Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 06:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lip 2012, o 11:18 
Użytkownik

Witam. Ostatnio bawię się RFM12 jeden jest RFM12B 433 i RFM12 868, ale jak kolega Mirek napisał nie ma żadnego problemu z transmisją. Pomyślałem sobie, że fajnie by było wysłać temperaturę radiowo. Mam tylko problem w jaki sposób. Pomyślałem, że można przerobić funkcje UART-a do tego celu. Stworzyłem więc o to funkcje:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oczywiście przed tym funkcja main i funkcje do DS-a itp. Czy moglibyście mnie naprowadzić, w którym miejscu robię błędy? Pomyślałem, że do rfm_string(cel, 2); wsadze temperature, bez przecinka, następnie zamienie ją na postać binarną i wyśle funkcją rf12_txstart(cc, 1);

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lip 2012, o 11:58 
Moderator

Klucha napisał(a):
Witam. Ostatnio bawię się RFM12 jeden jest RFM12B 433 i RFM12 868, ale jak kolega Mirek napisał nie ma żadnego problemu z transmisją.

Mam tylko nadzieję, że kolega bardzo dobrze zrozumiał to co napisałem dalej. Transmisja będzie działać ale TYLKO NA NIEWIELKIE ODLEGŁOŚCI! (może kilka metrów a może nawet nie cały metr? nie wiem i nie daję żadnej gwarancji za podanie odległości) żeby o tym nie zapominać nie nie szerzyć informacji, że ja pisałem iż to będzie działać w każdych warunkach.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Klucha napisał(a):
Czy moglibyście mnie naprowadzić, w którym miejscu robię błędy? Pomyślałem, że do rfm_string(cel, 2); wsadze temperature, bez przecinka, następnie zamienie ją na postać binarną i wyśle funkcją rf12_txstart(cc, 1);

Może najpierw warto powiedzieć np czy wykonałeś podstawowe testy jak z książki i czy wszystko ci działa? Bo jeśli nie a ty od razu zabierasz się za modyfikację i ci nic nie wychodzi - to nie tędy droga.

PostNapisane: 24 lip 2012, o 12:09 
Użytkownik

Cytuj:
Klucha napisał(a):
Witam. Ostatnio bawię się RFM12 jeden jest RFM12B 433 i RFM12 868, ale jak kolega Mirek napisał nie ma żadnego problemu z transmisją.

Mam tylko nadzieję, że kolega bardzo dobrze zrozumiał to co napisałem dalej. Transmisja będzie działać ale TYLKO NA NIEWIELKIE ODLEGŁOŚCI! (może kilka metrów a może nawet nie cały metr? nie wiem i nie daję żadnej gwarancji za podanie odległości) żeby o tym nie zapominać nie nie szerzyć informacji, że ja pisałem iż to będzie działać w każdych warunkach.

Oczywiście dobrze zrozumiałem i miałem właśnie na myśli, że transmisja wogóle ruszy, a zasięgi mogą być różne.
Transmisja z książki mi ruszyła. Fragmenty kodu po mojej modyfikacji wysyłają poprostu jakieś krzaczki. Czy moglibyście mi powiedzieć co jak muszę zmienić, a ja będę myślałem nad kodem (żeby nie było, że czekam na gotowca, poprostu potrzebuje być nakierowany).

PostNapisane: 24 lip 2012, o 12:55 
Moderator

No dobrze - wolałem się tylko upewnić czy wszystko jasne i czy przykłady z książki działają ci poprawnie. Jeśli tak? to teraz może ty sam powiedz mi co to ma znaczyć i o co tu chodzi?

Kod:
//              rf12_txstart(test, 1);
                rfm_string(cel, 2);

może jak postarasz się to wyjaśnić szczegółowo to sam dojdziesz gdzie robisz mega babola ? hmmm?

PostNapisane: 24 lip 2012, o 13:13 
Użytkownik

Ok, już się wszystko udało. Skorzystałem z funkcji przekształcającej liczby na znaki ASCII. Poniżej fragment kod:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Czy owy fragment jest prawidłowy? Bo eclipse po jednokrotnym Buildingu pokazuje warning w tym miejscu
język c

Ale gdy drugi raz zrobie "Building" to warningi zniakają. Pytam, bo może to mój błąd, a może coś w ustawieniach eclipse.

Mam jeszcze takie pytanko. Może pisałeś na ten temat, ale to może mi uciekło. Ile cm powinny mieć anteny? Czy im dłuższa antena(oby dwie takiej samej długości) wpłynie na zasięg (oczywiście dł. do zaakceptowania)?

PostNapisane: 24 lip 2012, o 14:04 
Moderator

Po pierwsze ;) to jest NORMALNY objaw, że warningi są wyświetlane TYLKO w pierwszym przebiegu, a zrobienie drugiego przebiegu to taka informacja dla kompilatora, jakbyśmy mu powiedzieli hmm rozkazali

"zamknij się i nie pokazuj mi tu więcej warningów, bo ja wiem co robię!" ;)

więc one wcale panie kochany nie znikają ;) nadal są i trzeba je usunąć...... nie ma że boli

a z tego co pokazałeś to ja nie wiem o którą linię chodzi - z tym warningiem, pokaż albo zrzut wkranu z eclipse i na dole błędu w konsoli albo wklej błąd z konsoli

-------------

długości ANTEN ;) .... eeeeh - nigdy w życiu że im dłuższa tym lepiej ;) hyhyhyhy długość, panie kochany, anteny zależy ściśle od częstotliwości i się ją oblicza co do centymetra ;)

kiedyś popełniłem taki programik nawet co się zwał ANTENIAK

łap pan go tzn tego anteniaka i zrób sobie antenę 1/2 fali:

www.atnel.pl/download/programy/Anteniak.rar

PostNapisane: 24 lip 2012, o 14:56 
Użytkownik

A o co chodzi z tym współczynnikiem skrócenia? Dla 433Mhz i tego współczynnika=0,96 wyszło mi na 1/2 wave 33,26cm.

PostNapisane: 24 lip 2012, o 15:12 
Moderator

Klucha napisał(a):
A o co chodzi z tym współczynnikiem skrócenia? Dla 433Mhz i tego współczynnika=0,96 wyszło mi na 1/2 wave 33,26cm.

przepraszam, wybierz ćwierćfalową, czyli dla 433MHz ok 16cm ;) i takie są standardowo też dodawane często do modułów RFM12 433MHz

współczynnik skrócenia pozostaw domyślny, jak nie znasz się za bardzo na antenach ;) ja też się nie znam więc stosuję ten domyślny.

PostNapisane: 31 sie 2012, o 10:20 

Stary temat ale... ;) dla ciekawskich podam co to współczynnik skrócenia

współczynnik skrócenia k, który określa długość fali w dielektryku. Dla kabla współosiowego z pełną izolacją k=0,66 zaś z izolacją spienioną k=0,8...0,85.

PostNapisane: 6 wrz 2012, o 21:26 
Użytkownik

Co do anten to mogę polecić pozycję którą mnie katowali na studiach.
http://www.wkl.com.pl/fale-i-anteny,1,1,167?

PostNapisane: 12 kwi 2013, o 17:54 
Nowy

Mam takie pytanie z podstaw.
Jak jest moduł RMF12 to ma dwa pola lutownicze (otwory) na antenę. Jak dołączam kabelek jako antenę, kabel powinien zwierać te dwa otwory, czy trzeba go przylutować tylko do jednego?
Póki co dołączałem kabel do jednego i w miarę działa, ale się zastanawiam po co w takim razie są dwa otwory.

Strefa czasowa: UTC + 1