Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 06:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 20:20 
Nowy

Na początku chciałem powiedzieć że jestem początkowym majsterkowiczem i programistą.
Szukam pomocy w skonstruowaniu mini urządzenia opartego najlepiej na mikroprocesorze Atmega 8 takie urządzenie miało by pokazywać tylko tekst wgrany wcześniej na kartę pamięci i może także posiadać menu wgranych pliku i przyciskami po boku przewijanie dół-góra lub lewo-prawo i przycisk zatwierdzający (ok) . Znalazłem traką konstrukcje ale bez żadnych planów ani schematów a oto link http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... postingbox

Z góry dziękuję za pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 22:47 
Użytkownik

Podobne konstrukcje:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1841261.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 92#8836192

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 08:23 
Użytkownik

grzesiek1997 napisał(a):
Na początku chciałem powiedzieć że jestem początkowym majsterkowiczem i programistą.
Szukam pomocy w skonstruowaniu mini urządzenia opartego najlepiej na mikroprocesorze Atmega 8 takie urządzenie miało by pokazywać tylko tekst wgrany wcześniej na kartę pamięci i może także posiadać menu wgranych pliku i przyciskami po boku przewijanie dół-góra lub lewo-prawo i przycisk zatwierdzający (ok) . Znalazłem traką konstrukcje ale bez żadnych planów ani schematów a oto link http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... postingbox

Z góry dziękuję za pomoc

Kolega to chyba leniwy jest :

http://www.drzasiek.cba.pl/sciaga.php
masz wszystko jak na tacy :)

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 13:10 
Nowy

ale na żadnych z wyżej wymienionych nie ma dokładnych planów tzn projekt płytki, połączenie elementów i kod programu

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 13:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Takie rzeczy tylko w erze ;)

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 13:49 
Użytkownik

Ojjj Panowie ...... w końcu to Rybny jest , no nie .... ?

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 13:54 
Nowy

chociaż jeden zorientował się gdzie znajduje się ten post
dzięki @Malutki_27

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 14:11 
Moderator

grzesiek1997 napisał(a):
chociaż jeden zorientował się gdzie znajduje się ten post

Proponuję jednak zmienić odrobinę ton wypowiedzi. Bo to jest dział dla osób, które PRZEDE WSZYSTKIM chcą się uczyć programować i potrzebują ew jakiegoś przykładu na pewne zagadnienia programistyczne - a nie na GOTOWE projekty urządzeń.

A pomimo to koledzy zgodnie z ideą działu rybnego podają linki .... to też jeszcze źle ?

oj oj oj, że tak powiem .... nie tędy droga w tym dziale

wyraźnie to podkreślam dla innych osób, które zajrzą do tematów w tym dziale.

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 14:31 

To jest tak jak się nadinterpretuje stwierdzenie "przyjazne forum".
Odrobina własnego wkładu jednak mile widziana........czasami rozumiem dlaczego elka jest jaka jest, jak co chwilę ktoś po raz setny pyta o to samo nie zadając sobie nawet odrobinę trudu poczytania istniejących postów.

Dział rybny to nie sklep rybny, a bardziej coś w stylu sklepu dla wedkarzy.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 14:55 
Moderator

rezasurmar napisał(a):

Dokładnie tak - i przykro mi ale nie wyobrażam sobie, że pojawia się ktoś pierwszy raz na tym forum a do tego zaczyna od działu rybnego na zasadzie:

"czy ktoś zrobi mi takie albo siakie urządznie?"

"czy ktoś narysuje mi schemat?"

"czy ktoś zaprojektuje mi bibliotekę?"

"czy ktoś zaprojektuje mi płytkę PCB?"

"czy ktoś napisze mi program?"

nie nie i jeszcze raz nie - nie po to jest ten dział.....

Bardziej chodzi o to, żeby pokazać że samemu już się cokolwiek próbowało robić wcześniej np na tym forum, pokazując jakieś rozpoczęte wątki i teraz do tego pytania typu:

"próbowałem zrobić coś tak i siak - podaję link albo opis - ale mi nie wychodzi - czy ktoś pomoże mi podając jakiś przykład jak to można rozwiązać ? zakładają że założenia są A,B, C itd "

"jestem totalnie początkujący w C - czy ktoś poda mi kilka albo chociaż jeden przykład jak programowo można zrealizować to czy siamto - bo nie mogę ruszyć dalej"

-------------------------------

reasumując - przykro mi ale to nie dział (fabryka) tworzenia gotowców co lada moment może się przerodzić np w odrabianie za kogoś lekcji czy pisanie programów na zaliczenia itp ....

ABSOLUTNIE musi być widać, że ktoś kto się tu zgłasza próbuje wcześniej sam coś zrobić ....

więc jeśli chcesz drogi użytkowniku założyć tu wątek - to:

1. pokaż co sam do tej pory zrobiłeś - co udało ci się zrobić
2. pokaż i opisz dokładnie z czym masz konkretny problem
3. sprecyzuj pytanie albo założenie

do tej pory udawało się to na forum, ale widać, że nowi użytkownicy włączający się do naszego forum muszą zobaczyć i poczytać - o co tu chodzi.

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 17:16 
Użytkownik

Niestety ale robi sie z tego dzialu dzial rzadan. ...

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 17:22 

Trochę zachęca do tego taki opis działu:
Cytuj:
W tym dziale podajemy rozwiązania nie na zasadzie wędki a gotowej ryby. Jeśli masz problem i nie potrafisz go rozwiązać, opisz go. Jeśli znajdą się chętni, którzy w ramach nauki zechcą wymyślać rozwiązania to skorzystają na tym obie strony.

i jakby nie jest zgodny do końca z takim stwierdzeniem:
Cytuj:

To tak poza konkursem :lol: czasmi warto bardziej sprecyzować czego oczekuje się od piszących w tym dziale tak jak to teraz zrobił nieco wyżej Mirek.

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 17:47 

wojtek napisał(a):
Jeśli masz problem i nie potrafisz go rozwiązać, opisz go.

Tu jest tak naprawdę clue ;).

A ryba to ma być złowiona własnoręcznie, a nie kupiona w markecie, wyfiletowana i jeszcze w panierce ;).

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 19:43 
Nowy

Przepraszam wszystkich których uraziłem :)
Ja po prosu nie wiem jak się za to zabrać nie mam osoby bliskiej aby mi pokazała jak zrobić ten pierwszy projekt .
Nie wiem co z czym się je .
Nie mam pojęcia jakich elementów potrzebuje i jak je podłączyć .
Nie wiem tak że jak się programuje .
Tak pewnie za chwile ktoś napisze a po co zabierasz się za taki trudny projekt jak na pierwszy raz
- ponieważ migająca dioda ani termometr mnie nie ciekawią .
- spodobał mi się jeszcze projekt komputer sterowany pilotem ale do tego nie trzeba mikrokontrolera ( jest taki projekt z mikrokontrolerem ale chce iść na razie na łatwiznę )

A więc jeszcze raz bardzo bardzo przepraszam

Jak ktoś by mnie pokierował od czego zacząć było by super ( nie mówię już o odwalenia za mnie roboty )

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 19:49 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

grzesiek1997 napisał(a):
- ponieważ migająca dioda ani termometr mnie nie ciekawią .
)

Tylko że zaczynając od migającej diody łatwiej ci będzie wszystko zrozumieć.
A tak rzucasz się na głęboką wodę przy której bardzo łatwo się możesz zniechęcić.

Nie lepiej zaczynać od najprostszych rzeczy?

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 19:52 

No od samego początku ;).

Czyli albo kupujesz jakiś zestaw do nauki, który ma sprawdzone połączenie z kartą SD np. Mirkowy ATB.... lub dowolny zestaw plus przejściówka na kartę MikroSD. Jakiś procek średnio duży np. Atmega32. Do tego jakiś LCD, parę klawiszy....

Projekt musisz uruchamiać i tak stopniowo, bo się szybko zrazisz jak za wiele rzeczy ci nie zadziała.

Czyli najpierw podłączasz procesor + programator,
potem uC (używam skrótów) + klawisze + prgm.
potem uC + keys + LCD + prgm itd
na każdym etapie dopisujesz odpowiednie linijki do programu nie przechodzisz do kolejnego etapu dopóki wcześniejszy nie będzie działać w 100%.

Sam tak robię (zaczynam) każdy projekt.
Zawsze mogę wrócić do poprzedniego etapu i sprawdzić czy coś nie namieszałem.

Po pierwsze hardware wtedy mam sprawdzony na 1000% i wiem, że trzeba szukać błędów w programie.

Najpierw zacznij od zdobycia programatora i jakiejś bazy z prockiem, od biedy może być nawet stykówka, ale wtedy dochodzą problemy z połączeniami tj. trzeba być bardziej cierpliwym i wnikliwym ;). Bo stykówka częściej zawodzi niż gotowy układ ewaluacyjny.

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 20:13 
Nowy

Dziękuję rezasurmar twoja odpowiedź jest najmilszą i najlepszą odpowiedzią jaką dostałem od kilku dni

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

zaczynam gromadzić elementy i za nie długo zdam relecję

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 20:15 

Widzisz ze mną jak z dzieckiem za rączkę i do baru ;). Jak i ktoś zada rzeczowe pytanie to i odpowiadać się rzeczowo chce :).

PS. Naprawdę warto zacząć od prostych rzeczy, tj. budować swój projekt od "podstaw" nie od razu wszystko........oj sam zaczynałem chyba z kilkanaście razy podejście do AVRów.
Ostatnio mocno zraziłem się do Kwiksticka bo od razu rzuciłem się na RTOS MQX..............zamiast najpierw zamigać diodą i rzuciłem w kąt cyfrówkę chwilowo ;), wracając do mojej ulubionej analogówki i składania wzmacniacza do słuchawek ;).

Małymi kroczkami, małymi sukcesami podsycamy w sobie chęć do dalszego działania. Niestety na początku bardzo łatwo się zniechęcić.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 kwi 2013, o 21:16 
Moderator

ja bym powiedział inaczej - jak ktoś chce zacząć się uczyć programować to czy chce czy nie chce MUSI zacząć od migania diodą LED. To jest to samo co na komputerze pisanie pierwszego programu "hello world"

A jeśli pomimo to ktoś pisze, że go nie interesuje miganie diodą i nauka podstaw - to przepraszam ;) .... ale nie tędy droga.

Żeby się czegoś nauczyć - najpierw trzeba się jeszcze nauczyć jak się uczyć ;) bo nie widziałem żeby ktoś po przedszkolu szedł od razu na studia, albo po żłobku brał się za budowę rakiety. Może i to co po drodze czyli nauka czytania i pisania, lub tabliczka mnożenia są nudne - ale niestety - bez tego rakiety nie zbudujesz nawet jak ktoś da ci taką jedną do zabawy żebyś zajrzał do środka.

Więc na przyszłość po prostu nie pisz - że ciebie podstawy nie interesują to będzie dobrze ;)

Strefa czasowa: UTC + 1