Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 06:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2013, o 23:36 
Użytkownik

Witam.
Chciałbym pokazać wam mój prosty licznik zużycia wody. Układ zlicza impulsy z transoptora. Ten zamontowany jest w zwykłym wodomierzu, tak jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

Na 1 litr wody przypada 153 impulsy. Zliczaniem zajmuje się ATmega8. Program napisałem w bascomie. Ważne, że działa. To mój pierwszy taki program. Zajmuje on 45% pamięci mikrokontrolera.

Schemat wygląda następująco (wiem, że nie jest za bardzo estetyczny):

Obrazek

Płytka:

Obrazek

Zdjęcia układu:

ObrazekObrazekObrazek

Kod umieszczam tutaj. Wiem, że jest bardzo chaotyczny, ale ważne, że działa tak jak chciałem.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Najpierw wciskamy przycisk Start (załącza się przekaźnik i otwiera elektrozawór), później ustawiamy ile wody chcemy zużyć. Jeśli przez licznik przeleje się określona liczba litrów wody to układ odłącza elektrozawór. Nastawianie jest co 1 litr. Dokładniej nie potrzebuję.
Można krytykować. ;)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 28 mar 2013, o 23:56 przez pavel0910, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 23:44 
Moderator

O kurka - ale fajny pomysł ;) tzn idea ;) .... a opisz jeszcze jak dokładnie przerobiłeś tzn wstawiłeś tam ten transoptor ?

kurczę ja sam musiałbym sobie coś takiego zrobić - może do nieco innego celu - bo po to aby sprawdzać ile wody poszło - gdyż liczniki są w trudnodostępnym miejscu a można byłoby zdalnie przesłać info o zużyciu na żądanie ;)

pomysł BOMBA ;) dla mnie bardzo inspirujący, wykonanie - myślę że ważne że działa - i wcale nie istotne w jakim języku napisane skoro spełnia założenia ;) ... jeszcze raz podkreślam liczy się pomysł - a ja już kurna kombinowałem żeby jakąś kamerkę zakładać , i oświetlenie eeeeeh - przesada ;) a tu proszę jaka prostota

jednego się tylko obawiam - że licznika nie będę mógł rozebrać liczników bo są zaplombowane ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

aaa ;) i gdybyś podał mi dokładnie jakiego typu elektrozaworu użyłeś to też byłoby miło ...

PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:08 
Użytkownik

No więc transoptor szczelinowy znalazłem w jakimś FDD, albo CD-ROM'ie. Już nie pamiętam. Jest on tak mały, że wystarczyło go włożyć między to kółko na środku licznika i przykręcić malutką śrubką. No może troszkę trzeba było podnieść ten trybek, bo był za nisko. ;) Niestety wiąże się to z rozebraniem licznika. Kombinowałem też coś z transoptorem odbiciowym, ale nie bardzo mi to działał. Chciałem go zamocować bezpośrednio na liczniku, od góry. W sumie można by było nawet zliczać impulsy z wskazówki litrów (tyle że wtedy mamy mniejszą dokładność).

Co do wykonania to ja jestem zadowolony. Jest to mój pierwszy taki poważniejszy projekt. Obawiam się tylko tym przekaźnikiem na jednej płytce z mikrokontrolerem i wysokiego napięcia.

Użyłem tego typu elektrozaworów: http://allegro.pl/elektrozawor-zawor-1- ... 58550.html
Nie mogę znaleźć dokładnie mojego, ale to jest wszystko jedno.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:26 
Moderator

dzięki za info...

odnośnie filtracji to zawsze pamiętaj o kondkach 100nF przy KAŻDEJ nodze WE i WY stabilizatora 7805 .... koniecznie bo nie ma na schemacie :(

Płytka nie wygląda jakoś źle - w sumie nawet oddalone masz sporo 230V od reszty ścieżek - chociaż mogłoby być to jeszcze lepiej odizolowane tzn oddalone. Poza tym to jest przekaźnik na 5V ? to już lepiej było wziąć jakiś na 12V i zasilać go sprzed stabilizatora - już byłoby też stabilniej dla całego układu.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:34 
Użytkownik

Hmmm.. Właśnie nie wiedziałem jakie tam dać kondensatory, bo wszędzie w sieci było co innego. Więc na wejściu dałem 100uF, a na wyjściu 47uF. Przy mirkokontrolerze mam 100nF i 22 uF. Myślę, że wystarczy.

Faktycznie przekaźnik mogłem zasilić sprzed stabilizatora. Ale jak na razie przy testach działało wszystko dobrze. Zobaczymy jak będzie się sprawowało po dłuższym czasie.

Mam pytanie jeszcze co do kontrastu wyświetlacza LCD. Użyłem potenjcometru 10k, ale wydaje mi się, że brakuje jeszcze, bo jak się patrzy na wprost na wyświetlacz to nic nie widać. Dopiero pod sporym kątem jest wszystko widoczne. To przez ten potencjometr? Kiedyś, jak miałem go podłączonego do portu LPT to miałem własnie 10k i było dobrze wszystko. Ostatnio na płytce stykowej testowałem LCD i przy potencjometrze 22k było ok. Wymienić go na większy?

PostNapisane: 29 mar 2013, o 00:38 
Użytkownik

Super przemyślana i estetyczna płytka. Gratulacje. ;)

PostNapisane: 29 mar 2013, o 06:47 
Użytkownik

Sporo liczników ma właśnie "funkcję cyfryzacji" :) czyli trybik z biało-czarnymi paskami. Nakłada się na taki licznik adapter, który to nic innego jak transoptor odbiciowy. Na liczniku również jest napisane jaki przepływ przypada na 1 impuls. W taki licznik nie trzeba ingerować fizycznie (rozkręcać). Ale spora część takich liczników niestety nie posiada takich usprawnień.
Jak zobaczyłem ten projekt, to momentalnie przypomniałem sobie jak nurkuję prawie cały do szafki pod zlewem, a jeden nieodpowiedni ruch i wszystko z półek leci :)

PostNapisane: 29 mar 2013, o 08:39 
Użytkownik

Fajny projekt, też myślę o tym od dawna. Chciałbym jednak to tak zrobić aby nie ingerować w oryginalny licznik z wiadomych powodów.

PostNapisane: 29 mar 2013, o 11:20 
Użytkownik

nixie napisał(a):
Fajny projekt, też myślę o tym od dawna. Chciałbym jednak to tak zrobić aby nie ingerować w oryginalny licznik z wiadomych powodów.

no ja o tym samym mysle :)

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 19:20 
Użytkownik

Najprościej było by użyć przepływomierz, taki jak np. tutaj.
Koszt to 131 zł netto. W porównaniu do kary, za naruszenie plomby, myślę że jest to nie dużo (do 5k zł).
Wyjście TTL. Ograniczeniem jednak tego rozwiązania które przedstawiłem to wydajność- 2l/min max.
Już to widzę, nalewanie wody do wanny z pomiarem ilości jaka przepłynęła. Szybciej było by wiadrami liczyć :P

Jeszcze pytanie do autora. Gdzie umieszczone jest PCB? Obudowa szczelna?

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 19:43 
Użytkownik

a nie można dać w szereg drugiego wodomierza? :)

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 19:52 
Użytkownik

Gedo, trafne spostrzeżenie :D
Nie wiem jednak jak by to było od strony prawnej, czy takie rozwiązanie, było by dozwolone.
Z drugiej strony, nie powinno to przeszkadzać.

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 20:07 
Użytkownik

wiesz nie trzeba zaraz obok drugiego ale w miejscu gdzie rozdziela się rury np. gdzieś pod zlewem. Dziś znalazłem stare wodomierze i tak sobie myślałem, że wstawić trochę dalej. Co z oczu to z serca.

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 20:17 
Użytkownik

A czemu mialoby byc nie mozna? Nie mozna ingerowac w licznik i w przylacze przed licznikiem. Co jest za licznikiem to Twoja sprawa.

Strefa czasowa: UTC + 1