Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2025, o 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mikrokontroler
PostNapisane: 6 maja 2013, o 20:34 
Nowy

Witam podłączyłem prawidłowo mikrokontroler do płytki stykowej , programator nie zgłasza błędów , program napisany w eclipsie indygo nie zgłasza błędów podczas ładowania do mikrokontrolera jednym słowem wszystko wydaje się ok ale kiedy załadowałem do mikrokontrolera program zapalający diodę dioda się nie świeci choć żadne urządznie / eclips nie zgłasza błędów . Myślę że nie mam ustawionego poprawnie taktowania mikrokontrolera i źle sa ustawione fusbity . Mirek na swoich filmikach ustawia te paramatry za pomocą mkcalculator ale ten program jest darmowy dla ATMega8 a ja mam ATMega32 więc nie da rady . Może istnieje inny program za pomocą którego można ustawić wyżej wymienione parametry ? Z góry dziękuje za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 maja 2013, o 20:39 
Użytkownik

avr dude z nakładką graficzną o burn mate

PostNapisane: 6 maja 2013, o 20:41 
Moderator

Nawet bez żadnego ustawiania fusebitów dioda MUSI migać, sam sobie zobacz co chwilę ostatnio na naszym forum pojawia się podobne pytanie jak twoje ;)

post36301.html#p36301

i co chwilę okazuje się że w końcu "samo zaczyna działać cudownie" ;)

Polecam panie kolego książkę

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

bo to od tego trzeba zacząć - żeby pisać kody ze zrozumieniem a nie tylko przepisywać - bo wtedy zawsze będzie coś nie tak ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

A jak nie chcesz sobie zablokować procka jako początkujący to polecam jednak odżałować te kilka zł i zainwestować w MkAvrCalculator - żeby za chwilę nie było postu:

"zablokowałem sobie procka złym ustawieniem fusebitów - co teraz mam zrobić? zbudować fusebit doctora? czy kupić programator równoległy? .... przecież już wtedy wydasz więcej niż na MkAvrCaclulator, który nie raz uratuje ci skrórę ;)" tym bardziej, że właśnie ruszyła fajna zaktualizowana jego wersja - polecam:

topic3027.html

PostNapisane: 6 maja 2013, o 21:32 
Użytkownik

Po pierwsze pokaż kod, po drugie schemat. To że program nie zgłasza błędów nie znaczy że jest prawidłowo napisany. Jak podłączyłeś diodę, katodą do VCC czy do pinu procesora ? Rozumiem że rezystor odpowiednio dobrany ? Najlepiej pokaż jakiś schemat na szybko zrobiony w eaglu jak to to połączyłeś na tej płytce no i oczywiście kod bo tak to będzie można tylko zgadywać.
Taktowaniem się nie przejmuj, nie ważne jakie byś miał ustawione to i tak powinno ci się zapalać i gasić.

PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:33 
Nowy

Kod mojego programu , dioda jest dobrze wpięta
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

resystor 330 omów katoda podłączona do nóżki mikrokontrolera

Po raz 100 powtórzę swoją mantrę:
Kod wklejamy przy pomocy syntax=c - Zielony J.

Ostatnio edytowano 6 maja 2013, o 22:40 przez lukasz062, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:37 
Moderator

lukasz062 napisał(a):
PORTC |= (0<<PD7);

toż PRZED chwilą dałem ci LINK DO TEGO SAMEGO BŁĘDU ..... no czy wy panowie się umówiliście na robienie takich samych błędów ? ściągacie od siebie czy jak ?

post36303.html#p36303

weź że to przeczytaj ok ?

PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:45 
Nowy

Sorry zły kod skopiowałem. Ze wstawioną jedynka też zero odpowiedzi . Może za duży rezystor dałem (330 omów) ?

PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:52 
Nowy

Nie czytasz dokładnie.
lukasz062 napisał(a):
PORTC |= (0<<PD7);

"mirekk36 napisał(a):
błąd leży dokładnie w tym wyrażeniu:
(0<<PB1)

To po pierwsze. Po drugie:
lukasz062 napisał(a):
DDRC |=(1<<PD7);
PORTC |= (0<<PD7);???

Po trzecie:
Masz bluebooka? Jeśli tak to zerknij na temat operatory bitowe (Str. 95)

PostNapisane: 6 maja 2013, o 22:54 
Moderator

lukasz062 napisał(a):
Sorry zły kod skopiowałem. Ze wstawioną jedynka też zero odpowiedzi . Może za duży rezystor dałem (330 omów) ?

a co ma rezystor wspólnego z miganiem ? ;)

nie szukaj błędu tam gdzie go nie ma....

poczytaj tamten wątek, obejrzyj lekcję video (pierwszą z książki)

http://mirekk36.blogspot.com/2011/11/dl ... tudio.html

z tego linku na końcu artykułu

bo robisz jakiś MEGA CZESKI błąd a najpewniej to po prostu źle podłączasz np nie do tego pinu co trzeba albo w ogóle nie w tą dziurkę na stykówce wsadzasz przewody

pokaż jakąś fotkę tego co robisz to być może coś się podpowie

PostNapisane: 7 maja 2013, o 23:25 
Nowy

Przede wszystkim dziękuje wszystkim za podpowiedzi . ;) Układ wkońcu zadziałał :D dioda miga podobnie jak na filmiku czas mrugania diody jest dłuższy niż jedna sekunda . Mirek ustawia w swoim filmiku fusebity i częstotliwość za pomocą mkcalculator jak można to ustawić jeżeli mam ATMega32A ?(darmowa wersja tego nie obsługuje ) . Czy kwarc podłaczony do płytki stykowej 16 MHz jest zbyt duży ?

PostNapisane: 7 maja 2013, o 23:32 
Moderator

lukasz062 napisał(a):
Czy kwarc podłaczony do płytki stykowej 16 MHz jest zbyt duży ?

nie jest za duży ale powiedz po co ci na tym etapie w ogóle kwarc ? ;) tzn jeśli chcesz się pobawić fuskami to ok - na pewno się przyda żeby chociaż z ciekawości przełączyć procka na zewn. kwarc .... ale do pierwszych testów wystarczy ci spokojnie taktowanie z wewn. oscylatora - tyle że warto go przestawić fusebitami na 8MHz bo fabrycznie jest na 1MHz

PostNapisane: 8 maja 2013, o 07:23 

Z własnego doświadczenia wiem, że na stykówce przy wyższych kwarcach dobrze jest włączyć CKOPT

Cytując z dokumentacji
Bezpiecznik CKOPT wybiera pomiędzy dwoma różnymi trybami wzmacniacza oscylatorów. Kiedy CKOPT jest zaprogramowany, wyjście oscylatora będzie oscylował z pełnym wahaniem pomiędzy minimum i maksimum na wyjściu. Ten tryb jest odpowiedni dla operowania w bardzo zaśmieconym środowisku lub kiedy wyjście z XTAL2 napędza drugi bufor zegara. Ten tryb ma szeroki zakres częstotliwości.

Czyli w wolnym tłumaczeniu tego bełkotu (z translatora ;)), przebieg zegara będzie miał większą amplitudę. Dobrze to widać na oscyloskopie, właśnie w przypadku uruchamiania na różnych dziwnych płytkach, stykówkach itp. zawsze warto włączyć CKOPT korzystając z zewnętrznego kwarcu.

Zanim zaopatrzyłem się w "hurtową" :P ilość ATB, to zęby zjadłem na wiecznie problematycznych stykówkach ;).

Strefa czasowa: UTC + 1