Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 19:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2013, o 14:50 
Użytkownik

hej

jak w temacie (atmega128rfa1), bawiłem się fusami i ustawiłem z tego co pamiętam
CKSEL_SUT na EXt.Clock; Start-up-time 6CK +0ms
użyłem do tego avrstudio4 i avr box2 dokonałem tego cudu przez ICSP, płytka ma zewnętrzny oscylator wlutowany na stałe. ISP clock ustawiłem już na 1.21KHz ale nie mogę sie połączyć aby zmienić fusy. Niestety mkAVRCalculator nie obsługuje tych procków, stąd też łatwiej o błąd.

Co tu można poradzić?

pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2013, o 14:54 
Użytkownik

1. Znajdź kogoś kto ma IC3 lub AVR One i przywróci ci ustawienia fabryczne
2. Na przyszłość pamiętaj - nie grzeb tam gdzie nie wiesz co robisz

PostNapisane: 10 cze 2013, o 15:48 
Użytkownik

dzięki za odp, niestety nie mam nikogo takiego ;/ podejrzewam że hobbyści do zabawy takich nawet nie kupują, nie ma innej możliwości? mogę siedzieć i podłubać ale kasy na taki programator nie znajdę ;/

PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:20 
Użytkownik

A ja się tak zapytam...co ma takiego AVR ONE że kosztuje aż 3000zł ? :shock:

PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja tak samo kiedyś zrobiłem.
Weź jakiegoś AVRka napisz program który zmienia wartość portu, np:

for(;;) PORTB ^= 0xFF;

Potrzebne będą jeszcze 3 kabelki, dwa do zasilania, połącz GND i VCC obydwu procków razem i jeden kabelak z jakiegoś pinu z portu B do XTAL1 atmegi128
Jak zasilisz całość to atmega ożyje i będziesz mógł zmienić feuse-bity.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:41 
Użytkownik

czyli podpiąć zewnętrzny oscylator symulowany z atmegi? tylko ja tam mam seryjny oscylator już podpięty na stałe który działa jak należy, chyba że jego napięcie jest zbyt niskie (800mV) i dlatego mi to proponujesz abym poszedł na całe 3.3V, w takim układzie musiałbym się pozbyć starego który jest przylutowany i prawdopodobnie przyklejony dodatkowo do płytki :/

PostNapisane: 10 cze 2013, o 17:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To jest oscylator czy rezonator ?
Nie znam tej płytki ale według mnie to rezonator, jak zmieniłeś na EXt.Clock to w przypadku oscylatora powinno działać.
Druga wskazówka to na zdjęciach płytki dostępnych w sieci widać że rezonator podłączony jest do XTAL1 i XTAL2, jak byłby oscylator wtedy powinno być jedno podłączenie.

Jak miałeś wcześniej fuse-bity ustawione?

edit

Jednak jest rezonator.
Obrazek

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 10 cze 2013, o 21:11 
Użytkownik

Witam ,
Dysponuję JTAGICE MkII - jeśli nie dasz rady , napisz na PW, coś wymyślimy , niestety będziesz potrzebował Atmel Studio minimum 4.18 lub późniejsze,
ma ten procesor w oknie wyboru, choć sam takiego nie używałem, nie spotkałem się z przypadkiem aby deklaracje Atmela mijały się z faktami :) . Z Eclipse mimo że możliwe , nie polecam .

PostNapisane: 10 cze 2013, o 23:41 
Użytkownik

@Proton tak to rezonator kwarcowy dokładnie tak jak mówisz, jest tam na stałe podpięty, wcześniej miałem ustawione na Int. RC Osc.; Startup time: 6 CK + 65ms
a dokładnie coś takiego E:FF H:9C L:62
zasadniczo była tylko wzmianka akurat przy BitCloud którego dostosowywałem do realiów zigduino "Can be changed according to application-specific requirements, but external clock source shall not be used by sleeping devices" ale to był widać tylko początek problemu który mnie tu zaprowadził. Zdawało się że można a jakoś nie można, wiec czegoś nie wiem lub nie rozumiem.

@jp_elek dzięki za pomoc, nie wiem czy ten programator to odkorkuje być może tak, zablokowałem go przez avr box 2 (ICSP) który naturalnie był do wyboru również w AVRstudio 4.18, podobnie jak JTAG ICE którego jeszcze nie odpaliłem ale będę próbował, ogólnie nie wiem czym charakteryzują się inne programatory z wyższej półki że mogą, a te tańsze nie mogą się dogadać z prockiem, wpadł mi też w rękę równoległy Programator VP-990 - układu tego brak w liście procków do obsługi ale atmega128 która tam występuje jest właściwie identyczna z grubsza wiec może się uda.

pozdrawiam.

PostNapisane: 11 cze 2013, o 08:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To wszystko jasne, musisz zrobić generatorek, np taki jak wcześniej opisałem i podłączyć do XTAL1, kwarca nie musisz wylutowywać. Jak nie masz jakiegoś AVRka to możesz zrobić jakiś inny, np na 555 lub bramkach nawet multiwibrator na 2 tranzystorach da radę. Jak będziesz robił multiwibrator to sygnał z kolektora doprowadź na XTAL1.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 11 cze 2013, o 09:03 
Użytkownik

Najprościej użyć generatorka z FT232 , niestety przy wersjach RF udaje się 1 na 10 tak odblokować dlatego polecam jtagiem pogrzebać
bo niestety ale m128 to m 128, a mega128rfa1 to co innego choć brzmi i wygląda podobnie.

VP-990 nie obsługuje 128rfa i nie próbuj czasem podpinać jako m128.

ew zrób taki generatorek i zaryzykuj choć masz raczej nikłe szanse powodzenia..

Obrazek

PostNapisane: 12 cze 2013, o 14:20 
Użytkownik

witam ponownie

Kombinowałem przez SPI i zewnętrzny generator, testowałem go na atmegach 168 i faktycznie zadziałało właśnie dla nich, częstotliwości dawałem jakie chciałem bo ten Wellon 990 ma generator więc nie trudno było dojechać dość wysoko z częstotliwością wyższą o 4 razy (1Hz do 12MHz zakres).
Wellona 990 nie używałem jak słusznie SunRiver powiedział jako atmega128 bo ona ma inne napięcia, a nie ma tu możliwości zasilania z procka. Niestety te same zabiegi nie sprawdziły się z atmega128fra1, zatem użyłem Jtaga.
Testowałem go na odblokowanych atmegach128fra1 i działa dobrze, natomiast do zablokowanych nie mogę się podłączyć. Sprawdziłem też czy jak wyłączę przez SPI w działającym procku JTAG-a to czy uda mi sie z nim jakoś połączyć tym JTAGiem, niestety nie. Tak więc obawiam się, że uwalone procki mogą mieć go wyłączonego, czy zatem istnieje sposób aby mimo wszystko się do nich dobrać JTAGiem?

pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1