No teraz lepiej wygląda to pytanie
bo już nie trzeba zgadywać
ale ...
kamilszczepan napisał(a):
Generalnie port LPT z kilkoma bajerami generuje mi 5 v
port LPT nie generuje napięcia, to nie generator i nie piszę żeby się tu czepiać tylko żeby zwrócić twoją uwagę, że musisz "troszkę" poczytać co to jest prąd i co to jest napięcie - bo teraz widać jak na dłoni, że z niezrozumienia tak podstawowych zagadnień rodzą się takie pytania
krótko mówiąc w takim układzie, gdy chcesz sterować przekaźnikiem wprost z LPT to nie jest kwestia zastanawiania się czy potrzeba mi tranzystora czy nie ? czy chcę oszczędzać prąd czy nie ? - to nie ma nic wspólnego
po prostu BEZWZGLĘDNIE musi być tranzystor i to wcale nie PNP a najlepiej NPN ... chociaż rozumiem, że stany spoczynkowe LPT mogą powodować niepotrzebne tobie załączanie przekaźnika. To jednak też da radę rozwiązać dając dwa tranzystory po drodze .... a przekaźnika nie zasilasz z +5V z LPT tylko chyba widzisz na tym schemacie który podałeś że jest doprowadzone i słusznie zresztą zasilanie 12V. I to drugi powód dla którego MUSISZ dać tranzystor po drodze
ale mam nadzieję, że nie będziesz już więcej pisał, że ty coś tam sobie zrobiłeś bez tranzystora i ci to dobrze działa - to po co? .... to że ci akurat teraz dobrze działa a zrobiłeś w ogóle wbrew sztuce projektowania elektroniki, to nie znaczy że tak jest dobrze. I nawet nie będziemy dyskutować ... dlaczego ci dobrze działa - bo dzisiaj ci działa a jutro np komp albo LPT idzie ci z dymem
... więc takimi rzeczami się nie zajmujemy....
Wiesz już jak należy zrobić a jeśli jeszcze czegoś nie do końca wiesz to śmiało dopytaj
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]kamilszczepan napisał(a):
Bezpośrednio przekaźnik + dioda i żyjemy ?
ty pewnie przeżyjesz bo nie wywoła to KULI OGNIA, ale czy twój komp/LPT przeżyje ? wątpię
www.youtube.com/mirekk36 ]