Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lis 2024, o 17:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2012, o 23:05 
Użytkownik

W związku z tym że brakuje tu takiego wesołego kącika, zacznę może od podstawowego dowcipu o programistach (myślę że informatycy też mogą być).
Proszę zamieszczać kolejne, w ramach dobrego smaku oczywiście i nie komentować w tym topic'u (komentarze i niestosowne wpisy będą usuwane). Nie przeklejać również całych 'tasiemców' z innych stron.

Jeżeli mój pomysł się nie spodoba, temat usunę.

OK... zacznijmy od takiego który rozumieją tylko programiści :o

Żona wysyla męża - programistę do sklepu:
- Kup parówki, jak będa jajka, to kup 10.
Mąż w sklepie:
- Sa jajka?
- Tak.
- To poproszę 10 parówek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2012, o 01:15 
Moderator

hyhyhy no ja też bym tak zrobił, tzn kupił 10 tzn parówek - prosty algorytm - ale jak znam siebie, to jeszcze do domu wróciłbym z pustą siatką - bo czasem potrafię zapomnieć zabrać tego co kupiłem ;)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 01:17 
Użytkownik

to pewnie informacje z EPROMU Ci ulatują :P

PostNapisane: 23 lut 2012, o 01:32 
Moderator

KoreX napisał(a):
to pewnie informacje z EPROMU Ci ulatują :P

Dlatego najpewniej czuję się na zakupach z moją małżonką czyli zewnętrznym EEPROMEM - a ja robię za tragarza, który nie musi się niczym martwić poza doniesieniem toreb do celu ;)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 01:36 
Użytkownik

Najgorzej że te zewnętrzne EEPROMY potrzebują napięcia z portfela należącego do mikroprocesora :D

PostNapisane: 23 lut 2012, o 01:53 
Moderator

KoreX napisał(a):
Najgorzej że te zewnętrzne EEPROMY potrzebują napięcia z portfela należącego do mikroprocesora :D

Oj taaaaak, one - te EEPROMY nie są pod tym względem energooszczędne ciągną tak dużo prądu, że powstaje ogromny spadek tego napięcia - ale cóż - takie jest życie mikroprocesora - musi tylko zaspokajać układy peryferyjne. A przecież to nie tylko zewn. EEPROM bywa, ja mam jeszcze kartę SD (czytaj córkę), która strasznie dużo danych ciągnie oraz Bufor Mocy (czytaj syna), który pobiera także strasznie dużo energii, że aż prądy wirowe czasem powstają ;)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 13:30 
Użytkownik

Noo to ostrożnie bo jeszcze dojdzie do zakrzywienia czasoprzestrzeni xP trzeba jakoś ograniczyć prądy :D

PostNapisane: 23 lut 2012, o 16:01 
Użytkownik

zawsze można też użyć ekologicznych obudów

Obrazek

Połowę kłopotów z zasilaniem dobrze rozumiem i znam z autopsji Mirku gdyż posiadam nieco podobnych peryferii na stanie
i wydaje się że moje SPI już ledwie dycha , a niestety moja karta SD ciągnie zdrowo zasilanie chyba jakiś stary typ :)
że o eepromie nie wspomnę to faktycznie zdrowe pochłaniacze energii dobrze że jeden tylko się trafił i na szczęście
o małej pojemności co powoduje że po powrocie z pracy przechodzi w stan idle i jest chwila wytchnienia:)
możliwe ze jakiś booster by trzeba na pakiety zamontować bo nie wydalam czasami :(

PostNapisane: 23 lut 2012, o 21:41 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Żona wysyla męża - programistę do sklepu:
- Kup parówki, jak będa jajka, to kup 10.
Mąż w sklepie:
- Sa jajka?
- Tak.
- To poproszę 10 parówek

Wydaje mi się że w tym kodzie jest lekki bug i programista może się zawiesić.

Nie został rozpatrzony warunek co będzie jak nie będzie jajek :lol:
Programista może się zawiesić ponieważ nie ma ELSE a to oznacza żę nie będzie wiedział ile ma ich kupić.

Swoją drogą : Ilu potrzeba programistów żeby wymienić żarówkę ( diodę ) ?

Odp. Żadnego ..... bo to problem hardware'u :)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 21:48 
Użytkownik

Jak nie będzie jajek to kupi parówki(jedną ?). XD

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:14 
Użytkownik

Wiedzie panowie świat dzielimy na 10 grupy ludzi , tych co rozumieją i tych co nie rozumieją kodu binarnego :)

wyjaśnienie:

0101010001100001011010110010000001110000011000010110111001101111011101110110100101100101001
0000001101101011010010110000101101100011001010110110100100000011011100110000100100000011011
0101111001011100110110110001101001001000000011001000100000011011110110001101111010011110010
11101110110100101110011011000110110100101100101001000000011101000101001

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:16 
Użytkownik

No nie bardzo, jednej nie może, bo ma kupić więcej niż jedną ( "parówki" ) a problem tkwi w tym że nie będzie wiedział ile jak nie bedzie parówek.

No dobra starczy tch dewagacji na temat parówek :)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:19 
Użytkownik

spotyka się dwóch informatyków
jeden mówi do drugiego

-- wpadnie na imprezkę dzisiaj ?
- a będą jakieś laski ?
-- tak całe 800GB

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:23 
Użytkownik

"Tak panowie mialem na mysli 2 oczywiscie :)"

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:29 
Użytkownik

hehehe spryciarz z ciebie kolego tomekpop :)

ale zaiste mało jest ludzi co znają całe ascii w hexie i dec z jednoczesną ich konwersją podczas pisania bez używania konwerterów:)

nawyki jeszcze z czasów C=64 i kochanego procka 6502 i jego asma

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:36 
Użytkownik

A ktoś zna ten?

A man was crossing a road one day when a frog called out to him and said, „If you kiss me, I’ll turn into a beautiful princess.” He bent over, picked up the frog, and put it in his pocket.

The frog spoke up again and said, „If you kiss me and turn me back into a beautiful princess, I will tell everyone how smart and brave you are and how you are my hero.” The man took the frog out of his pocket, smiled at it, and returned it to his pocket.

The frog spoke up again and said, „If you kiss me and turn me back into a beautiful princess, I will be your loving companion for an entire week.” The man took the frog out of his pocket, smiled at it, and returned it to his pocket.

The frog then cried out, „If you kiss me and turn me back into a princess, I’ll stay with you for a year and do ANYTHING you want.” Again the man took the frog out, smiled at it, and put it back into his pocket.

Finally, the frog asked, „What is the matter? I’ve told you I’m a beautiful princess, that I’ll stay with you for a year and do anything you want. Why won’t you kiss me?”

The man said, „Look, I’m a computer programmer. I don’t have time for a girlfriend, but a talking frog is cool.”

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:40 
Użytkownik

może inna zagadka .

Jak SunRiver może pisać program np w eclipse z wcięciami nie używając klawisza enter ??

kiedyś to słyszałem kolego :)

1. Na początku było słowo i w słowie były dwa bajty, i więcej nic nie było.

2. I oddzielił Bóg jedynkę od zera, i zobaczył, że to było dobre.

3. I Bóg powiedział: "Niech będą dane. "I stało się".

4. I Bóg powiedział: "Niech ułożą się dane na swoje właściwe miejsca. I stworzył dyskietki i twarde dyski, i kompaktowe dyski.

5. I Bóg powiedział: "Niech będą komputery, żeby było gdzie włożyć dyskietki i twarde dyski oraz kompakty". I stworzył komputery i nazwał je hardwarem i oddzielił software od hardware'u.

6. Software'u jeszcze nie było, lecz Bóg szybko stworzył programy - duże i małe. I powiedział im: "Idźcie i rozradzajcie się i wypełniajcie całą pamięć."

7. Ale sprzykrzyło się Bogu tworzyć programy samemu i rzekł: "Stworzę Programistę według swego podobieństwa i niech on panuje nad komputerami, programami i danymi." I stworzył Bóg Programistę i umieścił go w Centrum Obliczeniowym, żeby w nim pracował. I przyprowadził on Programistę do drzewa katalogowego i powiedział: "W każdym katalogu możesz uruchamiać programy, tylko z "Windows" nie korzystaj, bo na pewno umrzesz.

8. I Bóg rzekł: "Niedobrze Programiście być samotnym, stworzymy mu tego, który będzie się zachwycał dziełem Programisty". I wziął On od Programisty kość, w której nie było mózgu i stworzył - To, co będzie zachwycało się dziełem Programisty i przywiódł To do niego i nazwał To Użytkownikiem. I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego.

9. A Bill był chytrzejszy niż wszystkie dzikie zwierzęta, które uczynił Pan Bóg. I rzekł Bill do Użytkownika: "Czy naprawdę Bóg powiedział, żebyscie nie uruchamiali żadnych programow?"
I rzekł Użytkownik: "W każdym katalogu możemy uruchamiać programy, tylko z drzewa "Windows" nie możemy, abyśmy nie pomarli". I rzekł Bill Użytkownikowi: "Jak możesz mówić o czymś, czego nie spróbowałeś!". "Tego dnia, kiedy uruchomicie program z drzewa katalogowego "Windows" będziecie równi Bogu, bo jednym przyciskiem myszki stworzycie to, czego zapragniecie." I zobaczył Użytkownik, że owoce Windows były miłe dla oczu i godne pożądania, bo jakakolwiek wiedza stała się od tej chwili już niepotrzebna, i zainstalował Windows na swoim komputerze. I powiedział programiście, że to jest dobre i on też go zainstalował.

10. I zaraz wyruszył programista szukać nowych drajwerow. A Bóg rzekł: "Gdzie idziesz?"
A on odpowiedział: "Idę szukać nowych drajwerów, bo nie ma ich w DOS-ie." I wtedy rzekł Bóg: "Kto ci powiedział, że potrzebujesz drajwerów?. Czy czasem nie uruchomiłeś programów z drzewa katalogowego "Windows"?". Na to rzekł programista: "Użytkownik, którego mi dałeś, aby był ze mną, zamówił programy pod Windows i dlatego zainstalowalem Windows." I rzekł Bóg do Użytkownika: "Dlaczego to uczyniłes?" I odpowiedział Użytkownik: "Bill mnie zwiódl."

11. Wtedy rzekł Pan Bóg do Billa: "Ponieważ to uczyniłeś, będziesz przeklęty wśród wszelkiego bydła i wszelkiego dzikiego zwierza. I ustanowię nieprzyjaźń między tobą a Użytkownikiem, on będzie cię zawsze przeklinał, a ty będziesz mu sprzedawał Windows."

12. Do Użytkownika zaś Bóg rzekł: "Windows" bardzo rozczaruje cię i spustoszy twoje zasoby i będziesz musiał używac marnych programów i nie będziesz mógl się obejść stale bez serwisu Programisty."

13. Programiście zaś rzekł: "Ponieważ usłuchałeś głosu Użytkownika, przeklęte niech będą twoje komputery, gdyż powstanie w nich mnóstwo błędów i wirusów, w pocie oblicza twego będziesz stale poprawiał swoją pracę."

14. I odprawił ich Pan Bóg ze swego Centrum Obliczeniowego i zabezpieczył hasłem wejście do niego.

15. General protection fault.

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:47 
Użytkownik

Programista PHP
hahaha

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:53 
Użytkownik

Poranek. Ponury jak chmura gradowa programista wchodzi do kuchni na śniadanie po nocy spędzonej przy komputerze.
Żona jak to żona, natychmiast zauważyła, że coś nie w porządku: - Co się stało Maniuś, program nie zadziałał? - Zadziałał. - No to może się wieszał? - Chodził jak burza! - Więc czemu jesteś taki ponury? - Zdrzemnąłem się na Backspace.

PostNapisane: 23 lut 2012, o 22:59 
Użytkownik

Czym się różni początkujący programista od zaawansowanego? - początkujący myśli, że 1MB to 1000KB, - zaawansowany myśli, że 1km to 1024m.

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:05 
Użytkownik

SunRiver dobre to z tym BIN aż musiałem sobie odplaić VBA :)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:08 
Użytkownik

heheh :) zgadnij jeszcze jak mogę nie używać entera podczas pisania w zasadzie czegokolwiek
:)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:17 
Użytkownik

Z tym akurat nawet nie mam koncepcji

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:24 
Moderator

SunRiver napisał(a):
heheh :) zgadnij jeszcze jak mogę nie używać entera podczas pisania w zasadzie czegokolwiek

Niemożliwe ;)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:25 
Użytkownik

podpowiem ze jest to funkcja wbudowana i istnieje od czasu wynalezienia komputera. Ja korzystam od czasu C=64 gdzie awaria klawiatury (właśnie entera - tam zwał się return) spowodowała mobilizacje szarych komórek i znalezienia rozwiązania. przypadło mi to do gustu i na każdym kompie używam :)
Jest bardzo wygodne :)

Dodam ze pisząc na forum również nie używam entera

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:26 
Użytkownik

wpisujesz 13?

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:31 
Użytkownik

o kolega sprawdził kody ascii :) wpisanie 13 wiele nie daje , ale blisko bo widzisz kolego koreX 13 = ♪ :)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:46 
Użytkownik

teraz mam taka zagadke ze nie moge przestac szukac ;p

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:52 
Użytkownik

ctrl + alt + któraś ze strzałek daje fajny efekt :)

w eclipse wydaje sie byc przydatnym skrot shift + F10

szukam dalej :)

PostNapisane: 23 lut 2012, o 23:54 
Użytkownik

nie chodzi o skrót klawiaturowy koledzy :) i działa to wszędzie od dosa po eclipse :)
i żeby tu gryzonia nie mieszać panowie bo podczas pisania tez go nie używam (zresztą poza programami graficznymi praktycznie rzadko)
tak wiec mój gryzoń mam mały przebieg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1