perlon napisał(a):
Osobiście też jest to dla mnie niewygodne ale piszę na początku makra LED_ON i LED_OFF i potem już o tej niedogodności zapominam
sorki ale takie zdanie przypomina mi przyśpiewkę ludową
(tak z przymrużeniem oka)
Cytuj:
"jadą goście jadą, koło mego sadu. Do mnie nie zajadą bo ja nie mam sadu"
------------------------------------
PANOWIE, PANOWIE, koledzy moi drodzy i szanowni .... no niech mi ktoś poda jakiś chociaż JEDEN, tyci, taki malusieńki, najmniejszy - mikroskopijny ale logiczny powód dlaczego wygodniej jest używać sterowania diodą LED poprzez wystawienie stanu WYSOKIEGO ?
Sorki, nie obraźcie się ale to zaprzeczenie w ogóle idei programowania .... A już opowieść o tym, że ja w książce coś robiłem po to żeby przystosować to do zestawu ATB i przez to co ? aby czytelnicy którzy go nie posiadają nie mogli wykonywać ćwiczeń ? to już jest teoria z kosmosu
Ja prawie ZAWSZE, odkąd pamiętam - zanim napisałem książki steruję diody najczęściej jakoś tak z przyzwyczajenia ZEREM czyli katoda do pinu. Ma to swoje troszkę historyczne (w moim przypadku uzasadnienie) bo czasem zdarzają się scalaki - choćby pierwszy lepszy expander PCF8574, albo PCF8475 .... no i niech ktoś spóbuje wystawić tam stan wysoki i zaświecić diodę LED ?
to co ? to już byście takiego układu nie użyli bo nie można wysterować diody JEDYNKĄ ?
Abstrachując od wszystkiego - JAKIE TO MA ZNACZENIE z punktu widzenia programisty ? - zero czy jeden - ŻADNE, podkreślam ŻADNE - i lepiej jak najszybciej zacząć tak myśleć zamiast przyzwyczajać się niby do jednego ze sposobów
bo same problemy na przyszłość będą
zresztą widać drugą część tego zdania:
perlon napisał(a):
ale piszę na początku makra LED_ON i LED_OFF i potem już o tej niedogodności zapominam
na prawdę ... na prawdę ... eeeeeh
---------------------------------------
a teraz UWAGA! ... bardzo was proszę i zaklinam, nie odbierajcie tego mojego postu jako hmm nie wiem napaści na wszystkich, którzy napisali wcześniej że wolą JEDYNKĄ
... jako tego że się zdenerwowałem albo jako coś jeszcze innego gorszego bo tak nie jest
Ot po prostu - chciałbym was przekonać takim żarliwym przekazem do przestawienia się na "PROGRAMISTYCZNE" podejście - bo takie ono jest i przysięgam wam - że jak takie podejście zastosujecie - to ŁATWIEJ BĘDZIE wam i to ZDECYDOWANIE łatwiej później myśleć o wszystkich innych operacjach bitowych - takie jest moje zdanie i taka porada ... (tzn dla uściślenie nie podejście że lepiej ZEREM czy lepiej JEDYNKĄ, tylko podejście że to OBOJĘTNE) Ale oczywiście nikomu nie chcę na siłę narzucać swojego punktu widzenia - i gdyby ktoś poczuł się w jakikolwiek sposób urażony tym co napisałem to z GÓRY BARDZO PRZEPRASZAM bo to nie było moim celem.
No ale musiałem w końcu jakoś zareagować jak się okazuje że dochodzi już z powodu sterowania w książce ZEREM do pomysłów iż to SPECJALNIE aby hmmm zmuszać czytelnika do zestawów ATB