Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 kwi 2013, o 17:49 
Nowy

Hej, Mam 21 lat i jestem studentem kierunku bardziej związanego z materiałami jakimi wytwarza się układy scalone niż programowaniem i budowaniem układów. Warto by było czymś sie w życiu zainteresować (niekoniecznie kierunkiem studiów który prawdopodobnie był chybionym strzałem). Stąd też mam kilka pytań
1. Od czego zacząć zabawe w programowanie procesorów AVR ? Niestety nigdy nie miałem doczyniania z językiem C (no może coś tam na studiach jakieś dodawanie macierzy przez kompilacje w linuxie). Szukam odpowiedniej książki czytając opinie czytelników kupiłbym książkę Pana Kardasia ale cena jest troche wysoka jak na studenta. Boje też sie wydawać dużej sumy bo może być tak że szybko się zniechęce i książka będzie stałą w biblioteczce tak jak 5 tomów fizyki Resnicka Holliday'a.
2. Czy warto odrazu inwestować w płytki stykowe i programatory czy lepiej zająć sie nauką programowania?
3 Czy potrzebna jest duża znajomośc elektroniki? Niestety z moją wiedzą obecną to chyba tylko wiem co to jest rezystor :( Mógłby ktoś polecić jakąś książke dla dzieci/pdf napisaną w przestępnym języku aby zgłębić wiedze?

Dodam że tematyką zainteresowałem sie po przeczytaniu paru projektów robotów z których wyniklo że najpierw trzeba umieć programować. Zajrzałem na youtube gdzie znalazłem filmiki Pana Kardasia i nawet mnie to zaciekawiło oraz dowiedziałem sie że bez obaw mogę na tym forum napisać.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 17:54 
Moderator

Pewnie, że bez obaw możesz napisać - ale pozwolisz, że ja nie odpowiem na twoje pytania ponieważ i tak uznałbyś je za tendencyjne.

Ja tylko mogę powiedzieć, że to strasznie wciąga ... jak wir, dopalacze się nie umywają do takiego hobby ;) ... to jest dopiero dopalacz ....

może ktoś z czytelników się wypowie - to będzie może bardziej obiektywnie ... ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 17:56 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Karuzelek napisał(a):
2. Czy warto odrazu inwestować w płytki stykowe i programatory czy lepiej zająć sie nauką programowania?

Tylko płytka, elementy i programator + nauka programowania.
Najlepiej sklecić prosty układ i na nim uczyć się programowania.

To tak jakby uczyć się kierowania samochodem czytając tylko książki. Nie da rady się nauczyć - trzeba też ćwiczyć samą jazdę.

Odłóż trochę pieniędzy i kup Niebieską Księgę bo warto.

Opisane jest miganie diodami przez obsługę klawiszy, przetworników ADC aż do użycia karty SD oraz Ethernetu.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 18:12 
Użytkownik

Cześć. Jeśli chodzi o elektronikę to polecam Ci książkę autorstwa: Paul Horowitz, Winfield Hill ,,Sztuka elektroniki cz.1" są w niej zawarte wszystkie informacje związane z elektroniką, a co najważniejsze jest napisana prostym przystępnym językiem.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 18:36 
Nowy

No nic to może faktycznie jakoś przeboleje to 100zł z wysyłką i zakupie książke i płytke. Najwyżej gdy nie spodoba mi się to odsprzedam z minimalną stratą. Tylko teraz pytanie czy odkładać i kupić programator z zasilaniem firmy atnel z programem czy poszukać czegoś tańszego na allegro.
Co do "sztuki elektroniki" to mam 2 części tej książki w domu ale jeszcze nawet jej nie otwierałem więc jeden wydatek chyba odpadł :)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 18:42 
Użytkownik

Odnośnie książki Pana Mirka to jak najbardziej mogę ja polecić, wiedza tam zawarta jest przekazywana w taki sposób, że grzechem było by jej nie zrozumieć.

Co do programatora to trudno powiedzieć, ja używam zakupionego na allegro za 20zł i nie narzekam :) ale z drugiej strony firma Atnel oferuje programator wraz z profesjonalnym programem, który być może niekiedy ocali ci skórę przed fusebitami.

PS sam też dopiero zaczynam ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 18:58 
Użytkownik

Bierz z ATNELa. Mały, zgrabny, poręczny i zawsze działa. Za wysyłkę zapłacisz już tylko raz biorąc książkę. Dodatkowo dostaniesz licencję na program do wgrywania wsadów (pot. programów, które wgrywasz do procesora), który obsłuży wszelkie ATmegi czy ATtiny.
Żeby nie marnować już teraz czasu, proponuje rozpocząć oglądanie poradników na blogu Mirka.
http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html
Obejrzyj filmy z działu "jak wystartować" i później rozpocznij serię kursów EAGLE'a.
Co do książek do elektroniki, to ja proponuję nie zaczynać od "Sztuki Elektroniki". To nie jest książka dla początkujących. Lepiej na allegro poszukaj 4 tomy "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" z jakichś antykwariatów itp. Nie pożałujesz.
Jak czegoś nie będziesz wiedział, to pisz od razu na forum. Zobaczysz, że tutaj jest po prostu "fajnie". :)
Powodzenia.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:11 
Użytkownik

Na pokładzie ATB jest programator. Więc jeżeli kupisz płytkę uruchomieniową od Pana Mirka to programator masz gratis ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:36 
Użytkownik

Co tutaj duzo pisać: jeśli masz upór to nie tyle, że se poradzisz, ale się sporo nauczysz. Bez znajomości C to raczej będzie lipa. Ale książka mirka uwzględniają to, że czasem tarfi się osoba, która po prostu będzie ciemna w temacie programowania, więc jest genialny wstęp c w pigułce (niebieska książka). Polecam osobiście schildta C-mnsótwo działających przykładów do analizy.
A forum jest super. A w dodatku wiesz, jak uzalezniają mikrokontrolery, nie będziesz mógł spać, jeść tylko będziesz myśleć i myśleć o tym co jeszcze możesz zaprogramować- hehehe.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:42 
Użytkownik

Co do książek to profesor w szkole polecał mi przeczytać ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza, ale chyba to nijak ma się do programowania AVR? czy czytał ktoś z was ta książkę? Jest warta zachodu?

A co do możliwości uzależnienia się, jest to niestety prawda :)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:50 
Użytkownik

Jeśli chodzi o Symfonie to powiem ci że jest napisana tak jak książka Mirka czyli to mniej więcej wygląda jak rozmowa z kumplem o programowaniu przy dobrym trunku. Z tym że tam masz C++ więc troszkę nie po drodze z AVR.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 19:52 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź, wolałem się zapytać niż kupować kota w worku, ale zawsze zostaje jeszcze wersja PDF :)

Ale tak czy siak żadna książka, nie zastąpi poradników wideo Pana Mirka ;)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 20:03 
Moderator

Ja także polecam szczerze książkę Symfonia C++ Grębosza - tej pozycji aż szkoda nie mieć na półce - nawet jeśli nie będzie aż tak bardzo pomocna przy nauce programowania C dla procków to okaże się mega atrakcyjna gdy zechcemy zacząć coś pisać w C++ na PC do komunikacji z prockami. Dla mnie ta książka była genialna i chyba widać jakiś jej wpływ na to jak ja podszedłem do pisania własnych książek.

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 20:13 
Użytkownik

Witam serdecznie kolegę

moje studia też są skierowane na materiałoznawstwo a właściwie metaloznawstwo ale mam też drobne elementy programowania i elektroniki to w niczym nie przeszkadza i daje dużo radości tak samo wciąga jak przestrzeliwanie próbek mikroskopem transmisyjnym lub robienie fotek mikroskopem skaningowym o znacznych powiększeniach, czasami wychodzą jakieś krajobrazy rodem z obcego lub po wytrawieniu brązy przedstawiają się jak linie z Nazca :)

Co do książki to ja polecam

Stephen Prata - Język C. Szkoła programowania. Wydanie V

Świetna książka oczywiście jako uzupełnienie do niebieskiej książki naszego Mirka

ostatnio zakupiłem wreszcie :D bo warto ją mieć na znanym portalu aukcyjnym można używki kupić :)

Gorąco pozdrawiam

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 20:42 
Nowy

Hehe to może na tym samym wydziale studiujemy :P bo u mnie niestety albo i stety tylko nacisk na metale i to te nieżelazne =) ,ale niestety nas nie dopuszczają do mikroskopów elektronowych. Na razie to możemy sobie porobić zdjęcia z mikroskopu sił atomowych.

Dzięki za rady napewno teraz jestem bardziej zdecydowany bo wcześniej słyszałem wiele o steorotypie urodzonych programistów z kwadratowymi głowami od wiedzy. Po weekendzie majowym zamówię niebieską książkę z programatorem usbasp a reszte chyba będe mógł dokupić w sklepie elektronicznym ?

To jednak prawda co mówią o tym forum i użytkownikach :)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 21:25 

Karuzelek napisał(a):
To jednak prawda co mówią o tym forum i użytkownikach

Hm, a co mówią? Powiedz? ;-)

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 21:32 
Użytkownik

Podstawowe elementy, kupisz w najbliższym sklepie elektronicznym, ale np, płytki stykowe kupiłem na alledrogo chyba po jakieś 6 czy 8 zł sztuka, a w "moim" sklepie (Wrocław) kosztowały po jakieś dzieścia zł. Więc warto zrobić rozeznanie cenowe przed zakupami.

Było już gdzieś na forum o robieniu sobie przewodów do płytki prototypowej, więc poza paroma biernymi (i może jakimiś tranzystorami) elementami nic więcej nie potrzebujesz na starcie.

do płytki prototypowej, warto też dobrać taki kabel do progrmatora:
http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Kabel-programatora/29

albo jakiś tego typu (np. z każdym kablem sygnałowym wyprowadzonym osobno)

niemożebnie denerwuje używanie standardowego kabla zakończonego wtykiem (żeńskim) przy pracach z tą płytką. Łatwo o jakieś poruszenie którymś przewodem, rozłączenie i szukanie problemów z działaniem układu tam gdzie ich nie powinno być ;-)

Ostatnio edytowano 29 kwi 2013, o 21:43 przez marthinek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 21:36 
Użytkownik

Witaj przyjacielu w naszych skromnych progach :)

Jest takie stare powiedzonko ....

-- procek i stykówka -- będzie boleć główka :)

jak już to jakąś universalkę jeśli na ATB chwilowo się nie porywasz choć warto

taką z dziurkami i na szybko sklecisz jaką platformę z kilku podstawek i goldpinów do testów ...

zaprawdę powiadam ci lepiej rozkoszować się programowaniem niż walczyć z niedziałającym układem :)

-- a nawet kilka projektów płytek na naszym forum znajdziesz :)

PS... No właśnie co gadają ??

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 23:11 
Nowy

że pomocni wszyscy :). Czasem jak napisze coś na forum to odrazu moderator daje warna i odsyła do FAQ albo czegoś innego :(.
Do płytek uniwersalnych to chyba jeszcze daleka droga nie wiem czy dam rade to polutować. Narazie kupie stykową i pare solidnych kabli. Jak już zaczne zabawe to zacznę się rozglądać. Narazie to trzeba sie zagłębiać w część teoretyczną z internetu :).

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 kwi 2013, o 23:22 
Użytkownik

wykonanie własnej płytki PCB, to wcale nie taka wielka sztuka a i radość większa ;-)

ja osobiście wole sobie zrobić prostą płytkę, wytrawić i polutować niż wtykać elementy w płytkę prototypową... ale na pierwszy ogień warto poćwiczyć "najsampierw" z układem pozwalającym na większą swobodę doboru elementów. w sumie to też fajnie uczy jak sobie można wkładać kolejno różne rezystorki i sprawdzać kiedy dioda strzeli ;-) albo kiedy się tranzystor zatka/ otworzy.

Poszukaj sobie modułu opartego o kość FT232, dzięki temu będziesz miał rozwiązane zasilanie płytki (USB) i najlepszy sposób komunikacji z uC. Wszystko sobie wyświetlisz na kompie korzystając z UART'a -odpada opcja podłączania wielopinowego wyświetlacza LCD, a cena porównywalna.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 05:51 

:arrow: Karuzelek - najtaniej zacząć z mikrokontrolerami to tak jak np. radzi Mirek tutaj http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html . Z tego co piszesz to wydatek w tej chwili łącznie sumy ok. 400zł na porządny zestaw plus książka nie wchodzi w grę więc to jest jakaś opcja.

Podstaw elektroniki warto się nauczyć i tu polecam cykl artykułów z EdW pod tytułem "Szkolne podstawy elektroniki" oraz "Elektronika dla początkujących, czyli wyprawy na oślą łączkę".

Karuzelek napisał(a):
Mógłby ktoś polecić jakąś książke dla dzieci/pdf napisaną w przestępnym języku aby zgłębić wiedze?

A może taka książeczka "Elektronika dla każdego. Przewodnik" http://helion.pl/ksiazki/elektronika-dl ... elekdk.htm lub jako ebook
http://ebookpoint.pl/ksiazki/elektronik ... elekdk.htm

Podobny temat kolegi Xeshi na temat ogarnięcia podstaw elektroniki jest tu topic2889.html

Ostatnio edytowano 30 kwi 2013, o 10:54 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 10:43 
Użytkownik

Również czytałem Symfonię C++ i głównie przez to teraz programuję mikrokontrolery. Co do książki Mirka - bierz w ciemno. Na pewno ci się spodoba ;) Każdy był kiedyś początkującym (oprócz Suna :lol:) i jakbyś miał z czymś problem to nie wstydź się - pytaj. Kto pyta nie błądzi ;)

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 16:30 
Nowy

jak myślicie taki zestawik starczy na początek ?
Cena 40zł + wysyłka
http://allegro.pl/zestaw-startowy-atmel ... 79613.html

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 16:33 

Starczy, choć osobiście myślę że lepiej jakby tam była ATmega8.

Ale na początek ten też jest dobry. ;-)

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 18:23 

Karuzelek napisał(a):
jak myślicie taki zestawik starczy na początek ?
Cena 40zł + wysyłka
http://allegro.pl/zestaw-startowy-atmel ... 79613.html

Poczekaj a może zainteresuje Cię takie coś jak to
Obrazek
- gdzieś mi się chyba to pałęta tylko musiałbym poszukać - jakbyś się jutro wieczorem na pw przypomniał - myślę że bardziej by ci to pasowało a cena byłaby do przyjęcia tak sądzę :). Do tego jest taka"książka dla dzieci" :) http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... lyiYFer38Q co i jak połączyć w różnych ćwiczeniach a to czy napiszesz to w C czy w Bascomie (bo takie jest pierwotne założenie tego zestawu) to już jest obojętne.

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

A widzisz popatrzyłem od razu i mam to jeszcze + trochę różności do tej płytki stykowej.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 19:17 
Nowy

O widzisz... rozumiem że do tego nie musze mieć programatora i jest w tym wejście usb ?:)

i czy wszystkie programy będą z tym współgrały np mkavrcalculator Pana Mirosława.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 19:42 

Nie do końca tak jest. Jeżeli będziesz korzystał z bootloadera wgranego do mikrokontrolera to potrzebujesz mieć połaczenie po RSie do kompa (widać to na zdjęciu) i korzystać będziesz wówczas z programu Bascom-AVR do wgrywania programu (wybiera się wówczas programator "MCS Bootloader") ale jak przez przypadek skasujesz sobie to lub użyjesz innego mikrokontrolera to już musisz mieć programator i najlepiej taki jak koledzy piszą od Mirka (na tej płytce z MCS jest złącze do podłączenia takiego programatora). Złącze USB jest i można z niego korzystać również zasilając całą płytkę (ale ja np. preferuję zasilanie z zewnętrznego zasilacza)
Jak będziesz miał programator Mirka to będzie dla ciebie najlepsza opcja, niezależnie co kupisz w sensie płytki itp. (no chyba że kupisz zestaw ATB). Ten zestaw, który Ci pokazałem jest z pewnością lepszym rozwiązaniem niż to co pokazałeś z allegro.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 15:18 
Nowy

Dzisiaj kupiłem książke wraz z programatorem. Udało mi się jeszcze skorzystać ze świątecznego rabatu dla pierwszych 30 osób i cena wyszła 147.50zł za programator i książke :) więc całkiem ok. Co do płytki stykowej to jeszcze podejme decyzje gdy przejdę się do hurtowni elektronicznej.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 22:15 
Użytkownik

Antystatyczny napisał(a):
Stanowczo odradzam płytkę stykową szczególnie w początkowej fazie nauki. Te płytki lubia przerywać... (...).

haha, a ja się nigdy z takim problemem nie spotkałem, poza jakoś wypadającymi kabelkami z gniazda programatora, natomiast lutowanie czegokolwiek na płytce uniwersalnej doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Nie ukrywam że bardzo szybko przerzuciłem się na robienie własnych płytek modułów, lub jakichś prostych kompleksowych układów, które łatwo było połączyć z płytką stykową właśnie.

więc chyba co człowiek to co innego przypasi ;-)

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 17:54 
Nowy

Hejka. Troche czasu minęło.
Książka wraz z programatorem nabrała troche kurzu z powodu braku czasu.
Chciałbym jechać do sklepu i zainwestować w jakiś mikrokontroler (chyba atmega8) i płytke stykową, przewody,
Prosze powiedzcie co powinienem dokupić jeszcze.
Napewno jakieś:
diody led.
Rezystory (nie wiem jakiej pojemności)
kondensatory (tez nie wiem jakie)
dławiki (nie wiem jakie)
kwarc (nie wiem jaki)

Dodam że narazie chce poprogramować na płytce jakieś kombinacje z diodami led a potem przejśc do zaawansowanych rzeczy,
Prosze o pomoc co moze sie przydać tylko w granicach rozsądku bo budżet bardzo skromny.
Lutownice i miernik mam w domu :P

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1