janeczqu napisał(a):
Ad.1 A nie możesz wykonywać pomiaru co jakiś czas? Wtedy wystawiasz stan H na jeden pin i z niego zasilasz rezystor podciągający jak na twoim rysunku. W takim wypadku można zejść do naprawdę małego prądu pobieranego przez układ. Ale bez odpowiedniej konfiguracji sam procesor "zje" dużo więcej niż czujnik.
mój procesor śpi, budzony jest przerwaniem zewnętrznym IRQ, rezystor 3M ogranicza prąd płynący przez sondę do 2uA, który jest dla mnie z pewnego względu priorytetowy.
Niestety jeśli INT0 zostanie podciągnięty do VCC to ten prąd wzrasta do kilkudziesięciu uA co jest w moim przypadku niedopuszczalne.
Z kolei bez tego podciągnięcia "byle co" powoduje przerwanie, dlatego ten pomysł odseparowania INT0 od sondy wtórnikiem napięcia.
Jeżeli chodzi o oszczędzanie to cały układ uruchamia jeszcze transceiver RFM70
podlewanie kwiatka przeanalizuję sobie, ale mój układ nie pobiera dużo prądu, procesor jest w power down, a wzmacniacz w stanie spoczynku bierze 650nA,
tylko, że ja kompletnie nie mam o tym wszystkim pojęcia, dlatego proszę o sprawdzenie czy to co wymyśliłem w ogóle ma sens