Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 maja 2026, o 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2013, o 20:25 
Nowy

Witam. Jestem początkującym programistą, uczę się programowania mikrokontrolerów w języku C z ksiązki Pana Mirka. Napotkałem problem którego nie mogę sam rozwiązać, choć wydaje mi się, że rozumiem cały kod programu. A więc pisze ten post aby dostać jakąś wskazówkę, poradę a może ktoś zetknął się już z podobnym problem, dotyczy on przykładu Multipleksowanie LED - przerwania. ECLIPSE kompiluje mi kod programu nie informując o żadnych błędach. Wyświetlacz LED 7-segmentowy zamontowany jest na płycie ewaluacyjnej microSENSE z mikrkontrolerem ATmega32, sterowanie tego wyświetlacza powinno odbywać się identycznie jak tego w przykładzie z książki, ponieważ jest to wyświetlacz ze wspólną anodą załączane przez tranzystor PNP. Mikrokontroler taktowany jest wewnętrznym oscylatorem RC ustawionym na 8MHz (jeżeli dobrze przestawiłem FuseBity, a robiłem to na podstawie noty mikrkontrolera). Problem polega na tym, że zamiast ustawionych w programie konkretnych cyfr, wyświetlają się tak jakby nie te elementy segmentów co trzeba, żeby było tego mało to podczas próby zmiany wyświetlania cyfr na inne (zmiana cy1, cy2, cy3, cy4), nadal wyświetlane jest to samo co wcześniej, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieję. Dołączam schemat zasilania wyświetlacza oraz jego zdjęcie przedstawiające co się na nim wyświetla oraz jak go podłączyłem. Jeśli będzie potrzeba dołączenia kodu programu - nie ma problemu, chociaz jest on prawie identyczny jak w książce (zmieniłem tylko podłączenie portów, katody segmentów podłączyłem pod port A, natomiast anody czterech wyświetlaczy do najmłodszych bitów portu D). Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

ObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lip 2013, o 21:06 
Użytkownik

Tak jak napisano wyżej.Katody segmentów podłączyłeś pod inny port ale nie zwróciłeś uwagi że trzeba zmienić dane w tablicy cyfry[] (rozumiem że korzystasz z niebieskiej książki).

Jak już rozwiążesz powyższy problem to polecam zmniejszyć szybkość multipleksu to zgaszone segementy nie będą tak świecić (może to tylko tak na zdjęciu wyszło?).

PostNapisane: 11 lip 2013, o 23:10 
Nowy

Zgaszone elementy nie świecą się, zdjęcie poprostu tak wyszło :) Podłączenie segmentów wyświetlacza do odpowiednich portów oraz bitów jest prawidłowe, sprawdzałem to wiele razy. Jeśli chodzi o tablice danych o segmentach to również jest napisana poprawnie. Co do tablicy cyfry[] to wydaje mi się że tam nie zmieniamy żadnych danych w momencie gdy zmieniamy porty pod które podłączamy wyświetlacz. Zmieniamy tylko definicje portów:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ale poprawcie mnie jeśli się myle oraz gdy należy zmienić jeszcze coś.
Na dodatek gdy przestawiłem teraz definicje portów, ustawiając je w taki sam sposób jak są podane w książce. Czyli:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz rzecz jasna adekwatnie do definicji zmontowałem układ, to teraz mi żadne elementy na wyświetlaczu się nie zapalają.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 07:39 
Użytkownik

A może zacznij od wyświetlenia statycznie po jednej cyfrze bez multipleksowania. Załącz jedną anodę i wyślij cyfrę i tak po kolei będziesz wiedział że podłączenie segmentów jest prawidłowe, a póxniej będzie można szukać błędu dalej.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:11 
Nowy

Tak też zrobiłem, gdy na port D podałem stan 0b1111110 zaświecił się element DP (kropka) a z tego co rozumiem to powinien zaświecić się element A. W moim przypadku jest tak jakby odwrotnie, czy to normalne? Myślałem że ustawienia elementu od A do F oraz DP są znormalizowane we wszystkich wyświetlaczach tego typu. No chyba że ja coś źle robie. Ale dodam, że podłączenie mam prawidłowe (w odniesieniu do książki), A do najmłodszego bitu portu D i tak dalej.(wyjścia wyświetlacza od A do DP mam podpisane na płycie więc podłączam zgodnie z opisem). Chyba, że na moim wyświetlaczu oznaczenie elementu A oznacza na innych wyświetlaczach oznaczenie elementu DP, czy to możliwe? :) Podaje na wszelki wypadek kod którym próbowałem poszczególne elementy jednego segmentu wyświetlacza.

język c

W tym przypadku powinien się świecić element A (na pozioma kreska na górze segmentu nr1), a u mnie świeci się kropka. Analogicznie dzieje się z pozostałymi elementami. Dodam również, że przy próbie odwrócenia połączeń tak aby dostosować je do moich elementów wyświetlacza (czyli A do najstarszego bitu portu D i tak dalej aż do PD), oraz przy próbie uruchomienia programu z książki niestety dzieje się to samo, świecą sie elementy segmentów jednak nie te co powinny (ale już inne niż te które przedstawiają zdjęcia). Istotną rzeczy według mnie, o czym już wspominałem w pierwszym poście jesto to, że przy próbie zmiany wyświetlanych cyfr

język c

na dowolnie inne, to świecą mi się nadal te same elementy segmentów i nadal nie przedstawiają żadnych konkretnych liczb. Kompletnie nie rozumiem co się dzieje :)

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:23 
Użytkownik

Widocznie masz źle podłączone segmenty wyświetlacza.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:29 
Użytkownik

Oczywiście że możliwe. Nic tu nie musi być znormalizowane. Napisz prościutki program który będzie przesuwał bit na rejestrze portu do którego podłączone są segmenty i spisz sobie na kartkę kolejność a potem odpowiednio pozmieniaj dane w programie.

Ja też nie rozumiem. To jest takie proste że musi działać! Najpierw napisz to co ci napisałem wyżej. Jak to ci nie będzie działać to napisz po prostu:

Kod:
#include <avr/io.h>

int main (void)
{
DDRD = 255; //wyszystkie piny do anodjako wyjścia
DDRA = 255; //wszystkie piny do katod jako wyjścia

PORTD = 0; //załączam wszystkie anody
PORTA = 0b00010100 ;//załącz katody tak jak ci się podoba
}

I nie ma że boli :lol: To po prostu musi działać! W porcie a zmieniaj dane i sprawdzaj jak masz podłączone segmenty. Program ten spowoduje że na wszystkich 4 wyświetlaczach zobaczysz to samo (wszystkie anody są załączone).

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 12 lip 2013, o 11:40 przez Wojtek001, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:30 
Użytkownik

Po próbuj z pojedynczym segmentem np A i zobacz jaki pin zapala ten segment i tak dalej z kolejnymi i czy jest to powtarzalne.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 11:34 
Moderator

Powiedz mi czy tak trudno zrobić KILKA podstawowych czynności:

1. wziąć w łapki dwa przewody połączeniowe
2. jeden podłączyć do bazy tranzystora pierwszego wyświetlacza i do GND żeby go włączyć
3. drugim przewodem podłączać po kolei każdy segment na wyprowadzonych pinach w swoim zestawie żeby sprawdzić, który pin to segment A, który pin to segment B itd aż do H

bo ty wciąż piszesz że ci kod nie działa, że kod z książki też nie działa .....

a jak ma działać ? ileż razy można powtarzać, że to nie jest pisanie programów na PC tylko na mikrokontroler. To jest elektronika, i działanie programu zależy od niej i od połączeń ....

w książce OPISYWAŁEM jak po kolei sprawdzić sobie segmenty, jak zacząć

a ty na huuurrraaa wrzucasz kod z książki i jak nie działa to znacz dla ciebie że kod zły .... skoro nie posiadasz zestawu ATB (to nie ma zmartwienia - żaden kłopot) może być dowolny inny albo i stykówka - no ale wtedy nikt inny nie zadba za ciebie o przygotowanie prawidłowych połączeń ....

więc na nic się zdadzą tłumaczenia że "sto razy już sprawdzałem" bo nadal popełniasz babola

a w sumie sprawdzenie segmentów sposobem jaki podałem wyżej i odpalenie tego statycznie - to nie jest problem....

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:09 
Nowy

Nie wrzucam kodu na "huuurraaaa" tylko przepisałem go rozsądnie analizując go krok po kroku na tyle ile potrafie, czy to źle? Jeśli chodzi o elementy segmentów to nigdy by mi do głowy nie wpadło, że na różnych wyświetlaczach mogą być w różnych miejscach elementy od A do F oraz PD, ale trudno myliłem się, zostałem uświadomiony, że nie mam racji. Czy to źle? Teraz już, napewno to zapamiętam. Niestety w książce nie było napisane tak jak pan twierdzi, żeby sprawdzić sobie elementy segmentu ponieważ w iinych wyświetlaczach może być inaczej, gdyby tak było napewno bym to wykonał.
To co Pan sugeruje mi abym zrobił, to już zrobiłem, przebudowałem program aby odpowiadał mojemy wyświetlaczowi, po uprzednim sprawdzeniu który bit odpowiada za jaki element segmentu za pomoca prostego programu jaki wrzuciłem wcześniej.

Wojtek001 nie widze różnicy między moim programem do sprawdzenie poszczególnych elementów a Twoim. Robiłem tak jak sugerujecie, zmieniałem pokolei bity i sprawdzałem który element segmentu się świeci, następnie na tej podstawie zmodyfikowałem program z książki aby tablica z cyframi pasowała do mojego wyświetlacza. Ale niestety nadal nie pojawiają cie cyfry tak jak powinny. Także panowie wszystko to co mi sugerujecie już wykonałem i opisałem to w poprzednim poście. Ja rozumiem, że czasami brakuje cierpliwości dla początkującyh ale jednak proszę o wyrozumiałość, tym bardziej, że już wcześniej zrobiłem to, co mi teraz sugerujecie.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:15 
Użytkownik

A może jakieś kiepskie źródło napięcia i nie starcza na wszystkie segmenty? Inna sprawa że nie testuj wyświetlacza za pomocą kodu ale samych kali połączeniowych. Bierzesz jeden kabelek do masy i podłączasz do cyfry, a następnie kolejny kabelek z masy i jedziesz po kolei do segmentów jak już obczaisz który segment to który pin to spróbuj wziąśc kilka kabelków i połacz bezpośrednio GND z segmentami i zobacz efekty. Odstaw narazie mikrokontroler.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:21 
Nowy

napięcie podaje poprzez programator z USB, wyświetlacz testowałem i za pomocą kabli i za pomocą prostego kodu który wrzuciłem, w dwóch przypadkach elementy wyświetlaczy sie zgadzały

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

elementy segmentów już zostawmy, to już jest dobrze zrobione. Najdziwniejsze jest to, że po zmianie wartości cy1 ... cy4 w programie, to na wyświetlaczu wyświetla sie nadal to samo. Tego nie rozumiem

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:42 
Użytkownik

Czyli teraz jak rozumiem wyświetlają ci się prawidłowe cyfry? Jeżeli tak i po twojej zmianie w kodzie zostaja te stare to moze Ci się jednak nie programuje procek? Pokaż zrzut z console.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:54 
Nowy

procek programuje zewnętrznym programem do osbługi mojego programatora, ponieważ niestety jest on jakiś chyba chiński :) i nawet nie próbowałem go połączyć z ECLIPSE. Procek programuje się napewno, "Flash written seccesfully" oraz sprawdzałem również na innych prograach, chociażby przed chwilą jak testowałem poszczególne elementy segmentu. Właśnie zauwżyłem że jak podłączam katody pod inny PORT niż definiuje w programie to nadal wyświetla się to samo na wyświetlaczu, dzieje się tak z portem B i D natomiast jak podłączam pod port C to na wyświetlaczu nic się nie zaświeca. Może mam jednak źle przepisany program a na wyjściach mikrokontrolera wystepuje stan Hi-Z? Czy jest to możliwe? Ponieważ wydaje mi się, że nie wszystkie elementy segmentów świecą jednakowo.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 12:59 
Użytkownik

Wklej cały kod programu i będzie prościej niż snuć domysły

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:09 
Nowy

Elementy segmentów teraz napewno są ustawione prawidłowo, w końcu wyszło, że ma być jednak tak jak jest podane w tablicy

main.c

język c

d_led.c

język c

d_led.h

język c

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:16 
Użytkownik

Jak w końcu masz podłączone Anody? Bo już się gubię Na zdjęciu widać że do Portu D tymczasem w kodzie widzę że jednak do A chociaż komentarz wskakuje na D.

Cytuj:
#define ANODY_PORT PORTA // port z podłączonymi anodami- 4 bity najmłodsze
#define ANODY_DIR DDRA // rejestr kierunku portu anod wyświetlaczy

#define CA1 (1<<PA0) // CA1 oznacza bit nr.0 portu D
#define CA2 (1<<PA1) // CA2 oznacza bit nr.1 portu D
#define CA3 (1<<PA2) // CA3 oznacza bit nr.2 portu D
#define CA4 (1<<PA3) // CA4 oznacza bit nr.3 portu D

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:19 
Nowy

Podłączone są do A. Najpierw były do D , i widac to na zdjęciu oraz w komentarzu, ale żeby było już identycznie jak w ksiażce to zmieniłem na A, zapomniałem tylko zmienić w komentarzu.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:26 
Użytkownik

Ok to jeszcze jedna sprawa używasz PC2 do świecenia segmentem, ale czy wyłączyłeś obsługę JTAG'a? który pracuje standardowo na PC2. Aby to zrobić albo używając MKAVRCalculatora w którym zrobisz to łatwo i przyjemnie albo czeka cie zabawa z fuse bitami.
Jak się tego boisz to przerzuć segmenty np. na PORT B.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:32 
Nowy

JTAG ma być ustawiony na 0 czy na 1?
Domyślnie chyba powinien być włączony, a u mnie wynosił 0 chociaż nic nie zmieniałem wcześiej. A więc przestawiłem go na 1 już wcześniej podczas zmiany taktowania na 8MHZ.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

coś w tym jest bo tak jak mówiłem już wcześniej gdy katody podłączałem pod port B lub D to coś tam się świeciło chociaż źle, a jak podłączam pod właśnie port C to zero reakcji wyświetlacza

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:37 
Użytkownik

Oj Panie nota nota się kłania. Bit JTD na początku jest 0 co oznacza że JTAG jest włączony, wiec trzeba zmienić na 1. Ale dla pewności co za problem zmienić szybko segmenty na PORT B i będziesz miał pewność czego to wina.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:49 
Nowy

więc jest tak jak mówiłem, 0 to włączony, a ustawiłem go na 1 podczas zmiany taktowania. Ale mimo to próbowałem i na port B oraz D przełączać i efekty były takie jak już mówiłem, świeci się ale nie tak jak trzeba na porcie D, nawet gdy zmieniam cyfry do wyświetlenia w programie to nadal się świeci to co świeciło (czyli nic konkretnego), natomiast gdy podłączampod port B lub C to nie świeci się nic

PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:05 
Użytkownik

jak podłączasz do portu B to jak wtedy wygląda twój kod? Nie ma opcji aby ten kod z książki Mirka nie działał.

PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:19 
Nowy

w żadnym wypadku nie sugeruje że ten kod jest zły, napewno ja coś źle robie.
Gdy zmieniam podłączenie katod na port B to rzecz jasna zmieniam tylko ten fragment programu:

język c

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Wrzuciłem ten program który był na płycie, podłączając katody do portu D i anody do portu A, działa! Teraz tylko musze szczegółowo porównać ten program z tym programem który sam przepisywałem z książki, chociaż już to robiłem nie raz ale jak widać jeszcze za mało

PostNapisane: 12 lip 2013, o 19:09 
Użytkownik

Witam
Jeśli przepisywałeś program z oryginału, to w d_led.c w wierszach 56 i 64 ANODY_PORT.....
brakuje " tyldy "

PostNapisane: 12 lip 2013, o 19:17 
Nowy

hmmm.... te linijki wygladają u mnie identycznie jak ten program na płycie. Więc chyba nie tu tkwi problem

PostNapisane: 13 lip 2013, o 19:38 
Użytkownik

Spójrz jeszcze raz na podłączenia wyświetlacza. Miałem identyczny problem. Każdy segment dawałem do VCC, patrzyłem do noty, potem do programu i widząc który segment się zapalił, podłączałem do uC.

Strefa czasowa: UTC + 1