Witam, do swojej MGR muszę pomierzyć 8 napięć stałych 0-5V, więc zbudowałem na płytce stykowej układ 8 potencjometrów równolegle i z nich (a dokładniej z suwaków) biorę napięcie do pomiaru. Całość jest jeszcze ograniczona rezystorem 2,2k który razem z potencjometrami tworzy osobny dzielnik napięcia (po to, aby ograniczyć maksymalny prąd do 4,2mA). Więc układ na płytce stykowej zasilam napięciem ok. 9V, na 8 wyjściach mam regulowane napięcia 0-5V potencjometrami, max prąd (przy zerowej rezystancji potencjometru n) wynosi In = 4,2mA. Dlatego taki prąd, żeby nie spalić procesora bo max prą wej. to 40mA.
O co chodzi - jak zrobić, aby sprowadzić teraz te napięcia do zakresu 0-2,5V? Tak, aby użyć wewnętrznego dokładniejszego źródła odniesienia 2,56V w ADC? Próbowałem dzielnik napięcia złożony z dwóch jednakowych rezystorów między suwakiem potencjometru a GND, ale niestety rezystancje potencjometru i tego dzielnika ze sobą się składają i nie dostaję 0-2,5V tylko inny zakres (0-1,5V) niezależnie od wielkości rezystorów. Jak to zrealizować?
Nie wiem, czy zrozumiale to wyraziłem, mogę dorzucić rysunek.