Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 05:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 08:21 
Użytkownik

Zastanawiam się jak to najlepiej zrobić!? W prototypie będzie 15 diód. Otóż, logika ma sterować 3 kanały PWM diody LED 3W RGB czyli po kanale na kolor. I teraz jak je najlepiej zasilać: czy dać 5 x 3 diody szeregowo i 12V czy lecieć 5V i wszystko równolegle? Jakie dać tranzystorki bo pewnie mosfety? Istotnym elementem jest cena wynikowa rozwiązania!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:07 
Moderator

Najlepiej to chyba zastosować specjalizowane driverki do takich diod - nie sądzisz ? odpadnie ci mnóstwo problemów a diody będą ślicznie sterowane prądowo. Chociaż wiadomo że to jakiś koszt - no ale z drugiej strony jest ich teraz taki wybór - że pewnie coś się znajdzie w dobrej cenie.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:14 
Użytkownik

Cześć,
Tak jak mirekk36 pisze, teraz jest sporo IC dedykowanych do sterowania LED-mi z możliwością ustawienia prądu i sterowaniem jasnością PWM.
Jak połączysz LEDy to będzie zależało od napięcia zasilania jakie użyjesz i od IC. Niektóre sterowniki do LEd-ów możesz dostać jako sample np. maxim
Dla LED 3W ważne będzie chłodzenie, by nie straciły na żywotności.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:28 
Użytkownik

Drivery wiem ale mam troszkę uwalonych płyt głównych a na nich sporo dobrych mosfetów smd i tak sobie pomyślałem że szkoda by było ich!

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:32 
Moderator

Mosfety, duża częstotliwość PWM - grzanie się tranzystorów - no to się okaże że będzie trzeba robić drivery do mosfetów na kolejnych wstępnych tranzystorach bipolarnych, kombinować układy, tracić czas, parzyć palce, być może sfajczyć jakąś diodę LED mocy ;) .... albo potem myśleć o zakupie specjalizowanych driverów do mosfetów bo przecież też takie są i też co nieco kosztują ... a na końcu się okaże że - eeeee jednak scalony gotowy driver od razu do LEDów to był dobry pomysł na początku ;)

ale spokojnie to tylko mój i wcale nie obiektywny punkt widzenia bo ja się nie znam na tyle aby samemu np budować drivery do mosfetów a jeśli ty się czujesz w tym dobrze to pewnie pójdzie ci to łatwo i szybko.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:41 
Użytkownik

To w takim razie wzmacniacz operacyjny na wejście dać PWM poprzez RC wyjście steruje MOSFETem, a R3 ustala prąd max. - rys. poglądowo poniżej.

Obrazek

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:47 
Moderator

Ale fajne ;) ... a sprawdzałeś to kiedyś w praktyce ? tak pytam tylko - bo układzik ciekawie wygląda.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 09:54 
Użytkownik

Mam taką konstrukcję na '51 jeszcze i steruje ona przez stare mosy motoroli blisko 1000 diód (zwykłych ale jasnych) i własnie się nie grzeje, stąd moje zainteresowanie. Przetwornice to nie jest moja silna strona niestety, więc pytałem was o zdanie. Więc może zapytam jeszcze raz ale inaczej przy 15 diodach prąd będę miał około 13A na kanał aby wysterować diody, to w przypadku zastosowania odpowiedniego drivera i tak musiałbym chłodzić układ (diody) i tutaj pytanie jak najlepiej, diody są na gwiazdkach star, ale może użyć samych i tu coś pokombinować?

dopisuję:
copek sprawdzę ten pmysł

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:21 

Osobiście dołożył bym jeszcze układ zabezpieczenia nadprądowego

Obrazek

Oczywiście to tylko schemat poglądowy, ale zasadę mam nadzieje, rozumiecie :).

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zobacz na ten układ. Stosuję go dla diody 10W od paru miesięcy.
Tranzystor sterowany sygnałem PWM z generatora ale przez zastosowanie źródła prądowego pracuje praktycznie liniowo ;)

Prąd wyjściowy zgodnie ze wzorem:

I=0,6/R1
Obrazek[/url]

o, rez uprzedził mnie ;)

I jeszcze zapomniałem dodać, przy takich mocach to lepiej zasilanie szeregowe- przy równoległym i tak musiałbyś dać rezystory wyrównawcze. Zresztą wiadomo, straty są zależne od kwadratu prądu.

Ostatnio edytowano 4 kwi 2013, o 11:30 przez janeczqu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:30 
Moderator

janeczqu ---> jaką częstotliwość PWM tu stosujesz ? Jeszcze prostszy układ ? ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Poniżej 5kHz.
Pracuje to w przerobionej lampce, PWM zrealizowane na 4093 :]

Wzmacniacz operacyjny może wprowadzić opóźnienie i przy "gorącym" podłączeniu pierwszy układ może puścić nam impuls prądowy który usmaży nam (nietaniego) leda.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:34 
Moderator

janeczqu napisał(a):
Poniżej 5kHz.

Ok ale z procka też mogę ? ;) sorki za laickość pytania ?

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mirku możesz ;)
R2 tylko daj taki aby podczas "zadziałania" ogranicznika prądowego na T1 nie przekroczyć prądu wyjściowego procka. Jeżeli nie będzie to problemem to nawet obniż "szybkość" PWMa- niektóre mosfety mają sporą pojemność na bramce.

A, i nie bądź zszokowany brakiem jakiejkolwiek liniowości- raz taki układ, dwa ludzkie oko też nie jest doskonałe.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:49 
Moderator

Tak z R2 widzę widzę ... w ogóle dzięki takim prostym pomysłom - zaczynam powoli rozumieć a może inaczej nie bać się tych mosfetów ;)

ale jeszcze odnośnie liniowości czy nieliniowości to wyżej pisałeś:

Cytuj:
Tranzystor sterowany sygnałem PWM z generatora ale przez zastosowanie źródła prądowego pracuje praktycznie liniowo

czy coś źle zrozumiałem ? Oczywiście jeśli nawet jej nie będzie to żaden kłopot tym nie jestem zaskoczony i spokojnie programowo już można sobie dawać z tym radę w takich sytuacjach na szczęście ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 11:52 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
A, i nie bądź zszokowany brakiem jakiejkolwiek liniowości- raz taki układ, dwa ludzkie oko też nie jest doskonałe.
Liniowości brak bo oko reaguje na log. a nie liniowo. Oczy są ‘doskonałe’ to wina po sterowaniu ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:01 

janeczqu napisał(a):
Poniżej 5kHz.

Wzmacniacz operacyjny może wprowadzić opóźnienie i przy "gorącym" podłączeniu pierwszy układ może puścić nam impuls prądowy który usmaży nam (nietaniego) leda.

Po to właśnie jest ten dodatkowy tranzystor, bo nawet nie musi być j/w opóźnienia czy gorącego podłączenia, ale niech nam się zawiesi procek (wiem, zdarza się raz na milion, ale się zdarza). Albo jakiś stan nie ustalony przez zakłócenia w zasilaniu, a tak jeden dodatkowy tranzystor i spokój.

PS. Zresztą ten układ nie dotyczy tylko zasilania diod, ale i silników, grzałek itp. wszystkiego co nie powinno być zasilane dużym prądem (ile fabryka dała), przez dłuższy czas.

Ostatnio edytowano 4 kwi 2013, o 12:02 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:01 
Moderator

copek napisał(a):
janeczqu napisał(a):
Liniowości brak bo oko reaguje na log. a nie liniowo. Oczy są ‘doskonałe’ to wina po sterowaniu ;)

Tak tak copek - to do mnie dociera - masz 100% racji .... tylko troszkę mnie zmyliło to wcześniejsze stwierdzenie janeczqu - ale jak mówię coś może źle zrozumiałem.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
ale jeszcze odnośnie liniowości czy nieliniowości to wyżej pisałeś:

Cytuj:
Tranzystor sterowany sygnałem PWM z generatora ale przez zastosowanie źródła prądowego pracuje praktycznie liniowo

Chodziło o to że T2 nie pracuje w typowej aplikacji jak przy PWM czyli stan nasycenia, zaporowy ponieważ na przebieg PWM "nachodzi" sygnał z ograniczenia prądowego.

Całkowicie nieliniowo wygląda efekt świecenia przy danym współczynniku wypełnienia.

Wiem, zagmatwany opis, ale nie potrafię inaczej tego wytłumaczyć ;(

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 12:08 
Moderator

No ale teraz dotarło do mnie mniej więcej ;) jak fajnie że są z nami tacy ludzi jak Wy Panowie ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 21:04 
Użytkownik

No! Chwilkę mnie nie było i rozwiązanie mamy! Thx!

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 21:30 
Użytkownik

Witam,
ja tylko tak w woli wyjaśnienia, dla mniej doświadczonych.
Nie każdy tranzystor nadaje się do pokazanego wyżej układu. Dobierając odpowiedni, należy oprócz prądu maksymalnego i napięcia zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych parametrów. Między innymi RdsON czyli rezystancję w pełni otwartego kanału. Im mniejsza tym lepiej ponieważ w skrócie P=I*I*R. Mniejsza = mniejsze ciepło. Kolejnym parametrem jest wykres Id w funkcji Ugs, jest to jedna z ważniejszych charakterystyk mówiąca nam jaki prąd drenu możemy przepuścić przy danym napięciu bramki.
Jest jeszcze wiele innych ważnych parametrów np. pojemność bramki która mówi nam o potrzebnym prądzie aby w odpowiednim czasie dokonać przełączenia.
Standardowe mosy potrzebują do pełnego wysterowania napięcia powyżej 10V !!!. Niestety nasz procek potrafi wydać z siebie ok 5V co powoduje znaczne ograniczenie możliwości tranzystorów. Do tego wydajność prądowa też nie jest za wielka co znowu ogranicza nas w szybkości przełączania.
W związku z powyższym aby dobrze wysterować tranzystory należy zastosować odpowiednie drivery.
Tu z pomocą na szczęście przychodzą nam producenci układów tworząc tzw. logic level czy tranzystory które przy napięciu ok 5V uzyskują prawie całkowitą zdolność przewodzenia.
W przedstawionym układzie taki tranzystor byłby najodpowiedniejszy, ze swojej strony mogę polecić IRLU3705Z. To maleństwo potrafi całkiem sporo.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 22:25 
Moderator

o żesz w mordkę - THX ;) .... już kupiłem kilka szt IRLU3705Z na wszelki wypadek ;) ... jak zwykle dzięki Lemosek za uzupełnienie

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 23:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Obrazek

Fragment notki Buza11 którego zaproponowałem. A przykładowych 10V na bramce nigdy nie będzie- przecież tranzystor wyjściowy w tym układzie pełni też rolę ogranicznika prądowego.

No i nie bez przyczyny pisałem o niskiej częstotliwości sterującej ;)

PostNapisane: 4 kwi 2013, o 23:24 
Moderator

BUZ11 też leży od dawna gdzieś w szpargałach - będę testował sobie w takim razie jedno i drugie rozwiązanie ;)

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 00:37 

Zawsze można zrobić podciąganie na dodatkowym tranzystorze......swoją drogą to myślałem, że to oczywista oczywistość iż większość MOSFETów nie może być w pełni wysterowana z 5V. (Tak dawno o tym czytałem, że przyjąłem to za pewnik ;))

Pod hasłem konwenter-poziomów można znaleźć wiele ciekawych rozwiązań.
Nawet zwykły układ typu otwarty kolektor z podciągniętym zasilaniem do np 12V wystarczy, fakt, że wtedy mamy sterowanie "zerem" ale układ sterowania jedynką też nie jest jakiś specjalnie skomplikowany.

PS. dodatkowym problemem jest też pojemność samej bramki bo w mosfetach typu BUZ11 to jest 2nF i czasem więcej, biedny procek to ma wydajność 20mA maks. co przy większych częstotliwościach przełączania może się skończyć sporymi stratami mocy na mosfecie, bo w momencie nie pełnego nasycenia, przecież nie będzie miał tych upragnionych miliomów........ale to tylko taka dygresja praktyka.

Tu odrobina ;) na ten temat http://mbalc.zut.edu.pl/pdf/IEL2010.pdf
Polecam również kurs na EdW zaczynał się od 1/98 a kończył na 7/2000

Główny problem polega na tym, że niestety w wielu przypadkach zakłada się iż po pierwsze jak już kolega wyżej wspominał "standardowe" mosfety mocy muszą mieć znacznie wyższe niż 5V zasilanie bramki, po drugie bardzo istotna z punktu widzenia strat jest pojemność bramki, a co za tym idzie czas narastania, no a przez to czas "zmniejszania" "rezystancji" dren-źródło.
Owszem do układów typu wł/wył, można to pominąć, ale przy PWM i większych prądach, trzeba brać pod uwagę, że goły tranzystor bez radiatora może nam zrobić psikusa.......bo okazuje się iż te 0,055ohma to pobożne życzenia.

I tu jeszcze na temat obliczania strat http://ep.com.pl/files/9632.pdf
Co prawda do przetwornic FlyBack ale zasada podobna.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 07:28 
Użytkownik

Witam,
@janeczqu
nie twierdzę, że BUZ11 jest złym przykładem. Wręcz przeciwnie akurat tutaj przy niewielkich prądach się nadaje. Buz11 to już leciwa konstrukcja lecz jeszcze dość często wykorzystywana wśród hobbystów. Charakteryzował się dość dobrymi parametrami przy sterowaniu z procka jak tamte czasy. Jednak nie jest to logic level.
P.S. tak z ciekawości bo nie do końca rozumiem co oznacza podkreślony przez ciebie parametr.
Według mnie powinno cię interesować:
Obrazek

Co do układu powyżej można by było dorobić sprzężenie do adc procka i jakiś mały pi a ograniczenie hardwerowe ustawić nieco wyżej. Zyskalibyśmy na cieple tranzystora :) i łatwiej było by zrobić "liniowość" dla oka.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 11:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A jest sens kiedy istnieja takie uklady jak MBI-6651 czy MBI-6652 etc. ? Tak z ciekawosci pytam bo cena ~3-3,5 zl za uklad, a zbudowanie drivera to pare dodatkowych elementow RLC. Wiec koszt w sumie niewielki. Przy 24V mozna pod driver podlaczyc np. 6 diod. A w zasadzie uklad "lyka" napiecia od 9 do 36V wiec mozna dlugosc nitki wydluzyc. Pradowo MBI-6651 wyciagnie do 1A wiec mozna pobawic sie juz naprawde "jasnymi" diodami. "Wejscie PWM" ma, wiec sterowanie jasnoscia da sie zrobic i to na kilka sposobów. Nie wiem na ile ta strona ekonomiczna jest wazna - czy kazdy grosz sie liczy czy jest okreslony budzet, ktorego nie mozna przekroczyc ale moze warto czasami poszukac gotowca tym bardziej ze jest sporo takich ukladow i te przedstawione nie sa jedynymi ;)

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 12:23 
Użytkownik

VDR napisał(a):
A jest sens kiedy istnieja takie uklady jak MBI-6651 czy MBI-6652 etc. ?
Autor chciał wykorzystać stare MOSFEty które ma, dlatego zaproponowano takie rozwiązanie…

PostNapisane: 5 kwi 2013, o 12:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

copek napisał(a):
VDR napisał(a):
A jest sens kiedy istnieja takie uklady jak MBI-6651 czy MBI-6652 etc. ?
Autor chciał wykorzystać stare MOSFEty które ma, dlatego zaproponowano takie rozwiązanie…

Arghmm, to mi jakos umknelo ;) Chyba musze jakas kawe wypic ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1