Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 19:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Reset Atmegi
PostNapisane: 27 mar 2013, o 10:09 
Nowy

Przede wszystkim witam forumowiczów po raz pierwszy i od razu z problemem.

Chciałem zrobić sobie na UART komunikację z komputerem i zrobiłem (posiadając książkę i biblioteki P.Mirka nic trudnego) ale urodził się mały problem.

Założeniem praktycznym było aby atmega wysyłała przez rs232 zczytane temperatury do komputera i zapisywała je do bazy mysql no i się zaczęło, wszystko programowałem z komputera z Windowsem - od pierwszego kopa transmisja idzie git - się cieszę. Ale docelowo sprzęt ma być podłączony do komputera z linuxem (debian) - więc podłączam odpalam konsolę - super transmisja idzie ale ???

No właśnie tu jest problem - po każdorazowym połączeniu i rozłączeniu terminala linuxa następuje reset mikrokontrolera, mało tego, przy wysłaniu danych przysłowiowej 1 następuje reset (przypominam że na windowsowym terminalu nic się nie dzieje)

Biblioteki UART w wersji oryginalnej z płyty.

O co biega może ma ktoś pomysł.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 mar 2013, o 10:17 
Użytkownik

Może w momencie zamknięcia terminal wysyła jakieś śmieci na rs232 co powoduje reset uC. Niestety bez bardziej szczegółowych informacji z twojej strony nic nie wskóramy.
- Schemat połączeń do przejrzenia ( co podłączasz? czy to jest zestaw ATB, czy płytka twojej produkcji)
- Program z uC do przejrzenia.
- jak jest zasilane uC

Powodów możę być wiele więc poprosimy o więcej szczegółów.

PostNapisane: 27 mar 2013, o 10:32 
Nowy

Ok dzięki z zainteresowanie i po kolei

Płytka testowa evb 4.3 v4
procesor Atmega 16
Zasilanie z USB komputera
Co do programu to wrzucę po powrocie z pracy ale to tylko parę komend z książki i biblioteka
generalnie jak napisałem wcześniej pod Windowsem ganc działa.

PostNapisane: 27 mar 2013, o 12:07 
Moderator

Panie doktorze piotrze ;) (fajny nick nawiasem mówiąc) ;) .... ciekawe zjawisko opisujesz - rzeczywiście - że po rozłączeniu terminala następuje reset procka .... bo to by świadczyło że problem teoretycznie w ogóle nie dotyczy sprzętu - chociaż niepożądanym efektem sprzętowym to się kończy.

Dlatego moje pytanie - o której książce mówisz ? BlueBook czy GreenBook ? .... chodzi mi o to z których bibliotek korzystasz - bo tu one bardzo się różnią i w pierwszej książce jest to wersja taka troszkę bardziej dydaktyczna - mało zabezpieczona na dziwne przypadki programowe (chodzi mi o obsługę RS232 w przerwaniu - piszę o tym w książce) ... zaś w zielonej książce już jest mocno inaczej .... aczkolwiek tak przychodzi mi do głowy że takie rozłączenie terminala w Linuxie czy np nie powoduje nagle wysłania jakiejś dużej ilości niechcianych znaków ? próbowałeś podsłuchać linię Tx z kompa w tym czasie ? bo może właśnie jeśli z kolei korzystasz z Zielonej książki to może gdzieś przy parsowaniu danych następuje jakieś przepełnienie tablicy, indeksu. wskaźnika - co zwykle kończy się takim resetem ?

chociaż jak mówię dziwna sprawa skoro piszesz że pod windą działa ....

PostNapisane: 27 mar 2013, o 12:15 
Użytkownik

A nie jest tak, ze ma kolega podlaczone jakies linie typu DTR/RTS/CTS gdzies do ukladu i windowsowy terminal ich nie rusza, a linuxowy wprost przeciwnie?

PostNapisane: 27 mar 2013, o 15:10 
Nowy

Tak po prawdzie to źle opisałem jeden temat - nie uściśliłem - pisząc rs232 miałem na myśli usb przez ft232 umieszczony oryginalnie na płycie.

Co do programu to - biblioteki z niebieskiej książki
sam kod to same podstawy
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W linuxie po podłączeniu oczywiście reset i działa transmisja tzn uart_putint(i,10); pięknie daje po kolei liczby (także prędkość ok 19200) rozłączam (reset) wysyłam z terminala coś np 1 (reset) zastanawiam się czy to nie sprawa braku uziemienia-masy już kiedyś miałem problemy z 1wire na serwerze linuxowym z transmisją.

ps.
Nick raczej z od postaci książkowej niż tyt. naukowego Heheh

PostNapisane: 27 mar 2013, o 15:25 
Użytkownik

hmm niewiem jak tam jest na EVB , ale sugeruję odłączyć wszystko o uarta atmegi i podłączyć tylko RXD , TXD i GND
wygląda mi to właśnie na wystawianie sygnałów na DTR RTS , używane do wprowadzenia w tryb bootloadera w celu
zachowania zgodności z ARDUINO ... sprawdź - może masz zworkę do wyłączenia tego resetu

PostNapisane: 27 mar 2013, o 16:16 
Użytkownik

A mnie coś ten delay tak w oczy kole ... bo 32 bajty bufora * 1 sek to aż całe 32 sekundy, oczywiście przy założeniu że terminal wysłał śmieci podczas rozłączenia

PostNapisane: 27 mar 2013, o 16:57 
Nowy

To by się zgadzało przy założeniu że uart idzie w pętli głównej a nie w przerwaniach (tak mi się wydaje i wynika z książki chyba że źle zrozumiałem)

Zworek przy ft232 jest tylko jedna VCC - po zdjęciu wyłączam zasilanie

PostNapisane: 27 mar 2013, o 20:08 
Użytkownik

To sprawdź ten kod

język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeżeli pojawią ci sie wartości nie porządane, to będziesz miał informację "błąd" na wyświetlaczu przez ,5 sek, a pętla główna będzie się wykonywać tylko wtedy gdy w buforze będziesz miał jakies dane.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 17:46 
Nowy

Wgrałem program

i efekt

server:/etc/samba# cat /dev/ttyUSB0
Witam w programie
Błąd !!!
0
Błąd !!!
1
Błąd !!!
2

Na moją głowę wychodzi że cos z terminala jest non stop wysyłane
oczywiście na lcd to samo no i na poczatku reset.

Zmieniłem dystrybucję linuxa z lenny na squezze bo brak mi było pakietów i przynajmniej pozbyłem sie problemu resetu przy rozłączaniu teraz jedynie przy podłączaniu terminala jest reset. Ciort go wie o co chodzi.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 19:22 
Użytkownik

ot norma w linuxie .... nie wiadomo dlaczego coś nie działa/źle działa/
dlatego zawiesiłem z nim współpracę ....

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:14 
Użytkownik

Popraw jeszcze case 4: na case '4': - co prawda nie ma to wpływu na całokształt , ale porządek musi być ;)

Wracając do terminala to przychodzi mi tylko jedno do głowy żeby skrosować RX i TX dla PC i zobaczyć co się dzieje, ale szczerze mówiąc to nie bardzo wierzę że się tak da coś podejrzeć.
Ewentualnie wszystko wywalać na wyświetlacz ....

Ooooo a może mądry terminal wysyła znak cr albo lf , dopisz do tych switch'y dodatkowe warunki które to pokażą ......

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:34 
Moderator

SunRiver napisał(a):
ot norma w linuxie .... nie wiadomo dlaczego coś nie działa/źle działa/
dlatego zawiesiłem z nim współpracę ....

sorki - żeby ktoś nie pomyślał że jestem złośliwy bo nie dlatego to powiem co powiem ale ;)

cieszą mnie takie wypowiedzi ;) hyhyhyhyhy bo nie żałuję że nie udało mi się nauczyć linuxa ;) ale to taki żart oczywiście i nic nie mam tak na prawdę przeciwko braci linuxowej - wręcz ją pozdrawiam i życzę powodzenia w walkach.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 20:48 
Użytkownik

Sprawdzałeś czy masz te same objawy używając innego terminala? Jeśli nie to spróbuj gtkterm. Zainteresuj się też takim fajnym programikiem, który ułatwia komunikację jeśli chcesz pobierać dane w skrypcie:

http://sjinn.sourceforge.net/index.html

Przykładowa komenda:
Cytuj:
$ rs232 -b600 -p7n2 -s"\n" -r16

Czyli: wyślij z prędkościa 600 bodów, 7 bitów danych, 2 bity stopu, znak nowej linii i odbierz 16 znaków. W skrypcie mogło by to wyglądać tak:

Cytuj:
data=$(rs232 -b600 -p7n2 -s"\n" -r16 )

PostNapisane: 29 mar 2013, o 09:12 
Użytkownik

Bledu szukalbym w driverach do FT232 w linuxie. Mozliwe ze jest do FT232 jakis program ustawiajacy go?

PostNapisane: 29 mar 2013, o 16:24 
Nowy

nixie bingo !!! dzięki

Poszło i co najważniejsze działa jak chiałem.

server:/var/www/piec/sjinn# sjinn -d /dev/ttyUSB0 -b19200 -p8n1 -s "1" -r16
temperatura 0 1

wysyłam tekstowo 1 - -s "1"

na lcd jedynka bez resetu

dostaje w zamian to cho chciałem temperatura 0 1 beze resetu hura

PostNapisane: 29 mar 2013, o 16:36 
Użytkownik

Super. Błąd może leżał po prostu w ustawieniach portu szeregowego.

PostNapisane: 30 mar 2013, o 08:47 
Nowy

Wrzucę może się komuś przyda lub nie ale sądzę że nawet jak jest to jak to mówi P. Mirek babol to zawsze jakaś podstawa do poprawy.

zacznę od mikrokontrolera - bliblioteki z niebieskiej książki ino musiałem zwiększyć bufor z 16 na 32 bo sie mikrokontroler przywieszał

#define UART_TX_BUF_SIZE 32 // definiujemy bufor o rozmiarze 16 bajtów

fragment programu odpowiedzialny za wysyłanie danych
język c

wysyła mi temperatury w formie
1134,345,234,345,343,1

na debianie z basha

użyłem programu stty nie tego co proponował nixie (ale bardzo naprowadziło mnie to na cel)

język bash

Jak już mam w mysql dane to na linuksie moge zrobić co mi się żywnie podoba.

Pozdrowienia dla pomagających.

PostNapisane: 22 lut 2015, o 16:13 
Nowy

Witam ponownie - ciągnę temat ale już całkowicie z innej beczki.

Odpaliłem kilka płytek z różnymi AVR-ami na magistrali RS485 - chodzi ładnie i bezproblemowo na zasadzie systemu modbus.
Sterowanie master chciałem zrobić na Cubieboard2 - razem z konwerterem USB<->RS485 - i też udało się.
Ale doszło do skryptu odczytującego no i problem dla mnie nie do obejścia.

Powyższy skrypt działa dla odczytu prawidłowo ale tu mam do czynienia z modbus czyli trzeba wydać komendę aby mikrokontroler się odezwał i komendę wysyłam echo "101,001,001" > /dev/ttyUSB0 wszystko jest pięknie jak wysyłam tą komendę np z innej sesji Putty gdy w 2 okienku mam zapętlony skrypt - ładnie odczytuje. Ale jak dodam tą samą komendę do skryptu

język bash

to zawiesza się bestia i stoi przy odczycie a ani rusz. Ciekawe jest że się wykona gdy wykonam komendę z 2 okienka jest wszystko ładnie.

Nie wiem co może być, choć się domyślam że chodzi o czas zwalniania lini rs485 - chyba ok 15 ms prosiłbym o pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1