Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 05:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2013, o 17:17 
Użytkownik

ObrazekObrazek

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Obrazek Schemat do płytki

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2013, o 18:48 
Użytkownik

tak zgadza się z kwarcem, przyczyna tkwi w bibliotece, zakupiłem kwarc który ma inaczej wyprowadzenia niż ten w bibliotece dlatego tak to podłączyłem, dzięki za informacje z kondensatorami poprawie je. A jak sam schemat? ma szanse to ruszyć ?

PostNapisane: 18 cze 2013, o 19:46 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Po przełączeniu na rezonator kwarcowy 16MHz może być problem z działaniem. Według specyfikacji ATMEGA32A taktowana 16MHz może być w zakresie 4,5V-5,5V, a dla 3,3V wychodzi 10MHz, ale najlepiej dać 8MHz. Zwróć też uwagę jaki kupisz procesor. Jak ATMEGA32A to w porządku. Jak stary ATMEGA32 to niedobrze, bo jest przeznaczona do pracy 4,5V-5,5V. Możesz jeszcze użyć starej ATMEGA32L która pracuje w zakresie 2,7V-5,5V z taktowaniem 8MHz.

PostNapisane: 19 cze 2013, o 16:22 
Użytkownik

Zakupiłem ATMEGE 32A-AU

Specyfikacja
Typ układu scalonego mikrokontroler AVR
Organizacja pamięci Flash 32kx8bit
Pojemność pamięci EEPROM 1024B
Pojemność pamięci SRAM 2048B
Obudowa TQFP44
Częstotliwość taktowania 16MHz
Liczba wejść/wyjść 32
Liczba kanałów PWM 4
Liczba timerów 8-bit 2
Liczba timerów 16-bit 1
Montaż SMD
Napięcie pracy 2.7...5.5V

PostNapisane: 19 cze 2013, o 17:39 
Użytkownik

bardzo dobrze kupiłeś tylko zwróć uwagę na zależność taktowania od napięcia zasilania ,
stosunek jest że im mniejsze napięcie zasilania tym mniejsza wartość taktowania , jak to ci wypisał kolega Krauser

Sprawa ta zasadniczo nie dotyczy mikrokontrolerów ARM które mają tzw pętle PLL gdzie wykorzystuje się mnożnik bazowej wartości taktowania
dzięki czemu przy 3,3V zasilania i 8Mhz kwarcu można pogonić procka np 72Mhz

wracając do twojej ATmegi32A-AU której opis ogólny wkleiłeś znaczy tylko tyle że

maksymalnie ma 16Mhz a zakres napięć 2,7 do 5,5V a szczegóły sę w nocie układu dla jakiego napięcia jaka jest maksymalna częstotliwość taktowania i idąc tym tropem otwieramy note producenta gdzie czytamy:

Obrazek

z czego jasno wynika :

Obrazek

jak wiec już zauważyłeś wszystko jest jasne ... odnośnie zależności napięcia zasilania i taktowania

zaś AU oznacza obudowę plastikową TQFP44

PostNapisane: 19 cze 2013, o 18:13 
Użytkownik

Teraz zależność taktowanie a napięcie zasilania jest jasne, dzięki za wytłumaczenie. A co z układem ENC28J60 podobno jak dam procesor z taktowaniem 8Mhz to układ będzie się wieszał, przynajmniej tak wyczytałem z pierwszej książki Mirka?

PostNapisane: 19 cze 2013, o 18:22 
Użytkownik

w przypadku układu ENC28J60 ciekawostka jest taka że :

1. Zasilany jest 3,3V , ale piny ma tolerant 5V
2. Można taktować procesor z ENC
3. nie zauważyłem problemów z działaniem z megą32L taktowaną 8MHz na 3,3V ani razu

sam wybierz co ci pasuje bo zarówno dobrze działa z prockiem zasilanym 5V jak i 3,3V
i tak samo dobrze przy 8MHz jak i 10 i 16Mhz

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 cze 2013, o 20:35 
Użytkownik

Czyli mogę zostawić zasilanie atmega32 i ENC nap. 3,3V i zastosować do atmegi kwarc 8MHz a do ENC 25MHz i nie powinno być problemu?

PostNapisane: 19 cze 2013, o 20:36 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tak, możesz.

Ja nawet dałem 20 MHz dla Atmegi i też hula.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 cze 2013, o 20:40 
Użytkownik

ok. dzięki serdecznie, zabieram się do lutowania i programowania, zobaczymy czy mi będzie hulać:)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:41 
Użytkownik

Witam.
Układ został już zmontowany, wgrałem przykładowy programik z tuxgraphics.org po zmianach i konfiguracji pinów, układ pobiera jakieś 145mA, ale nawet niedrgnie. podłączyłem układ do komputera za pomocą krosa i od strony wykrywa połączenie ale bez odzewu ze strony układu, nawet dioda nie zamruga. Jedyno co to jak zbliżę lutownicę do układu ENC to zaczynają mrygać obie diody:) jest na to jakieś realne wytłumaczenie ??

PostNapisane: 3 lip 2013, o 20:48 
Moderator

snipermafia86 napisał(a):
Jedyno co to jak zbliżę lutownicę do układu ENC to zaczynają mrygać obie diody:) jest na to jakieś realne wytłumaczenie ??

Pewnie że jest i to dwa (ale bez urazy proszę bo po prostu nie ma innego wyjścia):

1. nie zbliżać lutownicy, albo jak przyjdzie pomysł kolejny to nie dotykać palcami

2. znaleźć błąd w tym co zrobiłeś bo na pewno jest skoro nie działa ci część PHY nawet

a skoro w schemacie nie ma błędu to czy chcesz czy nie chcesz masz go na PCB

PostNapisane: 4 lip 2013, o 16:03 
Użytkownik

Sprawdzałem wszystkie połączenia i ich ciągłość. nie mogę znaleźć gdzie popełniłem błąd.

PostNapisane: 4 lip 2013, o 16:49 
Moderator

Ja np dzisiaj uruchamiałem 12szt takich modułów ATB-Ethernet

no i dwa nie ruszyły - tzn nie działał zwykły test PHY ... czyli to co u ciebie - nie świeciły diody LED, chociaż w jednym ... hmmm czasem następowały rozbłyski ale takie mega krótkie ... jakieś dziwaczne i zawsze dwie równo naraz i co ???

i tak samo ... zamiast się załamywać zacząłem szukać błędu. Jedne czego byłem pewien to PCB ... bo już sprawdzone na wielu modułach. Ale jest ZONK....

Nie ma że boli trza sprawdzać i naprawiać ... więc zacząłem od kwarca ... bo kiedyś trafił mi się trzepnięty .... tu mogę ci podpowiedzieć, że sprawdź zwykłym miernikiem napięcie na pinach scalaka gdzie masz kwarc podpięty. Jak będzie ono bliskie zera ;) np poniżej 0,8V .... to lipa ale UWAGA! nie zawsze w takim przypadku jest winny kwarc żeby było ciekawiej .... chociaż nieraz tak i po wymianie ładnie układ rusza. A napięcie wtedy będzie ok 1,8V do 2V +/- 0,5V

no więc wymieniłem sobie kwarc a tu dalej lipa .... no to hmmm dalej główkowanie, kolejny mega WAŻNY element to kondensator elektrolityczny 10uF na pinie nr.1 VCAP. Jeśli będzie z nim lipa to scalak nie ruszy ... to pewne więc też warto go sprawdzić

ale u mnie to nie był ten kondek to lecę dalej

sprawdzam wszystkie luty rezystorów przy trafku .... i NAJWAŻNIEJSZE czy dławik ma przejście ....

tu też miewałem problemy ale znowu nie tym razem

sprawdzam czy na nogach scalaka nie ma zimnych lutów .... kurza twarz przelutowuję go jeszcze raz i nadal nic - chociaż już w historii kilka razy to pomogło choć na oko wydawało się że luty są ok

to lecę dalej .... stabilizator 3,3V ... badam napięcie wyjściowe ... no jest niby 3,39V ... czyli niby ok - napięcie wszędzie dochodzi czyli ok

a moduł dalej nie działa choć połączenia dobre ....

i nagle ..... i nagle ... dzisiaj to miałem ... patrzę na symbol scalaka stabilizatora 3,3V a tam siedzi stabilizator LDO 1117 ale na 5V !!!!! ...... o żesz w mordę - sobie myślę - ale ZONK - pierwszy raz mi się taki trafił ... i akurat dawał na wyjściu prawie 3,3V przy zbyt NISKIM napięciu wejściowym bo przecież tylko 5V a z USB nawet 4,8V

więc wymieniam go na stabilizator 3,3V i nagle moduł ożywa jak nowo narodzony - cała część PHY działa .... a mi w głowie lecą same przekleństwa

@@$%$^%2&$@&^$!@!@$%!%^$%@!@!

na montażystę, który popełnił takiego babola .... patrzę w tym drugim niedziałającym to samo więc od razu wymiana i znowu SUKCES, chula .... ale ....

ale nie zostawiłem tak sprawy - pomyślałem - kurza melodia .... skoro to napięcie wyjściowe było akurat ok 3,3V to może w pozostałych modułach też siedzą te stabilizatory 5V tyle że akurat zadziałały - i miałem nosa ....

wprawdzie nie we wszystkich 12-tu ale jeszcze w 3 sztukach były te 5-voltowe ... a przeszły testy kurka i to nawet komunikacji z mikrokontrolerem ... ale oczywiście pewnie u klienta zaczęłyby się ZONKI więc też je wymieniłem

----------------------------

masz - opisałem ci TYLE różnych możliwości - i dlatego nigdy nie rozumiem ludzi (nie mówię że ty tak twierdzisz tutaj), którzy na forum piszą .... sprawdziłem już 100 razy połączenia i są OK .... więc chyba scalak jest trefny, spalony, schemat zły itp .....

dla mnie nie ma takiego pojęcia - jak 100 razy sprawdziłem a nie działa - to niestety biorę się za kolejne sprawdzanie 100 razy a jak to nie pomoże to za kolejne i kolejne i kolejne - nie ma że boli

nie zawsze przez forum da się pomóc .... bo zobacz sobie inne wątki, ktoś kilka godzin temu w innym wątku pisał

"nie działa mi przykład z wyświetlaczem LCD z książki a połączenia zrobiłem IDENTYCZNE już jak w książce, dałem taki sam procek wszystko jest tak samo - więc pewnie coś nie tak jest z tymi bibliotekami" .... pewnie ... wszędzie błąd tylko nie u mnie ;)

a po jakimś czasie kolejny post kolegi

"dla potomnych - już wszystko dobrze - tylko jeden przewód połączeniowy na stykówce mi nie stykał miał rozwarcie" ....

więc - na spokojnie zacznij kolejną setkę ;)

Strefa czasowa: UTC + 1