Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 13:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2013, o 18:13 
Nowy

Witam,

zachęcony poradnikami na yt oraz książką pana Mirosława Kardasia postanowiłem wszelkie swoje wątpliwości odnośnie projektowania sterowania do mojego robota rozwiać tutaj zamiast na elektrodzie.

Kilka słów wstępu.
Swego czasu zaprojektowałem oraz wykonałem robota z napędem jezdnym oraz ramieniem z chwytakiem. Nie mam na chwilę obecną wartych opublikowania zdjęć, dlatego poratuję się renderem z programu w którym projektowałem mechanikę.

Obrazek

Cała mechanika została wykonana z laminatu jednostronnego, napędem są dwa silniki DC sprzężone z przekładnią, o taką:

Obrazek

Do poruszania ramieniem oraz chwytakiem wykorzystałem dwa serwa modelarskie TowerPro MG995. Za generowanie przebiegów PWM do sterowania tymi serwami oraz silnikami odpowiadał prosty układ oparty o kilka NE555 (umieszczony w dolnej części robota, tuż nad silnikami), który to kontrolowany był przez kolejny układ analogowy umieszczony już w pilocie połączonym z robotem przewodami. Cały robot działał niestety poległem przez zakłócenia, które powodowały silne drgania położenia serwomechanizmów, pomagało trochę wykorzystanie stabilniejszego zasilania, odłączenie zasilania od silników DC i sterowanie tylko jednym serwem na raz...

Mam nadzieję że nie zraziłem tą gadaniną ale bez tego trudno by mi było jasno nakreślić co teraz chcę zrobić, dlaczego tak i czego za wszelką cenę uniknąć. Obecnie chcę zaprojektować sterowanie w pełni cyfrowe, oparte o mikroprocesor AVR, podzielone na 3 części.
Zacząłem od w moim mniemaniu najłatwiejszej, tj układu odpowiedzialnego za dostarczanie oraz umożliwienie kontroli zasilania serwomotorów oraz silników. Gotowy układ zamierzam umieścić w miejscu dawnego sterowania opartego o NE555. Jako że będą tutaj elementy jedynie analogowe i pracujące liniowo, mam nadzieję obronić się przed zakłóceniami. Poniżej pierwszy schemat układu:

Obrazek

Kilka moich uwag odnośnie rzeczy których nie widać na schemacie.
1. Źródłem zasilania będzie akumulator Li Pol o U=7,4 V, o pojemności 2400mAh, potrafiący wytrzymać rozładowanie prądem 20C (o ile dobrze rozumiem, czyli że w piku do 48A??).
2. Rezystory R1 i R2 są przewlekane, podobnie zresztą jak cała płytka, o mocy 1 W.
3. Diody D1 oraz D2 planuję dać 1N4007.
4. Diody od D3 do D10 wybrałem 1N5822.
5. Układy LM1084 dają napięcie 5V.

A teraz wreszcie wątpliwości, które mam i przy których liczę na Waszą pomoc i radę :)
1. Zacznę od upewnienia się co do obliczeń i stabilizatorów. Układy LM1084 (tak na szybko, ma ktoś bibliotekę z tym układem lub chociaż poda jakiś inny stabilizator w obudowie TO-220 z identycznymi wyprowadzeniami dostępny w eaglu?) mają wydajność do 5A, jednak ja przewiduję maksymalny pobór z każdego z nich na poziomie 3A. Czy poprawnie zakładam że moc pobierana przez stab. jest równa mocy oddawanej (wiem wiem jeszcze ciepło) zatem jeżeli będę pobierał 3A przy 5V (czyli 15W) to czy na wejściu układu, czyli przez styki przekaźnika będzie płynął prąd 15W/7,4V =~ 2A? (istotne ze względu na wstępnie wybrane przekaźniki które właśnie Imx mają 2A).
2. Czy wybrane przekaźniki wystarczą? Ponadto nie mogę znaleźć biblioteki do eagla dla tech przekaźników, warto szukać (może ktoś ma?) czy szybciej narysować samemu? (z eaglem dopiero zaczynam, do tej pory wykorzystywałem Altium Designera).
3. Wg noty do L298 jako rezystorów do pomiaru prądu nie mogę użyć rezystorów drutowych, dlaczego? I czy to konieczny wymóg?
4. Jak widać ze schematu pomiar spadków napięć na R1 i R2 (potrzebnej do obliczenia poboru prądu) będzie dokonywany poza tą płytką pcb, mianowicie na drugiej umieszczonej w "wieżyczce" robota i połączonej taśmą i zawierającej ATmege32. Tutaj dwa pytanka: pierwsze, jak to wpłynie na pomiary? (znowuż w nocie radzą jak najbliżej uC umieszczać rezystor pomiarowy). A drugie, czy masę wykorzystywaną przy pomiarach spadku napięcia na tych rezystorach R1 i R2 mogę "wziąć" z dowolnego miejsca? (zamierzam wykorzystać programowy amperomierz w oparciu o różnicowy pomiar napięć). W sumie trzecie jeszcze mi się nasunęło pytanie, czy zaproponowany sposób pomiaru prądu silników i serw jest poprawny??
5. Jak mniej więcej dobrać szerokość ścieżki do prądu w niej płynącego, jest jakiś prosty przelicznik ile mm przy ilu A?
6. Tak na koniec, jak uniknąć tracenia synchronizacji w eaglu pomiędzy schematem a boardem?

To tyle na początek, liczę na Wasze opinie, porady i dyskusję na temat projektu.
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 18:36 
Użytkownik

hmmm... chyba przeniosę bo jeszcze nie DIY :)

a teraz tak :
---

1. Bibliotekę zawsze szybciej zrobisz własną , bo można trafić na wadliwą i mieć sporo poprawiania.
- ja bym użył przetwornic i powerPumpów zwłaszcza że układ ma być zasilany z baterii
- przekaźnik sa scalone z f-my Vishay skoro juz musisz w obudowach DIP8 bardzo wygodne i nie prądożerne

2. Niekoniecznie tak jest jeśli musisz dać przekaźniki elektromagnetyczne popatrz na takie mikro : HF49F
pracują na 5V nie pobierają dużo prądu układ z trzema włączonymi + LCD i takie tam 280ma
obciążenie ich styków to 5A dla 30 i 230V
3. Dlatego że drut w miarę zmiany temperatury zmienia rezystancję ... brak stabilności pomiarów
4. Wszystkie masy w układzie są wspólne prawda ??
- Zwyczajowo się tylko przyjmuje pobieranie masy jak najbliżej miejsca pomiaru , ale nie jest to wymóg
5. 2A maksymalnie pójdzie ci na silniki -- ale to i tak w szczycie , w reszcie układu nie powinieneś przekroczyć 800mA
6. Pracuj z wczytanym schematem i PCB zmiany elementów na PCB dokonuj na schemacie

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 mar 2013, o 20:13 
Moderator

Ciekawy projekt, ale Sun bardzo dobrze podpowiada. Nic dodać nic ująć, ja co najwyżej dołożyłbym nacisk na stosowanie przetwornic w takiej konstrukcji zamiast tych stabilizatorów liniowych, tym bardziej że w tych czasach są na prawdę fajne scalaczki do takich celów a szczególnie do zastosowań bateryjnych.

PostNapisane: 7 mar 2013, o 20:31 
Nowy

1. Co do stabilizatorów, mam świadomość że impulsowe będą wydajniejsze i mniej prądożerne, jednak przeciw jest to że bardziej komplikują układ (da się w miarę prosty sposób zrobić stabilizator impulsowy na 5V o wydajności 5A?) a dwa co mnie bardziej martwi chodzi o stabilność tego zasilania. Z tego co wiem serwa są dość czułe na wahania napięcia zasilania co skutkuje "skakaniem" ich położenia. Na forach dużo jest opinii że stab, liniowe bardzo się grzeją podczas pracy nawet już przy połowie maksymalnego prądu, to prawda? To ciepło skądś się musi brać, więc co z moimi obliczeniami odnośnie mocy?
3. Czyli jestem skazany na rezystory smd o mocy 1W lub więcej? Krótkie poszukiwania wykazały że to drogie rozwiązanie... Jest jakaś alternatywa by móc mierzyć takie prądy w moim układzie?
4. Co do drutowych już wiem że się nie nadają, ale co z dokładnością jeżeli owy sygnał będzie musiał pokonać kawałek drogi zanim trafi do ADC w uC? Ogólnie mocno się zastanawiam czy zakłócenia generowane przez silniki nie wpłyną na sygnały pwm sterujące głównie serwami ale tez na owe pomiary napięć. Jak ewentualnie układać sygnały w taśmie aby zniwelować zakłócenia?
5. Poboru prądu jestem świadom, mierzyłem zarówno silniki jak i serwa na biegu jałowym i pod obciążeniem. Interesuje mnie jak bezpiecznie dobrać szerokość ścieżek na pcb dla tych prądów rzędu 2, czasami 3 A.

PostNapisane: 7 mar 2013, o 21:04 

Pomiar możesz zrobić na połączonych równolegle kilku większych rezystorach. 10x1ohm 1% nie jest już takie drogie.
Ogólnie rezystory 1% nie są jakoś kosmicznie drogie, potrzebujesz większej dokładności?.

PostNapisane: 7 mar 2013, o 21:17 
Użytkownik

1. przetwornice wcale nie robia bardziej skomplikowanego układu , bez problemu można wydusić dużo więcej , są też
specjalizowane układy boosterów dzięki czemu można np zasilać układ 5V z pakietu 3,7V zachowując dobry czas działania
przetwornice działają w szerszym paśmie napięć. a np 7805 poniżej 8V już dostaje czkawki i przy 450mA możesz na
smażyć jajecznicę .

2. ??? nie znalazłem 2jki :)
3. jak pisze kolega rezasurmar
4. Sygnały w taśmie możesz izolować przeplataniem masy , ale lepiej postawić na dobrej jakości przewody , a nie
taśmę po HD z kompa ....
5. Musisz policzyć przekrój ścieżki i tyle

PostNapisane: 7 mar 2013, o 21:52 
Nowy

1. Wyszukałem sobie układzik LM2676, wydajność do 3A, 5V na wyjściu, mało elementów dodatkowych, jedyne co to na wejściu od 8V czuli kicha :/ (ktoś zna coś podobnego do tego scalaczka?). Raczej celuje w step down i wykorzystanie aku 7,4 V, (zamiast boostera) tak dla osobistej wygody, ponieważ z tego aku będą zasilane również inne układy, które już dużo prądu nie biorą wiec jakiś stab liniowy spokojnie wystarczy. A co do liniowych to tego się obawiałem, nie dość ze grzanie to jeszcze niepotrzebne straty mocy z aku.
2. Faktycznie zagubiła się :P Dziki za tego HF49F, przyjrzałem się, parametry ok, jedynie dostępność, ale w kilku sklepach internetowych widziałem na szczęście wiec jakoś chyba dostane.
3. Z tymi rezystorami połączonymi równolegle pomysł dobry, dzięki! :) poszukałem trochę i faktycznie 10 rez. SMD 0805 jest już jak najbardziej do kupienia, co do dokładności to nie potrzebuje wcale dużej, może te 5% nawet by wystarczyły? Chodzi mi o to aby móc sobie na wyświetlaczu pokazywać aktualny pobór prądu, (od biedy i 0.1A by wystarczył choć 0.01A zawsze ładniej wygląda :P) a w przypadku przekroczenia tych np 3A za pomocą przekaźników odcinać zasilanie.
4. Po pierwszym podejściu i porażce przez zakłócenia jestem mocno uczulony w tej kwestii stad kombinacje wszelkie jak ich się pozbyć. Liczę też po cichu ze umieszczenie uC w "wieżyczce" a wiec jakby w drugiej metalowej puszcze dodatkowo osłoni przed tym co powstanie w dolnej części robota z racji pracy silników.
5. Zgłębię jeszcze ten temat, choć znowu wielkich prądów też tak nie będzie wiec 1mm szer. już powinien wystarczyć :)

PostNapisane: 7 mar 2013, o 21:57 
Użytkownik

jak chcesz używać AKU 7,4V to zobacz na LM2576T

do silników i główne zrób w miarę szerokie -- przekrój policzysz z grubości miedzi na laminacie i szerokości ścieżek

PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:16 
Nowy

LM2576T to jest to czego potrzebowałem! :> Cieszę się że uda się w tym prądożernym miejscu odciążyć aku jak to tylko możliwe. Brat złożył robota-skorpiona w którym z podobnego li-pol aku było zasilane ponad 26 serw... Po niedługim czasie owe aku się niezdrowo wybrzuszyło, choć z tego co wiem wartości graniczne nie były przekroczone.

A jeżeli już przy aku jesteśmy, dobrze rozumuje oznaczenie 20C? I też tak dla pewności, wiadomo że li-pol są bardzo wrażliwe na przeładowanie i rozładowania, odcięcie zasilania i konieczność naładowania takiego aku 7,4V tak bezpiecznie przyjąć na 6,4V?

A jako że jeszcze nikt nie podjął tego tematu, jak to jest z zasilaniem serwa z przetwornicy zamiast ze stabilizatora liniowego, nie będzie to miało wpływu na jego stabilność?

PostNapisane: 7 mar 2013, o 22:46 
Użytkownik

Tak są wrażliwe , w zasadzie nie lubią byc rozładowane do dna , i być doładowywane

jaki wpływ na stabilność ?? miało by mieć ??

PostNapisane: 7 mar 2013, o 23:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

LiPo 2S ładujesz CC/CV do 8.4V (4.2V na cele kontrolowane oddzielnie - balancer jest potrzebny albo ładujesz je "ręcznie" po pinach od balansowania). Przy rozładowaniu pilnujesz aby nie zejść poniżej ~2.7V na celę (przy obciążeniu, bez 3V) przy czym musisz kontrolować napięcie każdej celi oddzielnie.

20C oznacza, że możesz bezpiecznie pobrać prąd wynoszący pojemność pakietu *20 (czyli tutaj 48A) w sposób ciągły. Chwilowo (kilka sekund) myślę, że możesz dobić do 30C.

PostNapisane: 8 mar 2013, o 16:05 
Nowy

Akumulator planuje nabyć o taki:
http://electropark.pl/redox/1413-asg-li-pol-redox-7-4v-2400mah-20c-rozdzielony.html
Ze względu na jego wymiary i możliwość wkomponowania w obudowę. Co do ładowarki to myślę o takiej:
http://electropark.pl/ladowarki/1324-la ... 24001.html

Moje obawy co do stabilności serw wynikają z doświadczeń jakie miałem. Zasilając serwo z zasilacza impulsowego z możliwością wyboru dedykowanego napięcia na wyjściu (za jakieś 30 zł z tego co pamiętam, więc podejrzewam po prostu słabą jakość tego zasilacza) serwo drgało. Sytuacja polepszyła się gdy zasiliłem je bezpośrednio z 5V ataxa komputerowego lub z 12V poprzez stabilizator liniowy na 5V. Nie miałem okazji badać oscyloskopem stabilności wyjścia ze stabilizatora liniowego, wiec nie wiem jak to wygląda. Natomiast stabilizatory impulsowe siłą rzeczy pewne choć oczywiście niewielkie i o dużej częstotliwości wahania mają.
Z tego co wyczytałem na forach stabilność zasilania serw ma wpływ na drgania, niestety nie dokopałem się do konkretniejszych danych w jakim stopniu to wpływa, jakie muszą być wahania itp.

PostNapisane: 8 mar 2013, o 17:03 
Moderator

keymaker napisał(a):
Natomiast stabilizatory impulsowe siłą rzeczy pewne choć oczywiście niewielkie i o dużej częstotliwości wahania mają.
Z tego co wyczytałem na forach stabilność zasilania serw ma wpływ na drgania, niestety nie dokopałem się do konkretniejszych danych w jakim stopniu to wpływa, jakie muszą być wahania itp.

Tu poruszasz się strasznie po omacku niestety ..... o jakich ty wahaniach piszesz stabilizatorów impulsowych względem zakłóceń serw ;) ??? toż to istne nieporozumienie .... szukasz problemu nie tam gdzie trzeba. A ta niestabilna praca serw o której piszesz to w 90% wina albo oprogramowania albo ew jeszcze samych serw ....

PostNapisane: 8 mar 2013, o 17:31 
Użytkownik

Mirku podejrzewam , że to 100% wina braku stabilizacji jakiejkolwiek w zasilaczu o którym kolega pisze , i to mogło wpływać na serwa
gdyż zasilacze "regulowane" z przełącznikiem niestety poza trafem mają tylko pół prostownika 2 diody i przełącznik
i to może mieć taki wpływ na serwa .

Kolego keymaker piszesz że z ATxa nie miałeś problemu --- to jest zasilacz impulsowy jakbyś się pytał :)

PostNapisane: 8 mar 2013, o 17:35 
Moderator

Nie no oczywista sprawa - jeśli zasilacz niestabilizowany jak piszesz Sun - to oczywiście.

PostNapisane: 8 mar 2013, o 17:50 
Nowy

Wszystko przez ten marny zasilacz impulsowy co mam tak jak Sun napisał najpewniej bez stabilizacji na wyjściu, on mi namieszał :P

Najważniejsze, że uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości za co serdecznie wszystkim dziękuje :) W najbliższym czasie poprawię schemat i zabiorę się wreszcie za projektowanie i wykonanie pcb.

PostNapisane: 8 mar 2013, o 17:52 
Użytkownik

Ależ polecamy się na przyszłość .. i w razie pytań zapraszamy do ich zadawania

PostNapisane: 8 mar 2013, o 20:50 
Nowy

Gdy już skończę z zasilaniem i zabiorę się do II części projektu czyli sterowania, zapewne kolejne wątpliwości się pojawią ;)

PostNapisane: 5 lip 2013, o 21:36 
Nowy

Zgodnie z tym co pisałem, przyszedł czas na kolejny czyli drugi etap mojego projektu. Zanim jednak przejdę do problemów, które napotkałem, dwa słowa o etapie pierwszym.

Wszystkie przytoczone do tej pory w wątku pomysły i rady (oraz pewne ograniczenia wynikające z dostępnej przestrzeni w obudowie) wykorzystałem w poprawieniu schematu modułu zasilania. Moduł został wykonany, umieszczony w swoim miejscu oraz gruntowanie przetestowany, wykorzystując do tego ATmege88, którą mam na płytce stykowej. Wszystko działa jak należy (żadnych zakłóceń! :D serdeczne dziękuje dla Was! ). Poniżej poprawiony schemat.

Obrazek

Przyszła pora na etap II czyli moduł odpowiadający za sterowanie modułem zasilania na podstawie komunikatów otrzymywanych po BT z pilota, który to będzie etapem III, obecnie do wysyłania komunikatów służy terminal w PC.
Wstępny schemat modułu przedstawia się następująco.

Obrazek

A teraz kilka istotnych problemów, które muszę rozwiązać, a nie mam do tego wystarczającej wiedzy.

1. Kwestia, którą uświadomiłem sobie całkiem niedawno, przy programowaniu alarmów odnośnie napięcia na aku. Czego mogę się spodziewać po układach LM7805 oraz LM2576 zastosowanych w module zasilania gdy napięcie na ich wejściu spadnie trochę poniżej wymaganych minimalnych 7V? Załóżmy do 6,8V czy no max 6,5V? Ponieważ w teorii do takich napięć mogę spokojnie rozładować pakiet li-po 7,4V, nie zamierzam mocniej niż napisałem, ale wolałbym też nie kończyć zabawy za każdym razem gdy napięcie na aku spadnie poniżej 7V i musieć je ładować. W notach tych układów nie znalazłem jakiś konkretnych informacji o takich sytuacjach, natomiast wertując fora spotkałem się jedynie ze stwierdzeniami że Vout stabilizatora wariuje lub po prostu znacząco spada gdy jest pobierany jakiś prąd i np zamiast 5V LM7805 podaje tylko 4,3V.
W przeciągu kilku dni pożyczę sobie regulowany zasilacz laboratoryjny i dokonam testów empirycznych na działającym układzie, ale chciałbym wiedzieć co mnie może czekać i ewentualnie jak temu mogę zaradzić.

2. Kwestia mocno powiązana z poprzednią, mianowicie wybór aku z odpowiednim napięciem. Do tej pory byłem całkowicie przekonany o wyborze pakietu o napięciu nominalnym 7,4V. Teraz nie jestem już taki pewny bo po 1) kwestia z pkt. 1 a po 2) nie mogę nigdzie dostać pakietu który mnie interesuje, mianowicie pakiet 7,4V 2400mAh rozdzielny (co ważne właśnie na jego wymiary oraz możliwość równomiernego rozłożenia ciężaru w obudowie). Owy pakiet zamówiłem już dobre 3 miesiące temu i nadal nie ma go w hurtowaniach nawet, może ktoś z kolegów namierzy? :) Poluję na taki:
http://electropark.pl/redox/1413-asg-li ... elony.html

3. Kwestia zasilania modułu sterującego. Wybór padł na LM1117S na 5V/1A w obudowie SOT223. Podyktowany przede wszystkim faktem wykorzystywania przetwornika ADC do pomiarów różnicowych, jak również prostotą układu oraz ograniczonym miejscem na PCB (płytka będzie umieszczona wewnątrz trójkątnej "wieżyczki"). Oczywiście jeżeli będą lepsze pomysły to też jestem na nie otwarty. Kwestia, która mnie interesuje to efektywność rozpraszania mocy przez obudowę SOT223. Analizując schemat z modułem zasilania wyszło mi, że układ będzie pobierał 200-250mA max (sam BT - 114mA, ledy od szczęk to 30mA max, co do LCD to nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji, spotykam się od sklepowych notek o poborze rzedu 30mA do ponad 100mA na forach). Dodam, że lcd mam z podświetleniem, jest tam jedna niebieska dioda do tego.
Zatem przyjmując to 0,2A i spadek na LM tych 3V (przy naładowanym aku 7,4V) układ będzie musiał rozproszyć 0,6W energii. Jak to się przełoży na jego temperaturę? Przeglądałem notę ale nie potrafię dobrze zinterpretować podanych tam wartości.

Z drobnych spraw, rezystorów R1 i R2 nie dobrałem jeszcze ze względu na niepewność co do wyboru aku. Natomiast takie współdzielenie linii PB5,6 i 7 między programator a LCD niczemu nie wadzi prawda? Na schemacie brakuje jeszcze połączenia GND z AGND.

To chyba tyle na chwilę obecną, ponownie liczę na wasze dobre rady ;)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 08:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Odnośnie pakietów, 2400mAh nie znalazłem ale jak 2000mAh wystarczy to proszę bardzo: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Pack.html

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 6 lip 2013, o 08:47 
Użytkownik

1. W przypadku mojego typowego układu zasilania :
Schemat masz poniżej:

Obrazek

przetwornica zachowuje się poprawnie przy VIn = 5V i poborze 560mA z niej
z Tym że używam wersji Fixed na 5V

2. W przypadku pakietów się nie wypowiem do końca zwykle stosuje pakiety 3.7V stosując booster
oparty o MCP1650 i charger oparty o MCP7383 gdzie całość wygląda następująco:

Obrazek

3. 1117 oczywiście da radę i nie będzie takich problemów z działaniem, sam chętnie używam co widać wyżej nie musisz się martwić jesli nie przekroczysz wartości granicznych :) Nie zdarzyło się mi by znacznie się nagrzewało. Przy LM2576T 6.0 w TO220 z niewielkim radiatorkiem w razie "W"

PostNapisane: 6 lip 2013, o 09:32 
Moderator

Sun fajny ten twoj komplecik tzn booster i ladowarka. Juz nie raz widzialem ale teraz popatrzylem tak blizej na to.

------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]

Sun ale ten MCP7383X to konkretnie której wersji używasz ? czyli co? zamiast tego X'a ? ;)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 11:49 
Użytkownik

W zasadzie to są 4 wersje oznaczone :

MCP73831, MCP73832, MCP73833, MCP73834

dużych różnic między nimi nie ma - są w obudowach DFN i SOT (wole soty) nigdzie w zasadzie niema jakiej tam większej wzmianki
o różnicach istotnych i wszystkie moga pracować zamiennie - zwykle używam MCP73831 lub MCP73832
ale sam tez nie zauważyłem różnic w czasie użytkowania .

PostNapisane: 6 lip 2013, o 12:35 
Moderator

Cytuj:
dużych różnic między nimi nie ma - są w obudowach DFN i SOT (wole soty) nigdzie w zasadzie niema jakiej tam większej wzmianki
o różnicach istotnych i wszystkie moga pracować zamiennie - zwykle używam MCP73831 lub MCP73832
ale sam tez nie zauważyłem różnic w czasie użytkowania .

O to mi chodziło, wielkie dzięki bo też mi się spodobały te SOT'y maleńkie skubańce fajne ... ale są dwa rodzaje SOT w tme

MCP73831T-2AT ---> ten jest niby na napięcia: 4÷16VDC

i

MCP73832T-2AT ---> ten jest niby na napięcia: 3,75÷6VDC

dlatego tak sobie myślę że ten drugi (przy okazji droższy scalak sporo od pierwszego) chyba byłby właśnie lepszy przy takich bateriach bo ma mniejsze to Vin zdaje się ? - dobrze myślę ?

PostNapisane: 6 lip 2013, o 12:59 
Użytkownik

zależy Mirku ja stosuje je zamiennie i zawsze się spisują ważne jest by prąd ładowania był właściwy
dla ogniw , a Vin pozwala na stosowanie zależnie od dostarczanego napięcia ze źródła - ja zwykle stosuje USB więc przy Vin = 5V różnic nie widzę
w działaniu:)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 13:07 
Moderator

a rozumiem - racja - ale to jeszcze ostatnie pytanko - bo w sprawach Lionów to cienki jestem jak bolek,

czy taka bakteria jak np od Nokii BL-5V 3,7V

to jest właśnie takie pojedyncze ogniwo do ładowania tą ładowareczką ? czy nie ?

jakie ty najczęściej stosujesz tu bakterie ?

sorki że tak męczę ale chciałbym sobie już we łbie tą szufladkę uporządkować i zamknąć ;)

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

chociaż te baterie o których mówię mają jeszcze jakieś wyjście z termistorem chyba .... a w tych ładowareczkach nie jest to obsługiwane - to może nie o te baterie jednak chodzi ... (tak sobie myślę na głos) ;)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 13:31 
Użytkownik

No właśnie w przypadku takich ogniw używam tego chargerka :_
zwykle właśnie używam lionów z Noki :)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 13:43 
Moderator

Sun - BIG THX ;)

PostNapisane: 6 lip 2013, o 14:24 
Użytkownik

tak wracając do tematu całkiem całkiem te TPSY z TI

http://www.ti.com/product/tps54425?DCMP ... eTI&247SEM

PostNapisane: 7 lip 2013, o 10:22 
Nowy

Dziękuję za posty z odpowiedziami na moje pytania ;)

PROTON - o sklepie słyszałem, lecz z racji chęci ułatwienia sobie trochę życia unikałem szukania po zagranicznych sklepach oraz celowałem w Rodoxy ze względu na posiadaną ładowarkę Redox (oczywiście dorobienie przejściówki to nie jest wielki problem, ale co oczywiste w pierwszej kolejności chciałem to załatwić bez dodatkowego wysiłku)

SunRiver - dobrze wiedzieć, że LM2576 nie jest tak wrażliwy, bo ostatecznie LM7805 gdyby było bardzo źle mógłbym wylutować i zastąpić np LM2940. Podane przez Ciebie rozwiązanie z boosterem będzie dla mnie jak znalazł w 3 etapie, bo tam nie pojemność a wymiary aku będą grały istotną rolę i jednocelkowy aku będzie konieczny

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1