Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2013, o 15:53 
Nowy

Witam wszystkich użytkowników tego forum :)

Mam taki mały problem, z którym jednak nie mogę sobie poradzić.
Po skompilowaniu programu wyskakują mi trzy błędy, a mianowicie:

../main.c:143: error: 'subzero' undeclared (first use in this function)
../main.c:144: error: 'cel' undeclared (first use in this function)
../main.c:146: error: 'cel_fract_bits' undeclared (first use in this function)

Jest ich w sumie 6, ale dotyczą tych samych zmiennych, wiec nie będę ich powtarzał.

Próbowałem już z externem i też nie daje rady, a jak sprawdzałem te biblioteki z 1Wire to rzeczywiście nie zauważyłem żadnych deklaracji tych zmiennych. Oczywiście są operacje na nich, ale ich deklaracji tam żadnych nie widziałem.

Oto ten program:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Biblioteki z płytki dołączanej do niebieskiej książki. Zmieniałem tylko definicje preprocesora na potrzeby projektu.

Aha, no i jeszcze dodam, że ściągałem niedawno nowego Eclipsa 4.2.2 Classic z pluginem AVR, jeśli to coś może zmienić.

Prosiłbym o pomoc ;-)

Aa, no i program na Atmege8, ale to juz jak wcześniej pisałem, dostosowałem wszystko w kodzie i w definicja preprocka. Mam jeszcze dodatkowe 2 pytania. Czy takie zażądanie od uC pomiaru od razu po pomiarze jest dopuszczalne? Bo cośtam czytałem w rozdziale o napięciu różnicowym, że trzeba odczekać 250uF? I Jeszcze pytanie do rejestru. W programie z książki jest ADCSR, a w notach Atmegi8 jak i 32 rejestr ten się nazywa ADCSRA i ADCSRB. To jakieś malutkie uchybienie, czy tak, też mozna?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 maja 2013, o 16:06 
Moderator

ale z jakim externem ? ;) no coś ty - nie masz ich DEFINICJI w kodzie, kompilator ci to krzyczy właśnie że nie ma ich DEFINICJI - a ty pytasz o co chodzi ? ;)

chodzi o definicję

no bo jak możesz korzystać z tych zmiennych w kodzie skoro nie zdefiniowałeś ich przed main jako globalnych albo w main jako lokalnych - no pomyśl ;)

PostNapisane: 9 maja 2013, o 16:12 
Nowy

A no ok, myślałem, że w jakiejś dołączonej bibliotece z 1Wire maja być zdefiniowane i użyłem deklaracji z extern, zanim jeszcze do tych bibliotek zajrzałem, a nie chciałem ich definiować jeszcze raz gdyby tam były. Dzięki :)

Jeszcze czekam jak ktoś by był tak miły i odpowiedział na 2 pozostałe pytania dopisane na końcu pierwszego postu :)

Ok teraz już wszystko ok, kilka ostrzeżeń było, ale dodałem kilka gwiazdeczek i było ok, ale teraz takie ostrzeżenie:

../main.c:91: warning: passing argument 2 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type
../main.c:91: warning: passing argument 3 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type
../main.c:91: warning: passing argument 4 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type

Że jakis niezgodny typ wskaźnika?

PostNapisane: 9 maja 2013, o 16:27 
Moderator

ADCSR to jest w ATtiny26 a w ATmegach jest ADCSRA ... to nie żadne uchybienie bo zarówno w książce piszę o tym że pomiar różnicowy robiłem na ATtiny26 i nawet na DVD jest z nim przykład

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

adrspo95 napisał(a):
Czy takie zażądanie od uC pomiaru od razu po pomiarze jest dopuszczalne? Bo cośtam czytałem w rozdziale o napięciu różnicowym, że trzeba odczekać 250uF?

no ale z tym pytaniem to sorki - NIC nie rozumiem a szczegóknie z tym 250uF ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
Ok teraz już wszystko ok, kilka ostrzeżeń było, ale dodałem kilka gwiazdeczek i było ok, ale teraz takie ostrzeżenie:

../main.c:91: warning: passing argument 2 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type
../main.c:91: warning: passing argument 3 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type
../main.c:91: warning: passing argument 4 of 'DS18X20_read_meas_single' from incompatible pointer type

Że jakis niezgodny typ wskaźnika?

masz przykłady na DVD - zajrzyj proszę .... bo tak będziesz co chwilę - i zobacz jak się przekazuje te zmienne do funkcji - zresztą w książce też masz - a ty piszesz inaczej i dziwisz się że jest źle :(

PostNapisane: 9 maja 2013, o 16:52 
Nowy

A tak, nie dopatrzyłem z tymi ATtinami, wybacz. No racja.. Pisałem post na szybko i trochę gaf porobiłem :/
Chodziło mi o to czy od razu po końcu pierwszego pomiaru, przez wbudowany ADC można zacząć drugi, czy między pomiarami na wbudowanych ADC trzeba odczekiwać ileś czasu na przełączenie multipleksera. Miało być 250us.

Zajrze może najpierw co tam na tej płycie ciekawego jest oprócz projektów, bo szczerze mówiąc to jeszcze zaznajamiałem się z nią zbytnio i może potem zacznę zadawać pytania :D Sorki za te niedopatrzenia.

PostNapisane: 9 maja 2013, o 17:24 
Moderator

adrspo95 napisał(a):
Chodziło mi o to czy od razu po końcu pierwszego pomiaru, przez wbudowany ADC można zacząć drugi, czy między pomiarami na wbudowanych ADC trzeba odczekiwać ileś czasu na przełączenie multipleksera. Miało być 250us.

A wiesz do czego jest badanie flagi pomiaru albo flagi przerwania po zleceniu pomiaru ? no właśnie po to żeby poczekać aż się skończy poprzedni - więc o jakim ty dodatkowym czasie piszesz ?

ale spokojnie niedługo jako kolejny poradnik VIDEO do moich książek będzie już troszkę czasu zapowiadany i także mocno już spóźniony - poradnik na temat właśnie ADC ;) więc sporo ci się wyjaśni - to także ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Cytuj:
Zajrze może najpierw co tam na tej płycie ciekawego jest oprócz projektów

Nie wiem dlaczego sporo czytelników nie zagląda na DVD

a tam WSZYSTKIE kody źródłowe do ćwiczeń pięknie komentowane - no mnóstwo pracy w to włożyłem eeeeh

nie wspomnę o lekcjach VIDEO na DVD ...

na prawdę polecam się z tym zapoznać

PostNapisane: 3 cze 2013, o 14:30 
Nowy

Ok, napiszę tu żeby nie zakładać nowego tematu. Odstawiłem to na jakis czas dzisiaj do tego wróciłem, zmieniłem trochę kod i po wgraniu programu do Atmegi8 nic mi się nie wyświetla na lcdku. Wiem, że na pewno działa i na pewno wszystko jest dobrze podłączone, 2 razy sprawdzałem nawet multimetrem. Dziwne, bo wcześniej się wszystko wyświetlało, a dzisiaj nawet z tym poprzednim programem nic nie było widać na LCD. LCD działa, bo wgrywałem do atmegi prosty kod, który wypisał jakiś ciąg znaków i wszystko było ok.

Oto mój kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie wiem co jest nie tak, powinno się cokolwiek wyświetlić, a nie ma nic.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 15:40 
Moderator

a jak masz podpięty pin RW ? do procka czy do GND ? a jak do tego skonfigurowałeś LCD w pliku *.h ? bo jeśli nie skonfigurowałeś to normalne zachowanie

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:16 
Nowy

RW mam podpięty do procka, LCD w pliku *.h też skonfigurowałem. Utworzyłem nowy projekt i napsałem krótki program, żeby coś wypisywał na LCDku i wszystko było ok, a cały folder LCD skopiowałem i nie zmieniałem nic w podłączeniu, więc z LCDkiem i jego konfiguracją wszystko jest ok.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:36 
Użytkownik

A spróbuj przed główną pętlą while coś wyświetlić na lcd. Działa czy nie?

PostNapisane: 3 cze 2013, o 16:46 
Nowy

działa? :D

Edit:
Ale tylko to przed pętlą. Ktoś wie czemu?

PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zakładam, że sprawdziłeś, czy to przerwanie działa.

Jeżeli ADC uruchomiłeś w trybie Free Running to inaczej odczytuje się z niego wartość. Chwilowo usuń linię 127:
while(ADCSRA & (1<<ADSC));
i zobacz czy nie ożyło.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 17:08 
Nowy

Ożyło, tylko, że teraz pomiary mi lataja jak szalone i nie da sie nic odczytać.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To wyrzuć linijkę 42:
ADCSRA |= (1<<ADFR);
Przywróć 127:
while(ADCSRA & (1<<ADSC));
I jeżeli nie masz specyficznych potrzeb (uśrednianie wyników w tle, dodatkowy timer) to nie kombinuj z Free Running Mode ;)

PS. Do linii 121 trzeba (chyba) dopisać dodatkowo jeszcze po linii 127:
ADMUX &= ~kanal;

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:14 
Nowy

No właśnie tak zrobiłem i nadal skacze :/ ale z tym zerowaniem wcześniej ustawionego kanału to racja, bo od drugiego pomiaru ADC mierzyły by tylko kanał pierwszy. Umknęło mi to, dzięki. Ciekawe co jeszcze mi umknęło, że to praktycznie nie działa. Masz ode mnie "pomógł" :)

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przede wszystkim wyświetl sobie wartości jakie zwraca ADC, a potem porównaj czy zgadza się z przekształceniem. No i jakbyś jakiś schemat dał albo opis to ciutek łatwiej by było ;)

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:44 
Nowy

Właśnie z wartościami zwracanymi przez ADC jest trochę dziwnie, działa to dobrze, ale tylko jak kanały są podpięte do gnd- to pokazuje 0 :) jeśli są podpięte pod jakiekolwiek napięcie wieksze niż gnd to zawsze pokazuje stałą wartość, niezależnie jakie by to było napaięcie (do VCC oczywiście). Jak kanały są w powietrzu to skacze. Teraz zrobiłem tak, że pierwszy kanał mierzy rzeczywiśte napięcie bez żadnych dzielników itp 0-5V, a drugi tylko samą wartość ADC. Pierwszy wskazuje 2,55V a drugi 255, niezależnie pod jakie napięcie się je podepnie. Schematu niestety nie zrobiłem do tego układu, zrobię go jutro. A to ten kod "obliczeniowy" kanałów ADC.

język c

Wynik z ADC * 25, bo 2,56/1024 daje 0,0025, mnoże do całkowitych, a w wyniku jest to uwzględnione i podzielone przez 10000

PostNapisane: 3 cze 2013, o 18:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chwila... ustawiłeś sobie napięcie odniesienia na 2.5V i próbujesz mierzyć napięcie od niego większe ?
Jak na ADC podasz napięcie większe od ustawionego napięcia odniesienia to zawsze zwróci maksymalną wartość (1023 albo 255 - zależy ile bitów czytasz). Daj na ten pin potencjometr (dzielnik) i sprawdź tego ADC dla przedziału 0-2.5V.

PostNapisane: 3 cze 2013, o 19:27 
Nowy

No tak, racja. Zrobiłem tak i napięcie w zakresie 0-2.55V a odczyt 0-255, czyli dobrze. Ale jak mnoże te napięcie *13 to pokazują się jakieś dziwne wyniki. Zdefiniowałem zmienna wynik na uint32_t bo 255 * 25 * 13 by nie pomieścił. A co zrobić, żeby odczytać 10 bitową rozdzielczość? Myślę, że ma to związek ze zwracanym rejestrem ADCW, ale nie mogę go znaleść w nocie katalogowej. Nie ma go tam chyba.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Ok, spojrzałem głebiej do noty katalogowej i pisze tam coś takiego.

When an ADC conversion is complete, the result is found in these two registers.
When ADCL is read, the ADC Data Register is not updated until ADCH is read. Consequently, if
the result is left adjusted and no more than 8-bit precision is required, it is sufficient to read
ADCH. Otherwise, ADCL must be read first, then ADCH.
The ADLAR bit in ADMUX, and the MUXn bits in ADMUX affect the way the result is read from
the registers. If ADLAR is set, the result is left adjusted. If ADLAR is cleared (default), the result is right adjusted.

O ile dobrze zrozumiałem to, żeby odczytać 10cio bitową rozdzielczość to (jeśli ADLAR w ADMUX nie jest ustawiony) trzeba najpierw odczytać rejstr ADCL, a później ADCH i bity odczytane z ADCH są starsze.
Trzeba jes przesunąć o cały bajt w prawo? Czyli takie coś w zwroceniu pomiaru

język c

Dobrze zrozumiałem? Jeśli nie to proszę o wytłumaczenie, bo mój angielski nie jest tak dobry :/

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

Ech, chyba jednak źle, bo zrobiłem tak i nadal mi czyta z 8 bitową rozdzielczością tylko.

------------------------ [ Dodano po: 39 minutach ]

Ok, wyniki mam już w porządku, trzeba było pomiar zapisać do osobnej zmiennej i na tej zmiennej go obliczać, a nie że w jednej zmiennej pomiar i obliczenia. Ale teraz mam taki problem, że pokazywane napiecie jest takie samo na jednym jak i na drugim kanale mimo, że w rzeczywistości tak nie jest :(

PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:53 
Moderator

adrspo95 --> czy przypadkiem nie powielasz tego błędu (chochlika z książki?)

post13633.html#p13633

PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

"Voltage reference and input channel selections will not go into effect until ADEN is set."
Czyli ustawiasz ADEN na 0, zmieniasz kanał, ustawiasz z powrotem na 1 i dopiero potem dajesz ADSC na 1. Po pomiarze nadal musisz usunąć ustawiony kanał.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Mirek: pisałem o dodaniu
ADMUX &= ~kanal;
a to też rozwiązuje sprawę ;)

PostNapisane: 3 cze 2013, o 21:34 
Nowy

Zrobiłem tak jak npisałeś. Kanał nadal usuwam i dalej to samo.

PostNapisane: 4 cze 2013, o 18:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

język c
U mnie taki kod działa jak należy... po wpięciu między PD0 - PD1 dzielnika wartości ADC też są ok... i są niezależne dla obydwu kanałów (PC0 pod dzielnik, a PC1 pod PD0/PD1 i na odwrót)

PostNapisane: 4 cze 2013, o 21:13 
Nowy

Aż dziwo, bo u mnie identyczny kod nie działa,zaraz zmontuje układ jeszcze raz i to przetestuje. Na jakiej częstotliwości taktowania to robiłeś?

PostNapisane: 4 cze 2013, o 21:25 
Moderator

szkoda że obydwaj nie czytacie tego co piszę, więc dalej będziecie się kręcić w kółko jak bączki

//ustawienie wybranego kanalu ADC w rejestrze ADMUX
ADMUX |= kanal;

to na pewno nie będzie działać - nie ma prawa działać ....

no ale skoro wolicie dalej się męczyć to proszę ;)

PostNapisane: 4 cze 2013, o 21:34 
Nowy

Tak, ale my potem zerujemy pierwsze 3 bity ADMUX'a w osobnej instrukcji.

------------------------ [ Dodano po: 27 minutach ]

O już chyba wiem co może być nie tak. Używam atmegi8A, w zwykłej ósemce jest tak, że AVCC jest zwarte z VCC, z atmegi8A wyeliminowano ten "problem". W nocie pisze żeby podłączyć AVCC przez dławik do VCC, jutro kupię dławik i sprawdzę.

------------------------ [ Dodano po: 37 minutach ]

A tymczasem zmontowałem układ na nowo i nadal nic, zobaczymy jutro.

Strefa czasowa: UTC + 1