Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 maja 2013, o 15:44 
Nowy

Po przejściu przez chrzest bojowy w postaci uruchamiania transmisji 433 MHz na parze RTFQ1+Atmega 85, RRFQ1+Atmega8 na przykładzie kodu z zielonej książki postanowiłem zbudować niniejszy układ.

Jest to układ względnie prostego squelcha, czyli układu, który blokuje szumy na wyjściu odbiornika, gdy nasz pobliski nadajnik nic nie nadaje.
Czyli krótko mówiąc, eliminację "sieczki" która bez tego układu normalnie absorbuje procesor wywołując przerwania co kilka, kilkanaście mikrosekund.
Czyli np. ok 80 % swojego cennego czasu marnuje na obsługę "sieczki" z eteru.

Układ korzysta z wyjścia RSSI odbiornika RRFQ1 firmy Telecontrolli.

Głównym elementem układu jest komparator w postaci układu scalonego LM311P (to wersja przewlekana, której użyłem do prototypu, ale oczywiście można użyć wersji smd).
Oto schemat układu:

Obrazek

Potencjometrem R3 ustawia się poziom napięcia powyżej którego układ przepuszcza dane z wyjścia odbiornika na wejście ICP procesora.
Jest to oczywiście zależne od konkretnych warunków odbioru, poziomu zaśmiecenia lokalnego eteru zakłóceniami elektromagnetycznymi, anteny itp.

W moim przypadku poziomem ustalonym z pomocą oscyloskpou jest napięcie włączenia Von =2,2 V
Oczywiście możliwe jest dobranie odpowiedniego poziomu również za pomocą woltomierza, przez porównanie poziomu bez nośnej oraz z nośną i ustawienie ok 0,2 V powyżej poziomu średniego szumu i oczywiście poniżej maksymalnej wartości z nośną.

Rezystor R4 służy do ustalenia szerokości histerezy czyli różnicy napięcia włączenia i wyłączenia, która dla 220k wynosi ok 0,15 V.
Histereza jest potrzebna, by układ po wykryciu nośnej i włączeniu przepuszczania danych na wyjście przypadkowo nie wyłączył się gdy RSSI nieznacznie spadnie.

Układ przetestowany praktycznie.
Jak znajdę trochę czasu, wrzucę oscylogramy z włączania i wyłączania oraz może zdjęcie prototypu.

Uważne oko wychwyci, że 2 tranzystory na wyjściu to zmodyfikowany układ Mirka, który proponował w swojej zielonej książce do dopasowania poziomu napięć wyjściowych.

Emiter tranzystora Q1 jest zwierany przez tranzystor wyjściowy komparatora do masy, gdy RSSI przekroczy napięcie progowe, co pozwala na przekazywanie danych do procesora w tym czasie.

Gdy wyjście komparatora jest w stanie wysokim, tranzystory są zatkane.

Zachęcam do wypróbowania układu i komentarzy.

------------------------ [ Dodano po: 31 minutach ]

Układ na płytce prototypowej:

Obrazek

Ostatnio edytowano 9 cze 2013, o 19:10 przez pablo, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:09 
Nowy

Przy uruchamianiu układu na zaprojektowanej w Eagle płytce finalnej, wykryłem mały błąd na schemacie: brakowało rezystora R10 między kolektorem Q1 a bazą Q3 (który był na breadbordzie).
Już poprawiłem i wrzuciłem zaktualizowany schemat.

Układ działa z powodzeniem jako dodatek do odbiornika.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:44 
Moderator

I bardzo fajna próba i układ godny pochwały - ja sam nie zaprojektowałby czegoś takiego ale jednak uprę się, że

pablo napisał(a):
Czyli np. ok 80 % swojego cennego czasu marnuje na obsługę "sieczki" z eteru.

to nie jest zgodne z prawdą - tzn owszem sieczka jest, marnowanie czasu też ale nie sieczka z eteru - bo sieczki w eterze jest mało albo prawie wcale - a wszyscy to powtarzają. Układy takie mają za słabą czułość aby wyłapywać jakieś tam sieczki - ta sieczka pochodzi z szumów stopni wejściowych samego odbiornika, gdy działa jego układ ARW próbuje się dostroić do "czegokolwiek" jak nie może to zwiększa czułość tak mocno że zaczyna wzmacniać własne szumy ...

to tylko taka uwaga

PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:10 
Nowy

Nie czuję się ekspertem i nie dyskutuje skąd dokładnie biorą się szumy, może to i ARW.
Jednak jak się zastanowić ile pilotów do samochodów, bram, stacji pogody w koło i tym podobnego sprzętu, to powiedziałbym że zaśmiecenie eteru może mieć wpływ i sprzyjać wzbudzaniu ARW, nawet dla słabszych sygnałów gdzieś z daleka.

Podczas obserwacji na oscylu można było rozróżnić również fragmenty "obcych" ramek ;)
Także powiedziałbym że w sumie daje to na wyjściu wspomnianą sieczkę.

Ale to oczywiście tylko takie moje gdybanie ...

Najważniejsze, że można to skutecznie eliminować lub przynajmniej minimalizować używając sygnału RSSI.

Strefa czasowa: UTC + 1