Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2013, o 12:15 
Użytkownik

Witam.
Znów dopadła mnie wątpliwość, ale wolę zapytać...
W przykładzie 5.5 LCD w niebieskiej książce mamy np. w funkcji odczytu bajtu danych z linii danych LCD funkcję data_dir_in(), ale w komentarzu jest napisane: "Nie będę jej już podawał, ponieważ jest praktycznie taka sama jak data_dir_out(), tyle że zamiast ustawiać bity rejestrów DDRx na jedynki, tu ustawiamy je na zera." - wszystko jak dla mnie jasne i przejrzyste, ale czy muszę dokonać definicji tej funkcji w pliku nagłówkowym sam? W książce nie jest ona podana, a więc postanowiłem napisać ją samemu, choć nie wiem czy robię dobrze - tu pies pogrzebany:

Oto i one:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po pierwsze, użyłem funkcji statycznych inline, a po drugie są to funkcje, do których nie przekazujemy argumentów, stąd zapis data_dir_(void). Funkcja także nie zwraca nam żadnej "wartości", a więc stąd typ pusty void data_dir_out(void). Analogicznie potraktowałem funkcję data_dir_in(). Czy dobrze rozumuję, czy jednak się pogubiłem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2013, o 12:31 
Moderator

hmm pomógłbym ale uwierz mi kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi w tym co napisałeś ?

pokazałeś jakieś dwie funkcje data_dir_out() ale różnie napisane ? o co tu chodzi ?

pytasz czy coś tam masz dodać do pliku nagłówkowego - a po co pytam się ? skoro te biblioteki działają

no chyba że piszesz własne od nowa - to rozumiem .... ale nie potrafię dostrzec konkretnego pytania - same sprzeczności

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

No chyba że ty w ogóle nie korzystasz z DVD i kodów na niej zawartych - no to już hmmm nie wiem ... a masz tam wszystko jak trzeba - oczywiście po uwzględnieniu aktualizacji do LCD ze strony atnel bo też akurat do LCD jest

PostNapisane: 3 lip 2013, o 12:37 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
pokazałeś jakieś dwie funkcje data_dir_out() ale różnie napisane ? o co tu chodzi ?

Co nagle to po diable... ehh, druga funkcja to data_dir_in().
Czy one są zawarte w bibliotekach, które dołączane są do pliku *.c? Jeżeli tak, to rzeczywiście bez sensu tworzenie własnych, ale nie wiedziałem o tym, po prostu w książce pisze tak, jakby funkcja data_dir_out() była napisana, a data_dir_in() jest bardzo podobna, tyle że ja tej funkcji data_dir_out() nie mogę znaleźć...

Oto funkcje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeżeli te funkcje są gdzieś zawarte, to dokładnie w jakiej bibliotece, panie Mirku? :)

Cytuj:
No chyba że ty w ogóle nie korzystasz z DVD i kodów na niej zawartych - no to już hmmm nie wiem ... a masz tam wszystko jak trzeba - oczywiście po uwzględnieniu aktualizacji do LCD ze strony atnel bo też akurat do LCD jest

Staram się pisać kody samemu, a nie brać gotowe z płyty - owszem można w ramach porównania sprawdzić, ale już taki jestem, jak mówił Konfucjusz: "... daj mi zrobić, a zrozumiem."
Zwracam honor, panie Mirosławie - rzeczywiście na płycie w pliku nagłówkowym wszystko jest i to jest opisane - miodzio. ;)

PostNapisane: 3 lip 2013, o 13:31 
Moderator

No właśnie mi się to bardzo podoba gdy ktoś próbuje sam robić - bo nie ma lepszej metody na zrozumienie....

ale na wypadek kłopotów - sam widzisz - że sporo napracowałem się nad kodami źródłowymi na DVD i chyba warto się właśnie w takich chwilach nimi wesprzeć ;)

Strefa czasowa: UTC + 1