Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 kwi 2013, o 19:59 
Nowy

Cześć, posiadam bardzo fajny wyświetlacz VFD 4x20 o symbolu NA204SD02_A http://www.futaba.com/products/display_modules/module_products/pdfs/Char_49.pdf Próbowałem z nim trochę się pobawić w zestawie ATB, niby działa ok, ale jest parę problemów.
Po pierwsze nie chce działać przy RW obsługiwanym z proca, albo nic nie pokazuje, albo tekst LAH po iluś resetach.
Po drugie, co drugi reset procka pokazuje jakieś krzaki, zawsze takie same, czyli robimy reset - jest ok, robimy ponowny - są krzaki i tak w pętli while(1) :)
Kruczek jest natomiast taki, że jak wrzuciłem mu program z drugiej książki z warstwami LCD nic takiego się nie działo, za każdym resetem wyświetlał wszystko poprawnie.
Może trzeba mu zmienić coś w bibliotece obsługi wyświetlacza? Dopiero zaczynam z C i niezbyt się na tym znam, a wyświetlacz piękny, aż chce się na niego patrzeć, a nie na LCD :)

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2013, o 20:21 
Moderator

Łał - moje ulubione wyświetlacze VFD ;) ....

a koledze to polecam zaglądać jednak częściej do strony uaktualnień do płyt DVD

http://atnel.pl/uaktualnienia-programow-do-dvd.html

jest tam właśnie uaktualnienie do LCD do DVD z Bluebooka, a w GreenBooku już jest ta zaktualizowana biblioteka LCD. Więc albo używaj tej z GreenBooka skoro go posiadasz ;) albo pobierz z aktualizacji ... ale pamiętaj też o tych pozostałych aktualizacjach na przyszłość

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 20:35 
Nowy

Ale szukając rozwiązania problemu i przez aktualizację przeszedłem. Jestem z tych, co się pytają jak już nic nie znajdą, a szukałem :)
Pytanie, czemu za drugim resetem działa ok? no i z tym RW, z podłączonym do procka to i warstwy nie chodziły.

A teraz to zgłupiałem.
Zamieniłem jeszcze raz biblioteki z greena i wyświetlacz głupot nie robi, ale i czasu nie wyświetla, a powinien zgodnie z kodem z ćwiczenia 08_TWI. Pewnie mój błąd gdzieś, tylko wyświetla start... EEPROM. A zamieniłem tylko pliki z folderu LCD. Oczywiście pozmieniałem dane, bo ogólnie wyświetlacz działa. Do tego pewnie dojdę, ale przy przestawieniu RW na procka i w bibliotece, bez zmian, znowu głupoty, czasami w 1 rzędzie, czasami w 3 itp. Albo i gaśnie całkiem.

Ostatnio edytowano 20 kwi 2013, o 20:55 przez JOLLY, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 20:50 
Moderator

JOLLY napisał(a):
Pytanie, czemu za drugim resetem działa ok? no i z tym RW, z podłączonym do procka to i warstwy nie chodziły.

ok tak skojarzyłem że skoro ci z Bluebooka nie działa a z GreenBooka tak - to może brak aktualizacji...

ale skoro mówisz że z tym RW do procka działa to jak ? działa zawsze czy też czasem nie ? bo już się gubię ;)

czy tylko kłopoty masz z RW do GND ?

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 20:58 
Nowy

Tzn. jest tak: Biblioteka zaktualizowana, RW nie działa z żadną, albo jakieś krzaki, albo pusty wyświetlacz. Jeśli RW do masy, to działa, ale jak pisałem co drugi reset jest dobrze. Chyba to jest najdziwniejsze. Ale warstwy działają poprawnie cały czas, bez względu na reset. Tylko kod np. z niebieskiej 08_TWI, albo jakiś inny, wyświetlający cokolwiek. Tu działa co drugi reset.

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 21:07 
Moderator

no to jakieś timingi się może nie zgadzają - chociaż to dziwne jeśli piszesz że warstwy działają ...

no tyle że warstwy wykorzystują TYLKO 3 rozkazy ;)

lcd_init()
lcd_locate()
lcd_str()

więc sam sprawdź - czy np rozkaz lcd_cls() nie rozwala ci tego - albo w bibliotece dodaj NOPy przy odczycie BusyFlag ? no nie każdy sterownik musi być w 100% zgodny

PostNapisane: 20 kwi 2013, o 21:14 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

http://www.futaba.com/products/display_modules/module_products/pdfs/Char_49.pdf napisał(a):
A primary advantage of these modules over industry standard LCD modules is that they have a dual-port
RAM that allows data and instructions to be sent to them continuously. Thus, the busy flag is always 0
and the host never has to read the busy flag bit to determine if the modules are busy. Due to this feature,
the execution times for each instruction are not specified.

Flaga Busy jest zawsze 0.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 kwi 2013, o 09:23 
Nowy

Cholerka, rzeczywiście. Nie doczytałem. No to by wyjaśniało sytuację. Dzięki za pomoc :)

A co do krzaków po drugim resecie, to już mu się odwidziało i działa cały czas poprawnie. Wgrałem jeszcze raz tą bibliotekę z erraty. Ale czemu wcześniej tak było chyba pozostanie tajemnicą :)

Strefa czasowa: UTC + 1