Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2025, o 21:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:15 
Użytkownik

Witajcie.
Poniżej taki filmik, który przedstawia kawałek prototypu. Układ działał- do czasu.
Nie mówię, że to wina topnika, który jest (był) nieprzewodzący, możliwe że gdzieś "kulka" cyny się dostała. Sam nie wiem.
Oglądnijcie sobie, bo fajnie się kopciło :)
Tak. Zamiast "gasić" lepiej nagrywać :)

http://www.youtube.com/watch?v=Ab9seIpCDT0

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 kwi 2013, o 14:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tak to jest jak się wymienia rezystory na zwory z drutu :p

Ale trzeba pochwalić, żadnych gwałtownych ruchów, jednym słowem dobry operator :lol:

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 15:38 
Użytkownik

A może któryś element padł, robiąc zwarcie, a ten gagatek dardanelski zamiast sprawdzić, co się dzieje, zwarł bezpiecznik kawałkiem druta? :P I nie powiem wam, że kiedyś (dawno temu) na próbie poszedł w ten sposób stary lampowy Regent, bo wstyd. Zaraz, chwila... :o

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 15:43 
Użytkownik

Haha, żeby tam jeszcze bezpieczniki były.
Nie ma opcji, aby wtedy był uszkodzony którykolwiek element (prócz kostką).
To dobrze, że nam tego nie powiedziałeś. Byłby wstyd jak "sto dwadzieścia" ;)

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 18:30 
Użytkownik

Ja aż poczułem zapach z tego układu :D

Oby wentylacja dobrze działała :P

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:11 
Użytkownik

Ojojoj będzie smrodu na 2 tygodnie. Jak mi jeden tantalek się skopcił to mi 2dni w pokoju waliło, a tylko lekka chmurka poleciała. Tu jest tego znacznie więcej :D Ja osobiście zawsze przed podłączeniem PCB do prądu myję ją w benzynie ekstrakcyjnej bo po prostu nie podoba mi się brudna płytka, klei to się, brrr.

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 19:21 
Użytkownik

Na szczęście po kilku godzinach zapach się ulotnił :)
W ogóle, jak elektrolit wybuchnie, smrodu jest o wiele, wiele więcej.
No widzisz, a mi nie chciało się wkładać do myjki. Zresztą- kilka minut wcześniej działało dobrze :)

PostNapisane: 16 kwi 2013, o 20:18 
Moderator

Normalnie dało się zobaczyć na filmiku przysłowiowy "SIWY DYM" ;)

Ja sam się zdziwiłem też jakim ogniem piekelnym może się wypalić np mały chiński kondensator tantalowy 47uF/25V, który pomimo 12V .... nie dość że puszczał siwy dym to jeszcze żarzył się jak rozżarzony koks w koksowniku, smród, sadza ... wyglądało jakby się cała przetwornica zjarała. A potem wystarczyło wylutować resztki flaków po nim, wymyć z sadzy - wlutować inny egzemplarz i liczyć że będzie dobrze ;) i często było dobrze. Po prostu trafiłem swego czasu na taką partię kondków gdzie 10 na 100 robiło taki efekt specjalny ;)

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 07:07 

To żałuj, że nie miałeś wątpliwej przyjemności myć Telewizora (kineskopowego) po eksplozji elektrolitu wewnątrz ;).....wyglądało w środku jak by ktoś popruszył aluminiowymi opiłkami :).
Po za tym elektrolit z czase potrafi sporo szkód narobić, bo zaczyna się elektroliza jak zostanie nieumyty i potem pięknie znikają ścieżki pod elementami ;).
Albo przebicie na kablu zasilania anodowego. Uwalone kondensatory filtracji anodowego w słynnym OTV Elektronika, przenośnym kolorowym wytworze rosyjskiej myśli technicznej ;), ależ to się jarało. Szczególnie, że wielu użytkowników nie przejmowało się zbytnio wilgocią (używali go turystycznie, na działkach etc.).
Potem było - Panie, on tak dziwnie strzelał najpierw, potem się zadymiło i nie ma obrazu ;)

Zresztą sam dostałem kiedyś po oczach elektrolitem, jak włożyłem odwrotnie kondensator do sterownika silnika krokowego w maszynie ;).

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 12:22 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
To żałuj, że nie miałeś wątpliwej przyjemności myć Telewizora (kineskopowego) po eksplozji elektrolitu wewnątrz ;).....wyglądało w środku jak by ktoś popruszył aluminiowymi opiłkami :).
Po za tym elektrolit z czase potrafi sporo szkód narobić, bo zaczyna się elektroliza jak zostanie nieumyty i potem pięknie znikają ścieżki pod elementami ;).
Albo przebicie na kablu zasilania anodowego. Uwalone kondensatory filtracji anodowego w słynnym OTV Elektronika, przenośnym kolorowym wytworze rosyjskiej myśli technicznej ;), ależ to się jarało. Szczególnie, że wielu użytkowników nie przejmowało się zbytnio wilgocią (używali go turystycznie, na działkach etc.).
Potem było - Panie, on tak dziwnie strzelał najpierw, potem się zadymiło i nie ma obrazu ;)

Proponuję, abyś zaczął pisać książkę. Tytuł: "Mocne wrażenia ze zwykłego dnia serwisanta elektroniki", albo coś podobnego. Myślę, że byłby murowany hit, zwłaszcza, jakby dołączyć co ciekawsze zdjęcia :lol:

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 12:31 

Oj, że bym miał zdjęcia to bym wrzucał, ale jak naprawiałem RTV to cyfrowy aparat o matrycy 1.2MP kosztował cenę samochodu ;).

Teraz to mogę jedynie czasem zdjęcie gryzonia usmażonego na zasilaczu wrzucić ;).......

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 13:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Normalnie dało się zobaczyć na filmiku przysłowiowy "SIWY DYM" ;)

Ja sam się zdziwiłem też jakim ogniem piekelnym może się wypalić np mały chiński kondensator tantalowy 47uF/25V, który pomimo 12V .... nie dość że puszczał siwy dym to jeszcze żarzył się jak rozżarzony koks w koksowniku, smród, sadza ... wyglądało jakby się cała przetwornica zjarała. A potem wystarczyło wylutować resztki flaków po nim, wymyć z sadzy - wlutować inny egzemplarz i liczyć że będzie dobrze ;) i często było dobrze. Po prostu trafiłem swego czasu na taką partię kondków gdzie 10 na 100 robiło taki efekt specjalny ;)
Widoczne musiałem trafić na tą partię bo po podłączeniu atb do zasilacza 16v również moja przetwornica zaczęła się palić, ale wymieniłem kondensator i działa do teraz :D :D

Ostatnio edytowano 17 kwi 2013, o 15:44 przez PawelGaj, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 13:42 
Użytkownik

Panowie o myszach mówicie u mnie w garażu mam jeszcze starą instalacje, mysz chciała pochodzić po bezpiecznikach i trafiła na miedzy fazowe trzeba ją było usunąć bo śmierdziało :D no i trochę dymiło :)

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:08 

No skubane nie wiedząc czemu po spotkaniu z wyższym napięciem, wypróżniają się z wszelkich płynów i ciał stałych ;)......

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

stachu napisał(a):
Panowie o myszach mówicie u mnie w garażu mam jeszcze starą instalacje, mysz chciała pochodzić po bezpiecznikach i trafiła na miedzy fazowe trzeba ją było usunąć bo śmierdziało :D no i trochę dymiło :)

Rozumiem że to izolacja się spaliła a mysz potuptała dalej?? :lol:

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 18:30 
Użytkownik

Stachu, żeby tylko inspekcja jakaś Ci nie wpadła, że masz "niebezpieczną" instalację.
Mysz to zgłosi i po Tobie :P

PostNapisane: 17 kwi 2013, o 20:26 
Użytkownik

Przemek6 napisał(a):
Stachu, żeby tylko inspekcja jakaś Ci nie wpadła, że masz "niebezpieczną" instalację.
Mysz to zgłosi i po Tobie :P

No to panowie Myyyysssszzaa :)

tzn Cisza :P

Strefa czasowa: UTC + 1