Wrangler napisał(a):
Nie mam co z niego odczytać, bo nic na nim nie ma - jest to nowa ATmega8, prosto ze sklepu
.
Podczas wgrywania hexa wyskakuje mi Device missing or unknown device (-24).
No widzisz popełniasz jeden z najgorszych błędów początkujących.
Jak można (po pierwsze) pisać, że nie masz co z niego odczytać ??? przecież pisałem wyżej, że np Fusebity .... Już nie wspomnę o zawartości pamięci FLASH - co z tego że cały wsad byłby wypełniony tylko jedną wartością 0xFF ale dałoby się go odczytać panie kochany
A drugi największy błąd początkujących o którym zresztą piszę w swojej książce "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania" to nie tylko fakt, że bierzesz się za tak SUPER KOCI program jak PonyPROG ale co gorsze - pierwszą operacją jaką chcesz wykonać to proszę bardzo ZAPIS do procka. Jeśli tak i jeśli zapisałeś nie ustawione (bo w durnym PonyProgu) nie masz domyślnie ustawionych fabrycznie fusów dla wybranego procka - więc jeśli zapisałeś to już mogłeś sobie tego procka zablokować - aż szkoda
a na zakończenie dodam to co w książce - jak widzisz komunikat z durnego PonyProga ( -24 ) to nie patrz na to że potem dalej ci leci durny pasek postępu jakby się coś normalnie odczytywało czy zapisywało - to jest właśnie głupota tego programu. Jak widzisz -24 to oznacza, że NIC ci nie działa - to znaczy jest błędne połączenie programatora z prockiem......
A koci pasek postępu wprowadza początkujących w błąd i nawet jak za pierwszym razem przez przypadek nie zablokują procka - to zaraz im się to uda....
www.youtube.com/mirekk36 ]