś o punkcie 4. :D

4. Jak nie działa to zobacz punkty 1 do 3.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1