Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 06:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2013, o 15:45 
Użytkownik

Mirku,
Avatar się zmienił i została dodana następna literka, więc kiedy kolejna "Biblia" ? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2013, o 15:56 
Moderator

Eeeh jeszcze będzie trzeba troszkę poczekać .... może pod koniec roku ?

PostNapisane: 19 mar 2013, o 15:58 
Użytkownik

Eee to już nie tak długo :) Obawiałem się że termin będzie bardziej odleglejszy ;)

PostNapisane: 19 mar 2013, o 21:41 
Użytkownik

To ja zamawiam juz jedna dla mnie :D

PostNapisane: 19 mar 2013, o 22:25 
Moderator

Dzięki Panowie .... cieszę się że mam dla kogo pisać ;) ... szczególnie po tak bezpardonowych i chamskich atakach na to co robię ze strony wiadomych typów

Obrazek

którzy później opisują swoje smocze zasady ... poziom oceńcie sami .... ja już nie skomentuję

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:14 
Użytkownik

hehe widziałem wykład ten z tym switchami :) no comment po prostu.

...mistrzowi od switcha polecam jeszcze lepsza metodę na switche :) ...zrobić tablice z adresami procedur i obędzie się bez ifÓw czy cmpÓw, będzie skok bezpośrednio w miejsce gdzie jest kod odpowiadający za natrafienie na wybraną wartość...

to tak.

Ja oczywiście czekam na książkę Mirka o 32 bitach:) ... ale już nie opisującą tylko metody programowania, ale też z rozdziałami (na początku) jak się zabrać za budowę płytki z procesorem np. STM32... czyli tzw smocze zasady :)
Chodzi o coś takiego że mając lutownice , kawał płytki i książkę będziemy w stanie zbudować układ.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:32 

Zawsze można zrobić

#define jezeli if
#define to then
#define w_przypadku case

I już nie ma problemu z używaniem if-then, czy case :P

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Markus napisał(a):
Miałem okazję poznać już parę różnych środowisk w naszym kraju i przebywać w nich przez parę lat. Wszędzie wdzierają się po czasie jakieś animozje, mimo, iż z początku nic tego nie zapowiadało. Zawsze trafi się ktoś z większym ego, tego się nie przeskoczy. Wytrwałości życzę! :)

Wiesz, ego to jeszcze można przeżyć, ale zawiść czy pieniactwo powinno się karać chłostą.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:36 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Markus napisał(a):
Miałem okazję poznać już parę różnych środowisk w naszym kraju i przebywać w nich przez parę lat. Wszędzie wdzierają się po czasie jakieś animozje, mimo, iż z początku nic tego nie zapowiadało. Zawsze trafi się ktoś z większym ego, tego się nie przeskoczy. Wytrwałości życzę! :)

Wiesz, ego to jeszcze można przeżyć, ale zawiść czy pieniactwo powinno się karać chłostą.

Popieram ;) A wracając o switchy to mnie zawsze uczono, że jak działa bez zakłóceń w zamierzony sposób to jest dobrze, ale ja mało umiem to mogę się mylić :P

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:40 

W asemblerze nie ma if i swich :P

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:45 
Moderator

Tak Panowie tylko weźcie właśnie pod uwagę - a wy czytaliście pewnie tę książkę, że ja wyraźnie piszę i to często się powtarzam wręcz, że w tej książce nie prezentuję super uproszczonych i zoptymalizowanych kodów - tylko takie formy, które mnie osobiście pasują do mojego programu dydaktycznego, do mojego przekazu .... do lepszego wyjaśnienia i zrozumienia najpierw podstaw - żeby później krok po kroczku przechodzić do trudniejszych i bardziej skomplikowanych zastosowań . Wystarczy sobie porównać kody z pierwszej i drugiej książki..... I np to ich odkrycie tablicowania czy też operacji licznik &= 0x03; .... toż to się pojawia dalej - także w drugiej książce - ja po prostu staram się iść swoją metodą tłumaczenia, swoim tempem a nie od razu napisać zakręcony kod .... i próbować go tłumaczyć osobie, która dopiero stawia pierwsze kroki w dziedzinie programowania (czyli jak to u nich bywa od razu pokazać jaki to ze mnie kozak i jak super można napisać - a jak nie zrozumiesz (w domyśle) to nie bierz się za programowanie - jak to mawia Buldarko na elektrodzie). Więc to jest wg mnie sztuką - umiejętne dobranie słów ale jeszcze ważniejsze przykładów .... rozwijania tego w logiczny sposób ..... a nie tak jak oni teraz próbują do wyrwanego z kontekstu kodu się przyczepić i przedstawić go w złym świetle .... to są ich smocze właśnie zasady.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 11:57 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Tak Panowie tylko weźcie właśnie pod uwagę - a wy czytaliście pewnie tę książkę, że ja wyraźnie piszę i to często się powtarzam wręcz, że w tej książce nie prezentuję super uproszczonych i zoptymalizowanych kodów - tylko takie formy, które mnie osobiście pasują do mojego programu dydaktycznego, do mojego przekazu .... do lepszego wyjaśnienia i zrozumienia najpierw podstaw - żeby później krok po kroczku przechodzić do trudniejszych i bardziej skomplikowanych zastosowań . Wystarczy sobie porównać kody z pierwszej i drugiej książki..... I np to ich odkrycie tablicowania czy też operacji licznik &= 0x03; .... toż to się pojawia dalej - także w drugiej książce - ja po prostu staram się iść swoją metodą tłumaczenia, swoim tempem a nie od razu napisać zakręcony kod .... i próbować go tłumaczyć osobie, która dopiero stawia pierwsze kroki w dziedzinie programowania (czyli jak to u nich bywa od razu pokazać jaki to ze mnie kozak i jak super można napisać - a jak nie zrozumiesz (w domyśle) to nie bierz się za programowanie - jak to mawia Buldarko na elektrodzie). Więc to jest wg mnie sztuką - umiejętne dobranie słów ale jeszcze ważniejsze przykładów .... rozwijania tego w logiczny sposób ..... a nie tak jak oni teraz próbują do wyrwanego z kontekstu kodu się przyczepić i przedstawić go w złym świetle .... to są ich smocze właśnie zasady.

To jest tak jak z liczeniem objetosci np walca. Moszesz to policzyc : V = Pi*r^2*h czyli pole podstawy * wysokosc albo jak kto woli calka podwojna :

http://www.matematyka.pl/131430.htm :)

wiec prosze sobie wybrac :)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:00 
Użytkownik

kierlan napisał(a):
no i czekamy na 3 booka :p może zdradzisz zagadnienia?

Z tego co wiem, to trzecia książka ma dotyczyć w całości GSM. Trochę się dziwię, bo już taka książka jest...
http://www.btc.pl/index.php?productID=37558

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:04 

Uuuu szkoda by było, bo ten temat mi w ogóle nie leży ;).

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:10 
Użytkownik

Ja bym w trzeciej/czwartej książce chciał taką rzecz:
jak OPTYMALNIE pisać kod w C. Czyli właśnie takie smocze zasady na przykład. I to już tak mega szczegółowo, np. że for(;;) przekłada się np. 5 bajtów kodu programu, a while(1) na 4 bajty i szybciej się wykonuje. Przy większych projektach te kilka bajtów (odjętych setki/tysiące razy) może znacząco zmniejszyć pamięciożerność programu i zwiększyć szybkość wykonywania się.

Takie moje pobożne życzenia. ;)

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 12:11 przez Ledes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:11 
Moderator

Ledes napisał(a):
kierlan napisał(a):
no i czekamy na 3 booka :p może zdradzisz zagadnienia?

Z tego co wiem, to trzecia książka ma dotyczyć w całości GSM. Trochę się dziwię, bo już taka książka jest...
http://www.btc.pl/index.php?productID=37558

Tak Ledes mam nawet tę książkę - fajna ....

ale ja nie powielając ani fragmentu z niej .... opiszę swoje przygody i swoje spojrzenie na te zagadnienia ;)

I mam nadzieję, że nawet kolegę rezasurmar, który teraz mówi że ten temat mu nie leży - że jednak go chociaż troszkę uda mi się zainteresować - bo mi nie chodzi o suche wyjaśnienia co i jak - ale też o przedstawienie pewnych zastosowań i myślę - że to będzie w tej książce wtedy najciekawsze. Czy mi się uda ? nie wiem - to już sami ocenicie

Ale na pewno cała książka nie będzie TYLKO o tym - będzie to na pewno mniejsza objętościowo książka od poprzednich ale na pewno nie tylko to. Ja tylko zdradziłem rąbek tajemnicy co w niej będzie i powiedziałem o GSM .... a reszta później ;)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:17 
Moderator

Ledes napisał(a):
Ja bym w trzeciej/czwartej książce chciał taką rzecz:
jak OPTYMALNIE pisać kod w C. Czyli właśnie takie smocze zasady na przykład. I to już tak mega szczegółowo, np. że for(;;) przekłada się np. 5 bajtów kodu programu, a while(1) na 4 bajty i szybciej się wykonuje. Przy większych projektach te kilka bajtów (odjętych setki/tysiące razy) może znacząco zmniejszyć pamięciożerność programu i zwiększyć szybkość wykonywania się.

Takie moje pobożne życzenia. ;)

Chciałbym zwrócić uwagę, że już w drugiej książce zwracam w różnych momentach na takie rzeczy uwagę - proszę się przyjrzeć w jaki sposób omawiam przesyłanie próbek dźwiękowych po I2S do scalaków TDA1543 ... pokazuję rozwój kodu, oraz fakt, że nie zawsze optymalizacja kodu polega na tym aby było jak najmniej linijek - czasem wręcz ODWROTNIE i na to jest właśnie tam fajny przykład

Tyle że - moim zdaniem .... nie da się przedstawić "jak to nazwałeś smoczych zasad" ... bo to jest specjalność donda i bludraka .... czyli sporo rzeczy wyrwanych z kontekstu

ja natomiast żeby dobrze coś wytłumaczyć (taka moja metoda - może nie najlepsza i nie musi każdemu przypaść do gustu oczuwyście) wolę to pokazywać na rzeczywistych przykładach - a przy okazji jak mi się wydaje ciekawych przykładach - które mogą zainteresować kogoś nie tylko ze względu właśnie na omawiane zasady programowania ale na treść przykładu. To z kolei czasem powoduje, że czytelnik nie zwróci uwagi na te zasady a innym razem nie przeczyta tego rozdziału bo go nie interesuje np obróbka dźwięku - a ja tam właśnie przekazałem część pewnych zasad które znam i którymi chcę się podzielić.

Po prostu ja piszę tak jakbym sam chciał widzieć to w jakiejś książce - a że mi najlepiej uczyć się na takich przykładach a nie tylko na bardzo abstrakcyjnych i teoretycznych (geniuszem nie jestem) to tak to idzie ....

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:19 
Użytkownik

Rozumiem, ale przecież jedno nie koliduje z drugim... Można zrobić jakiś mini-rozdział który byłby zbiorem "dobrych rad, dobrych praktyk programowania wg Mirka Kardasia". :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Właśnie, i co do tego, że np. w rozdziale o dźwięku omawiasz coś z C - jakieś nowe techniki itp. To ja proponuję gdzieś we wstępie książki opisać co jest w każdym rozdziale nie tylko jeśli chodzi o temat, ale właśnie jakie nowe elementy języka C są tam omawiane. To by bardzo ułatwiło naukę ludziom, których np. dźwięk nie interesuje a tak tracą część kursu C...

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:27 
Moderator

I oczywiście będę starał się o tym jeszcze szerzej pisać - ale w tym miejscu zdradzę wam kawałek mojego planu wydawniczego.

Bo otóż - najpierw zaplanowałem dwie obszerne książki na temat podstaw języka C i takich troszkę bardziej zaawansowanych technik - na przykładzie właśnie tworzenia bibliotek. I zdaję sobie sprawę - że co z tego - jeśli przykłady wykorzystania tych bibliotek są że tak powiem bardzo lakoniczne i krótkie. Przez to wiele osób np nadal nie potrafi zastosować jeszcze kilku takich że tak powiem klocków lego w jednym projekcie .....

no ale jakieś podstawy pod dalszy plan musiałem podać żeby mieć się do czego odwoływać

w dalszej części pojawić się ma właśnie kilka mniejszych już objętościowo książek, które to będą zawierały tylko po 2-3 max projekty opisane ale już tak od początku do końca - właśnie z wykorzystaniem bibliotek i wiedzy z poprzednich książek. Tu przykładem może być poradnik VIDEO o grze SNAKE ....

I myślę że dopiero takimi przykładami w kilku książkach zamknę cykl szkolenia z języka C dla mikrokontrolerów - szczególnie 8-bitowych.

Co później ? - później mam chrapkę na pokazanie już kilku projektów ale na ARM ... z tym, że od razu uprzedzam - jeśli się to uda, jeśli starczy sił zdrowia i czasu - to nie będzie to książka o ARM - za żadne skarby świata. Co więcej nie będzie to książka o podstawach C czyli jak np migać diodą LED na ARM - nie nie nie - to jest w tych książkach. Na ARM będę chciał omówić przykłady realizacji takich projektów, które nie udałyby się na 8-bitowcach z racji ich zbyt słabej mocy .... ale nie dlatego że są przeżytkiem, starociem itp .... tylko dlatego żeby pokazać - że narzędzia warto i jak je dobierać do potrzeb.

Że nie ma czegoś takiego że - ktoś mówi:

o Boże - do tej pory działałem na AVR'ach ale jak poznałem ARM, czy Xmega czy STM to od tej pory porzuciłem AVR - wyrzuciłem je w kąt, Boże! już nigdy ich nie użyję i wam radzę to samo bo to szrot, bo to drogie bo to badziewie i za rok na świecie nie będzie i tak 8-bitowców nie ważne czy AVR czy PIC .... ...... bo wg mnie to jest chore podejście. Weźcie przykład z najbardziej jak dla mnie zakręconego pozytywnie człowieka, który ma ogromną wiedzę - a działa na wszystkich prockach jakie mu w ręce wpadną i również stara się takim podejściem zarazić wszystkich wokoło - mówię tu o naszym koledze (pewnie każdy już wie) ... SunRiverze !!! ;)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:29 

Niestety sama optymalizacja kodu to temat jak rzeka, wszystko zależy od tego co chcemy optymalizować....
Myślę że wgryzanie się aż tak co ile bajtów zajmuje to nie ma dziś większego sensu, bo czas i koszta mogą przerosnąć nie jednego.

Chodzi o to by kod był stabilny, zwarty i działał!, jeżeli faktycznie jest potrzeba obsługi mocno zależnej czasowo, to trzeba już znać asemblera i najlepiej jeszcze na debugerze sprawdzać.
Bo nic tak nie robi dobrze jak testy na żywym organizmie.

Na początek nie ma co się pakować w głębsze analizy jak to C jest tłumaczone na kod maszynowy i ile to on cykli zajmie. Bo to troszeczkę na początku przynajmniej przygody zaciemnia obraz.

Dla mnie Mirek jest wzorem wprowadzania w świat C.....kolega dondu czy drako ma sporą wiedzę, ale jakoś tak nie do końca potrafią ją przekazać.
Nawet jeżeli piszą coś wartościowego to muszą przy okazji dosrać każdemu obok kto tylko nie płaci im, albo ma inne zdanie na dany temat, czy patrzy na sprawy używając innej optyki ( parafrazując tekst z zmienników ;)).

Jak już wspominałem wcześniej książka niebieska jest wprowadzeniem w świat C na uC.
Ważne by umieć korzystać z doświadczeń, czy błędów innych. Po co przy okazji obrzucać błotem innych.......

Nie lepiej było by podać przykład, że zrobione to jest tak i tak, a można zrobić to tak, a tak. Dlatego, że np. jest to bardziej wydajne np. ale dla mnie jako początkującego jednak kody Mirka są bardziej "jasne" niż kody u Tomka F, czy na blogu dondu, co nie znaczy, że z doświadczeń dondu czy Tomka nie czerpię całymi garściami :P.

8bitowce dalej są mocno eksploatowane w przemyśle :P, przecież nieśmiertelna architektura 8051 jest nadal mocno eksploatowana w bardzo zaawansowanych zastosowaniach i co.....
Po co zmieniać coś co się sprawdza i jest sprawdzone pod każdym możliwym kątem.

Co to tematyki GSM....... hmmmmm chwilowo mi nie leży bo mam inne tematy do ogarnięcia, co nie znaczy, że z chęcią nie zajrzę.
Telemetria to ciekawy temat :).

Ostatnio edytowano 20 mar 2013, o 12:32 przez rezasurmar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:30 
Moderator

Ledes napisał(a):

Właśnie, i co do tego, że np. w rozdziale o dźwięku omawiasz coś z C - jakieś nowe techniki itp. To ja proponuję gdzieś we wstępie książki opisać co jest w każdym rozdziale nie tylko jeśli chodzi o temat, ale właśnie jakie nowe elementy języka C są tam omawiane. To by bardzo ułatwiło naukę ludziom, których np. dźwięk nie interesuje a tak tracą część kursu C...

To jest troszkę tak jak z tym skorowidzem .... wiem że to niepowetowana strata że nie ma go w moich książkach, wiecie też że nasz szanowny kolega Jaglarz zrobił coś takiego do pierwszej książki .... i wielkie dzięki jemu się za to należą bo to też (jeśli o tym nie wiecie) spory wkład pracy żeby zrobić (wydawać by się mogło) taki głupi skorowidz. To podpowiem wam że w dużych wydawnictwach skorowidzem nie zajmuje się autor tekstu książki tylko zlecenie takie dostaje oddzielnie jedna albo dwie osoby, które są za to odpowiedzialne. A ja Panowie jestem sam - i proszę o wybaczenie wielu niedoskonałości moich książek z których zdaję sobie dobrze sprawę.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:34 

Na brak skorowidzu jest prosta recepta,

Nauczyć się książki na pamięć ;).

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:34 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Niestety sama optymalizacja kodu to temat jak rzeka, wszystko zależy od tego co chcemy optymalizować....
Myślę że wgryzanie się aż tak co ile bajtów zajmuje to nie ma dziś większego sensu, bo czas i koszta mogą przerosnąć nie jednego.

Chodzi o to by kod był stabilny, zwarty i działał!, jeżeli faktycznie jest potrzeba obsługi mocno zależnej czasowo, to trzeba już znać asemblera i najlepiej jeszcze na debugerze sprawdzać.
Bo nic tak nie robi dobrze jak testy na żywym organizmie.

I to są wg mnie ŚWIĘTE słowa.

rezasurmar napisał(a):
Na początek nie ma co się pakować w głębsze analizy jak to C jest tłumaczone na kod maszynowy i ile to on cykli zajmie. Bo to troszeczkę na początku przynajmniej przygody zaciemnia obraz.

Na początek nie - później może czasem tak a z naciskiem na CZASEM - tyle że to czasem zależy od bardzo konkretnego przypadku - i jak tu opisać to uniwersalnie ?

squeez napisał(a):
Oczywiście można od razu pokazać zoptymalizowany kod ale co z tego jeśli ktoś kto zaczyna będzie go musiał 10 razy analizować linijka po linijce i jeszcze rozpisywać na kartce co uC robi. (przynajmniej ja tak robię jak coś nie do końca rozumie) :)

No właśnie a szczególnie jak się kod pokaże w JEDNEJ linijce bo w C i tak można ..... to wtedy można też rzucić jedno zdanie na temat tej linijki i dodać że jak nie rozumiesz - to nie bierz się za programowanie.

rezasurmar napisał(a):
Na brak skorowidzu jest prosta recepta,

Nauczyć się książki na pamięć ;).

Nie nie - za to to ja na prawdę posypuję głowę popiołem, kajam się i bardzo bardzo przepraszam jako koci wydawca .... no nie na wszystko starcza mi sił ale będę się starał - obiecuję.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:39 
Użytkownik

Mirku broń boże nie chodzi mi o skorowidz, tylko we wstępie książki coś takiego:

"W rozdziale X zajmiemy się obsługą modułów wyświetlaczy TFT LCD. Pokażę również, jak w języku C można dobrze zorganizować projekt składający się z wielu plików, omówię to i tamto...". Przecież to nie wymaga wielkiego nakładu pracy... :)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:41 
Moderator

squeez napisał(a):
Nie wiem czy skład DTP też robi Pan sam ale moja drobna uwaga (nie wiem jak w zielonej) ale w niebieskiej trochę przeszkadzając malutkie marginesy ;) niuans ale ewentualnie zgłaszam.

Dlatego w zielonej już nie ma tego problemu a ja oddałem to w ręce specjalisty - wcześniej niestety jako wydawca nawet nie wiedziałem że tak się to robi hmm w ogóle jak się to robi - i tak to jest ... Więc oczywiście twoja uwaga jest w tym zakresie jak najbardziej uzasadniona a błędów pod względem DTP pierwsza książka ma jeszcze chyba milion

Ledes napisał(a):
"W rozdziale X zajmiemy się obsługą modułów wyświetlaczy TFT LCD. Pokażę również, jak w języku C można dobrze zorganizować projekt składający się z wielu plików, omówię to i tamto...". Przecież to nie wymaga wielkiego nakładu pracy... :)

Na prawdę postaram się - postaram .... bardzo chciałbym sprostać waszym wymaganiom w tym zakresie - tym bardziej że jesteście dla mnie dobrym motywatorem do działania - skoro widzę, że są ludzie którym pomaga chociaż w mikro - jakimś - zakresie to o czym piszę, że ktoś się dzięki temu chociaż troszkę rozwinie w tej dziedzinie - że to się przyda - a że moje doświadczenia nie pójdą kiedyś ze mną do 4 desek ;)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 12:49 

No wiesz dobrze Mirku, że byłem też jednym "marudzących" o skorowidz ;). Poradziłem sobie robiąc zakładki na małych kolorowych karteczkach z opisem gdzie co i jak.

PS. Mnie brakuje jeszcze takie poradnika od początku pomysłu, po przez zbieranie potrzebnych części, szkielet programu, potem projekt schematu, płytki itd.
Czyli takie step-by-step. Co prawda nie mnie osobiście, ale poradnik był by ciekawy :).

Bardziej chodzi o opisy np. implementacji w C jakiś konkretnych rozwiązań, czy problemów. Np. świetnie opisany problem z podczerwienią, UARTem parsowaniem danych, czy modułami RF.

Czyli jest problem i krok po kroku jest opisane jak go rozwiązań. Taki mały inż w pigułce ;).

PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:01 
Użytkownik

Błąd w awatarze Mirka znalazłem. Mianowicie literka A - powinna być niebieskiego koloru (niebieska biblia), literka B - zielonego koloru(zielona biblia), a literka C - ??? Lepiej pozmieniać kolory w awatarze, bo kolega BlueDraco, zaraz doda do swoich smoczych zasad, kolejną - złe kolory literek ;)

Z niecierpliwością czekam na kolejną biblię! Życzę wytrwałości w pisaniu :)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 13:02 
Moderator

No i to zamierzam właśnie zrobić w kolejnych pozycjach ;) taki mam plan .... i zobaczę czy uda mi się go zrealizować i w jakim zakresie.

Myślę też że NA PEWNO - niektóre rzeczy do książek będę wolał hmmm już to robię poniekąd - przedstawić w uzupełniających poradnikach VIDEO bo jak sam zapewne wiesz nie wszystko uda się przekazać słowami pisanymi ... a takich (chociaż też połowiczny) ale kontakt OnLine przez poradnik VIDEO myślę że może sporo uzupełnić. Dobrze myślę ?

IUVOit napisał(a):
Błąd w awatarze Mirka znalazłem. Mianowicie literka A - powinna być niebieskiego koloru (niebieska biblia), literka B - zielonego koloru(zielona biblia), a literka C - ??? Lepiej pozmieniać kolory w awatarze, bo kolega BlueDraco, zaraz doda do swoich smoczych zasad, kolejną - złe kolory literek ;)

hahahahaha ;) .... o żesz w mordkę nie pomyślałem o tym - a rzeczywiście może to sprowadzi na mnie kolejne gromy bludraka ;)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:37 
Użytkownik

No i zaśmiecili mi wątek jakimiś dondu i Ble....coś tam, a ja się tylko chciałem dowiedzieć coś na temat planu wydwaniczego ;)

Zielony w twoim imieniu dam ;)

PostNapisane: 20 mar 2013, o 15:43 

Malutki_27 napisał(a):
No i zaśmiecili mi wątek jakimiś dondu i Ble....coś tam, a ja się tylko chciałem dowiedzieć coś na temat planu wydwaniczego ;)

Zielony w twoim imieniu dam ;)

No i się dowiedziałeś ;).

PostNapisane: 20 mar 2013, o 16:54 
Użytkownik

A ja w następnej książce Mirka widziałbym rozdział poświęcony obsługi matryc LED(być może w tym matryc RGB :twisted: ) w końcu wielu ludzi ma problemy z obsługą tych fajnych ustrojstw a po drugie by to było kolejne fajne wykorzystanie PIXEL FACTORY ;) . Pomyśl o tym Mirku ;)

Swoją drogą kiedyś mi się śniło(MÓWIĘ ABSOLUTNIE POWAŻNIE) że w czerwonej książce Mirka był właśnie rozdział o matrycach LED :D .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1