Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 maja 2013, o 23:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cześć i czołem, pytanie jak w temacie.
Mam przekaźnik wszystko ładnie działa, patrze po schematach, analizuje.
Wiem że dioda jest koniecznością, ale po co mi właściwie tranzystor w całym układzie ?

Może pytanie z serii głupich, lub głupszych.
Przepraszam, ale nie rozumiem.

Przekaźnik RM-81P gdyby to kogoś interesowało
pozdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2013, o 23:28 
Moderator

kamilszczepan napisał(a):
Mam przekaźnik wszystko ładnie działa

Wiesz... nie jeden z nas ma lub miał przekaźnik i mu też wszystko działa ładnie....

ale o co chodzi ci z tym tranzystorem ??? .... co to za pytanie w ogóle ? ;)

po co mi tranzystor? - no to zaraz ? jak ci nie potrzebny to po co o niego pytasz ? ;) przedziwne panowie macie pomysły na zadawanie pytań ;)

PostNapisane: 26 maja 2013, o 23:35 
Użytkownik

Po co tranzystor? Żeby nie żreć prądu bezpośrednio z pinu procesora. Taki przekaźnić ciągnie przykładowo z 25mA, a biorąc pod uwagę fakt, że sumaryczny prąd wyjściowy z pinów proca może mieć np. 200mA, to wysterowanie tranzystora (tu mówię o bipolarnym, dla FETów sterujemy uczywiście napięciem) prądem rzędu 1mA (a za pomocą tranzystora wysterowanie przekaźnika) pozawala zaoszczędzić 24mA na wykorzystanie do innych celów.

Takie tam przykładowe wytłumaczenie ;)

PostNapisane: 26 maja 2013, o 23:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To ja mam taki przykładowy schemat ;)

http://sigma-shop.com/manuals/2relay_12V_manual.pdf

Faktycznie może pytanie było lekko z d... , ale rozpędziłem myśli ponieważ wszędzie gdzie nie patrzę na schematy tranzystor pnp występuję.

Generalnie port LPT z kilkoma bajerami generuje mi 5 v tak zapinam przekaźnik, oszczędzać prądu nie muszę czyli tranzystor ew. mogę sobie darować ?

Bezpośrednio przekaźnik + dioda i żyjemy ?

PostNapisane: 27 maja 2013, o 00:16 
Moderator

No teraz lepiej wygląda to pytanie ;) bo już nie trzeba zgadywać ;) ale ...

Generalnie port LPT z kilkoma bajerami generuje mi 5 v

port LPT nie generuje napięcia, to nie generator i nie piszę żeby się tu czepiać tylko żeby zwrócić twoją uwagę, że musisz "troszkę" poczytać co to jest prąd i co to jest napięcie - bo teraz widać jak na dłoni, że z niezrozumienia tak podstawowych zagadnień rodzą się takie pytania

krótko mówiąc w takim układzie, gdy chcesz sterować przekaźnikiem wprost z LPT to nie jest kwestia zastanawiania się czy potrzeba mi tranzystora czy nie ? czy chcę oszczędzać prąd czy nie ? - to nie ma nic wspólnego

po prostu BEZWZGLĘDNIE musi być tranzystor i to wcale nie PNP a najlepiej NPN ... chociaż rozumiem, że stany spoczynkowe LPT mogą powodować niepotrzebne tobie załączanie przekaźnika. To jednak też da radę rozwiązać dając dwa tranzystory po drodze .... a przekaźnika nie zasilasz z +5V z LPT tylko chyba widzisz na tym schemacie który podałeś że jest doprowadzone i słusznie zresztą zasilanie 12V. I to drugi powód dla którego MUSISZ dać tranzystor po drodze ;)

ale mam nadzieję, że nie będziesz już więcej pisał, że ty coś tam sobie zrobiłeś bez tranzystora i ci to dobrze działa - to po co? .... to że ci akurat teraz dobrze działa a zrobiłeś w ogóle wbrew sztuce projektowania elektroniki, to nie znaczy że tak jest dobrze. I nawet nie będziemy dyskutować ... dlaczego ci dobrze działa - bo dzisiaj ci działa a jutro np komp albo LPT idzie ci z dymem ;) ... więc takimi rzeczami się nie zajmujemy....

Wiesz już jak należy zrobić a jeśli jeszcze czegoś nie do końca wiesz to śmiało dopytaj

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Bezpośrednio przekaźnik + dioda i żyjemy ?

ty pewnie przeżyjesz bo nie wywoła to KULI OGNIA, ale czy twój komp/LPT przeżyje ? wątpię

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 maja 2013, o 00:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No więc, będzie i tranzystor.
Wrzuciłem sobie przekaźnik na płytkę stykową i zacząłem się nim bawić na "stolę"
Myślę że skoro po kliknięciu w "coś tam w programie" udaję mi się wygenerować +5 v - co jest plusem z zasilania i zapewne niskim i wysokim z lpt i tak też dywaguję.
Wiem że tam jest +12v, ale jest to tylko podglądowy sch. u mnie koniecznie musi być +5v bo całej płycie sterowania przez lpt grasuje właśnie 5 v.

PNP przejęzyczenie - NPN BC547

NO TO PIĘKNIE , generalnie cała dywagacja zaczęła się w momencie kiedy zrobiłem płytkę na przekaźniki, PŁYTA NIE DZIAŁA !
Przyczyna - właśnie to przejęzyczenie PNP - NPN, wtedy zacząłem kombinować.

Teraz patrze Kupiłem tranzystory PNP ZAMIAST NPN ! :)

Panie Mirku, gdyby był Pan kiedyś w Warszawie to, na mokotowie jest flaszka do odbioru ;)

PostNapisane: 27 maja 2013, o 07:22 
Moderator

Panie Mirku, gdyby był Pan kiedyś w Warszawie to, na mokotowie jest flaszka do odbioru

Ło matko ;) .... dziękuję

a na poważnie ... to super, że wychodzi ci sterowanie za pomocą programu portu LPT w komputerze, fajnie jest móc (nauczyć się) pisać takie programy bo to daje spore możliwości, szczególnie gdy później np zabierzesz się też może za mikrokontrolery.

u mnie koniecznie musi być +5v bo całej płycie sterowania przez lpt grasuje właśnie 5 v

ok i tak można zrobić - tylko nie próbuj wykorzystywać tych grasujących +5V z LPT ;) ... koniecznie doprowadź je z zewnątrz, a z zewnątrz to oznacza, że może być nawet 5V doprowadzone z kabla zasilacza tego samego komputera. Po prostu port LPT ma za słabą wydajność prądową i możesz go USMAŻYĆ próbując zasilać coś takiego jak przekaźniki.

PostNapisane: 27 maja 2013, o 12:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jasne jasne , 5 v jest doprowadzone z zasilacza całego mojego układu - po drugiej stronie komputera, nic bezpośrednio w kompie grzebane nie jest, dodatkowo na każdym wyjściu w lpt mam Optoizolacje.

Wymieniłem PNP na NPN wszystko działa aż miło.

Gdyby nie ten błąd cała kombinacja by nie miała miejsca ;)

Strefa czasowa: UTC + 1