Witam
Mam od pewniego czasu nie lada zagwozdkę. Mianowicie oczarowany emulatorem Commodore 64 (urodziłem sie jakieś 30 lat za późno aby móc się nim bawić gdy był "na topie") oraz projektem użytkownika SunRiver (
topic805.html) postanowiłem wyczarować coś podobnego.
Do wyświetlania tekstu użyję emulatora terminala vt100.
Problem pojawia się gdy chcę wprowadzać dane. Gdybym chciał zrobić system wbudowany, wystarczyłyby nawet i 4 przyciski, opierałbym się na "wybierz X aby Y" i całość odwalałby software. Chcę jednak samemu wprowadzać dane do swojej "maszyny".
Mam obecnie wytrawioną płytkę do klawiatury 4x4. Była by dobra w sytuacji opisanej powyżej, ale gdy chcę wprowadzać dane, raczej kombinacje klawiszy się nie sprawdzą.
Klawiatura np. 4x11 byłaby dobrym rozwiązaniem, ale zajmowanie tylu pinów jest raczej bezsensowane, a projektowanie tego na rs-232 raczej nie jest warte zachodu.
Klawiatura na PS2 wydaje się ciekawa, ale takowej nie posiadam, a i materiałów w sieci raczej mało.
Najsensowniejszą, najwygodniejszą i najtrudniejszą zarazem opcją wydaje się wprowadzanie programów jak na pierwsze komputery. Miały one urządzenia które zczytywały dane z kart perforowanych (później taśm). A ja zamiast tego chciałbym umieszczać program w postaci pliku *.txt w pamięci uC bądź na karcie microSD (to drugie wydaje się dużo wygodniejsze), wczytywać go do interpretera, i potem działałby on jak zwyczajny program w BASICU. W ten sposób mógłbym zyskać na wygodzie pisania, a klawiatura 4x4 mogłaby posłużyć do obsługi tych prostych programów.
Wiem że równie dobrze mógłbym klepać programy w C i obsługiwać je tą małą klawiaturą, ale mając własny wariant BASICa i interpreter, tak jakoś fajniej
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.