k_mirek napisał(a):
... Poza tym jeszcze jedno pytanie, jeśli gdziekolwiek w programie wpiszę polecenie lcd_cls(); dostaje ostrzeżenie "statement with no effect" co to oznacza??
No to oznacza, że kolega nie przeczytał rozdziału o LCD w Bluebook dokładnie niestety

... proszę się nie obrażać - nie o to chodzi - ale w książce opisuję jak buduję krok po kroku taką bibliotekę. I nie chodzi mi o to w książce żeby zaraz każdy sam sobie takie biblioteki musiał budować - można oczywiście spokojnie korzystać z tego co w książce ale...
no ale przede wszystkim na przykładzie budowy takich bibliotek - przekazuję praktyczne techniki programowania w C i rozwijam te czyste teoretyczne krótkie przykłady z pierwszej części .... po to aby można było lepiej się uczyć tego C

po drugie przy tej okazji można rzeczywiście poznać chociaż jak działa obsługa czegoś tam (tu np LCD) w jakiejś bibliotece
no i po trzecie - jak ktoś nie przeczyta tego to właśnie potem ma kłopoty nawet z używaniem tej biblioteki bo została napisana z użyciem kompilacji warunkowej i ma sporo ciekawych opcji. Między innymi domyślnie np wyłączona jest z kompilacji funkcja lcd_cls() i dlatego się koledze taki komunikat pokazuje, tymczasem wystarczy tylko w pliku nagłówkowym konfiguracyjnym lcd4478.h ustawić sobie opcję na 1 (bo domyślnie jest 0) ... zdaje się USE_LCD_CLS i już będzie działać
tyle że mówię jest tam wiele fajnych ciekawostek - zarówno funkcjonalnych dla LCD jak i związanych z nauką programowania - więc zachęcam jednak do szczegółowego - chociaż raz, jeden raz przeanalizowania tego całego rozdziału a wszystko stanie się jasne. Bo wręcz w książce jest odpowiedź na to ale i pewnie wiele innych pytań

... A być może kolega nawet nie zdając sobie sprawy z pełnych możliwości takiej biblioteki korzysta tylko z kilku podstawowych ? - szkoda
więc polecam przeczytać koniecznie ten rozdział

ok ?
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]poza tym lcd_cls() najlepiej NIGDY nie używać ... a można sobie bez tego poradzić spokojnie
www.youtube.com/mirekk36 ]