Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lut 2025, o 05:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 mar 2013, o 19:55 
Użytkownik

Witam. Temat trochę odbiegający do tematyki forum ale może ktoś mi pomoże:) Chce sobie zrobić serwer multimedialny. Żebym na każdym PC miał dostęp do filmów itp. To mniej więcej jest dla mnie jasne jak to zrobić. Ale jak np. podłączyć do tego odtwarzacz blu-ray(philips hts3560) lub tv(? Oba sprzęty mają LAN. Kabel LAN do rutera ale co dalej? O ile wiem i sprawdzałem to da się tylko wykorzystać port LAN do aktualizacji oprogramowania do funkcji bd live w przypadku odtwarzacza blu-ray. Czy ktoś może wie jak ten problem rozwiązać? Tak żebym mógł z odtwarzacza lub tv przeglądać pliki jak za pomocą portu usb? A może da się tak zrobić aby pecet pracował jako pendriave?
Pozdrawiam:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:08 
Użytkownik

poszukaj może jakiegoś NASa czy coś podobnego

jest na rynku tyle kieszeni multimedialnych ... i wielu rozwiązań , że robienie
oczywistych rzeczy niema sensu

PostNapisane: 16 mar 2013, o 20:45 
Użytkownik

Można jaśniej? " NASa"? Ale ja nie chcę żadnych przenośnych dysków.....

PostNapisane: 16 mar 2013, o 22:24 
Użytkownik

NAS to nic innego jak mały serwer do dzielenia właśnie multimediów dodatkowo klient torrent, print serwer i co sobie zażyczysz ;)

Tak naprawdę to z każdego kompa możesz zrobić NASa instalując system FREE NAS. O ile nie przeszkadzają ci gabaryty i głośność pracy ;)

PostNapisane: 16 mar 2013, o 23:24 
Użytkownik

Mozesz dokladniej wyjasnic co chcesz osiagnac?
Rozumiem podlaczenie TV do 'serwera multimedialnego'.
Nie rozumiem po co chcesz podlaczac do 'sm' odtwarzacz blue ray?

PostNapisane: 17 mar 2013, o 00:09 
Użytkownik

SM-serwer multimedialny? Myślałem że blu ray zobaczy peceta jakoś pamięć/dysk i odpalę sobie filmy itp. Zrobię HTPC. Ale mam parę pytań:
Mam płytę GA-6VLE Gigabyte. I teraz mam pytania:
1.Czy ta płyta da radę sobie z takim zadaniem jakim jest htpc? Siedzi w niej 512mb ddr1.
2.W tym HTPC jak przez co komputer została podłączony(jakie gniazdo) i do czego w tv.Ja myślę że taka przejściówki będą działały:
http://allegro.pl/kabel-vga-hdmi-2m-gol ... 61937.html
lub coś takiego:
http://allegro.pl/kabel-hdmi-dvi-1-8m-i ... 32362.html
Kiedyś podłączyłem geforce 8500 przez s-video o konwerter a z niego bankami do tv lcd. Jakoś była okropna. Ikony,przeglądarka jakaś masakra. Ale gra o dziwo ładnie się reprezentowała. Czy to samo nie powtórzy mi się na tych przejściówkach?
3.Czy podłączając tv do zintegrowanej karty graficznej, płyta się nie spali? Za duże obciążenie?
4. Czy jest możliwość zrobienia zdalnego pulpitu poprzez ssh? Jakoś? Albo inny program?
5. Czy np. da się zrobić pulpit zdalny w taki sposób że z tefonu z androidem otwieram aplikacje(jest jakaś taka?) i to co robię na fonie (mam pulpit z kompa) aktualnie się tak samo wykonuje na tv? Np pisze otwieram przeglądarkę z telefonu i w tym samym czasie się w tv otwiera.
6.Czy są jakieś programy w trybie graficznym do obsługi RC5?
Z góry dzięki za odpowiedzi na moje pytania
Co lepsze free nas czy xbmc? Ja bym wgrał ubuntu plus xbmc. I teraz da się tak skonfigurwać ten serwer aby widziały go inne pcety? Na innych mam xp i 7 64.

PostNapisane: 17 mar 2013, o 11:22 
Użytkownik

A twoj odtwarzacz blueray potrafi odtworzyc cos z zewnetrznego dysku po sieci albo po USB? Wczesniej pisales ze lan ma tylko do aktualizacji.
Z tego co widze ta plyta gigabyte ma tylko wyjscie VGA, czyli analagowe. Sam kabel VGA->HDMI nic nie da, to nie jest konwerter analogowo cyfrowy.
A jesli nie blueray to moze TV potrafi skorzystac z jakiegos serwera streamingu, DLNA, Twonky?

PostNapisane: 17 mar 2013, o 12:03 
Użytkownik

Nie mam takich opcji, dlatego zdecydowałem się na HTPC. Ale mam problem z podłączeniom. Jak połączę D-sub>HDMI to będzie zły obraz? Muszę podłączyć DVI>HDMI?
Pozdrawiam:)

PostNapisane: 17 mar 2013, o 12:48 
Użytkownik

żeby mieć dobry obraz musisz podłączyć hdmi -> hdmi ostatecznie DVI->hdmi ale przejściówki to badziewie największe jakie może być..

Strefa czasowa: UTC + 1