Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:10 
Użytkownik

Witam ,
Niniejszym zgłaszam oficjalny protest przeciwko kradzieży przez Eclipse?
,AVR-GCC ? czy kogo tam jeszcze, rejestrów ogólnego przeznaczenia GPIOR0-1-2 .
Protestu nie odwołam póki nie dowiem się , że jestem w błędzie :mrgreen:

pilnie oczekuję dementii ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:54 
Użytkownik

Jesteś w błędzie :lol:

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:56 
Użytkownik

owszem , wykombinowałem takie coś :
#define cos_tam (*(volatile uint8_t *)((0x10) + 0x20)) ),
na podstawie helpa , ale czy to jest aby na pewno sposób na użycie tych rejestrów ?

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:58 
Użytkownik

O które dokładnie rejestry ci chodzi? W AVR nie ma GPIO..
Chyba że źle cię zrozumiałem?

Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, o 22:00 przez Domanoid, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 22:00 
Użytkownik

ps. bo już mieszam ,
oczywiście adres 0xXX musi być adresem skradzionego rejestru, ale czy to ja mam
wiedzieć gdzie taki rejestr jest czy raczej on => "C" ???

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Owszem są, prawie zawsze jeden poniżej adresu 0x20 i dwa - czy więcej wyżej ,
w maluchach jest ich więcej w zakresie 0x20.
Np. w tiny 2313 :

GPIOR0 na 0x13
GPIOR1 na 0x14
GPIOR2 na 0x15

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 22:07 
Użytkownik

Tutaj coś o tym jest:
http://www.avrfreaks.net/index.php?name ... 19&start=0

i tak się niby obsługuje:
#define BIT_NAME ((volatile io_reg*)_SFR_MEM_ADDR(GPIOR0))->bit0 //do bit 7

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 22:11 
Użytkownik

OK.
Nie rozumiem , w czym niby gorszy jest rejestr GPIORx
od dowolnego innego ?
Znasz jakiś powód - zamieszania ?

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 22:17 
Użytkownik

A są w atmega 8 / 16 / 32 te rejestry? W pdf ani wzmianki. W attiny są to prawda.

-- odpowiem sobie sam - są.. 32 nawet :)
Nie wiem czemu nie ma tak swobodnego dostępu do nich jak byś chciał.
Tu jest więcej:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmel_AVR_instruction_set

A takie pytanko, po co ci one? Jeśli chciałbyś pisać w assemblerze to ok, się na nich operuje, a w C?

+++
Tutaj coś jeszcze: http://www.avrfreaks.net/index.php?name ... ic&t=90714

+++
zobacz na stronę 10/11 i dalej datasheet od 88/168: http://www.atmel.com/Images/doc8161.pdf

+++
yhy, pdf od Atmela, warto poczytać okolice str. 15: http://www.gaw.ru/pdf/Atmel/app/avr/AVR035.pdf

Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, o 22:31 przez Domanoid, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 24 kwi 2013, o 22:21 
Użytkownik

Niestety masz rację, w ATmega 32 nie znalazłem , ale to już stary rdzeń,
raczej staram się używać bogatszych w peryferia .
Dzięki za zainteresowanie J.P.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

ps.
są tak atrakcyjne , że w Xmega jest ich z pół tuzina,
czasem nazywają je wirtualnymi portami , jak potrzebujesz coś
szubko i pod ręką to masz taki dostęp jak do portów IO, w krytycznych
sytuacjach są to super rejestry .Tak moim zdaniem-
niestety "C" gorszy mnie coraz więcej - .. może mi przejdzie,
.. mówią że najbardziej gorszy to czego nie znamy ..

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

" po co ci one .."
ano właśnie w "C", albo nie wiesz co i kiedy przyjdzie do głowy kompilatorowi
kombinować z rejestrami i ywalasy na stos wszystkie 32, podnosisz i koszt = zapomnij, albo analizujesz co tam kompilator nawymyślał,
a tak masz za friko na wyłączny swój użytek , którego bez Ciebie
kompilator nie ruszy, Twoje 32 nie daja takiej pewnosci :D

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 01:06 
Moderator

Sorki jp_elek ;) ale to są tłumaczenia właśnie, że tak powiem zagorzałego asemblerowca, który nie za bardzo daje się przestawić na tory C ....

W języku C programista może się skupić nad opracowaniem algorytmów zamiast na implementacji. Co to oznacza? To oznacza, że mnie jako programistę korzystającego z dobrodziejstw języka wyższego rzędu mało obchodzi jak kompilator poukłada sobie zmienne w rejestrach. I tak ma na to jakiś tam wpływ poprzez różne specyfikatory ale nie na zasadzie, żebym się sam wciąż miał koncentrować którą zmienną umieścić w jakim rejestrze bo to jest wręcz (przykro mówić) ale chore :(

Jak potrzebuję silnie czaso-zależne procedury to wtedy owszem mogę sobie zrobić wstawkę w asm - i proszę bardzo. Tyle że korzystanie z asm - to absolutna rzadkość i lepiej już sobie sięgnąć po większy i lepszy procek (mówiąc tak ogólnie) nawet z innej rodziny - niż dręczyć się wciąż gdzie mi kompilator upchał zmienne! ;) ....

Więc argument, że w C "kompilator coś tam sobie nawymyślał" jako zarzut jest absolutnie bez sensu. Tzn taki sens może widzieć tylko osoba nie znająca jeszcze technik programowania w C a co za tym idzie tej jakości i wygody. Czy to miałoby oznaczać, że chcę tu się pastwić nad asemblerem i pokazywać wyższość C ??? ABSOLUTNIE nie .... wręcz odwrotnie - co i rusz nie tylko na tym forum, ktoś kto próbuje coś zrobić w C a mu nie wychodzi, a do tego nie daj Boże ma stare nawyki albo z asemblera albo z Bascoma .... no to lecą gromy - jaki to ten C jest straszny, kiepski, i w ogóle porąbany. Tyle że asemblerowiec jako powód podaje np to że ciężko mu dostać się do rejestrów GPIOR ;) a Bascomowiec jako powód podaje że nie może ustawić pinu na porcie w swój prosty Baskomiczny sposób czyli PORTA.1=1

Dlatego mówię wprost - bo tak się składa, że znam i asemblera AVR bo swego czasu tylko w nim pisałem projekty aż mnie zemdliło gdy miałem się zabierać za większe i niech kolega mówi sobie co chce ale niestety KAŻDEGO zatwardziałego asemblerowca - zawsze zemdli i w końcu zacznie z zazdrością spoglądać na możliwości i wygodę jaką dają języki wyższego rzędu jak C albo i nawet BASCOM i to bez dwóch ZDAŃ. Prosty przykład - po co kolega zabrał się za C ? ;) a ja sam mógłbym wymienić całe stado swoich znajomych, którzy kiedyś mówili i przekomarzali się ze mną że NIGDY nie przejdą z asemblera na C albo z Bascoma na C .... a dzisiaj ? ;) a dzisiaj śmigają w C aż miło ..... (A ja sam to co ? .... kiedyś również sam się wkurzałem na siebie i złorzeczyłem ale w duchu .... że tego C nigdy się nie nauczę i rzucałem go o glebę aż 8 razy, żeby dopiero za ostatnim zaskoczyć .... ) .... więc trzeba tu wszystko dobrze wyważać. A język programowania tak jak i procesory umiejętnie dobierać do własnych potrzeb i projektów - a nie pisać że tylko jeden z nich jest naj... naj... naj ...

dlatego sam kolega powiedział bardzo CENNE zdanie ;)

jp_elek napisał(a):
.. mówią że najbardziej gorszy to czego nie znamy ..

Ot! Święta prawda

a reasumując - rejestry o które pytasz - nie są wręcz stworzone z myślą o programowaniu w językach wyższego rzędu ...

I spróbuj mi podać chociaż JEDEN, JEDEN powód dlaczego akurat się tak upierasz aby ich użyć .... a ja daję sobie głowę obciąć, że bez problemu pokażę ci, że programując w C nie musisz ich ruszać a i tak sobie świetnie poradzisz z tym zadaniem jakie masz do zrobienia .....

no chyba - że twoim celem, jest poczucie radości z faktu że sam osobiście nawet w nowym języku - włożysz sam palca w każdą najmniejszą dziurkę ...... procka oczywiście ;) ot tak bo lubisz pogrzebać ;) .... to tak pół żartem pół serio

a na poważnie to jeszcze raz - napisz ty powód dlaczego się na nie zaparłeś w takim ATtiny2313 ?

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 07:21 
Użytkownik

Heh :)
Mirek, jak ty już coś piszesz to nie ma błazenady i nie po łebkach :)
Jakbym swoje myśli słyszał (oprócz fragmentów co kto umie), dokładne rozszerzenie moich myśli zawartych w tym zdaniu:
Cytuj:
A takie pytanko, po co ci one? Jeśli chciałbyś pisać w assemblerze to ok, się na nich operuje, a w C?

:) Teraz ciekaw jestem odpowiedzi jp_elek. Bo prawdę mówiąc nie miałem do końca pewności o co chodzi, a programując już jakiś czas w C nigdy się nie przejmowałem gdzie co sobie kompilator upycha. Miałem to w nosie, a było zawsze tam gdzie chciałem, we flash, eeprom czy ram. Reszta mnie nie obchodzi. Wiem, że można "wyciągnąć więcej" z takiego avr. Tak jak wyżej napisane, jak brak miejsca - biorę mocniejszy uC, za niska prędkość - biorę szybszy. A ta (jak dla mnie) męczarnia aby bić się o kilka taktów procesora, o trochę zajętego miejsca? Przecież nie mamy nic narzucone tak właściwie. To pytam: po co?

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 10:38 
Użytkownik

Ot ,i nasypali-piasku w oczy -- wolnomyśliciele ???,

Otóż ja kupując procka nawet jednego bitu-ceny nie pozostaję dłużny sprzedawcy,
i bezwstydnie żądam praw własności do całości ,
nadto chodzą nie bezpodstawne słuchy
iż niemal połowa sławnej "bandy 32" to kilkoro z nich to stali
agenci niejakiego "C" , a wielu spośród nich to notoryczni kolaboranci,
że nie wspomnę już o "dyżurnym palikocie = r1", który wciąż to samo
.
Niechby się raz ujawnili , byłoby prościej - wiadomo byłoby na kogo liczyć a na kogo nie, który jest "mądry inaczej" ???,
ale nie , obojętnie kiedy i który Cię zdradzi, musisz z tym żyć...

Panowie , tak jak w moim pokoju - ja i tylko ja decyduję gdzie i który mebel stoi,
czy w łóżku sypiam sam, czy nocuję gościnnie w nim fortepian !!!
bo.. inaczej to tak jak w słynnej Windzie - najkrótsza droga ze Szczecina do Wrocławia
to ta przez przesiadką na księżycu .. tyle w tej sprawie po co i dlaczego ...

Inaczej ? proszę bardzo .. niby dlaczego mam wyrzucać na śmietnik moje dotychczasowe doświadczenie
- metody panowania nad kodem, bo wszystko dotychczasowe to be...?

Jeszcze inaczej, proszę bardzo jestem staroświecki i nie wypuszczam z warsztatu niczego , tylko dlatego że działa ,
muszę wiedzieć też dlaczego i gdzie zastawiłem na siebie/klienta pułapki , a gdzie zostawiłem miejsce na "wolę Bożą i skrzypce "

Już całkiem serio , po prostu jestem dociekliwy , być może upierdliwie dociekliwy, lubię wiedzieć .

Jeśli wolno , zakończmy szybko spór, wnioskiem ,iż kradzież jest niedoskonała , można- w co prawda "garbaty sposób "
ale jednak odzyskać dostęp do GPIORx i było by tego na Tyle..

Z poważaniem dla przeciwników moich poglądów

Jan PIątek

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 10:52 
Moderator

jp_elek ---> przede wszystkim mam nadzieję, że mojego posta nie odebrałeś jako atak na ciebie ?? ... Oczywiście, że każdy może mieć swoje zdanie - przecież ty także i ja je szanuję ;) .... ale

Cytuj:
Inaczej ? proszę bardzo .. niby dlaczego mam wyrzucać na śmietnik moje dotychczasowe doświadczenie
- metody panowania nad kodem, bo wszystko dotychczasowe to be...?

no pozwolisz, że tu napiszę tak:

A któż ci mówi że masz wszystko dotychczasowe wyrzucić i że jest be ? Chyba tylko ty sam stwarzasz takie wrażenie ;)

Moim zdaniem po prostu na razie - siedząc jeszcze po uszy w myśleniu asemblerańskim, że tak powiem ;) .... nie dostrzegasz tych "innych" nazwijmy je tak kompromisowo, możliwości języka C ....

ja powiem krótko:

Asembler - jest SUPER - ale jak dla mnie do niewielkich projektów albo do wstawek (gdy już zrozumiałem zalety C) ... Gdy miałbym coś napisać np na ATtiny10 to pewnie sam sięgnąłbym po asemblera ;) ....

więc sam zobacz - czy ja komuś wmawiam tak troszkę - że jak mam przesiąść się na C - to MUSZĘ rzekomo zrezygnować z podejścia asemblerańskiego? Oczywiście że nie - tylko - że ja już dawno się przekonałem (mówię o sobie) .... że zarówno

podejście asemblerańskie do C - nigdy się nie sprawdzi

podejście Baskomiczne do C - nigdy się nie sprawdzi

ale DOKŁADNIE NA TEJ SAMEJ ZASADZIE - nigdy nie sprawdzi się

C-ownicze podejście do Bascoma

C-ownicze podejście do asemblera

bo zawsze każdemu będzie czegoś brakowało.....

Dlatego myślę że do tej dyskusji to można wrócić jak się już pozna jednego i drugiego języka ;)

a rejestry GPIOR ..... jak się uprzesz to w KAŻDYM języku użyjesz - tylko sam przyznasz że nie zawsze będzie to miało większy sens ;)

więc pozdrawiam i na prawdę nic złego nie mam na myśli ani nie chciałem cię broń boże urazić jakąkolwiek częścią swojej wypowiedzi .... ... jeśli tak to odebrałeś to - przepraszam.

Po prostu - jeszcze nie dałeś się zarazić do końca C, masz wszczepione jakieś mocne antygeny asm1hN1 ;) .... ale spokojnie - trutka w postaci C .... działa powoli aczkolwiek skutecznie ;)

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 11:14 
Użytkownik

Hej ,
Mirku , wręcz przeciwnie , jestem bardzo zainteresowany "C", ale...
nigdy jako dogmatem - tylko i wyłącznie przez poznanie , niestety również niuansów,
póki co cały "C" jest jednym wielkim niuansem , prawie zawsze pojawia się tak, ale..,
stąd uważam za niezbędną podstawową wiedzę = znajomość niuansów.
Jeśli taki jak ja już natrafia na "dziury" , to zarozumiale przyjmuje iż także inni na nie się natkną.

Dlatego "podniosłem krzyk", uważając iż inni już to albo poznali , albo też żyją w słodkiej niewiedzy
i warto zwrócić uwagę = znaleźć rozwiązanie, jak by się ktoś uparł i nadal chciał .
Prywatnie odniosłem wiele korzyści z dociekliwości , i nadal mam zamiar ten niecny proceder uprawiać
więc daruj mi , że tak czynię - naiwnie myśląc iż gdzieś tam w Virtual Word mam bratnie dusze.

Nie dość iż nie mam zamiaru mieszać , też nie chcę wojować, a jeśli już to na bity ..
J.P.

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 11:21 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Po prostu - jeszcze nie dałeś się zarazić do końca C, masz wszczepione jakieś mocne antygeny asm1hN1 ;) .... ale spokojnie - trutka w postaci C .... działa powoli aczkolwiek skutecznie ;)

Szybko, siostro, gdzie są piguły? :D

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 14:07 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Mogę wydać, ale tylko jeśli NFZ zrefunduje. Inaczej nie...

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 14:37 
Moderator

Jaglarz napisał(a):

Jagi - coś ty, już na ten rok wyczerpały się limity z NFZ na nasze opigułowanie ;)

PostNapisane: 25 kwi 2013, o 18:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jaglarz napisał(a):

Jagi - coś ty, już na ten rok wyczerpały się limity z NFZ na nasze opigułowanie ;)

Gdyby Jagi poszedł na odwyk to i piguły by się znalazły :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1