Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lip 2013, o 17:25 
Użytkownik

Witam. Nie bardzo wiedziałem, w którym dziale forum zadać to pytanie. Problem jest trochę nietypowy. Otóż buduję sobie urządzonko oparte na module SIM900D. Chciałbym zasymulować jego działanie w przypadku utraty sygnału GSM. Pomyślałem sobie - prosta sprawa odkręcę antenę i będzie ok. Jednak nie jest ok. SIM900D widzi nadal sygnał. Jest on znacznie słabszy ale jest. Poszedłem więc do piwnicy licząc na to, że tam będzie kiepski sygnał. Nic to nie dało :( Może macie pomysły jak podejść do tego tematu ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:10 
Moderator

t__d napisał(a):
Nic to nie dało Może macie pomysły jak podejść do tego tematu ?

hehehe zapraszam przyjedź do mnie, ja nawet z anteną mam kłopot z zasięgiem ;) dopiero jak dam ją na długim kablu i oddalę w kierunku okien to się polepsza ;)

Być może wybudowali nadajnik przekaźnikowy GSM przy twoim domu ? ;)

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:30 
Użytkownik

Nie wiem jak masz wyprowadzoną antenę, ale po wypięciu anteny ze złącza IPX ja zawsze uzyskiwałem 'brak zasięgu'.
Jeżeli wykręcisz antenę ze złącza SMA czy innego z którego korzystasz, to sam kawałek przewodu pomiędzy IPX a SMA może działać jako antena :)

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Klatka Faradaya - najprościej pudełko dokładnie owinięte folią aluminiową. Lub wnętrze mikrofali- powinno podobnie się zachować.
Odkręcanie anteny z takich modułów może spowodować spalenie końcówki RF.

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:34 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
...Odkręcanie anteny z takich modułów może spowodować spalenie końcówki RF.

Też o tym słyszałem ;)

A tak na poważnie to w ciągu kilku lat gdy zaczynałem z modułami BENQ M23A jeszcze ani razu nie udało mi się 'uwalić' żadnego modułu przy testowaniu zasięgu przez odkręcenie anteny ;)
Oczywiście nie twierdzę że nie da się tego zrobić...

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Uwaliłem w sterowniku polskiej produkcji podczas montażu- tam siedział chyba SIM300.

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:40 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Być może wybudowali nadajnik przekaźnikowy GSM przy twoim domu ? ;)

Zgadłeś. Jest po drugiej stronie ulicy ;-). Kiedyś człowiek walczył z tym żeby mieć sygnał a teraz żeby się przed nim ukryć.
Dla tych co mają problem odwrotny do mojego mogę polecić 2 typy anten a przetestowałem ich naprawdę wiele. Mówię o antenach używanych w budynku. Pierwsza to antena panelowa taka duża do powieszenia na ścianę. Jeżeli skierujemy ją w stronę nadajnika to daje dość dobre efekty. Druga to o dziwo taka mała antenka GSM do nalepienia na szybę (taka płaska, podłużna z klejem z jednej strony). Taka antenka daje naprawdę niezłe rezultaty. Anten dookólnych nie polecam do budynku.

Sonix napisał(a):
Nie wiem jak masz wyprowadzoną antenę, ale po wypięciu anteny ze złącza IPX ja zawsze uzyskiwałem 'brak zasięgu'.
Jeżeli wykręcisz antenę ze złącza SMA czy innego z którego korzystasz, to sam kawałek przewodu pomiędzy IPX a SMA może działać jako antena :)

Antenkę mam za złączu SMA na płytce, którą sobie wytrawiłem. Jest dosłownie kawałek od modułu sim.

janeczqu napisał(a):
Klatka Faradaya - najprościej pudełko dokładnie owinięte folią aluminiową. Lub wnętrze mikrofali- powinno podobnie się zachować.
Odkręcanie anteny z takich modułów może spowodować spalenie końcówki RF.

Spróbuję z tą folią a jak nie wyjdzie to z mikrofalą (rozumiem, że z wyłączoną :-) ) tylko i tak nie dam rady zamknąć drzwiczek bo mam przewód zasilający.

PostNapisane: 21 lip 2013, o 18:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zgodnie z przysłowiem: pod latarnią najciemniej - możesz sprawdzić pod samym nadajnikiem. I poważnie o tym piszę ;)

PostNapisane: 21 lip 2013, o 19:04 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
Zgodnie z przysłowiem: pod latarnią najciemniej - możesz sprawdzić pod samym nadajnikiem. I poważnie o tym piszę ;)

Tak się składa, że w miejscu pracy siedzę dokładnie pod nadajnikiem i też nie ma tam problemu z sygnałem. Dość często zrywa mi rozmowy przez komórkę ale poziom sygnału pokazuje wysoki.

Dodałem 23-07-2013: Mikrofala i folia zawiodły bo i tak przewód od usb muszę wyprowadzić na zewnątrz. W mikrofali to zasięg mi się jeszcze poprawił. Ktoś mi podpowiedział żeby zewrzeć wyjście antenowe do masy. Co o tym myślicie ? Czy przez to może się coś uszkodzić ?

Strefa czasowa: UTC + 1