artek napisał(a):
Nie chcę być oczywiście złośliwy.
Nie odbieram że jesteś złośliwy - ale wiesz niektórzy użytkownicy forum wpisali np w swoim podpisie że mają ATB i wtedy sprawa staje się jasna, ale może masz i rację że skoro to dział ATB to powinienem był się domyślić.
Ok przechodząc do sprawy - jeśli to ATB to sprawa nie jest dziwna bo:
1. nie dodajemy na zestawie trymera przy kondensatorze 22pF w celu precyzyjnego ustawiania czasu
2. RTC podtrzymywany jest TYLKO z kondensatora żelowego a to oznacza, że napięcie podtrzymujące dość szybko spada. A gdy spada za bardzo to nie dziwne że zegarek będzie nawet mocniej czasem przyśpieszał lub zwalniał.
Jest on tu raczej poglądowo a nie jako mega precyzyjny wzorzec czasu. Gdyby ktoś chciał zapewnić bardziej stabilne napięcie podtrzymujące to z kolei jest wejście BAT, do którego można podłączyć bateryjkę czy akumulatorek i wtedy pewnie te anomalie czasowe podczas wyłączenia zestawu z zasilania się zmniejszą.
Ale jeśli mówisz że masz takie różnice podczas np normalnego zasilania zestawu to jak mówię - trzeba byłoby bawić się z dodaniem trymerka ok 30pF i regulację z jakimś częstościomierzem .... Tylko czy jest sens ?
www.youtube.com/mirekk36 ]