Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 mar 2025, o 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 cze 2013, o 08:54 

Wracając do tematu, wszystko pięknie ładnie, ale mógłby ktoś opisać łopatologicznie jak to zrobić od strony PHP www i apacha ?

Na razie próbuję postawić na swoim serwerze mysql z tego linku http://www.dobreprogramy.pl/djgrzenio/D ... 31212.html

Wydzielone z innego tematu - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2013, o 09:02 
Użytkownik

Od strony php to chętnie ja to mogę opisać tylko muszę ogarnąć zaliczenia na uczelni ;)
Ale mam kolejne pytanie. Bo wszystko fajnie wysyłamy na serwer dane z AVR i gromadzimy je, ale moglibyśmy pójść dalej i w momencie wysyłani danych moglibyśmy pobrać z serwera dane do AVR. Tylko jak sparsować stronę www z poziomu AVR?

PostNapisane: 3 cze 2013, o 09:05 

Dzięki z góry, swoją drogą przydał by się jakiś poradnik na forum jak to skonfigurować od strony www ;).

No serwer na nigix działa http://91.150.152.17/ i to tyle, jeżeli chodzi o moje umiejętności www ;).

Ostatnio edytowano 3 cze 2013, o 09:19 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 cze 2013, o 09:08 
Użytkownik

Jeżeli używasz windowsa to śmiało mogę polecić pakiet XAMPP. Masz tak wszystko i serwer Apache i serwer MySQL i FTP.

Na youtube jest masa filmików jak to zrobić, ale sadzę że każdy sobie z tym poradzi.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 10:45 

Stronę mam już postawioną na linuxie, bo tylko ten system wchodzi w grę jeżeli chodzi u mnie o serwer ;).

Nawet sobie munina zrobiłem, teraz tylko podpatrzeć jak to ogarnąć od strony PHP.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 11:57 
Użytkownik

Rozumiem że masz dostęp do PHPMyAdmin ? Zawsze łatwiej było by zarządzać bazami danych.

Jak wrócę z roboty do domu postaram się napisać podstawowe kody w PHP aby obsłużyć bazę danych i pobieranie danych z parametrów GET.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 12:20 

Nie do końca, bo jak próbuję zainstalować to od razu woła, o konfigurację serwera, albo na apache2, albo na lighttpd, a u mnie strona chodzi na nigix......

PostNapisane: 3 cze 2013, o 12:25 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Nie do końca, bo jak próbuję zainstalować to od razu woła, o konfigurację serwera, albo na apache2, albo na lighttpd, a u mnie strona chodzi na nigix......

To tutaj może być problem z jakimś prostym tworzeniem baz danych i użytkowników. Przynajmniej ja się w tym nie orientuję :/ Chyba że znajdziesz jakiś tutorial do tworzenia baz danych i użytkowników

Albo jeszcze prościej założyć darmowy hosting w którym mamy dostęp do phpMyAdmin i ćwiczyć na tym.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:06 
Nowy

Rezasurmar rozumiem, że masz problem z zainstalowaniem MYSQL, bo widzę że sama stronka działa. Spróbuj sobie uruchomić PHPMyAdmin zgodnie z tym linkiem http://www.howtoforge.com/running-phpmyadmin-on-nginx-lemp-on-debian-squeeze-ubuntu-11.04. Jak już PhpMyAdmin będzie śmigało to już z tworzeniem samych rekordów w bazie nie powinno być problemów :)

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Wracając do tematu, wszystko pięknie ładnie, ale mógłby ktoś opisać łopatologicznie jak to zrobić od strony PHP www i apacha ?
Na razie próbuję postawić na swoim serwerze mysql z tego linku http://www.dobreprogramy.pl/djgrzenio/D ... 31212.html

Chcesz zainstalować Nginxa czy Apacha?

Jak masz debiana to wszystko instaluje się jedną lnijką:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

lub

język bash
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

mysql-server - serwer MySQL
mysql-client - klient MySQL
apache2 - serwer apache
php5 - PHP
libapache2-mod-php5 - moduł do apache2 który umożliwia korzystanie z PHP przez apache
php5-mysql - moduł do php5 umożliwiający korzystanie z MySQLa

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:22 
Użytkownik

Chciałbym się podłączyć pod temat. Wilu88 jakbyś dał radę wypisać te podstawowe komendy to ja osobiście byłbym bardzo wdzięczny. Nie wiem jak pobrać dane z AVR i zapisać je do bazy MYSQL. Myślę, że podstawowy tutorial przydałby się na forum. Dużo osób mogłoby z tego skorzystać. Pozdrawiam.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:35 
Użytkownik

Ok jak wróce to napiszę. Najważniejsze to mieć postawionego Apache i MySQL z dostępem poprzez phpMyAdmin. Jeżeli to jest to nie powinno być najmniejszych problemów

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:39 

To mówicie, że lepiej apacha postawić????, nie wiem, czy jest sens stawiać apacza do takich prostych rzeczy ;), nginx dosyć jest dobrze opisany, z apaczem wiem, że jest więcej problemów z konfiguracją.
No chyba, że ma ktoś sprawdzony konfig i step by step jak to wszystko postawić na linuxie

PS. to że instaluje się jedną linijką to wiem, ale konfiguracja tego już nie jest taka różowa.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:41 
Użytkownik

A nie prościej spróbować najpierw na jakimś darmowym hostingu? Odchodzą problemy z konfiguracją i tak najłatwiej uruchomić pierwszy skrypt w php. A jak pójdzie to dalej można próbować stawiać własny serwer. Ja pomimo tego że mam w domu własny to i tak 99% testów przeprowadzam na zewnętrznym :)

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:46 

Tego to ja już w ogóle nie ogarniam ;). Bladego pojęcia nie mam nawet jak zacząć. U siebie to mogę mieszać kiedyś już stawiałem apacha dla munina i nawet to to działało.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:54 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o Apache+PHP+MySQL na serwer developerski (nieprodukcyjny) to najlepiej ściągnij:

http://www.apachefriends.org/download.p ... 8.1.tar.gz

rozpakuj do /opt

a później uruchom (root): /opt/lampp/lampp start

i wszystko hula bez problemu.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Zresztą tutaj jest dokładniejsza instrukcja:

http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html

PostNapisane: 3 cze 2013, o 15:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
To mówicie, że lepiej apacha postawić????,

W przypadku instalacji apache nic nie musisz konfigurować, wszystko robi się samo.
Jedyną rzecz jaką trzeba zarobić podczas instalacji to nadać hasło do MySQLa dla roota.

Jaką dystrybucję linuxa masz?

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:02 

Debiana squeeze, masz jakiś sprawdzony step-by-step?

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:14 
Użytkownik

No to moze tak na szybko jak założyć hosting na cba.pl ze wszystkim czego potrzebujemy:
Wchodzimy na: http://cba.pl/panel/newaccount/useradd1.php
Zakłądamy tam konto następnie na maila otrzymujemy link potwierdzający.
Gdy już mamy zatwierdzone konto na stronie głównej cba.pl wchodzimy w Panel http://cba.pl/panel/
Logujemy sie swoimi danymi podanymi w czasie rejestracji i naszym oczom ukazuje sie cały panel zarzadzania naszym kontem. Dla nas najważniejsze będzie narazie założenie bazy danych. Aby to zrobić wchodzimy w Zarządzaj SQL wybieramy z menu podrzędnego Dodaj bazę SQL i wypełniamy login i hasło po którym będziemy logować się do phpmyadmin i z poziomu php (KONIECZNIE ZAPISZ GDZIEŚ TE DANE !!)
Po chwili z menu podrzędnego wybieramy phpmyadmin wpisujemy dane podane przed chwila i już jesteśmy w swojej bazie danych SQL.

Teraz z lewej strony wybieramy Utwórz Tabelę w kreatorze wypełniamy pola tabeli w moim wypadku wygląda to tak:
Obrazek
Jeżeli potrzebujemy więcej kolumn tabeli na górze obok nazwy podajemy o ile zwiększyć naszą tabele i dajemy wykonaj.

P.S w zdjęciu powyżej błąd przy temp2 oczywiście powinien być typ FLOAT

Czyli w zasadzie mamy już wszystko po stronie SQL co nam potrzeba do gromadzenia danych z AVR

Czas zająć się FTP aby móc wrzucać nasze pliki na nasz serwer. Przygodę rozpoczynamy od przeczytania maila który otrzymaliśmy przy rejestracji konta na cba.pl w treści mamy podane dane dotyczące FTP tj. serwer, login i hasło nic więcej nam nie potrzeba. Oczywiście poza jakimś programem do łączenia się z FTP. Ja używam https://filezilla-project.org/download.php?type=client Wybieramy interesującą nas wersje w zależności od systemu i instalujemy jak każdy inny program.

Po zainstalowaniu i uruchomieniu programu wybieramy opcję Otwórz Menadżera Stron (na zdjęciu)
Obrazek

W oknie wybieramy nowy adres i wpisujemy dane otrzymane w mailu czyli serwer, aby uaktywnić możliwość wpisania loginu i hasła wybieramy w polu Typ Logowania opcję Normalna następnie wpisujemy login i hasło z maila i klikamy połącz i oto jesteśmy już na naszym serwerze to tutaj będziemy wrzucać pliki php itp. Aby w przyszłości logować się już na dodanym koncie FTP wystarczy obok tej ikony za pomocą której dodawaliśmy konta kliknąć na czarna strzałkę w dół i w rozwiniętego menu wybrać nazwę połączenia.

No to zabieramy się za tworzenie plików php, aby zacząć jak najszybciej użyjemy programu Notepad++ do napisania prostych kodów, jeżeli jeszcze nie mamy to ścigamy stąd: http://sourceforge.net/projects/notepad-plus/

Po zainstalowaniu odpalamy i co ważne zanim zaczniemy cokolwiek pisac warto zmienić kodowanie aby uniknąć problemu z polskimi znakami robimy to wybierając z górnego menu opcję Format->Koduj UTF-8(bez BOM)

Będzimy potrzebować 3 plików:
-index.php (główny plik naszej strony który będzie automatycznie uruchamiany po wpisaniu naszego adresu do przeglądarki, tutaj wyświetlimy sobie cała zawartość tabeli pomiary z bazy danych)
-konfiguracja.php (to będzie plik przechowujący ustawienia bazy danych, które będziemy includować do innych plików php)
-dodajpomiar.php (To za pomocą tego pliku będziemy dodawać pomiary do bazy danych)

Zaczynamy od pliku: konfiguracja.php

język php

Chyba wiele nie trzeba tłumaczyć odrazu widać piękno PHP po znaku $ wpisujemy nazwę zmiennej nie potrzeba żadnych typów PHP sam przyjmie sobie optymalny typ dla danych które mu przypiszemy. W tym wypadku będą to Stringi potrzebne do połączenia się z bazą danych.

Teraz plik: index.php
język php

Plik jak widać składa sie ze znaczników HTML na początku aby ułatwić przeglądarce wyświetlanie zawartości i poprawne jej kodowanie następnie w sekcji <body> otwarty jest znacznik <?php co oznacza ze do tego miejsca to serwer php zajmuje się naszym kodem, sekcje kodu php zamykamy znacznikiem ?> i w końcu zamykamy pozostałą cześć znaczników HTML.
Od teraz po wpisanie w przeglądarkę adresu naszej strony powinniśmy zobaczyć dwa komunikaty o poprawnym połączeniu się z serwerem MySQL i poprawnym połączeniu się z naszą bazą. oczywiście gdy aplikacja będzie gotowa te dwa komunikaty z kodu php należy usunąć, chyba że ktoś lubi wiedzieć że jest połączony :D

Pozostajemy przy pliku index.php i po kodzie odpowiedzialnym za połaczenei z bazą a przed zamknieciem znacznika ?> dodajemy kod odpowiedzialny za pobranie danych z tabeli pomiary:
język php

No to zabieramy sie za ostatni plik który bedzie nam dodawał pomiary do bazy danych:

plik dodajpomiar.php
język php

Oczywiście w przykładzie Pawła był jeszcze czas, tyle że za bardzo narazie nie mam czasu aby siąść do tego bo jest problem z wysyłaniem złożonej daty do bazy danych, pewnie jakaś błachostka. Ale ten kod napewno działa i teraz bez problemu możecie z poziomu avr wywoływać stronę z parametrami T1 i T2 dla przykładu link

http://twoj_hosting/dodajpomiar.php?T1=28.8&T2=12.7

Zwróćcie uwagę że przed pierwszym parametrem T1 mamy znak ? a przy następnym już znak & to bardzo ważne bo zawsze pierwszy parametr poprzedzamy właśnie znakiem zapytania a każdy kolejny znakiem &. Teraz jak wejdziemy na stronę główną czyli index.php czy wejdziemy do phpmyadmina widzimy wszystkie pomiary w ładny sposób.

to na początek powinno wystarczyć każdemu, ale możliwości są nieograniczone. Kompletnie nie obciążamy uC wiec można szaleć, jakieś super wykresiki, plan mieszkania z naniesionymi temp. ba możemy nawet postarać się o wysyłanie danych ze strony do uC np z konfiguracją urządzenia, z włączaniem wyłączaniem urządzeń podłączonych do AVR. Jak będę miał czas w wakacje posiedzę nad tym dłużej.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 3 cze 2013, o 18:18 przez Wilu88, łącznie edytowano 9 razy

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):

Poradników jest dużo, np:
http://www.forum.tweaks.pl/poradnik-Apa ... an-t43040/
http://porady-vps.nazwa.pl/debian-lamp- ... hpmyadmin/

Jak szukasz informacji w google to wpisuj też debian, w różnych dystrybucjach różnie się instaluje i konfiguruje. Np. w debianie do instalacji używa się APT, paczki mają rozszerzenie deb. Natomiast w RH czy CentOSie paczki instaluje się programem yum i mają rozszerzenie rpm.

Druga sprawa, nie polecam xamppa.
Nie jest on aktualizowany razem z systemem, jest to oddzielny produkt który trzeba aktualizować oddzielnie.
Raz na miesiąc lub raz na 2 tygodnie rób:
język bash

wtedy system i wszystkie jego składniki będą utrzymywane w aktualnych wersjach.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:38 

Dzięki Proton, dobrze znam debiana jak i wiele innych dystrubucji, problem polega na tym, że wersji tych serwerów jest sporo, a poradniki z przed dwu lat nie zawsze działają na aktualnym systemie dlatego pytałem się o sprawdzoną metodę.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wiele razy instalowałem ten zestaw na debianie, mam chyba w pracy jedną maszynę bez apache, php i mysql, jutro mogę przetestować.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:50 
Użytkownik

Ja to sobie z xampp i z netbeans korzystałem, kiedy zabawiałem się w PHP. Polecam naprawde przyjemny program i łatwy w obsłudze.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:21 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):

http://www.howtoforge.com/installing-ap ... ueeze-lamp

PostNapisane: 3 cze 2013, o 23:45 
Użytkownik

dzięki Wilu88 za świetny opis,
mam pytanie gdy drugi raz chcę dodać parametry np. dodajpomiar.php?T1=52.8&T2=2.8
wyświetla się info " Duplicate entry '0' for key 'PRIMARY' " i nie zapisuję sie już drugi pomiar
ale jeśli w phpMyAdmin w zakładce Struktura skasuję indeksy pomiary już ładnie się zapisują jednak już bez indeksu.
Jak by to należało ustawić?

PostNapisane: 4 cze 2013, o 05:55 
Użytkownik

pewnie w phpmyadmin jak tworzyłeś strukturę tabeli przy ID nie zaznaczyłeś AI lub w starszych wersjach Auto_Increment. Oznacza to że pole id przy dodawaniu jakichkolwiek danych automatycznie będzie zwiększane o 1, dlatego przy wrzucaniu danych do bazy pominąłem wpisywanie id, bo baza sama powinna sobie zwiększać wartość dla kolejnych rekordów.

PostNapisane: 4 cze 2013, o 09:09 
Użytkownik

teraz działa ok, thx:)

PostNapisane: 4 cze 2013, o 12:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

język bash

zainstalował bez problemów Apache, PHP, MySQL na debianie, jednyną rzecz jaką trzeba było zrobić to podać hasło dla roota dla MySQL

język bash

po zainstalowaniu trzeba zrobić:
apache2ctl restart

Spring
Erlöse mich
Spring
...

Strefa czasowa: UTC + 1