mirekk36, używam zwykłego programatora USBASP, więc żaden zewnętrzny zasilacz nie wchodzi w grę.
Podpinając programator do płytki stykowej, korzystałem z pinu GND (między MOSI a RST), wg tego schematu:
sorry ale kasuję ten rysunek tym bardziej że wprowadza w błąd, więc takich tu nie wklejaj na forum ok? - mirekk36Dopiero teraz zorientowałem się, że na innych stronach www ten pin nie jest oznaczany.
Po przelutowaniu GND na drugą stronę, jedną z ATMEG udało się zaprogramować, druga nie ruszyła, błąd taki jak na początku.
Zaprogramowałem ATMEGA fusebitami tak jak mi mkAVR Calculator wyliczył, wgrałem soft, wszystko przebiegło bezbłędnie.
Po podpięciu układu do PC nic nie jest wykrywane, system nie widzi tego flashera. Wyjmuję ATMEGA i podpinam pod PC, to system zgłasza że sprzęt nie został rozpoznany.
Przejrzałem płytkę dokładnie, nie ma żadnych przerw czy zwarć, wszystko jest dobrze polutowane.
Czy przez to inne podłączenie GND mogło się coś w tej ATMEGA, którą teraz zaprogramowałem, uszkodzić? Jakieś wejście/wyjście odpowiedzialne za komunikację z PC?
Może głupie pytania zadaję, ale jestem mocno początkujący