Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 mar 2025, o 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:50 

Ale o jakim stabilizatorze ty mówisz, MCP jest przecież dedykowany do ładowania ogniwa, a nie zasilania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2013, o 13:56 
Użytkownik

Nie, no była mowa że powinienem zastosować stabilizator napięcia myślałem że chodzi wam o stabilizator typu L7805 czy coś w tym rodzaju.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:22 

No to zapomnij o zasilaniu tego 5.5V, wtedy tylko stabilizatory lodrop i to jeszcze nie wszystkie, bo niektóre nie wstają przy różnicy mniejszej niż 0,7V.......ale to już inna historia.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:28 
Użytkownik

Dlatego w założeniu miałem zamiar zastosować zasilacz impulsowy i filtrację, bez stabilizatora. Ale tak nie może być ?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:32 

Może być, ale zasilacz impulsowy musi być naprawdę dobrej klasy, krótkie kable no i płytka zrobiona zgodnie ze sztuką, a nie j/w

Sam używam 3A 5V zasilacza w wielu przypadkach i nic się nie krzaczy......

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:37 
Użytkownik

Zasilacz ma 15 A a maksymalnie przewiduje zużyć 6A
Płytkę cały czas przerabiam. Jak zakończę to pokażę.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:41 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):

OMGH - i te 6A zamierzasz zużyć na tym PCB ?? .... spawarkę jakąś robisz ? ;)

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:43 

No, ale właśnie powinieneś zasilić to to ;) tylko z osobnego zasilacza, bez zasilania dodatkowych obwodów.
Właśnie o to chodzi z tym stosowaniem stabilizatora na płytce.
Odcinasz się jak by od zakłóceń które powstają przy większych prądach (tak w uproszczeniu).

Dlatego np. w DAC hifi, stosuje się osobne zasilanie dla toru cyfrowego i osobne dla toru analogowego.
Podobnie przy precyzyjnych pomiarach, zresztą innych urządzeniach też.
Procesor i część "małej" elektroniki dostaje 5V stabilizator, a reszta układu jest zasilana z osobnego źródła, czy tam stabilizatora.
Możesz zastosować np. stabilizator lo-drop L4940V5 albo podobny, on może być zasilany nawet 5.5V (mam to sprawdzone) jest lo-drop i w dodatku niskoszumny.
Bo już np. LM2940 miał problemy przy takiej małej różnicy napięć.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:47 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jeżyk-1 napisał(a):

OMGH - i te 6A zamierzasz zużyć na tym PCB ?? .... spawarkę jakąś robisz ? ;)

Nie to nie spawarka :)
układ będzie załączał poprzez przekaźniki odpowiednie obciążenie.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 14:49 

No ale pomyśl co się będzie działo na tym biednym procesorze, jak gdzieś na tym samym obwodzie zaczniesz przełączać po te kilka amper.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:00 
Użytkownik

no to nie wiem już sam co mam robić :(
teraz to się zniechęciłem do wszystkiego. :(

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:30 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):

No a ja myślałem, że na bazie tych wszystkich wskazówek już wiesz - przecież rezasurmar cię tu prowadzi też ładnie - no to w czym kłopot?

Jeżyk-1 napisał(a):

No bo wiesz, jak zrobiłeś kocią płytkę i nie chce ci się jej jeszcze raz a porządnie zrobić - tylko drutujesz i drutujesz - to nie dziw się, tak to na prawdę można się zniechęcić. Jak zrobisz od nowa wszystko po kolei jak się należy to zobaczysz że się uda. I przed samym zrobieniem albo już na etapie schematu wrzuacaj tu po kolei i dopytuj co i jak ... a nie po fakcie

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

"Król miał sen, ale zapomniał go. Kazał więc mędrcom wytłumaczyć ten sen jeśli nie chcą zginąć. Tylko Daniel to potrafił, ponieważ był prorokiem."

Nie piszesz o wszystkim a oczekujesz że ktoś zdalnie pomoże rozwiązać wszystkie problemy.
Już sam fakt że chcesz blisko procesora przełączać przekaźnikami takie prądy sprawia że powinieneś bardzo dobrze odfiltrować zasilanie procesora, a nawet pomyśleć o tłumieniu zakłóceń bezpośrednio na stykach przekaźnika. Tak samo jak z zasilaniem- sama idea stabilizatorów takich jak 7805 czy innych podobnych jest taka że są to stabilizatory lokalne- i zwiększenie pojemności na wyjściu przy długich przewodach zasilających nie dość że może nie pomóc ale najczęściej nawet przeszkadza.
Zacznijmy więc od początku:
narysuj schemat blokowy, napisz jakie masz założenia itp. Wtedy będzie łatwiej zlokalizować ewentualne przyczyny takiego zachowania.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:37 
Moderator

Cytuj:
Nie piszesz o wszystkim a oczekujesz że ktoś zdalnie pomoże rozwiązać wszystkie problemy.

to jest piękne podsumowanie wszelkich problemów autora wątku.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:41 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jeżyk-1 napisał(a):

No a ja myślałem, że na bazie tych wszystkich wskazówek już wiesz - przecież rezasurmar cię tu prowadzi też ładnie - no to w czym kłopot?

Jeżyk-1 napisał(a):

No bo wiesz, jak zrobiłeś kocią płytkę i nie chce ci się jej jeszcze raz a porządnie zrobić - tylko drutujesz i drutujesz - to nie dziw się, tak to na prawdę można się zniechęcić. Jak zrobisz od nowa wszystko po kolei jak się należy to zobaczysz że się uda. I przed samym zrobieniem albo już na etapie schematu wrzuacaj tu po kolei i dopytuj co i jak ... a nie po fakcie

Nie drutuje już tylko próbuje narysować ładnie płytkę lecz coś się nie mieszczę. Postanowiłem że zrobię dwie płytki jedną sterującą drugą z przekaźnikami.

I chyba lepiej będzie jak od zasilacza pociągnę dwie nitki linii 5V. Jedną do procesora drugą zaś do przekaźnika który będzie załączał obciążenie. Trochę powinno pomóc ?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:46 
Moderator

Jeżyk-1 napisał(a):
I chyba lepiej będzie jak od zasilacza pociągnę dwie nitki linii 5V.

czyli co ? te wszystkie tłumaczenia żeby dać stabilne napięcie +5V dla procka ze stabilizatora w łeb biorą znowu ??? znowu chcesz ciągać 5V po drucie z zasilacza ??? .... Jeżyk-1 .... no to teraz ja się zniechęcam - bo ty chyba w ogóle nie czytasz tego wszystkiego i od nowa zrobisz TE SAME albo i GORSZE BABOLE tak?

PostNapisane: 24 maja 2013, o 15:59 
Użytkownik

Nie chce rezygnować ze stabilnego napięcia.
Coś takiego miałem na myśli:
Obrazek
Dwie płytki na której jedna ma filtracje z mikroprocesorem i będzie wysyłał impuls załączający cewkę przekaźnika, wiadomo przez tranzystor z diodą. Tylko teraz muszę pomyśleć nad dobrą filtracją tek procesora.

PostNapisane: 24 maja 2013, o 20:07 
Użytkownik

Ok mam już przerobioną jedną płytkę:
Obrazek

oraz drugą:
Obrazek

Tutaj dwa połączenia celowo są nie podłączone.

Co teraz o tym sądzicie ?

Ok przemyślałem sprawę i zakupie jeszcze jeden zasilacz, do zasilania tylko mikroprocesorów. Zastosuję tu stabilizator tylko chciałbym pozbyć się tych diod które mi obniżają napięcie. tylko musiał bym uzyskać taki efekt. Jeżeli jest zasilanie z sieci, zasilane są wszystkie elementy układu. Jeżeli brak napięcia z sieci zasilanie jest z baterii i ma tylko dochodzić do zasilania mikroprocesora. I dlatego wcześniej wykorzystałem diody schottky by jak jest zasilanie z baterii nie zasilało mi pozostałych układów. Myślałem o czymś taki że jak mam tu stabilizator napięcie to po prostu przed stabilizatorem poprowadzić nić do elementów które mają być wyłączone przy zaniku napięcia. Ale np L7805 po podaniu 5V na pin OUT, to na pinie IN panuje napięcie 4,4V. Czyli pierwszy pomysł odpadł. :(
A i chciałbym zapytać o zasilacz. Ponieważ mój 5V jest za malutki, Na jakie napięcie możecie mi polecić ? I jaki do tego stabilizator dobrać ( na pewno by była dobra przetwornica ATB, Lecz trochę za drogo na ten układ)

PostNapisane: 29 maja 2013, o 21:07 
Użytkownik

Jeżyk-1 napisał(a):
5V na pin OUT, to na pinie IN panuje napięcie 4,4V.
chyba na odwrót?

Jak już jesteśmy przy temacie zakłóceń to pozwólcie ze i ja się podczepię: Mam taki stabilizator (LM217) jak w tym schemacie na dole strony:
http://www.masterlab.com.pl/pl,tools-st ... liniowy-lm
1)Tam jest napisane że należy zastosować 2 kondensatory 100n i 1uF. Coś jeszcze? (pytam bo przy 7805 stosuje się aż 4)
2)Prowadzę transmisje pomiędzy USB i prockiem.Nie używam zasilania z USB.Czy wsizącą w powietrzu nóżkę zasilania od vcc z USB mam odciągną kondensatorem 100nF do masy czy zostawić zupełnie "w powietrzu"?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1