Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 cze 2013, o 15:39 
Użytkownik

Witam.
Od dłuższego czasu poszukuję książki o elektronice. Zostały mi podane tytuły na czacie jednak zapomniałem nazw.
Chciałbym aby w tej książce były podstawowe informacje o elementach elektronicznych (najlepiej) z nawiązaniem do praw fizyki.
Byłoby świetnie gdyby były w jakiś sposób opisane różne określenia takie jak : reaktancja, impedancja itp. Prawdopodobnie taka książka nie istnieje (łącząca wyżej opisane wymagania :D ), więc mogę kupić 2-3 książki tylko prosiłbym o zaufane tytuły :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2013, o 15:45 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Jedna z wielu:

http://www.wkl.com.pl/wyprawy-w-swiat-elektroniki-t-1,1,2,328

PostNapisane: 19 cze 2013, o 15:53 
Użytkownik

Ja bym sugerował starą dobrą Sztukę Elektroniki, bo chyba na Ośle Łączki i Wyprawy jesteś za stary :D Wydasz 80zł, ale dostajesz 1500 stron wiedzy :)

PostNapisane: 19 cze 2013, o 16:32 
Użytkownik

Polecam Stanisław Bolkowski "Elektrotechnika" wydawnictwo WSIP w 80% znajdziesz to co pisałeś że chciałbyś żeby było.

PostNapisane: 19 cze 2013, o 18:27 
Użytkownik

Witam,
Ja polecam książki Dietera Nuhrmanna z serii "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz". Mają swoje lata, ale zawarta w nich wiedza jest aktualna. Bardzo przystępnie wprowadzają w świat elektroniki. Można je znaleźć w niejednej bibliotece, a i na aukcja za grosze się pojawiają. Sam mam całą serię i trzymam dla potomnych - takich książek dzisiaj się już nie spotyka. POLECAM na początek!

PostNapisane: 19 cze 2013, o 19:32 
Użytkownik

O tak Nuhrmann to jest to , zwłaszcza to porównywanie układów elektronicznych do sieci wodociągowej -- genialne również polecam ta serię jaką jest "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" poznasz podstawy w bardzo przyjemny sposób

PostNapisane: 19 cze 2013, o 19:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

snipermafia86 napisał(a):
Polecam Stanisław Bolkowski "Elektrotechnika" wydawnictwo WSIP w 80% znajdziesz to co pisałeś że chciałbyś żeby było.

Pamiętam :) podstawowa książka w szkole na Zajączka.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 19 cze 2013, o 20:06 
Użytkownik

Do wspomnianych w tym temacie pozycji (może oprócz Bolkowskiego, jest zbyt akademicki) dorzucę tę oto nową perełkę:

http://helion.pl/ksiazki/elektronika-od ... eleodp.htm

Gorąco polecam, w klimatach Nuhrmanna i Góreckiego z dużą dawką humoru. ;)

PostNapisane: 19 cze 2013, o 22:44 
Użytkownik

No to teraz mam dylemat :P Dzięki za podpowiedzi, na pewno na coś się zdecyduje :)

PostNapisane: 19 cze 2013, o 22:58 
Użytkownik

Na początek to:

a) Piotr Górecki "Wyprawy w świat elektroniki" tom 1 i 2 - MUST HAVE! Żaden Polak tak przystępnie nie napisał książki o elektronice. :)

b) Dieter Nuhrmann - "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Układy" i "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Elementy" - genialnie wytłumaczone tranzystory (na układach hydraulicznych!) i podstawowe prawa. Stara seria, ale podstawy przecież są niezmienne. Warto się zapoznać.

c) Charles Platt - "Elektronika. Od praktyki do teorii" - moja ulubiona pozycja ostatnimi czasy. Duży nacisk na zagadnienia warsztatowe - co warto kupić, czego unikać, jak odizolować przewód, jak skrócić kabel od laptopa, zlutować ze sobą prawidłowo dwa przewody. BARDZO PRAKTYCZNA. Poza tym podobna do 'Wypraw...". Sporo humoru. ;)

d) Cathleen Shamieh, Gordon McComb - "Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II", w tonie poprzedników. ;)

Te książki (moim skromnym zdaniem) są najlepsze na początek dla praktyka-amatora-elektronika. Znajdziesz w nich bardzo przystępnie wyłożoną elektronikę, działanie elementów, podstawowe prawa, zasady, samouczki lutowania, odizolowywania przewodów i wiele innych praktycznych porad, m.in. co do wyposażenia warsztatu.

Nie znajdziesz tam za to tego, co jest w innych sugerowanych tu pozycjach - np. w Bolkowskim - zbytniego teoretyzowania, rzucania na głęboką wodę obliczeń na liczbach zespolonych, rachunku różniczkowym i całkach. Nie znajdziesz także miliona wzorów tak typowych dla pozycji akademickich. Ale to zupełnie niepotrzebne, przynajmniej na początku. Działanie kondensatora czy tranzystora da się wyjaśnić z powodzeniem bez miliona wzorów i książki które podałem są tego przykładem.

Nie porywaj się na pozycje polecane w szkołach i na uczelniach. Prawda jest smutna. MEN to idioci. To, co obowiązuje np. w technikach to koszmar, np. Bolkowski. Pamiętam to jak dziś. Na matematyce funkcja kwadratowa, a na następnej lekcji Bolkowski i te chińskie krzaczki - całki i liczby zespolone, oczywiście bez żadnego tłumaczenia ze strony nauczyciela. O zgrozo. Tego unikaj, bo to pakowanie się w WIELKIE BAGNO. Nie dość, ze nic nie zrozumiesz, to jeszcze się zniechęcisz do nauki elektroniki. Na takie pozycje przyjdzie czas na studiach technicznych.

Co do "Sztuki elektroniki" to jakoś nigdy nie mogłem się przekonać, na pewno jest to kopalnia wiedzy, ale do mnie nie przemawia jednak... Postawiłbym ją pomiędzy książkami dla początkujących a typowymi akademickimi pozycjami. Tak po środku. Albo nawet ciut po prawo. Jednak mim zdaniem nie jest to dobra pozycja dla początkujących, a właśnie kopalnia wiedzy, swoista encyklopedia dla ludzi którzy już wiedzą co w trawie piszczy.

Przez 9 lat mojej nauki elektroniki (technikum + studia) miałem w rękach wiele pozycji, mam nadzieję, że moje wypociny pomogą. :)

PostNapisane: 20 cze 2013, o 07:16 

Potwierdzam, ogólnie cały cykl góreckiego, ośla łączka itd. wszystkie artykuły elektronika dla informatyków i sporo innych cykli które ukazały się na łamach EdW.
"Elektronika łatwiejsza niż......." Sam od niej zaczynałem
"Elektronika dla bystrzaków. Wydanie II" średnia pozycja, dla totalnych lam ;), ogólnie nie jest źle napisana, ale..... No jak byś miał np. tą i Sztukę elektroniki jako rozwinięcie podejścia praktycznego to tak.

Ale dużo bardziej polecam Góreckiego, bo albo Górecki albo Elektronika dla Bystrzaków, za dużo tematów się pokrywa, po za tym Górecki Górą ;).

Sztuka elektroniki, to w zasadzie kompendium praktyczne, fakt część rozdziałów (szczególnie mikroprocesory) trąci już myszką, ale reszta jak najbardziej aktualna. Od prostego układu potencjometrycznego, po zaawansowane klistrony ;), przetwarzanie sygnałów, w.cz itd. Czyli naprawdę kawał wiedzy potrzebnej praktykowi.
Charles Platt - "Elektronika. Od praktyki do teorii" hmmm. wg. mnie troszkę szkoda kasy, takie szkło mydło i powidło, w zasadzie większość z tego możesz się dowiedzieć, z poradników na youtube, elektrodzie, u nas ;) itd. ale co kto lubi.
PS. Jak masz możliwość nie kupuj w ciemno, najpierw idź do księgarni pooglądaj, kurcze nawet z neta ściągnij, jak ci się spodoba pozycja kup, jak nie to wywal.
Niestety czasem ciężko o wszystkie pozycje w księgarni. Sam mam w okolicy tylko dwie w miarę dobre, ale i tak 90% informatyki 1000poradników do fotoszopki, a elektronika zajmuje jedną marną półkę;).

PS. Sztukę elektroniki, mogę polecić w ciemno, nie zgodzę się z przedmówcą, zero akademickiego bełkotu, zero wzorów, jako rozwiniecie Góreckiego pozycja w/g mnie idealna.
Górecki Górecki :), naprawdę się nie zawiedziesz, a potem szukaj artykułów w starych EdW.

PostNapisane: 20 cze 2013, o 17:27 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
PS. Sztukę elektroniki, mogę polecić w ciemno, nie zgodzę się z przedmówcą, zero akademickiego bełkotu, zero wzorów, jako rozwiniecie Góreckiego pozycja w/g mnie idealna.

Nie chodziło mi o to, że jest akademicka czy pełna wzorów, raczej o to, że moim zdaniem nie jest tak przystępna dla początkujących jak podane przeze mnie pozycje (chodzi o zdjęcia, ilustracje, język, porady praktyczne, poziom zaawansowania układowego).

No i najważniejsza rzecz: w "Sztuce elektroniki" masz bardzo wiele zagadnień - od rezystora po procki, przez co jest bardzo mało miejsca na wytłumaczenie działania jakiegoś elementu/układu, na co np. mógł sobie pozwolić Dieter Nuhrmann rozwodząc się na kilkadziesiąt (czy kilkanaście) stron o działaniu tranzystora, w Sztuce elektroniki też jest to wyjaśnione, ale jednak bez tego polotu, na sucho, w formie suchej, skondensowanej. A u Góreckiego nie dość że jest ładnie wyjaśnione to i jest sporo eksperymentów z użyciem każdego rodzaju elementów (tak najlepiej się człowiek uczy!).

"Sztuka elektroniki" przechodzi od podstaw do zaawansowanych rzeczy, inne podane przeze mnie książki skupiają się raczej na podstawach. :) Moim zdaniem lepiej najpierw SOLIDNIE ogarnąć podstawy z książek "dla zielonych" niż poczytać krótkie notki o podstawach (często bez większego zrozumienia!) i brać się za bardziej zaawansowane rzeczy z marszu. Ale to tylko moje zdanie. ;)

PostNapisane: 20 cze 2013, o 17:59 

Wiesz miałem wszystkie wymienione pozycje, a elektronikę dla bystrzaków kupiłem siostrzencowi ;)
Sztuka elektroniki jest jedyna pozycja do której nadal często wracam.....reszta dawno zalega albo na najwyższej półce, albo w piwnicy ;).

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 20 cze 2013, o 18:05 
Użytkownik

Rez, bo już dawno nie jesteś początkujący, więc te ksiązki to jako podpórkę pod tv możesz jedynie wykorzystać. Ale ktoś, kto nie wie co to tranzystor i czy prąd mierzy się w woltach ma na te sprawy lekko inne spojrzenie. ;)

Ale jest jak mówisz, książki dla początkujących się przeczyta raz-dwa, a do tych bardziej zaawansowanych wraca się wielokrotnie. :)

PostNapisane: 20 cze 2013, o 18:57 

No Górecki też w wyprawach na oślą łączkę fajnie opisał działanie tranzystora na podstawie gaźnika samochodowego ;).
Ogólnie ja sam zatrzymałem się na modelu Ebersa-Molla tranzystora i nigdy nic więcej nie było mi potrzebne ;).

PostNapisane: 21 cze 2013, o 12:24 
Użytkownik

Chyba na początek zdecyduje się na "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" 4 tomy :) Może jeden tom dorwę za 1zł na allegro :D

PostNapisane: 21 cze 2013, o 20:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

LogTeam napisał(a):
Chyba na początek zdecyduje się na "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" 4 tomy :) Może jeden tom dorwę za 1zł na allegro :D

Na początek to idź do biblioteki i zobacz czy czegoś z wyżej wymienionych materiałów nie dostaniesz od ręki :)
Nie wiem jak robisz, ale ja tam zwykle najpierw wolę dotknąć, pomacać, pooglądać pod katem późniejszego korzystania niż od razu kupić i a później narzekać na własny wybór ( nie dotyczy tfu tfu mojego EVB- jedyne odstępstwo).

Skocz więc do biblioteki, zobacz jak wygląda przekazanie wiedzy w tych publikacjach i sam oceń na co warto wydać pieniążki.

IMHO wyprawy Góreckiego będą najlepszym rozwiązaniem ;)

PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:20 
Użytkownik

Wątpię aby w bibliotece gimnazjalnej byłoby cokolwiek o elektronice. Może poproszę brata chodzącego do szkoły elektrycznej.
Kod:
Nie wiem jak robisz, ale ja tam zwykle najpierw wolę dotknąć, pomacać, pooglądać pod katem późniejszego korzystania niż od razu kupić i a później narzekać na własny wybór

Co do jakości książki to ona nie może być w dobrym stanie ale mnie interesuje treść niż okładka.
Sam z chęcią bym wolał popatrzeć na to z bliska no ale 1zł to nic strasznego.

Kod:
Skocz więc do biblioteki, zobacz jak wygląda przekazanie wiedzy w tych publikacjach i sam oceń na co warto wydać pieniążki.

Jak pisałem poproszę brata aby sprawdził, choć i tak kupię, bo do takich książek będę wracał. Czy to jakiś układ sprawdzić czy jakąś zasadę to do książki ;)

PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A co Ty masz szlaban w bibliotece? Publicznych u Ciebie nie ma :P

LogTeam napisał(a):
Co do jakości książki to ona nie może być w dobrym stanie ale mnie interesuje treść niż okładka.

własnie chodziło mi nie o okładkę lecz o treść ;)

PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:36 
Użytkownik

Cytuj:
własnie chodziło mi nie o okładkę lecz o treść

No ale skoro tyle osób poleca tą książkę to chyba nie może być zła. Jedyny minus jak dla mnie to to że jest stara, co oznacza że nie poznam nowych układów.

PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

chodzi o to że dla jednych ten sposób przekazania wiedzy jest ok a dla niektórych takie tłumaczenie nic nie tłumaczy.... Nie czytałeś innych książek o nauce programowania w c? :D

PostNapisane: 21 cze 2013, o 21:50 
Użytkownik

Co do starych (bardzo starych!) książek z elektroniki też trzeba uważać. Zwłaszcza, jeżeli są one z analogówki, bo jednak układy 74xx trzymają się nadal dobrze. ;)

Ale o lampach już wszyscy zapomnieli, a spora część bardzo starych książek jest oparta na lampach. Ich nauka jest bezcelowa, chyba że jesteś audiofilem i preferujesz wzmaki lampowe. ;)

PostNapisane: 22 cze 2013, o 12:04 

Ledes napisał(a):
Ale o lampach już wszyscy zapomnieli, a spora część bardzo starych książek jest oparta na lampach. Ich nauka jest bezcelowa, chyba że jesteś audiofilem i preferujesz wzmaki lampowe.

No, tylko nie bezcelowa :)

:arrow: LogTeam - P. Górecki tak jak Ci już wyżej polecali. A za darmo, bez kupowania masz masę wiedzy właśnie tego autora na stronach elportalu - po prostu skorzystaj z tego.

PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:07 

Ledes napisał(a):
Ale o lampach już wszyscy zapomnieli, a spora część bardzo starych książek jest oparta na lampach. Ich nauka jest bezcelowa, chyba że jesteś audiofilem i preferujesz wzmaki lampowe. ;)

A co ma audiofilstwo do wzmacniaczy lampowych?, a gitarowe piece, a estradowe nadal wiele konstrukcji jest lampowych. To że ktoś składa czy słucha muzyki na wzmacniaczu lampowym nie znaczy że od razu jest audiofilem!.
Z drugiej strony lekko zaleciało elektrodą ;). Rozumiem, że jak ktoś jest audiofilem to od razu jest be ;).
PS. wolę słuchać dobrze nagranej muzyki, na sprzęcie który w możliwym stopniu nie dodaje nic od siebie i w tej kryteriach też zaliczam się do audiofilii :P, z drugiej strony lubię "brzmienie" vinyla jest dużo bardziej "naturalne" niż 90% dzisiejszych loudnesowych nagrań.

Co do kursów z EdW, w bibliotekach czasem można znaleźć stare roczniki, czasem ktoś wyprzedaje. W zasadzie jak byś dorwał EdW z wcześniejszych lat, to na początek nie musisz kupować żadnej książki.

PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:15 
Użytkownik

Ledes napisał(a):

Nie wydaje mi się .... lampy są dalej produkowane i stosowane tam gdzie gówniane TTL i procki nie dają sobie rady ...

wybacz ... ale to że ty zapomniałeś o lampach nie znaczy że masz je traktować jak bezcelowe
bo świat o nich nie zapomniał wręcz przeciwnie unowocześnia ...

PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:24 
Użytkownik

Ło ale zostałem zjechany... Spokojnie Panowie, lampy są cool. ;) Mają swój klimat i swój target, ale nie da się ukryć, że najlepsze lata mają już za sobą, podobnie jak german a i powoli krzem odchodzi do lamusa (przyszłość to grafen).

PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:30 
Użytkownik

Nie zjechany, przywrócony bo to że tobie się coś nie podoba nie znaczy że jest dla innych bezcelowe poznanie tego czegoś ... lampy zyją i mają się dobrze tylko ignoranci już ich nie dostrzegają , a nim grafen się do czegoś nada jeszcze wiele wiele kryształów krzemu potną na wafle

PostNapisane: 22 cze 2013, o 20:33 

Ledes powodzenia w budowaniu nadajników wysokich częstotliwości i wielkich mocy na grafenowych tranzystorach :P, podobnie radarów, oraz urządzeń rentgenowskich.
To że ty nie używasz lamp, to nie znaczy, że ich się nie stosuje!

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Antystatyczny napisał(a):
Brzmienie lampowych wzmacniaczy jest takie swoiste, choc trudne do opisania.

To zasługa parzystych harmonicznych, oraz lepszej zdolności znoszenia przesterowania. Bo tranzystor po chamsku zetnie wierzchołki, a lampa zacznie je spłaszczać, dlatego wiele pieców gitarowych nadal i w zasadzie tylko będzie produkowana na lampach......ale audio to tylko kropla w morzu zastosowań lamp.
Każda żarówka ksenonowa to przecież też lampa, świetlówki tak samo........

Jak by iść, tym tokiem myślenia to żaden z nas nie powinien już używać 8bitowych AVRów, tylko od razu przejść na 32bitowe ARMy :P.

PostNapisane: 22 cze 2013, o 23:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ledes napisał(a):
Co do starych (bardzo starych!) książek z elektroniki też trzeba uważać.

Ja tam nie będę jechał po tobie ale od takich książek rozpocząłem związek z elektroniką- znalazłem na strychu :D
Lepsze były książki starej daty gdzie tranzystory były tłumaczone jako analogia lamp :)

PostNapisane: 11 maja 2015, o 16:00 
Nowy

Przepraszam za odgrzebywanie starych tematów ale jakimś cudem trafiłem na tę dyskusję i na tyle mnie zainteresowała, że postanowiłem zadać pytanie:
@rezasurmar
Napisałeś:
Cytuj:
Sztukę elektroniki, mogę polecić w ciemno, nie zgodzę się z przedmówcą, zero akademickiego bełkotu, zero wzorów, jako rozwiniecie Góreckiego pozycja w/g mnie idealna

Kiedyś zakupiłem tę pozycję i z wypiekami na twarzy zacząłem czytać. Jednak po pewnym czasie nastąpiło zniechęcenie. Dlaczego? Dlatego że po każdym rozdziale były zestawy zadań do przemyślenia czy też do policzenia jednak nigdzie nie znalazłem do nich klucza. Przy samodzielnej nauce jest to niezbędne by porównać swoje rozważania z prawidłową odpowiedzią bo tylko tak można się uczyć nowych rzeczy bez mentora "pod ręką". Szukałem na amazonie jakichś kluczy i owszem znalazłem "student's book" ale z opisu wynikało że nie jest to odpowiedź na moje wątpliwości...

Mam więc pytanie - jak Ty sobie dawałeś radę przy czytaniu tej książki? A może czytałeś ją już nie jako początkujący i dla Ciebie wszystko było jasne i nie potrzebowałeś wsparcia w postaci odpowiedzi do zadań?

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1