Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 gru 2024, o 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2013, o 00:03 
Użytkownik

Witam

W końcu mam czas na programowanie :). Niestety męczę się z banalnym problemem. Korzystam z zestawu EvB 4.3 i piszę sobie kalkulator na wyświetlaczu 7 segmentowym (4 cyfry) z użyciem przerwań (tak dla treningu). Chce użyć 5 przycisków: S1 ma zwiększać 1 liczbę, S2 ma zmniejszać 1 liczbę , S3 i S4 analogicznie dla 2 liczby ...a S5 ma zatwierdzić składniki sumy i wypisać wynik dodawania. Problem mój polega na tym, że program działa mi dla jednego przycisku. Jak chce w tej samej pętli użyć sprawdzenia warunku dla 2 przycisku (albo jakiegokolwiek innego) .. nie dzieje się nic. Poniżej przedstawiam działający kod dla 1 przycisku ... gdy odkomentuje linie if(STATE2) ,.... to przyciski nie działają. Jak sobie poradzę z tym problemem to dodam STATE3, 4, 5 ... ale nie wiem gdzie jest błąd ? Dodam że anody są załączane masą, to samo wyświetlacz i przyciski standardowo wpięte między pin a masę.

Oto kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod umieszczamy przy pomocy syntax=c - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2013, o 05:47 
Moderator

Ja bym zaczął jednak na miejscu kolegi od książki:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

do tego wspomógł się poradnikami z bloga www.mirekk36.blogspot.com bo na razie to kolega tak straszliwie tu zakręcił że ciężko się połapać w ogóle o co chodzi, a błędów w programie jest po prostu cała masa :( Szczególnie polecam rozwadze - nawet jeśli nie masz jeszcze książki ten poradnik:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

tym bardziej, że kolega na razie w ogóle chyba jeszcze nie kojarzy co to są przerwania sądząc po opisach w kodzie funkcji int butt(uint8_t button) :(

PostNapisane: 28 cze 2013, o 11:03 
Użytkownik

Przyznam szczerze, że ten sposób na eliminację drgań styków pokazał mi kolega i nie bardzo rozumiem jego działania. Nie chcę używać żadnego delay'a. Proponuje Pan, abym napisał wszystko od nowa po zapoznaniu się z linkami ?

PostNapisane: 28 cze 2013, o 13:54 
Moderator

Generalnie problem masz w tym kodzie nie tylko z obsługą tych klawiszy ale ze wszystkim prawie - że tak powiem. Dlatego same linki nie wystarczą - ale na pewno jak zobaczysz przykładową i prostą obsługę klawiszy na moim blogu to zobaczysz że od razu życie będzie łatwiejsze

natomiast zdecydowanie polecam tę książkę o której wspomniałem wyżej - ona pozwoli ci zapanować nad chaosem

PostNapisane: 28 cze 2013, o 18:37 
Użytkownik

Witam

Pomógł bardzo Pana artykuł nt drgań styków, wcześniej załatwiałem to wszystko delay'ami a teraz chciałem pokombinować, wszystko działa. Pana książkę mam od dawna ale ze względu na brak czasu wracam dopiero do niej dzisiaj (i jestem dopiero na 1 projekcie z części praktycznej), a mam taki zwyczaj że wszystko robię od początku do końca :) i nie chcę przeskakiwać pomiędzy rozdziałami (ponoć w dalszych rozdziałach problem drgań jest bardziej rozwinięty).

Reasumując, dziękuje za pomoc ;)

Strefa czasowa: UTC + 1