Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:22 

Fajne, te MBI, ale bez płytki sie nie obędzie.
Tego to na uniwersalnej się już nie da poskładać ;).

Dzięki za informacje, sam mam 4x3W RGB do zasilenia i szukam właśnie jakiś gotowych rozwiązań.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Panowie, gdyby to miał być układ czystego pwma o minimalnych stratach to zaproponowałbym rozwiązanie typu: TC427+
RFP50N05 co nawet przy 10A da mi straty na poziomie 3-5W. Albo dedykowany układ do leda: STCS2,czy nawet nietypowe zastosowanie LM2675M-ADJ.

Ale odpowiedzmy sobie na pytanie, co częściej znajdziemy w "szufladzie" hobbysty? dedykowany driver czy garść drobnicy na której możemy wykonać prototyp? ;)

Tak jeszcze ode mnie: w moim mieście to bym raczej spotkał się w elektroniku z uśmiechem sprzedawcy jak bym zapytał się o coś bardziej "zaawansowanego" dlatego nauczyłem się radzić z tym co mam w czasie oczekiwania na zamówione elementy ;)

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:24 

Oj, to prawda, sam IRF540 mam chyba ze 100szt w szufladzie, a MBI to bym musiał specjalnie zamawiać.

Zastanawiam się, czy nie nadały by się Mosfety z płyt głównych PCtów bo zamiast je wyrzucać można by zawsze te kilka sztuk odzyskać, a one powinny być właśnie niskonapieciowe.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak masz dostęp do starych/uszkodzonych płyt to jak najbardziej. Jeszcze dobre są w akumulatorach od lapków- w elektronice zabezpieczającej ;)

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:55 

O dzięki, też mam tego worek ;).

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 13:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Fajne, te MBI, ale bez płytki sie nie obędzie.
Tego to na uniwersalnej się już nie da poskładać ;).

Dzięki za informacje, sam mam 4x3W RGB do zasilenia i szukam właśnie jakiś gotowych rozwiązań.

Zdecydowanie na uniwersalnej sie nie da ;) Radze stosowac rozwiazania pcb tak jak opisane w datasheet ;) Duze polygony + np. plytka dwustronna gdzie top sluzyl bedzie jako radiator ;)
Mam na tych ukladach zbudowana lampe do akwarium morskiego i w zasadzie w naszym hobby o innych sie nie mowi ;) Tylko tam wykorzystujemy diody ktore mozemy wysterowac pradem zblizonym do 1A (a nawet do 1,5A) wiec uklady dla nas jak znalazl. Do RGB chyba wystarcza takie co potrafia 350mA dac - wiecej chyba RGB "nie obsluza". Mozna poszukac czy nie znajdzie sie kilkukanalowego z PWM ktory taki prad nam da np. jakis 4 kanalowy - wtedy jeden uklad by Ci zalatwial jeden kolor ;) I wtedy w sumie potrzebowalbys 3 takich ukladow na kazdy kanal RGB ;)

A z szuflada wiadomo - potrzeba jest matka wynalazkow :)

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 14:11 

U to nie dla mnie, niestety ostatnio mam za mało wolnych mocy przerobowych by rzeźbić jeszcze PCB, projektować to mogę, ale z wykonaniem to już gorzej.
Zresztą tu już by trzeba było jednak dać to do wykonania z metalizacją...........a dla paru płytek nie opłaca się uruchamiać produkcji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1