Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 03:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 21:18 
Użytkownik

Hej,
Od tygodni jak mam tylko trochę siły to walczę z moją wersją Eclipse. Zawsze używałem gotowego zestawu i byłem bardzo zadowolony z działania. Ostatnio trafiła mi się wersja z autopodpowiedziami - podpowiedzi jakiego typu jest zmienna jakiej używam, albo jakie parametry przyjmuje fukjca którą wpisałem, albo jakie polecenia mogę wpisać zaczunające się od już wpisanych znaków itp.

Ogólnie szał ciał, pisało się aż miło. Chciałem taką samą instalkę zrobić u siebie na kompie, a najlepiej na pendrivie, bym mógł pisać zarówno na linuksie i windowsie. Niestety ciągle rozbijam się o ściany, bo nie umiem zrobić nawet jednej poprawnie działającej wersji mimo, że ściągnąłem eclipse przeznaczonego do C/C++.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 21:31 
Użytkownik

A tu oglądałeś?
http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/in ... chain.html

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 22:19 
Użytkownik

Ponownie obejrzałem cały filmik, tak, tak już go widziałem i nie znalazłem tam zbyt pomocnych informacji na temat programowania w C++. Może nie zbyt jasno się wyraziłem. Nie chcę skonfigurować eclipsa pod AVR, a pod okienkowe programy w C++.

Szukałem też toolchainów do gcc C++, ale nie znalazłem...

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 08:24 
Użytkownik

No dobrze, kompilator dodany chyba prawidłowo, teraz jeszcze brakuje mi ścieżki do bibliotek. Do gcc cygwina mam biblioteki tu: C:\cygwin\lib\gcc\i686-pc-cygwin\3.4.4\include\c++\backward
Próbowałem dodać ją w różnych miejscach np. tu https://dl.dropboxusercontent.com/u/294 ... ibrary.PNG

Niestety z marnym skutkiem. W gcc\i686-pc-cygwin\ mam też folder 4.5.3, ale nie wiem za bardzo do czego to jest, ale nie ma tam podstawowych bibliotek C++

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 20:10 
Użytkownik

Nosz kurde, robiłem już wszystko po kolei wedle instrukcji ze strony: http://www3.ntu.edu.sg/home/ehchua/prog ... HowTo.html

Pobrałem setną wersję eclipsa, cygwin, gcc, dodanie do PATH, dodanie bibliotek do "Project" menu ⇒ Properties ⇒ C/C++ General ⇒ Paths and Symbols ⇒ "Includes" i całość kończy się następująco:
Obrazek

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 20:27 
Użytkownik

Ja nie wyważałem otwartych drzwi i skorzystałem z oferty MicroShita (visual studio express)
święty spokój mogę się rozkoszować pisaniem w C# , C++ :)

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 20:47 
Użytkownik

No kurde, ale w eclipse programuje tysiące developerów, nie ma opcji, by to nie działało. Z braku laku expressa też sobie już zainstalowałem, ale niestety na linuksie nie postawię M$, a chciałbym mieć uniwersalne środowisko do wszystkich systemów i języków w których piszę.

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:06 
Użytkownik

ależ działa oczywiście że działa ... niestety nie zawsze aż tak stabilnie na .gnu partsach

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:10 
Użytkownik

Dobra, chyba wiem o co chodzi
Kod:
/usr/bin/sh: /c/cygwin/bin/g++: Permission denied
make: *** [src/tetetete.o] Error 126

Prawidłowa ścieżka powinna być chyba: /usr/bin/sh: /cygdrive/c/cygwin/bin/g++, tylko gdzie to teraz zmienić? :)

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:19 
Użytkownik

w scieżkach dla toolchaina
przypilnuj ścieżek kompilatora , linkera itd....

znajdziesz w ustawieniach

PostNapisane: 26 kwi 2013, o 21:57 
Użytkownik

Ech... tak wszędzie znajdywałem to samo gcc.exe i g++.exe to dowiązania symboliczne, a windows ich nie rozpoznaje, a że już od tego googlowania dawno myślenie mi się wyłączyło, to zamiast skopiować gcc-4.exe i g++-4.exe i zmienić im nazwy na gcc.exe i g++.exe, to szukałem jak koń pod górę gdzie to się zmienia w jakimś PATHu, czy gdzieś tam indziej... :)

Nie mniej jednak, choć jestem o krok bliżej, to nadal nie działa i tym razem nawet nie wiem co go może boleć.

PostNapisane: 27 kwi 2013, o 00:15 
Użytkownik

No dobra, cygwin działa, ale nie przez shella windowsa. Inna sprawa jest taka, że po skompilowaniu źródła z konsoli cygwina nie da się go odpalić w Windowsie, bo brakuje mu plików dll (w cygwinie działa).
Obrazek

PostNapisane: 27 kwi 2013, o 17:24 
Użytkownik

Ktoś w jednym tutorialu polecał ściągnąć wszystkie paczki do cygwina, bo zajmują tylko 1,1 GB. Nie pamiętam z kiedy był ten wpis, ale obecnie wszystkie pakiety zajmują 16 GB i ściągały mi się całą noc, w dodatku nie rozwiązały mojego problemu. :P

PostNapisane: 28 kwi 2013, o 22:12 
Użytkownik

Problem jest w tym, że w środowisku w którym odpalam program powinna znajdować się powyższa dll'ka. Po skopiowaniu jej do katalogu ze skompilowanym źródłem program zaczyna działać prawidłowo. Niestety do każdego projektu trzeba tą bibliotekę kopiować ręcznie.

Po zainstalowaniu kompilatora MinGW i dodaniu binarek do PATH problem się rozwiązał, ale nadal nie jestem w stanie w eclipsie odpalić programu w comand line. Normalnie się buduje, z katalogu mogę go uruchomić, ale jak w eclipse kliknę run, to nic się nie dzieje. Może choć tu ktoś podpowie? :>

PostNapisane: 28 kwi 2013, o 22:15 
Moderator

Widać na naszym forum, jesteś pionierem w tym zakresie - dlatego pewnie brak podpowiedzi - ale jak tak popatrzeć to w zasadzie co chwilę sam sobie ich udzielasz ;) - ja życzę powodzenia ... i obserwuję walkę z zainteresowaniem.

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 11:25 
Użytkownik

Może pionierem, ale z pewnością nie ekspertem... Wczoraj zauważyłem coś co mnie trochę załamało. Pod minGW program się kompiluje i uruchamia (czego wcześniej nie widziałem), ale zamiast w cmd do czego byłem przyzwyczajony ze starych środowisk C++, to w małej konsolce eclipse na dole... No cóż, za nieuwagę się płaci. :P

Na mojej liście zadań zostały mi jeszcze dwa punkty:
- Instalacja portable na pendrivie - ale to zostawię sobie na kiedyś, bo wypadało by w końcu coś pokodzić, a nie ciągle konfigurować
- Ominięcie ctrl+spacja - niby nie uciążliwe, a jednak wolałbym by działało to z automatu. Wiele języków w eclipse obsługuje taką funkcjonalność, ale niestety C++ najprawdopodobniej nie.

Masakra, przy instalowaniu bibliotek QT 4.8, program domaga się przeinstalowania minGW na swoją wersję, w której są znowu symlinki... Nie rozumiem, dlaczego w programach na windowsa nie są one usuwane.

Inna sprawa to consolka eclipse. Myślałem, że się do niej przyzwyczaję, ale póki co też robi trochę problemów. Pierwsza sprawa, to nie znalazłem sensownej funkcji czyszczącej ekran, po drugie wiele funkcji z cstdlib/stdlib.h zawiesza konsole i wyskakują odpowiedzi "access denied". Jedynym sposobem na to, jest restart eclipse.

BTW, ktoś tu programuje w C++? :) Bo może moje monologi po prostu zacznę spisywać w notatniku, a nie tu na forum. :D

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 11:31 
Moderator

Widzisz ja kiedyś próbowałem odpalić ten min-koci-GW .... ale nawet bez eclipsa :( i poległem .... dużo wcześniej niż ty. A ponoć pod Linuxem to pestka ....

Więc czy chcesz czy nie chcesz z pioniera zamieniasz się już w eksperta i musisz się jakoś nauczyć z tym dalej żyć ;)

PostNapisane: 30 kwi 2013, o 11:38 

Nifir napisał(a):
BTW, ktoś tu programuje w C++? Bo może moje monologi po prostu zacznę spisywać w notatniku, a nie tu na forum

Ja używam eclipse do ćwiczenia się w C - mam wersje 4.2.1 ale wcześniej instalowałem codeblocks z pliku instalacyjnego codeblocks-12.11mingw-setup.exe i widze ze eclipse ma przypisane ścieżki z codeblocks. Tak czy tak pod eclipse i codeblocks nie mam problemy - różnica jedynie taka ze w codeblocks mam konsole cmd
A próbowałeś tej wersji http://www.eclipse.org/downloads/downlo ... or_id=1029 ?

PostNapisane: 1 maja 2013, o 18:37 
Użytkownik

wojtek napisał(a):

Tak.

wojtek napisał(a):
Ja używam eclipse do ćwiczenia się w C - mam wersje 4.2.1 ale wcześniej instalowałem codeblocks z pliku instalacyjnego codeblocks-12.11mingw-setup.exe i widze ze eclipse ma przypisane ścieżki z codeblocks. Tak czy tak pod eclipse i codeblocks nie mam problemy - różnica jedynie taka ze w codeblocks mam konsole cmd

W eclipse używasz standardowej konsoli? Mnie trochę martwą różnice między nią a standardową konsolą Windowsa.

PostNapisane: 1 maja 2013, o 20:07 

Nifir napisał(a):
W eclipse używasz standardowej konsoli? Mnie trochę martwą różnice między nią a standardową konsolą Windowsa.

W tym problemu nie widzę pod eclipse jest na dole w okienku taka "eclipsowa" konsola ale ważne że wyświetla się poprawnie wynik działającego programu.

PostNapisane: 2 maja 2013, o 13:44 
Użytkownik

Stworzyłem prosty program testowy:
Kod:
#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <stdlib.h>

using namespace std;

int main() {
   cout << "!!!Hello World!!!" << endl;
   cout << "Witaj w programie Magazyn" << endl;
   cout << "Co chcesz zrobić?" << endl;
   cout << "(0) Zamknąć program" << endl;
   while (true)
   {
   char tab;
   int licz=9;
   cin >> tab;
   licz = static_cast<int>(tab);
   cout << licz;
   while(!kbhit());
   }
   while(!kbhit());
   return 0;
}

Program odpalam w eclipse i comand line, wpisuję "7" i klikam "enter", jak widać eclipse jedno, cmd drugie...

Obrazek

EDIT: Może tego tak dobrze nie widać, ale po kliknięciu enter w eclipse program nic nie odpowiada.
EDIT2: Tak jeszcze podpowiem, że 55 to numer "7" w kodzie ASCII, więc w cmd otrzymałem spodziewany przeze mnie wynik. :)

PostNapisane: 20 maja 2013, o 19:24 
Użytkownik

Ok, mam jeszcze jedną sprawę. :)

Czy wie ktoś jak skonfigurować jeden workspace do współpracy z wieloma środowiskami programistcznymi? Tj. używam eclipse na Win 7 i eclipse na Ubuntu, a workspace trzymam na dropboxie. Problem jest tylko w tym, że w "c/c++ general -> Path and Symbols" mam obecnie ścieżki do C:\minGW. Czy jak po prostu dodam tam ścieżki do g++ to będzie działać na obu systemach?

PostNapisane: 20 maja 2013, o 19:28 
Użytkownik

raczej podłączaj sobie workspace zdalny podczas uruchamiania eclipse i tyle

PostNapisane: 20 maja 2013, o 20:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Windows i Linux to inne środowiska, trudno będzie mieć jednio wspólne Workspace, do synchronizacji środowisk proponuję SVN, jest nawet wtyczka do Eclipsa.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 20 maja 2013, o 20:29 
Użytkownik

no fakt lepiej będzie korzystać z SVN albo Tortoise :)

PostNapisane: 20 maja 2013, o 22:11 
Użytkownik

Tortoise to nakładka na SVN lub Git. :P

Zastanawiam się nad Gitem, ale skoro dane przechowywane są w workspace, to Git też je będzie chciał zmieniać. W GITcie można zablokować folder, nie wiem jak w dorpboksie.

Ustawienia kryją się tu <workspace>\.metadata\.plugins\ w kilku katalogach (na pewno w org.eclipse.debug.core, org.eclipse.core.resources i org.eclipse.cdt.make.core)

PostNapisane: 20 maja 2013, o 22:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W SVN czy Gicie można sobie wyłączyć pojedyncze pliki i foldery które nie będą synchronizowane.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 21 maja 2013, o 19:12 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
W SVN czy Gicie można sobie wyłączyć pojedyncze pliki i foldery które nie będą synchronizowane.

No to samo mniej więcej napisałem wyżej. :P Pytanie, czy tego samego nie da się zrobić w droboxie?

PostNapisane: 21 maja 2013, o 20:04 
Użytkownik

Nie wiem , używam droopa do innych celów , ale na cloud i storino działą

Strefa czasowa: UTC + 1