Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 06:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 10:49 

Naszła mnie taka refleksja ;), jak to wygląda w praktyce z tymi licencjami GPL, bibliotekami "niekomercyjnymi".

Jeżeli tworzymy jakiś produkt, zawierający procesor przecież z gotowym wsadem, jak stwierdzić, czy do "produkcji" danego urządzenia były użyte "nielegalnie" biblioteki?.
Jakie są możliwości sprawdzenia tego, czy po prostu wpada ABW do firmy i przystawiając broń do skroni krzyczy "Pokazujcie mi tu źródła!!!" ;).
Jak to wygląda w praktyce?, jeżeli ktoś pozwala na wykorzystanie bibliotek komercyjnie to ok, ale np. jeżeli wykorzystujemy tylko fragment biblioteki, czy np. jedną funkcję? bibliotek "zamkniętych".

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:46 
Użytkownik

Z doświadczenia wiem, że w zastosowaniach profesjonalnych (w pracy) nie wolno korzystać z niektórych typów licencji, bo one wykluczają np. użytek komercyjny albo wymuszają jednoczesne "uwolnienie" kodu, co dla firmy wytwarzającej software oznacza nieporozumienie. ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:54 

No tak, tylko jak to zweryfikować na poziomie wgranego hexa?

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:02 
Użytkownik

Kłania się inżynieria odwrotna (reverse engineering). Nie mówię, że się nie da, bo wszystko się da.
Tu masz przykład że takie coś się robi: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f=34&t=22654

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:27 

No wiem, że się da, sam kiedyś się bawiłem w łamanie softu.
Ale chodzi mi bardziej o stronę merytoryczną, czyli jaka dokumentacja powinna "istnieć" w firmie do wsadów produkowanych rzeczy.
Muszą być źródła? jeżeli tak to dlaczego. Bo mam parę "pomysłów" ale muszę wiedzieć, czy mam napisać wszystko od zera, czy mogę wykorzystać "czyjeś" biblioteki w komercyjnym projekcie. Ale bez udostępniania źródeł.
Chodzi mi właśnie o opisanie procedur jakie trzeba przejść. Bo jeżeli trzeba faktycznie pisać wszystko od zera, to może się okazać skórka nie warta wyprawki ;).

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 13:06 

Na każde produkowane i sprzedawane w UE urządzenie musisz miec znak CE, i to wszystko zależy od tego jaki to typ urządzenia, i pod jakie dyrektywy oraz normy podpada. Np w branży sprzetu medycznego musimy mieć pełną dokumentację również oprogramowania, gdyz oprogramowanie samo w sobie moze byc zakwalifikowane jako urządzenie medyczne.
Jezeli korzystasz z bibliotek, które nie sa do komercyjnego uzytku to musisz jednak z autorem tychże z oczywistych względów dojść do porozumienia.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 13:40 

Czyli rozumiem, że trzeba złożyć "podanie" do urzędu o zatwierdzenie typu, a tam już będą wymagać źródeł softu? czy jak?.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 13:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://www.ilim.poznan.pl/oferta/bezpla ... ak-ce.html może zacznij od tego, jak dobrze pójdzie wszystkie zapytania łącznie z badaniem "zaliczysz" w jednym miejscu za darmo ;)

Z tego co kiedyś sie dowiadywałem to wyglądało tak:
Twój produkt MUSI posiadać znak CE, umieszczając ten znak deklarujesz że produkt ten spełnia wszystkie obowiązkowe dla tej kategorii normy- w razie kontroli MUSISZ posiadać wyniki badań, ale! uwaga, mając odpowiedni sprzęt możesz sam je wykonać ;)
Niestety, nie znalazłem instytucji w której mógłbym się dowiedzieć jakie normy ma spełniać konkretne urządzenie- dlatego odpuściłem to sobie wtedy.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 13:57 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
....Twój produkt MUSI posiadać znak CE, umieszczając ten znak deklarujesz że produkt ten spełnia wszystkie obowiązkowe dla tej kategorii normy- w razie kontroli MUSISZ posiadać wyniki badań, ale! uwaga, mając odpowiedni sprzęt możesz sam je wykonać ;).....

z tym 'MUSISZ' to nie tak do końca.
Oznakowanie CE jest podparte DEKLARACJĄ zgodności CE gdzie producent deklaruje że jego produkt jest zgodny z wymaganymi przepisami.
W razie kontroli, jeżeli takich badań nie masz a ISTNIEJE podejrzenie że produkt nie spełnia zadeklarowanych wymagań, wtedy zapłacisz za badania które zrobi organ kontrolujący.

janeczqu napisał(a):
Niestety, nie znalazłem instytucji w której mógłbym się dowiedzieć jakie normy ma spełniać konkretne urządzenie- dlatego odpuściłem to sobie wtedy.

Na początku tego całego zamieszania z CE też mieliśmy takie problemy (tzn. firma w której pracuję).
Okazuje się że jedziesz do takiego LABORATORIUM i musisz wskazać na jakie normy mają Ci urządzenie przebadać :lol:

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:01 

rezasurmar napisał(a):
Czyli rozumiem, że trzeba złożyć "podanie" do urzędu o zatwierdzenie typu, a tam już będą wymagać źródeł softu? czy jak?.

Nikt nie bedzie od ciebie wymagał źródeł softu, nawet w przypadku wyrobów medycznych nikomu tego nie udostepnia się, ale jednostka która nadaje znak CE wymaga od nas protokołów z walidacji oprogramowania, analizy ryzyka itp, natomiast źródła, szczegółową dokumentacje, wyniki badań technicznych itp nalezy miec w razie gdyby doszło do jakiejś szkody podczas uzytkowania urzadzenia i byłoby to z winy urzadzenia.
A urządzenie musi być oznakowane znakiem CE, jedynie prawdopodobnie w twoim przypadku sam mozesz sobie nadac znak CE bez posredniczenie tzw. jednostek notyfikowanych. A wszelkie badania, walidacje to jest kwestia twojej decyzji, twojego ryzyka i uczciwości jako producenta. Najbardziej kosztowne to moze byc w przypadku jak pisałem problemów z urzadzeniem u klienta.

Ostatnio edytowano 4 kwi 2013, o 14:08 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:06 

Czyli tak naprawdę cała ta afera o prawach autorskich o kant tyłka potłuc.....no bo co, piszę jakiś sterownik do urządzenia, ktoś go bez pozwolenia używa w celach komercyjnych, to rozumiem, że w 100% na moich barkach leży dochodzenie swoich praw?

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sonix napisał(a):
Na początku tego całego zamieszania z CE też mieliśmy takie problemy (tzn. firma w której pracuję).
Okazuje się że jedziesz do takiego LABORATORIUM i musisz wskazać na jakie normy mają Ci urządzenie przebadać

A gdzie masz taką informację zdobyć?
Sonix napisał(a):
W razie kontroli, jeżeli takich badań nie masz a ISTNIEJE podejrzenie że produkt nie spełnia zadeklarowanych wymagań, wtedy zapłacisz za badania które zrobi organ kontrolujący.
Ta, i znając życie od razu wchodzi kara za niespełnienie wymagań ;)

Może by reaktywował projekt, dokumentacja jeszcze istnieje, tak samo jak popyt :roll:

Edit. słyszałem już o "uprzejmie donoszę" konkurencji...

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 14:10 

W zasadzie nie chcę produkować jako tako na sprzedaż, ale urządzenia do badania wewnątrz firmy, czyli po prostu stworzyć urządzenie na użytek pracowników firmy, czy podwykonawców......stąd moje pytania. Bo tworzenie urządzenia stricte na sprzedaż to mnie chyba w tym kraju przerasta ;).

Strefa czasowa: UTC + 1