Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2025, o 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 09:07 
Nowy

Będąc jeszcze kilka lat temu studentem opracowałem na wykłady prezentacje dotyczącą mikrokontrolerów. Może komuś się przyda, jak by szukał teorii o układach cyfrowych.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 kwi 2013, o 10:46 
Użytkownik

Pytanie do pierwszego PDFu, 10 slajd, drugi schemat. Nie spotkałem się z tym do tej pory. Rezystor R2 w jakim celu łączy linię sygnałową bramki tranzystora z zasilaniem Vcc?

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:14 

W nowych AVR, będzie pewnie niepotrzebny (można zrobić podciąganie pinów wewnątrz procesora), chociaż to wszystko zależy od stanu w jakim ma się znaleźć tranzystor podczas np. awarii, lub resetu procesora.

Ogólnie rzecz biorąc, nie jest potrzebny aż tak duży rezystor. max 1K wystarczy.
Oczywiście to też zależy od tego jaki prąd będzie płynąć przez tranzystor.
Należy pamiętać również, że w tym układzie zasilanie Vcc tranzystora nie może być większe niż 5V.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:17 
Użytkownik

Dzięki, super poradniki, przyda się.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 12:26 
Nowy

Jeśli chcemy sterować tranzystorem npn za pomocą mikrokontrolera to baza tranzystora jest sterowana przez R1 , R2 jest rezystorem podciągającym. Dla mikrokontrolerów AVR można go pominąć gdyż układy te mają wewnętrzny rezystor, który możemy włączyć programowo. Inaczej jest gdy mamy mikrokontroler 8051. Nie ma on rezystora podciągającego w swojej budowie, który można włączyć. Dlatego jeśli chcemy ustawić port mikrokontrolera 8051 jako wyjście stosuje się takie rozwiązanie. Polecam tu stosować rezystory z przedziału 10k .... 47k w postaci drabinek. Powoduje to łatwy montaż na płytce. Przykład takiego rozwiązania pokazałem na zdjęciu.

Obrazek

Takie rozwiązanie nie jest często stosowane dla AVR.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 18:51 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Należy pamiętać również, że w tym układzie zasilanie Vcc tranzystora nie może być większe niż 5V.

A to Panie kolego dla czego zasilanie tranzystora NPN musi być na takim samym poziomie co AVR.Ja osobiście struje przekaźnikami 12V w ten sposób i nie miałem żadnych problemów.Albo pojedyncze tranzystorki(zadko) albo uln2803.Ciekawe moze mam farta. ;) .Jak możesz to odpisz kolego.Pozdrawiam.Poradnik przydatny.Plusiki dla autora

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 18:54 

Bo jak dostaniesz przebicie kolektor baza, to się szybko pożegnasz z prockiem ;). Dodatkowo trzeba zastosować diodę zenera 5V1 chociaż.
Osobiście nie lubię metody, bo działa. Muszę mieć układ tak zaprojektowany by był gotowy na najgorsze ;).

PS. zalew chińskiej tandety jest już wystarczający............

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 19:17 
Użytkownik

Tak kolego wiem o przebiciu, ale mi nie oto do końca chodziło, i tak zawsze dioda i malusi kondzio przy przekaźniku jest jak steruje tranzystorkiem.uln2xxx(driver) jeszcze nie zawiodły.Tak zgadzam się, że podczas przebicia procek idzie "dada" na tamten świat.Z tym się akurat zgadzam.Zgadzam się jesteśmy zalewani coraz to większymi tandetami.To jak najlepiej sterować przekaźnikami na 12V lub więcej.(jakieś opto cos najlepiej ).

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 20:18 
Użytkownik

Bardzo pozytywanie, że umieściłeś cos swojego, na pewno cos komus się kiedyś przyda :D.

PostNapisane: 22 kwi 2013, o 20:30 
Użytkownik

Paul Dirac napisał(a):
Bardzo pozytywanie, że umieściłeś cos swojego, na pewno cos komus się kiedyś przyda :D.

Tak kolego i myślę żeby stworzyć coś w stylu różne rozwiązania z podstaw elektroniki dla wiedzących i dopiero startujących z ta dziedzina techniki.Czy to będzie laik czy zaawansowany konstruktor każdemu się przyda.Proponuje dział podstawowe informacje lub podstawy elektroniki który by można było rozwijać.Zrobić forum z kompendium wiedzy dla elektroników i podzielić na odpowiednie działy coś jak szkółka elektronika.(Laik,amator,zaawansowany,itp.) ;)

Strefa czasowa: UTC + 1