Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 sty 2025, o 10:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:19 
Użytkownik

Każdy amator elektroniki spotkał się kiedyś z koniecznością zrobienia/naprawy zasilacza DC. O ile na wyjściu mamy zazwyczaj całkiem przyjemne i bezpieczne napięcie, to na jego wejściu tak nie jest. Z tego powodu można sobie zrobić nieprzyjemną niespodziankę podczas badania układu: przypadkowe zwarcie ścieżek, dotknięcie przewodu wysokiego napięcia itp.
Z tego powodu zastanawiałem się nad stworzeniem odpowiedniego zabezpieczenia przed takowymi testami.

Pytanie czy urządzenie działające na 230V 50Hz lub 110V 60Hz będzie działało przy 110V 50Hz? W przetwornicach do sprzętu USA zazwyczaj podają tylko informację o zmianie napięcia 230 na 110V.

Co taki sprzęt miałby zawierać:
1) Możliwość regulacji napięcia wyjściowego (Uwej naszego układu badanego) np. za pomocą przełącznika 230V/110V,
2) Bezpiecznik wielokrotnego użytku, a najlepiej układ sterujący maksymalnym prądem wyjściowym,
3) Rezystor rozładowujący układ po odłączeniu zasilania.

By nie powielać tego co już zrobione, pytanie czy ktoś się spotkał z takim sprzętem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Praktycznie każde urządzenie zaprojektowane na częstotliwość 60Hz będzie działało na 50Hz, różnicę będziesz miał w przypadku zegarów pobierających wzorzec częstotliwości z sieci energetycznej oraz urządzenia posiadające silniki indukcyjne: nastąpi zmiana prędkości obrotowej.

Ja podczas naprawy zasilaczy impulsowych zamiast odpowiedniego stanowiska podłączam dany zasilacz przez odpowiednią żarówkę; w ten sposób bez potrzeby stosowania zabezpieczeń, bezpieczników wiem czy zasilacz działa, czy ma zwarcie które powodowałoby zadziałanie zabezpieczeń nad prądowych.

W przypadku naprawy sprzętu na 110 polecam wyłożenie paru złotych na trafo toroidalne o odpowiedniej mocy; miniaturowe autotransformatory nie zawsze pracują poprawnie. i w tym przypadku można zastosować żarówkę (tym razem jednak na napięcie 110V) w celu szybkiej diagnozy.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 17:21 
Użytkownik

janeczqu napisał(a):
W przypadku naprawy sprzętu na 110 polecam wyłożenie paru złotych na trafo toroidalne o odpowiedniej mocy; miniaturowe autotransformatory nie zawsze pracują poprawnie. i w tym przypadku można zastosować żarówkę (tym razem jednak na napięcie 110V) w celu szybkiej diagnozy.

Tak, myślę nad takim trafo: http://www.toroidy.pl/index.php?page=sh ... =3&lang=pl

Nie jestem jeszcze pewien co do mocy tego urządzenia skoro i tak chcę ograniczyć w nim prąd. Nie mniej jednak chciałbym mieć trochę zapasy, gdyby przyszło badać coś mocniejszego.

A jakie bezpieczniki zastosować? Tzn. chciałbym użyć bezpiecznika z możliwością resetu tak jak w zasilaczach, ale nie wiem jak takie bezpieczniki się nazywają. :)

PostNapisane: 2 mar 2013, o 18:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja używam żarówki do testów dlatego nie potrzebuję bezpiecznika ;)
Ciężko będzie dobrać bezpiecznik; jeśli masz obwód gniazd zabezpieczony zabezpieczeniem B16 to najprościej było by jak byś zrobił sobie stanowisko z osobnym zabezpieczeniem B10- selektywność będzie zachowana. Minusem takiego rozwiązania jest to że nie podłączysz żadnego większego transformatora- prąd rozruchu skutecznie będzie wyzwalał zabezpieczenie nad prądowe- wyjściem jest zastosowanie soft startu- prosty układ do zrobienia lub kupienia w niskiej cenie.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 18:27 
Użytkownik

10A to stanowczo za dużo. Raz przy pomiarze zeskoczył mi klips sondy i ścieżka całkowicie wyparowała. :) Myślałem, nad przełącznikiem trójpozycyjnym, przy wyjściu transformatora i równolegle podłączonymi bezpiecznikami 0,5A, 1A i 2A, ew. 3A jak dam mocniejszy transformator. Ograniczanie przed trafo za bardzo mi różnicy nie zrobi. :)

A do rozładowywania kondensatorów na stałe zamontować rezystor na wyjściu, czy zrobić przycisk/switch zwierający do masy przez kondensator? Obawiam się, że jak wstawię na stałe rezystor, to może mieć zły wpływ na pracę układu. Z kolei jeżeli będzie to przycisk, to pewnie raz na jakiś czas o nim zapomnę. :)

Swoją drogą kiedyś w EdW był taki układ z żarówką jak wspominałeś.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 18:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oj, jak wsadzisz bezpiecznik wyliczony ze wzoru I=P/U to nawet nie zauważysz kiedy on wyparuje ;) Dlatego po raz kolejny piszę o żarówce. A co do rozładowywania kondensatorów: możesz dowolnie je rozładowywać, ważne tylko aby przez jakieś obciążenie - zwieranie "na ostro" może spowodować uszkodzenie.

W EdW chyba w poradach był taki sposób opisany z tego co pamiętam.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 19:50 
Użytkownik

Bez przesady. Moj PC bierze 0.7A w IDLE, wiec nawet przy 110V bez obciazenia powinien pojsc na 1A bezpieczniku.

Jak przy napieciu zmiennym moge zrobic to zwarcie przy braku zasilania? Obawiam sie ze czesto moge miec napiecie na wyjsciu wyzsze niz niz na wejsciu, wiec prosy uklad z tranzystorem, czy przelacznikiem raczej nie zadziala.

PostNapisane: 2 mar 2013, o 20:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie bierzesz pod uwagę udaru prądowego który występuje przy podłączeniu każdego odbiornika do sieci (nie dotyczy to tylko odbiorników o charakterystyce czysto rezystancyjnej). Z tego powodu często ciężko jest uruchomić transformator większej mocy a zasilacze impulsowe zabezpieczone są bezpiecznikami topikowymi o wartościach 3-5 razy większych niż wychodzi to z obliczeń.

Nie bardzo rozumie o co chodzi z tym zwarciem, można jaśniej?

Mój warsztatowy komp z monitorem i wzmacniaczem bierze ~170W (mocy czynnej, zmierzone watomierzem) ale w listwie mniejszy topik niż 5A nie wytrzymuje "rozruchu" wszystkiego po zaniku zasilania czy po wyłączeniu całej listwy.

PostNapisane: 3 mar 2013, o 13:46 
Użytkownik

Sorry za schemat, ale nie umiałem znaleźć symboli, które lubię, więc brałem co znalazłem.

Obrazek

R1 - Rezystor rozładowujący układ po wyłączeniu
S1 - Włącznik układu
S2 - Włącznik trafo
Uwej - wejście zasilania sieci
Uwyj - zasianie badanego układu

Dzięki temu możemy najpierw włączyć sam transformator, dzięki temu powinniśmy wykluczyć problem ze szpilkami przy ładowaniu. Za pomocą S1 włączyć lub wyłączyć zasilanie układu. Jak przełączymy S1 na pozycję 3 klucza, to zewrzemy fazę z masą przez R1 i dzięki temu rozładujemy resztki napięć w układzie.

PostNapisane: 3 mar 2013, o 19:31 
Użytkownik

Witam,
nie chcę być złośliwy ale jak czytam takie coś to aż mnie skręca
janeczqu napisał(a):
Ciężko będzie dobrać bezpiecznik; jeśli masz obwód gniazd zabezpieczony zabezpieczeniem B16 to najprościej było by jak byś zrobił sobie stanowisko z osobnym zabezpieczeniem B10- selektywność będzie zachowana.

Kolega podejrzewam elektryk a takie cuda wypisuje. Nie istnieje coś takiego jak selektywność wyłączników nad prądowych. Selektywność jest jedynie pomiędzy bezpiecznikiem a wyłącznikiem. To, że czasem tak działa jak by było selektywne bierze się z wartości pętli zwarcia.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 3 mar 2013, o 19:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Stopniowanie zabezpieczeń to też cuda?

Polecam na początek: http://ise.pl/index.php?option=com_jfus ... 12&t=10527

Cytuj:
Selektywność działania zabezpieczeń oznacza, że w razie uszkodzenia jednego z obwodów instalacji, zadziała tylko to z szeregowo zainstalowanych zabezpieczeń, które znajduje się najbliżej miejsca uszkodzenia, dzięki czemu zachowana
zostanie ciągłość zasilania obwodów nie uszkodzonych.
-http://www.moeller.pl/artykuly/elektroinstalator_10_08_gcu_lshu.pdf

PostNapisane: 3 mar 2013, o 20:03 
Użytkownik

Witam,
oj widzę, że kolega definitywnie upiera się przy swoim. No trudno.
W związku z tym na tym chciałbym zakończyć dyskusję aby nie zaśmiecać wątku.

Tak na podsumowanie jeśli kolega udowodni mi, że w przypadku zwarcia gdzie wartość prądu zwarciowego wynosi więcej niż 80A (5x16 B16) i w szeregu są B16 i B10. Będzie miała miejsce selektywność zabezpieczeń i zadziała te bliżej miejsca zwarcia czyli B10 a jednocześnie B16 nie wyzwoli, to zwracam honor.

P.S. nie chciałem kolegi urazić ani wszczynać kłótni ale ...

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 3 mar 2013, o 20:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Lemosek:
również nie zamierzam się kłócić.
Kolega Nifir chce stworzyć stanowisko do naprawy zasilaczy- udzieliłem mu rady zgodnie z wiedzą w którą posiadam.
Zabezpieczenie jakie zaproponowałem ma podstawy zarówno teoretyczne (jest zachowany stosunek 1:1,6 do "wyższego" zabezpieczenia jak i praktyczne. Co do prądu zwarciowego: czy naprawdę uważasz że prąd zwarciowy to jedyny powód dla którego stosuje się zabezpieczenia nadprądowe?

Zresztą, z powodu takich opinii od samego początku sugerowałem użycie żarówek, prosty, łatwy i tani sposób na uruchomienie praktycznie każdego zasilacza ;)

Zresztą, dyskusja już schodzi na tematy tak odległe od tematyki forum że proponuję zamknięcie tego tematu ;)

PostNapisane: 3 mar 2013, o 20:57 
Użytkownik

Witam,
pomysł z żarówką uważam za bardzo trafiony, sam od wielu lat taki sposób stosuję.

Odnośnie twojej odpowiedzi to troszeczkę zamieszałeś. Stosunek poprzedzającego do następnego był stosowany w przypadku stopniowania zabezpieczeń typu bezpiecznik topikowy - bezpiecznik topikowy. Wynikało to z faktu, że bezpieczniki z racji swojej budowy ograniczają prąd zwarcia.
Wyłączniki nad prądowe zwane popularnie ESkami nie mają tej właściwości i prąd zwarcia jest jedynie ograniczony pętlą zwarcia. Jak pewnie kolega wie, wyłącznik nad prądowy, dajmy na to o charakterystyce B i prądzie znamionowym 16A, wyłączy zabezpieczany obwód "na pewno" w czasie <0,1s przy przepływie prądu dla B 5x16 czyli 80A.

janeczqu napisał(a):
Co do prądu zwarciowego: czy naprawdę uważasz że prąd zwarciowy to jedyny powód dla którego stosuje się zabezpieczenia nadprądowe?

Nie nie jedyny ale podstawowy, dodatkową funkcją jest zabezpieczenie przed przetężeniami.

Można by tu było długie opracowania na ten temat pisać ale jak sam dobrze stwierdziłeś nie to forum.

Chciałem jedynie aby przez przypadek, przeoczenie itp. nie wprowadzać innych czytających w błąd.

Pozdrawiam serdecznie
R.L.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 22:17 
Użytkownik

Kilka nocy się przespałem z tym problemem i uznałem, że najlepszym sposobem na zabezpieczenie układu przed zbyt dużym prądem będzie zastosowanie zabezpieczenia programowalnego.

W tym celu postanowiłem zbudować amperomierz na Atmega8 i mierzyć spadek napięcia na 100mOhm 10W rezystorze. Pytanie czy mogę tak zrobić? Co prawda spadek napięcia na tym rezystorze będzie niewielki, ale różnica potencjału między nogą pomiarową a masą układu będzie ogromna.

PostNapisane: 19 mar 2013, o 22:36 
Użytkownik

Witam,
moim zdaniem takie rozwiązanie nie ma racji bytu a to z takiego prostego powodu jak szybkość odpowiedzi.
Zauważ, że gdy przez przypadek zrobisz zwarcie pojawia się szpilka prądowa o bardzo dużej stromości. Jeżeli chcesz to wykrywać za pomocą adc atmegi to sprawdz w ds ile trwa konwersja dolicz do tego czas reakcji procka (przeliczenia, obsługa przerwania, wystawienie wyjścia I/O) do tego dodaj czas reakcji elementu wykonawczego. Okaże się, że całka Joula (energia) jaka "przedostanie" się do urządzenia, elementu itp. już dawno spowoduję uszkodzenie albo gorsze rzeczy. Wniosek ochrona nie skuteczna.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 20 mar 2013, o 01:43 
Użytkownik

Chcesz mi powiedzieć, że żarówka to jedyne sensowne rozwiązanie? :P

Czasu konwersji nie znalazłem co prawda, ale próbkowanie powinno się odbywać z częstotliwością 200kHz, ale jestem w stanie uwierzyć na słowo, że nim przekaźnik zdąży odciąć połączenie to wszystko się sfajczy...

Edit:
A gdyby tak między bocznikiem, a przekaźnikiem wrzucić cewkę? W takim wypadku cewka będzie miała tylko wpływ na opóźnienie/przesunięcie fazowe, czy też zmieni charakterystykę prądową?

PostNapisane: 21 mar 2013, o 21:52 
Użytkownik

Witam,
nie wiem co chcesz uzyskać z tą cewką, ale jakoś nie widzę tu jej zastosowania.
Podsumowując jeśli chcesz się choć trochę uchronić przed zwarciami, tak jak wymieniłeś np. między ścieżkami itp. to jak ci kolega janeczqu radzi skorzystaj z żarówki. To jest najbezpieczniejsze rozwiązanie, przynajmniej według mnie.
Gdyby odbiornik miał charakter rezystancyjny to mógłbyś skorzystać ze szybkich wkładek topikowych WTS. Natomiast w przypadku zasilaczy DC (impulsowych) prądy rozruchowe są dość spore. Gdybyś nawet zastosował zwykły wyłącznik nad prądowy popularnie zwny ES, to czas jak spojrzysz poniżej na charakterystykę nie jest zerowy. Teraz policz całkę z prądu w czasie a otrzymasz energię jak dostanie się do urządzenia. Objaw - upalone ścieżki i elementy :).
Obrazek
==rysunek zaczerpnięty z katalogu EATON ==

Tak dla jasności podam, że średni czas zadziałania ( w tym przypadku otwarcia) przekaźnika wynosi ok 10ms. Więc sam pomyśl jaka energia przedostanie się, zanim układ wyłączy dopływ. Dodatkowo przekaźnik nie służy do wyłączania zwarć, prawdopodobnie styki jego by się skleiły.

Jednak to są tylko moje rady ocena i decyzja należy do ciebie.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 22 mar 2013, o 16:13 
Użytkownik

Kurde, ostatnio szukałem tej charakterystyki. :)Mógłbyś ją wrzucić jeszcze raz, ale z opisaną dolną osią? :)

Poddałem się z udziwnionymi układami i uznałem, że jednak zrobię skrzynkę z żarówkami. Jutro może się pochwalę budową.

PostNapisane: 22 mar 2013, o 19:11 
Użytkownik

Witam,
akurat tą oś to nie ja uciąłem tylko taka była w katalogu. Ale nie widzę problemu, ponieważ to zwykła oś logarytmiczna.
Większość producentów SIEMENS, EATON, itp. mają wyznaczone charakterystyki dla swoich produktów, polecam tam zajrzeć.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 11:04 
Użytkownik

Również uważam, że żarówka w takim stanowisku jest w większości wypadków najlepszym rozwiązaniem. Kiedyś zrobiłem znajomej tego typu układ żarówka + przekaźnik z podtrzymaniem to testowania płytek (produkcja lutownic na 230V). Działało to tak, że gdy był przekroczony prąd w układzie, sieć rozłączał przekaźnik i włącznikiem trzeba było ponownie włączać zasilanie. Dlaczego tak? - "na wszelki wypadek", żeby nieświadomie nie zacząć kombinacji na włączonym zasilaniu. Podobno działa to do tej pory (już kilka lat).

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 23 mar 2013, o 16:10 
Użytkownik

Szkoda, że dopiero teraz to wrzuciłeś, bo praktycznie skończyłem swoją skrzyneczkę i niewiele już zmieszczę do środka.

Konstrukcja szałowa nie jest. Na wejściu włącznik i bezpiecznik szklany z możliwością szybkiej wymiany na mniejszy/większy. 4 włączniki do poszczególnych żarówek 2 E28 i 2 GU10. Te drugie są mniejsze, ale niestety też mocno ograniczają przepływ prądu, dlatego chciałem zamontować jeszcze 2 E28.

Nad wszystkim będzie czuwał amperomierz, jednak nie przewidziałem dla niego specjalnych zadań sterujących.

Obrazek
Obrazek

Konstrukcja wyszła znacznie taniej niż początkowo zakładałem, bo całość mieści się w okolicach 50zł, choć czy się opłacało, to dopiero się okaże. :)

Strefa czasowa: UTC + 1