Ale co to znaczy, że zaczęła się świecić czerwona dioda na mikrokontrolerze ???? nie za bardzo to rozumiem ? Przecież mikrokontroler nie ma wbudowanej żadnej diody ale też nie jest z nim związana żadna dioda LED o ile nie połączymy jej kabelkami. Jedyna dioda LED w kolorze czerwonym, jest podłączona do układu FT232R i oznacza fakt przepływu danych do albo z USB (już nie pamiętam w którą stronę bo nie mam pod ręką zestawu) - więc co to może mieć do rzeczy ?
Układy w zestawach po to są w podstawkach aby łatwo można było je wymienić na nowe w przypadku spalenia. To naturalne - zatem jeśli układ zginął taką tragiczną śmiercią
to bez dwóch zdań należy go wymienić
a czy coś mogło się uszkodzić jeszcze ? nie wiem - ale jeśli powodem spalenia L293D było tylko jego przeciążenie - to raczej na 99,9% tylko on się uszkodził i po wymianie na nowy będzie wszystko działać jak wcześniej byle nie robić zwarć. Przecież w zestawie ATB są złącza śrubowe do tego celu żeby nie macać nóżek scalaka kabelkami
Nie wspominając o tym, że przy takich operacjach nie warto takich podmian połączeń robić na włączonym do zasilania zestawie.
www.youtube.com/mirekk36 ]