Panowie - nie wiem jak was - ale nawet w książce pisałem - że mnie ZAWSZE wkurza jak gdzieś w necie znajduję przykład jakichś tam transmisji (nie ważne jakich) ..... gdzie ludziska z uporem maniaka dla testu wysyłają takie np dane:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
do jasnej anielki - i co ? jak później to testujecie sobie czy poprawnie się odebrało co ? no proszę mi powiedzieć jak ?
a kolega widzę, że jeszcze "lepiej" wymyślił
- nie ma to jak przesłać sobie milion zer, i ciekawe jak potem sprawdzasz czy te milion zer do ciebie przyleciało. Tzn nie chodzi mi już o tą ilość - ale o zera! na ZEUSA! no proszę się zastanowić - ale mi już ręce opadają
tylko nie zrozum mnie kolego źle, że ja się teraz tu na ciebie wkurzam czy coś
nie nie nie
proszę tylko o to abyś zrozumiał ile czasu poświęciłem a to aby pokazać ludziom - tobie też i omówić ŁATWE, podkreślam ŁATWE dla człowieka, łatwe dla oka sposoby aby oceniać szybko czy transmisja jest ok.
przecież tych swoich ZER ani nigdzie nie wyświetlisz za bardzo, ani jak ? no nie widzę nawet w tym kodzie jakiegoś sprawdzenia - a ty mi mówisz że nie działa.
POMYŚL jeszcze raz proszę, zajrzyj też do książki .... czy nie prościej przesyłać sobie dla pierwszych testów po prostu łańcuchy znakowe ???? STRINGI ???? a to dlatego że można je od razu wyświetlić w całości i zobaczyć - poczuć czy to na terminalu, czy to na LCD itp itd zamiast tworzyć jakieś dodatkowe dziwne procedury sprawdzające czy paczka dziwnych danych binarnych doszła poprawnie, gdzie najczęściej jeszcze popełnia się 100 dodatkowych błędów w takiej procedurze sprawdzającej - czyli wprowadza do układu równań z 10 niewiadomymi jeszcze 100 dodatkowych niewiadomych.
kurczę toż po co ja tworzyłem funkcję
Kod:
my_receive_packet()
no po co ? po to żebyś ty i każdy mógł jak najszybciej sobie właśnie taki string przesłać i zobaczyć, dodatkowo na płycie DVD dołączonej do książki w materiałach video z ćwiczeń masz nawet FILMIK
Cytuj:
rfm70.avi
zobacz sobie pod koniec tego filmu - jak pokazuję transmisję pomiędzy terminalami .... i co ? jakieś binarki lecą ? nie !!! piękne stringi.
Tylko nie mów proszę że ty tego nie możesz sprawdzić bo np nie masz przejściówki USB/RS232 albo układu MAX232 .... bo jeśli nie masz - to lepiej (bez urazy proszę) ale nawet nie bierz się za ćwiczenia z mikrokontrolerami.
przejściówka USB/RS232 albo chociaż na MAX232
jest jak:
młotek dla szewca
nożyczki dla krawcowej
czy grzebień dla fryzjeraproszę bardzo wyżej kolega wireless napisał ci nawet prostą linię:
Kod:
Send_Packet( W_TX_PAYLOAD_NOACK_CMD, "nadajnik", 8)
i co wysyła ??? jakieś dziwolągowate dane binarne ??? zera ??? nie - łańcuch tekstowy / string = "nadajnik"
więc proszę przede wszystkim tak podejść do testowania komunikacji a od razu będzie milion kłopotów mniej dobrze ???
i przepraszam, że może się trochę uniosłem - ale to nie na ciebie - tylko wręcz na samego siebie - że jakoś to moje ględzenie w książce niezbyt dobrze trafia do wszystkich - może jednak za słabo naciskałem na omówienie tej transmisji ASCII ...
ale obiecuję poprawę - teraz rozpoczynam serię poradników VIDEO w necie - i tam będę już wszystkich PIŁOWAŁ
jeśli chodzi o transmisję ASCII a nie durną w tym przypadku binarkę.
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]kamilson napisał(a):
Będę próbował dziś w wersji z odpytywaniem a jeśli nic z tego nie wyjdzie to pewnie się pofatyguje do sklepu po atmega32..
poczekaj poczekaj - bo zapomniałem że przecież kolega wireless już sobie poradził z tym zagadnieniem na mniejszych prockach i na szczęście też się tutaj udziela - więc myślę ze skorzystaj też szczególnie z jego porad i uda ci się także na tych prockach , które masz - ale zacznij od ASCII a nie przesyłania sobie stada dzikich zer ok ?
..... proszę