Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 mar 2013, o 22:54 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Chciałem się pobawić przerwaniami z użyciem Timer0, mam na nim i na Timer1 przyciski i chciałbym, aby np. 5- krotne naciśniecie przycisku uruchamiało przerwanie i zapalała się dioda, ale nie za bardzo wiem jak to napisać w C...
Mam taki kod, ale nie wiem za bardzo jak go zmienić żeby pasował do tego co potrzebuję, czy mogę liczyć na waszą pomoc? Procek to atmega8, diody mam na PD0-PD3, przyciski PD4-PD7, największym problemem jest ustawienie wartości początkowej, nie wiem jak ją policzyć i jak mam ustawić żeby zliczał np. 5 lub jakąś inną liczbę naciśnięć przycisku, pętla while() powinna być pusta? Czy trzeba coś tam wpisać? Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź :)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod wstawiamy przy pomocy [syntax=c] - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 mar 2013, o 23:06 
Użytkownik

Do czego Ci te przerwania jeśli chcesz tylko obsługiwać przyciski?? Popatrz jak poprawnie skonfigurować wejscia i wyjscia mikroklocka.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a nastepnie dodaj funkcje eliminacji drgan stykow. Utwórz zmienna która bedzie przechowywała ilość impulsów z przycisku i na jej podstawie zapalaj lub gaś diode

PostNapisane: 8 mar 2013, o 23:22 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Chcę zrobić na przerwaniach, żeby się ich nauczyć na prostym przykładzie. Poza tym prowadzący zajęcia powiedział, że muszę napisać taki program na przerwaniach

PostNapisane: 8 mar 2013, o 23:53 
Moderator

Po pierwsze od razu zlikwiduj to:

#define F_CPU 1000000

bo cię to zgubi wcześniej czy później.

Po drugie poczytaj tu o sposobach obsługi przycisków

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

Po trzecie nie używaj przestarzałych makr SIGNAL() tylko ISR()

PostNapisane: 9 mar 2013, o 00:01 
Nowy

Zbananowany użytkownik

dziękuję za linka, zaraz biorę się za czytanie. A czy coś więcej na temat przerwań powiecie mi? Bo na różnych stronach są albo makra SIGNAL() albo jakieś bezsensowne i nie zrozumiałe informacje, a to nie jest wcale takie proste... przynajmniej dla mnie

PostNapisane: 9 mar 2013, o 00:48 
Użytkownik

Ale co konkretnie chcesz wiedzieć?

Co do SIGNAL() a ISR(), to chodzi o to że SIGNAL() też Ci zadziała, ale jest to już niezgodna z normami forma, nawet w datasheet AVR'ów od Atmela o tym piszą. Teraz używa się ISR().

Jeśli to nie jest dla Ciebie proste, to kup niebieską książkę, na prawdę. Nie żebym tutaj usilnie mówił kup,kup kup bo i tak nie mam z tego nic :P Ale jest to tam na prawdę fajnie opisane, i ogarniesz sprawę bez żadnego problemu.

Ode mnie tyle żeby nie używać _delay_ms(); w przerwaniu (chyba że CELOWO i UMYŚLNIE + przeanalizowanie działania), tu się można czasami naciąć bo np w przerwaniu dasz obsługę LCD, wrzucasz funkcję w której na pierwszy rzut oka nie ma delay-ów, ale jak wejdziesz w nią to nagle zonk bo kilka delayów a Ty się zastanawiasz czemu program Ci się wiesza :)

PostNapisane: 9 mar 2013, o 13:06 
Nowy

Zbananowany użytkownik

No tak ale książka tania nie jest, i nie dostanę jej dziś ani jutro a muszę mieć ten program na wtorek... Czy mógłby ktoś wysłać np. skana z przerwaniami z tej książki lub jakoś w dostępny sposób to opisać?

PostNapisane: 9 mar 2013, o 13:31 
Moderator

matt90 napisał(a):
No tak ale książka tania nie jest, i nie dostanę jej dziś ani jutro a muszę mieć ten program na wtorek... Czy mógłby ktoś wysłać np. skana z przerwaniami z tej książki lub jakoś w dostępny sposób to opisać?

wysłać skana powiadasz ? ..... no no no, fajne podejście ..... szok :shock:

czy nie pomyliły ci się przypadkiem strony internetowe ? jeśli chcesz dołączyć do piratów to jak najszybciej opuść pan tę stronę i odwiedź serwisy gdzie takie pirackie wersje rozpowszechniają - masakra .... no nie wierzę

a może to nie dzieje się na prawdę - żeby ktoś na bezczelnego - wręcz do autora się zwracał czy może mu powiedzieć skąd ściągnąć piracką wersję książki.

PostNapisane: 9 mar 2013, o 13:41 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

matt90 napisał(a):

Skanowanie książek to naruszanie praw autorskich twórców. Więc pisanie tego akurat na firmowym forum jest co najmniej nie na miejscu.

Masz jeszcze kilka dni, pytaj a dostaniesz odpowiedzi.

Skanów nie dostaniesz, a jeśli ktoś by się odważył może się spotkać z konsekwencjami.

PostNapisane: 9 mar 2013, o 15:42 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Ok, nie wiedziałem, że to aż takie przewinienie. Chciałbym wiedzieć w jaki sposób uruchomić timer0, z później skonfigurować przerwania, czy w pętli while() musi być coś wpisane czy to ma być pusta pętla?

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 22:08 
Nowy

Witam,
Może podłączę się do tematu. Sam zaczynam przygodę z mikrokontrolerami. Obecnie jestem po przestudiowaniu podstaw. Umiem konfigurować fusebity, porty itp. Zabrałem się obecnie za liczniki. Mam kilka programów, które dotyczą liczników z czasów szkoły. Na tamtejszym procesorze działały. W przypadku mojego układu zmontowanego na płytce stykowej nie działają. Poniżej zamieszczam przykład kodu, który według mnie powinien migać diodą, a tego nie robi. Program ma za zadanie odliczyć sekundę...

język c

Co robię źle? Przetrzepałem całego datasheet atmegi8A (dział timer0). Nic więcej mi nie przychodzi do głowy...

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 22:35 
Użytkownik

Ten kod nie ma prawa działać , on Ci się nawet nie skompiluje tak jak pisał Mirek zobacz również ten link http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

Pozdrawiam

PostNapisane: 8 kwi 2013, o 22:41 
Użytkownik

Brakuje includów. Pętlę nieskończoną zapisz tak: while(1);
return w main nie potrzebny.
Nie definiujemy częstotliwości taktowania w kodzie. Robimy to we właściwościach projektu.
Zmienna licznik z atrybutem volatile: volatile uint8_t licznik
Jesli chcesz zmienić stan na porcie to nie pisz POTRC=~PORTC ale: PORTC ^=PORTC
Dodatkowo strasznie 'brzydko' ;) ustawiasz rejestry odpowiedzialne za timer. Pan Mirek w bluebooku świetnie opisał jak robić to czytelnie np: TCCR0 |=(1<<COM01) (nazwy pisane z głowy, mogłem sie pomylić).
Pisz komentarze bo trudno czasami Twój kod zrozumieć.
Do wrzucania kodu używamy syntax.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 05:48 
Nowy

Nie wiem czemu ale syntax je zjada...nie umialem tego poprawic. W include bylo avr/io.h oraz avr/interrupt.h. Co do przejrzystosci kodu...pisalem tak jak mowicie ale tez nie dzialalo. To co wkleilem to ostateczna wersja tego co naskrobalem. Jesli chodzi o definiowanie procesora, to jesli tego nie zrobie to program Avr Studio 4 wywala "warning". Gdzies w pierwszym z tutoriali na youtube ukazanych przez Pana Mirka znalazlem taki zapis. Poki co jestem absolwentem na stazu wiec kieszen postudencka nie pozwala na kto wie jakie ksiazki:p Korzystam z dostepnych tutoriali ale przyznam ze malo tego. W dodatku sa przestarzale...Sorki za brak polskich znakow ale ciekawosc mnie przerasta a w.telefonie brak polskich znakow:p Dzis siade do dalszej walki po pracy...odwiedze ten post jeszcze:p to jest nieuniknione

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 06:57 
Użytkownik

Zobacz w moim poprzednim poście jakie zmiany wprowadzić. Czy próbowałeś napisać program choćby z delayami?
np
język c

Jakiego używasz procesora, i jaki masz programator?

Żeby syntax działał dobrze: [syntax=c]

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 07:15 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

ravers_19 napisał(a):
Nie wiem czemu ale syntax je zjada...nie umialem tego poprawic. W include bylo avr/io.h oraz avr/interrupt.h.

"Zjada" bo był źle wpisany syntax=C zamiast syntax=c.

Mam wrażenie że wpisywałeś go ręcznie zamiast wybrać z rozwijalnej listy.

Syntax poprawiony.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 08:24 
Nowy

Jak najbardziej....pisalem to recznie:). Oj opcje delay wykorzystywalem jakis czas temu. Zrobilem juz kilka projektow mniejszych majacych na celu przypomnienie wiadomosci i nauke nowego materialu. Tym razem padlo na timery stad moje pytania. Poki co nic nie wprowadzalem poniewaz jestem w pracy. Jak wroce do domu siadam do dalszej walki:p Tak latwo sie nie poddam! ;) Czesc moich przyzwyczajen z programowania w c, c++ oraz c# niezbyt pasuje tutaj;) W koncu procek nie do konca dziala tak jak aplikacje komputerowe. Do nauki wykorzystuje avr studio 4, procek atmega8a-pu oraz programator avr mkII. Uklad poki co posiada kilka diod buzzer z generatorem, 7seg wyswietlacz(4 pozycje) i kilka mikroswitch'y. Jak ogarne wszystko co mozna na tym ukladzie ogarnac, zabiore sie za inne rzeczy typu wyswietlacz elementy onewire czy komunikacja miedzy dwoma procesorami;) Malymi kroczkami do sukcesu;) W koncu nie od razu rzym zbudowano:p Skonczylem Elektronike ale o prockach nieduzo sie uczylem ze wzgledu na malo zajec. Ale jak juz ich posmakowalem, stwierdzilem ze to moje 2gie ja i tym chce sie zajmowac...poza tym lubie programowac:) Poprawie kod w domu i dam znac co wyszlo:)

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 14:51 
Nowy

język c

Znalazłem przykład w necie, który lekko zmodyfikowałem pod moje wyprowadzenia. Dalej nie działa miganie diodami ehh. Czekam na jakieś sugestie. Tymczasem sam walczę dalej. Chyba się poddam...przeskanowałem tyle przykładów na moim procku a on ani drgnie. Wykorzystałem nawet obcojęzyczne przykłady do nauki i nic. Ta porażka zniechęca mnie;/ idę odpocząć bo już nie mam siły :)

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 18:21 
Nowy

Teraz zauważyłem, że timer jednak działa. Zaobserwowałem ustawiając go odpowiednio i sprawdzając warunek w while czy doliczył do danej liczby. Jeśli tak to zmienia stan diody na przeciwną. Czyli timer działa a nie działa przerwanie od niego (ISR....).

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 18:59 
Użytkownik

Spróbuj w przerwaniu ustawiać jedynie flagę, a resztę wykonywać w pętli głównej.

język c

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 19:02 
Nowy

Być może jest to rozwiązanie, nie mniej jednak cała ta zabawa ma cel naukowy, i dziwi mnie, że wszędzie przykłady są podawane w ten sposób a żaden na mojej płytce nie działa:P

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Zrobiłem tak jak kazałeś:P Ewidentnie przykład nie chodzi...czyli nie jest obsługiwana funkcja przerwania;/

język c

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 19:38 
Użytkownik

A sprawdź to

język c

dioda oczywiście na PC0

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 19:48 
Nowy

Nie chce pogrążać ale dalej nie działa:) Przejrzałem wszystkie połączenia. Wszystko jest ok. Zmieniłem atmege8 na druga, efekt ten sam. Posiadam AVR Studio 4, MkII - programator, zwykła atmege8a-pu, do tego mam 6 diod P0-P5 połączone przez rezystory ograniczające prąd, zasilanie 5V z programatora (czyt. USB), kondensatory filtrujące na VCC-GND i rezystor 10k na RST. Najprostszy możliwy układ...I co jest nie tak? Nie wiem czy jest to problemem ale kwarc jest wewnętrzny 1MHZ, zmiana przykładowo na 8 nic nie dała.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 19:55 
Użytkownik

Ale czy zmieniałeś coś w linii?
język c

to ważne, spróbuj dokładnie z takim ustawieniem i tylko jedną diodą.

Najlepiej skopiuj kod i sprawdź.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 20:02 
Użytkownik

Napisz obsługę przerwania za pętlą główną.

język c

Spróbuj z tym.
A w konsoli po kompilacji nie ma żadnych błędów lub ostrzeżeń?

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 20:09 
Nowy

Hmm...Coś nie coś mam. Otóż zainstalowałem sobie Eclipse. Problem w tym, że nie potrafię sobie programatora tam dodać AVR PROG MKII. Nie mniej jednak program napisany przeze mnie i skompilowany w Eclipse (stworzony makefile), który kolejno wrzuciłem do atmegi przy pomocy AVR Studio DZIAŁA :| czyżby coś AVR Studio szwankował?

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 20:16 
Użytkownik

Możliwe że AVR studio coś psuło. Pokaż Twój działający kod. Jak masz ochotę to sprawdź czy mój ostatni kod działa.
Co do programatora:
Wybierz jakiś projekt:
Project=>Properties=>AVR=>AVRDude=>New=>wybierz swój programator, musisz jeszcze z jakiego portu korzysta programator.

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 20:42 
Nowy

Dziś już nie mam siły na walkę z dodaniem programatora. Na spokojnie nie idzie:)
Oto kod który miga diodą, a powinien zestawem diód...Napisany w AVR Studio 4 a nastepnie zaprogramowany, nie działa. Napisany w Eclipse i zaprogramowany AVR Studio 4 działa, lecz wartość na portach, bez względu jaką nie podam, nie ma znaczenia. Cały czas miga 1 dioda xD Mało tego dodam, że plik HEX napisany w AVR Studio jest dwa razy dłuższy niż plik z Eclipse.

język c

PostNapisane: 9 kwi 2013, o 21:23 
Użytkownik

Napisz:
DDRC = 0xff;

Strefa czasowa: UTC + 1