Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 kwi 2013, o 18:30 
Użytkownik

mirekk36, używam zwykłego programatora USBASP, więc żaden zewnętrzny zasilacz nie wchodzi w grę.
Podpinając programator do płytki stykowej, korzystałem z pinu GND (między MOSI a RST), wg tego schematu:
sorry ale kasuję ten rysunek tym bardziej że wprowadza w błąd, więc takich tu nie wklejaj na forum ok? - mirekk36
Dopiero teraz zorientowałem się, że na innych stronach www ten pin nie jest oznaczany.
Po przelutowaniu GND na drugą stronę, jedną z ATMEG udało się zaprogramować, druga nie ruszyła, błąd taki jak na początku.
Zaprogramowałem ATMEGA fusebitami tak jak mi mkAVR Calculator wyliczył, wgrałem soft, wszystko przebiegło bezbłędnie.
Po podpięciu układu do PC nic nie jest wykrywane, system nie widzi tego flashera. Wyjmuję ATMEGA i podpinam pod PC, to system zgłasza że sprzęt nie został rozpoznany.
Przejrzałem płytkę dokładnie, nie ma żadnych przerw czy zwarć, wszystko jest dobrze polutowane.
Czy przez to inne podłączenie GND mogło się coś w tej ATMEGA, którą teraz zaprogramowałem, uszkodzić? Jakieś wejście/wyjście odpowiedzialne za komunikację z PC?
Może głupie pytania zadaję, ale jestem mocno początkujący :oops:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 kwi 2013, o 18:35 
Moderator

nic się nie mogło uszkodzić bo programatory na tym pinie nie mają zwykle nic podłączonego, podłącz tak jak trzeba i będzie ok.

przeglądaj informacje z tego bloga

http://mirekk36.blogspot.com/2012/06/is ... lemow.html

PostNapisane: 23 kwi 2013, o 12:17 
Użytkownik

Dobra, rozwiązałem problem.
Złożyłem fusebitdoctora i odblokowałem wszystkie ATMEGI (M8, 2x M8515).
Zaprogramowałem M8515 fusami tak jak wyliczył mkAVR Calculator, zmieniając jedynie kwarc na wewnętrzny. Niestety Windows nadal nie uruchamiał układu.
Zaprogramowałem ponownie, jednak tym razem użyłem dokładnie takich samych fusów jak w tej instrukcji:
Obrazek
i układ ruszył!
Więc teraz nie mam już pojęcia dlaczego tak się stało, skoro mkAVR Calc sam potrafi wyliczyć i poprawnie ustawić fusebity, to dlaczego WinXP nie wykrywał układu?

PostNapisane: 12 maja 2013, o 14:36 
Nowy

Koveras- nie miałeś problemu z odblokowaniem procków? Z tryby rs232 robiłeś odblokowywanie czy mircoswitch? Którą pcb wykonałeś?
Pozdrawiam:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1